Šta je novo?

Radeon X1950 Pro problem

Lucko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2006
Poena
349
Ponosni sam vlasnik MSI X1950Pro kartice. Verujem da je vecina clanova ovog divnog foruma
upoznata sa njenim radnim frekvencijama (580/1380), ali jedna stvar mi nikako ne ide u glavu.
Lepo upalim ATT, dignem klok procesora na 630MHz :) , a memara kako cuje za najmanji klok, :smash: crni ekran, raznorazni sareni pixeli, nece pa nece. Sa ATI overdrive-om totalno druga prica, memorija ide do veoma solidnih 780MHz (efektivno 1560 :cigar: ), ali nikako da uparim jedno i drugo, jer u ATI overdrive-u nece da klokuje procesor?! Nesto sam cackao po forumima, ali verujem da nigde necu naici na tako dobru pomoc i odgovore kao ovde :wave: .
Unapred zahvalan.....

Poslednja izmena:
I ja sam imao isti problem na X1300XT-u. Izbaci crn ekran cim pipnem CPU ili Mem. Problem sam resio overclockovanjem u Rivatuneru. ;)
Ne znam zasto ali Ati TT nije u dobrim odnosima sa X1300xt i ocigledno ni sa X1950pro.
Probaj Rivatuner.

pozdrav

Ili ATi tool 0.26.

Ako ces da klokujesh!

Ponosni sam vlasnik MSI X1950Pro kartice. Verujem da je vecina clanova ovog divnog foruma
upoznata sa njenim radnim frekvencijama (580/1380), ali jedna stvar mi nikako ne ide u glavu.
Lepo upalim ATT, dignem klok procesora na 630MHz :) , a memara kako cuje za najmanji klok, :smash: crni ekran, raznorazni sareni pixeli, nece pa nece. Sa ATI overdrive-om totalno druga prica, memorija ide do veoma solidnih 780MHz (efektivno 1560 :cigar: ), ali nikako da uparim jedno i drugo, jer u ATI overdrive-u nece da klokuje procesor?! Nesto sam cackao po forumima, ali verujem da nigde necu naici na tako dobru pomoc i odgovore kao ovde :wave: .
Unapred zahvalan.....
Ista prica i kod mene... ASUS X1950PRO. O/C jezgra ide bez problema, memorija ni MHz (nece ni downclock). Probao sam sa ATT-om, ATITool-om i RivaTuner-om (RC 16.2, kao i Final).

Nego, ja uopste u drajverima nemam opciju za O/C, tj. nema "Overdrive" tab-a... ni u Catalyst-ima 6.11, ni u Catalyst-ima 6.12... koje to drajvere koristis?

meni u catalystu 6.12 daje overdrive, cak i u msi-evoj verziji drajvera sa cd-a

Ista prica i kod mene... ASUS X1950PRO. O/C jezgra ide bez problema, memorija ni MHz (nece ni downclock). Probao sam sa ATT-om, ATITool-om i RivaTuner-om (RC 16.2, kao i Final).

Nego, ja uopste u drajverima nemam opciju za O/C, tj. nema "Overdrive" tab-a... ni u Catalyst-ima 6.11, ni u Catalyst-ima 6.12... koje to drajvere koristis?
to je stara asusova fora! Moras da instaliras njihov Smart Doctor da bi o'covao!

Pa evo ja imam 1950pro, ne ASUS nego build by ATI, i opet nece memorija ni MHz. Probao sam Rivu 2.0, AT, ATT i cim se malo digne mem. odmah crn ekran. E sad, preko CC-centra moze u overdrive opciji da se gurne do 630/1600 MHz ali posle restarta vraca na default i nema shanse da zapamti OC.

Nisam znao za ovu caku... eto zasto izbegavam ASUS-a, sad sam se setio :)

Nego... problem resen! ;)
Isti mi je slucaj bio kao Samu Fisheru, potpuno isti simptomi - vertikalne linije, a potom i crn ekran (dok VPU Recover ne odradi svoje) cim se podigne/spusti memorija makar za MHz... probano sa RivaTuner-om, ATT-om i ATITool-om (drajveri mi i dalje nikako ne daju "Overdrive" tab?)... sve je bilo neuspesno.
Dok danas ne naleteh na ovo programce - ATI WinClk. Navodno oficijalna ATi-jeva alatka za overklok njihovih karti.

"This is ATI's own internal overclocking utility.

WinClock 5.22 works with all ATI cards including X1000 series cards."

http://dl.techpowerup.com/Tweaking/winclk522.zip

Evo sad sam ga probao ali on ne udari applay na te clockove koje namestim. Rezultat u markovima je isti kao i na default-u a i ventilator ne ubrza nego se stalno vrti na 30%.

Poslednja izmena:
"Set Clocks" si stisnuo, pretpostavljam? :)

Ne znam sta je onda... meni radi normalno, bas sam gledao iz RivaTuner-a monitoring, drzi klok koji sam mu zadao, u 2D kao i 3D (igre, 3DMark).

Poslednja izmena:
@CAR
Koji ti je score u 3d marku05 na def. a koji kad kloknesh? I koliko si uspeo da kloknesh da radi stabilno. Ja sam uspeo do 630/1600 ali je dobitak svega 500 markova.

Poslednja izmena:
CPU bottleneck, ista stvar i kod mene... ipak imamo samo semPr0ne :p

ati tool ne radi sa 1950pro

Kod mene radi.

MSI, 580/1404, GPU ