Šta je novo?

Radijus Vektor se utapa u SBB

Uopste ne znam o cemu govorite, na njihvom sajtu nigde ne pise to sto je BGILLEGAL ovde napisao, postoji samo sledeci cenovnik: http://www.sbb.co.yu/internet/flatrate.php . To je sto se tice FLAT-a i takodje nigde ne pise da brzina lokala zavisi od brzine paketa. Jedino ako nisu azurirali svoj sajt u sta sumnjam. Uostalom, BGILLEGAL, zar ti nisi na RV-u?

A i pitanje je da li sa net-a moze da se svuce sve sto moze i sa HUB-a (definitivno nema sanse) i bez obzira na to koliko neki ljudi share-ovali gluposti, share na SBB HUB-u je kazu od 30-50 TERABAJTA !!!

Ako je ovaj cenovnik tacan,onda je najpovoljnija varijanta 256/128 lokal 512/384.To je opcija koja se do sada placala 2000din.
@Civil
Ja vec mesecima koristim spoljni net za online gaming i download drajvera.Sve(ali bas sve) ostalo igre,filmovi,muzika,serije,crackovani programi se bez problema nalazi na lokalu(hub+torrent).I na hub-u i na torrentima imas opciju da postavis zahtev za neki fajl,i retko se desava da niko nema to sto trazis.Moja preporuka ti je da filmove(narocito nove) i igre(i uopste vece fajlove od par gb),skidas sa torrenata a sa hub-a skidas muziku i programe.
Inace ne znam otkud nekom ideja da torrent sajt nije zaziveo_On radi punom parom ima oko 1000 korisnika i oko 500 leechera u svakom trenutku.Ljudi u pocetku nisu skontali kako torrentovanje funkcionise pa im je trebalo vremena da se "usude" da probaju.Sada vec predstavlja glavni "izvor" fajlova za veliki broj ljudi.
Znaci svi sa RV-a treba da budu VEOMA zadovoljni sto ce preci na SBB,jer i pored svih prituzbi koje mogu da se nadju na njihovom forumu,daleko su ispred konkurencije kad je cable net u pitanju.

Da, ako dodje do tih cena i ja cu definitivno uzeti tu varijantu.

Reci mi sto se tice torrent-a u lokalu, kako se njemu pristupa, shvatas, ne razumem razgranicenje izmedju spoljnog net-a i lokala, znaci ako odem u neki torrent program i zahtevam neki fajl, kako da to trazenje bude ograniceno samo na lokal kao i da brzina skidanja bude lokalna? Nadam se da razumes sta pitam.

Koliko u proseku ide DL rate u lokalu? Ide li bar 50-55kb/sec ?

Inace, taj cenovnik, raspitao sam se i procitao na SBB forumu, to jos uvek nije nista zvanicno.

Poslednja izmena:
Civil je napisao(la):
Da, ako dodje do tih cena i ja cu definitivno uzeti tu varijantu.

Reci mi sto se tice torrent-a u lokalu, kako se njemu pristupa, shvatas, ne razumem razgranicenje izmedju spoljnog net-a i lokala, znaci ako odem u neki torrent program i zahtevam neki fajl, kako da to trazenje bude ograniceno samo na lokal kao i da brzina skidanja bude lokalna? Nadam se da razumes sta pitam.

Koliko u proseku ide DL rate u lokalu? Ide li bar 50-55kb/sec ?

Inace, taj cenovnik, raspitao sam se i procitao na SBB forumu, to jos uvek nije nista zvanicno.
Torrentima u lokalu pristupas preko sajta,za koji nema svrhe da ti jos uvek dajem link jer ne mozes da mu pristupis sa spoljneg net-a.Na sajtu imas spisak torrenata koji su aktivni i dalje valjda znas kako ide(princip torrentovanja).Ne mozes naci torrente preko torrent search engina koji se koriste za spoljni net.Sav protok ide preko trackera koji je u lokalu,pa je brzina 100% u lokalu.Protok u lokalu i na spoljnem net-u su potpuno odvojeni,i jedan na drugi ne uticu.Primer:Ako stavis film da skidas u lokalu(512) on se skida brzinom od oko 60kb/s.Ako istovremeno skidas film spolja on ide max brzinom 32kb/s(256).Znaci uslovno receno ukupna brzina downloada u tom trenutku je preko 90kb/s.
Praktican primer:
ako skidas film od 700mb trebace ti sa spoljneg net-a oko 7 sati da se skine.Ako skidas istovremeno sa lokala film od 700mb trebace ti oko 3.5 sati.Sto znaci da ces za 7 sati imati skinuta 3 filma(1spoljni + 2lokal) tj. 2.1 gb.

Poslednja izmena:

mrzim kad mi ne veruju ljudi...

da na RV-u sam ali sam jedan od onih koji igrom slucaja prelaze na SBB...

pozdrav

fortes je napisao(la):
Inace ne znam otkud nekom ideja da torrent sajt nije zaziveo_On radi punom parom ima oko 1000 korisnika i oko 500 leechera u svakom trenutku.Ljudi u pocetku nisu skontali kako torrentovanje funkcionise pa im je trebalo vremena da se "usude" da probaju.Sada vec predstavlja glavni "izvor" fajlova za veliki broj ljudi.

Ja to rekoh ali mene ne treba uzimati za ozbiljno obzirom da nisam na SBB-u vise od pola godine. ;-) Ja pamtim samo pocetke torrenta na SBB lokalu i tada zaista nije funkcionisalo kako treba. Svi torrenti su po pravilu imali jednog seeder-a i jednog leecher-a a to nije svrha torrenta. Bas mi je drago ukoliko se sredilo stanje.

A sto se novih cena tice mislim da ce SBB uraditi pravu stvar ukoliko zaista ponudi ove pakete. Ala bih se ja isprimao sa ovim 256k/1024k paketom za 2430 dinara. Po 10-12GB dnevno opusteno. Stvarno je dzabe obzirom da za te pare moze u najboljem slucaju da se dobije 512k ADSL tj. realnih 435k.

@bgillegal Ipak, ljudi koji su na SBB-u kazu da to jos nije zvanicno. Zvanicnici se ne oglasavaju.

@fortes Hvala, jako sam zadovoljan ovime sto sam cuo! :)

Zvanicnici SBB-a su rekli da ce tokom prve nedelje aprila biti gotov novi internet cenovnik... Evo vec mesec dana se cekaju te "nove" cene... Stvarno neozbiljno od SBB-a...

Sto se SBB-a tiche, lokal je odlicna stvar, ali nazalost ima puno zamerki vezanih za rad SBB-a...

pazi cela moja zgrada je dobila taj papir sa cenovnikom kao i jos neke papire vezane za promenu kablovskog operatera, tako da vam je to sigurno!!! taj cenovnik ce biti i to je to....

decepticon je napisao(la):
Sto se SBB-a tiche, lokal je odlicna stvar, ali nazalost ima puno zamerki vezanih za rad SBB-a...

Jedina zamerka moze da bude losa tehnicka podrska i eventualno cekanje prilikom uvodjenja koje moze da se otegne na mesec dana. Sve ostalo je bez greske.

Pa nije los novi cenovnik
mada kad kad bi ubacili 1:1 za lokal bili bi mnogo bolje

E je*iga, sad', uvek moze bolje i uvek ce neko da trazi vise ali budimi realno.

A koliko su poseceni game serveri SBB-a?

@Salko Podrska je najbitniji segment. To me je i izludjivalo kod RV-a, sto nije postojala prakticno. Ne mogu da verujem da i jedna takva i tolika firma kao sto je SBB ima iste probleme. Vidim da imaju iste fazone kao ovi iz RV-a i i da veze sa mozgom nemaju. To je uzasno. Nadam se da necu morati da imam posla sa njima iako su vec spomenuli da ce nastupiti "rekonstrukcija" infrastrukture koju su preuzeli a ja sam veoma osetljiv na "rekonstrukcije".

Takodje mi se uopste ne dopada sto sam postavio tamo neka pitanja na forumu, dobio sam jedan odgovor ali na dalja pitanja ne dobijam nikakav odgovor vec dva dana a vidim i da bar jedno 50% ljudi ostane bez odgovora. To je neprofesionalno.

Salko Dinamitas je napisao(la):
Jedina zamerka moze da bude losa tehnicka podrska i eventualno cekanje prilikom uvodjenja koje moze da se otegne na mesec dana. Sve ostalo je bez greske.
:-devil-: sbb forum + elitesecurity forum :D

SBB po novom cenovniku "lokal" smatra uslugom koju jos i naplacajue (u zavisnosti od brzine)!? Koji to operater na celom svetu ima "lokal" i jos ga naplacuje!? :trust: To je po mom misljenju najobicnija kompenzacija za ostale propuste tipa ovih gore navedenih... vi ljudi izgleda uopste ne koristite internet vec se medjusobno razmenjujete > ispada da vam mreza za to zluzi i da je za to keva :wall: a ono sto se svuda u normalnom svetu zove internet to po vasoj prici jedva ko i koristi...

Poslednja izmena:
nauci nas kako se koristi internet i reci nam na kom si ti provajderu.

bla... nije da se nesto bunim, ali mi na PTT kablu nemamo ni mail server, a kamoli nesto vise (game server, lokal...) kad bolje razmislim mi na PTT-u imamo samo internet :)
ako nista drugo makar su i jedna i druga tehnicka podrska nikakve :D
izgleda da kod srba, ma koliko dobro radilo nikad nece da valja... tako znam gomilu ljudi koji se zali na sbb a svima radi do 00

potpis: Korisnik PTT-a koji je ljubomoran na sbb lokal :)

Poslednja izmena:
dbg je napisao(la):

oces citiranje?
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=665243&postcount=111

stvarno si jadan, do pre 3 meseca si psovao PTT na sav glas zbog toga sto ti je 3 i po godine kasnio sa prikljuckom. onda su dosli, dali ti malo dzabaka Neta i rekli ti "mi malo kasnili jer radimo po pravilu, a ne ko neki, eto pogledaj na sajtu" i o'ma si zaboravio sve muke koje si imao i postao glavni portparol. prodao si se za parce megabajta.

@autarh
:p Ako se ne varam ovde tema nije PTT KDS... :trust: + Jesam li ja to spomenuo PTT KDS u svom postu gde sam napljuvao SBB koji se ovde predstavlja kao nesto sto je wow a realno je najobicniji shit po evropskim standardima a i na domacoj sceni jer ih taj isti PTT + RV + Kopernikus + u pojedinim delovima grada IKOM (npr Filmski grad) po svim pitanjima sije!

Sto se tice mene i PTT KDS-a > gde sam ja u tom citiranom i u bilo kom drugom postu u vezi njih, izrazio nezadovoljstvo njihovom uslugom (unapred znam primedbe te cu ih sada razjasniti: pod time podrazumevam distribuciju TV/Radio i internet signala. Sto se tice povremenih problema sa internetom > isti su prouzrokovani testiranjem mreze + ovo oni ne vode kao uslugu jer ne naplacuju i nisam potpisao nikakav ugovor.)? Njihov odnos prema meni, bezobrazluk, osionost i diskriminaciju i mene i svih stanovnika opstine Rakovica - DA, i za to ces naci jos gore primere ako jos malo prosetas benchmarkom i elitesecurity-jem ;)

Branim nesto sto je kvalitetno i dobro i sto ne moze da uspe u atmosferi gde se kao standard postavlja najobicniji shit i "velikosrpski izum" :guitar:

P.S. Nisu mi nista rekli i dali su mi smesno objasnjenje zbog cega kasne > zbog zakona i tendera!? Iako su u isto vreme kupili italijanski deo telekoma, TKB i Energomontazu. I ne treba mi sajt PTT-a da bih video sta se desava. Dovoljno mi je fakultetsko obrazovanje koje sticem > ono mi pomaze u svemu ovome posto se na faxu bavim temama kao sto su etnicitet, multikulturalizam, studije raznih kultura itd. ;) > a ovo su sve kulturoloski i ideoloski problemi.

Poslednja izmena:
@ Ser Zile
PTT KDS cable net test faza
Npr. surf, chat, e-mail ;)

@dbg

A sta da ti kazem...da te ubedjujem i da ti se pravdam da sam za pola godine imao dva ispadanja na po 10 minuta na svojoj divljoj i piratskoj SBB mrezi za razliku od vas sa najboljom mrezom na svetu koja ne moze ni 24h da radi bez ispadanja? Ili da ti pricam kako je lokal mnogo dobra stvar i da sam zahvaljujuci njemu mescno pravio protok koji na PTT-u ne moze da se napravi za godinu dana? Stvarno nema svrhe...ako si ti zadovoljan sa svojih besplatnih 64k i ako mislis da je to vrhunac usluge onda stvarno nema razloga da ti kvarim srecu. Uzivaj!

Ja ovo ne shvatam kao ubedjivanje i pravdanje vec pokusavam da ukazem na neke stvari koje smatram stetnim i losim, zbog toga sto se predstavljaju kao nekakav standard i nekakav "evropski model" u Srbiji > a to ni po jednom parametru nisu. Tu dolazimo do tih ideoloskih i kulturoloskih problema koje sam spomenuo. Ovde se EU predstavlja kao nesto sto nema veze sa realnoscu i pravim stanjem stvari, ne samo u ovoj oblasti > nazalost u svim. Ja takve stvari ne mogu precutno da odobravam.

Nisam ja kao DSS pa da ceznem za nekakvom pacifikacijom > vec pokusavam na svim poljima da ukazem na prave vrednosti i na taj nacin zauvek oteram takve rdjave stereotipe o "EU" (pod time podrazumevam pravila i zakone i standarde u svim oblastima zivota > jednostavno nacin na koji zive gradjani EU). Tako da su ovo problemi ideoloske prirode i ne ocekujem nekakvo slaganje vec pomazem toj "drugoj strani" da se cuje.

Meni je npr. bolje da dobijem besprekornu internet uslugu kada potpisem ugovor kao sto je to bio slucaj sa Tosinim bunarom > nesto ne vidoh da se bilo ko zalio na PTT cable net u periodu od 2003 do 2005 tj dok nisu prikljucili Rakovicu i Mirijevo/Zvezdaru = naprotiv! Pa su novim CMTS-ovima i te probleme resili pa sad opet sve radi besprekorno u tim krajevima i to bez ikakvih prekida, pa ni tih od 10 minuta u pola godine. Takva je situacija i u delu mreze u Rakovici tj. verovatno delu koji pokriva HUB Miljakovac > bez ikakvih prekida iako je u test fazi. Na drugom "Kijevo" postoje problemi na jednom cvoru koji ubija ceo HUB svojim sumom (ako gresim > darth pliz ispravi me) ;) Mirijevo i Zvezdara su TKB mreze izgradjene kada SBB nije ni postojao, bar ne u meri u kojoj danas postoji i verovatno ce ih rekonstruisati temeljno pre nego im ponude komercijalno uslugu cable net-a.

A ne smatram wow to sto ce neko dobiti "lokal" kako bi mogao da nabavi sve sto mu treba i na taj nacin ne dodje u kontakt sa losim nivoom signala i pingom i download-om koji kod mog drugara npr. (konkretno p2p), koji ima SBB na Vracaru - 128 kbps paket, prema njegovim recima ne prelazi nikad 9kbps. Kod mene je na ovih jadnih 64kbps koje jos + testiram, dakle nisu komercijalno tj. ne naplacuju se i ne racunaju se kao usluga, isti taj p2p download konstantno 7kbps.

Poslednja izmena:
@dbg

Nije EU sve što sija!
SBB možda za svetske standarde nije neki kalibar ali za ove domaće JESTE.Ajde mi kaži koji to provajder kod nas nudi veći ukupan protok/cena naročito ako su ove "nezvanične" nove cene sbb interneta i stvarne?

@dbg
covece zasto si ti tako zapenio?
neko bi da download-uje sto je vise moguce neko chatuje 24/7, a neko se igra po ceo dan i na kraju imas one kojima je i modem dovoljan da jednom dnevno pogledaju mail.
nemas ti pravo da bilo kome objasnjavas kako se internet koristi kad smo svi mi drugaciji....

@dominator
Naravno da nije EU sve sto sija. Ko je to rekao? Ja o EU ne govorim kao o drzavi ciji mi deo treba da postanemo vec o standardima koje treba da dostignemo. A SBB izmislja te standarde i predstavlja se kao "EU u Srbiji" > apsolutno nema veze sa realnoscu.
Nisam pravio analizu usluge domacih provajdera tako da ne mogu objektivno da odgovorim.
Ali: kada su u pitanju provajderi kablovskog interneta, rekao bih da > to sto se zove "kablovski internet" = kao uslugu ima jedino PTT a po utiscima sa raznih foruma, rekao bih i RV. Sto se tice "sjajnog" SBB > imas odlican "lokal" a ako ti zatreba internet = tu moze da dodje do problema...

@ser zile
Pitao si me. Odgovorio sam ti. Ne razumem? Ja iznosim samo svoje misljenje... i jos sam napisao "npr." ispred odgovora.

Poslednja izmena:
Ali: kada su u pitanju provajderi kablovskog interneta, rekao bih da > to sto se zove "kablovski internet" = kao uslugu ima jedino PTT a po utiscima sa raznih foruma, rekao bih i RV. Sto se tice "sjajnog" SBB > imas odlican "lokal" a ako ti zatreba internet = tu moze da dodje do problema...

Hajde sada objasni mi molim te kakva je to usluga "kablovski internet" koju PTT ima a SBB ne?

Kakvi to problemi nastaju kada se sa SBB netom želi na internet?

Imam SBB preko 3 godine, i gotovo nikada nije radio onako kako treba... Stalno neki problemi, stalno neko zivciranje... Prosle godine sam njihovom greskom ostao 2 meseca bez signala za Internet, i to tokom letnjeg perioda... Call Centar NULA! Tehnicka podrska NULA!

Evo, pre tacno 10 dana je dolazila tehnicka ekipa da (ponovo) steluje signal u mojoj zgradi. Sve je bilo ok svega nekoliko dana, juche ponovo nisam imao signal od 6 popodne do 5 izjutra... Internet signal je opet debelo ispao iz granica normalnih (upotrebljivih) vrednosti... I sta sada ja da radim? Kome vise da se zalim?

Dakle, SBB je odlicna stvar onda kada radi... Nazalost, problem je u tome sto veoma cesto ne radi...

Inace, nije napomenuto u cenovniku SBB-a, ali ako uzmes postpaid ili prepaid paket, imas brzinu od 4 mbit/s download i 2 mbit/s upload (od toga je 2/1 mbit/s ka Internetu + jos toliko ka lokalnoj mrezi).

Takodje, neko je pitao kako radi lokal (tj. lokalna SBB mreza)... Naime, na lokalnoj SBB mrezi se koriste Interne IP adrese, koje nisu vidljive "spolja". SBB-ov hardver i softver je tako podesen da "prepoznaje" saobracaj namenjen lokalnoj mrezi, i da ga "odvaja" od standardnog Internet saobracaja... Lokalna mreza se sastoji od korisnika iz Beograda, Novog Sada, i Nisa (ostali gradovi nisu deo lokalne mreze, a kada ce to postati - ne zna se).

dominator je napisao(la):
Kakvi to problemi nastaju kada se sa SBB netom želi na internet?

Znam da nisi mene pitao, ali ajde da ti odgovorim (kao dugogodisnji korisnik SBB-a).

Kao prvo, relativno se cesto desava da ne mozes da dobijes IP adresu, tacnije DHCP server odbija da ti je dodeli jer je prezauzet... U tom slucaju - odes na kaficu...

Kao drugo, veoma cesto im padne spoljni link, pa mozes da surfujes samo po SBB-ovim stranicama... U tom slucaju - odes na kaficu...

Kao trece, desavalo se ranije da im padne DNS server (ili ne radi kako treba)... U tom slucaju - koristili smo EUnetov DNS server :)

Kao cetvrto, relativno cesto nestaje (prekida se) signal za Internet... Kada do toga dodje, slike na TV-u ima, ali nema Interneta - sto znaci da je problem do SBB-a, a ne do korisnika... E u tom slucaju - odes da odspavas malo, jer signal "ume da ga nema" po nekoliko dana...

Itd, itd, itd...

Sad' me bas i nisi usrecio... mene tesi to sto sam ja na infrastrukturi RV-a koja je svo ovo vreme moze se reci radila odlicno i kada budem presao na SBB nadam se da oni tu nece mnogo toga menjati tako da se nadam da nece dolaziti do tih problema koje navodis.

Ipak, zanima me kako se to meri signal, citao sam da neki ljudi pominju neki raspon u decibelima ili tako nesto, u kome je signal ok a sve ispod toga ne valja?

Kad se spominje Ptt cisto da spomenem da vec 10 dana ne radi kod mene net.
Inace nije test faza vec se placa.

Civil je napisao(la):
Sad' me bas i nisi usrecio... mene tesi to sto sam ja na infrastrukturi RV-a koja je svo ovo vreme moze se reci radila odlicno i kada budem presao na SBB nadam se da oni tu nece mnogo toga menjati tako da se nadam da nece dolaziti do tih problema koje navodis.

Ipak, zanima me kako se to meri signal, citao sam da neki ljudi pominju neki raspon u decibelima ili tako nesto, u kome je signal ok a sve ispod toga ne valja?

Od SBB-a dobijas WebSTAR kablovski modem... Ovaj modem moze da se nakaci na komp preko USB-a ili preko mrezne kartice, kako tebi odgovara. E sada, ako ga nakacis preko USB-a, odredjeni racunari se restartuju stalno, jer drajveri za kablovski modem ne valjaju (ne saradjuju kako treba sa odredjenim maticnim plocama... O ovome je bilo reci na zvanicnom sajtu WebSTAR-a ranije...). Sve u svemu, ako je ikako moguce, ubodi kabl. modem u mreznu karticu i vozi (ako nemas neku dobru mreznu karticu, sada bi bio dobar trenutak da je nabavis :) )...

E sada, kada sve lepo povezes, mozes da "pristupis" modemu preko HTTP-a, i da vidis na kojoj frekvenciji radi, koja je jacina odlaznog signala, dolaznog signala, kolika je jacina suma (Signal to Noise Ratio, itd...).

Evo, na primer dok ti ovo pisem, jacina odlaznog signala kod mene je 61 dBmV. Prema specifikacijama modema, ukoliko jacina odlaznog signala predje 55 dBmV, modem moze da prestane sa radom... Dakle, svakog trenutka moze da mi se prekine konekcija sa Internetom (na neodredjeno vreme - ponekad minut, ponekad sat, ponekad ceo dan)... I sada mi ti reci - jel' to kvalitet?!?

Vrh Dno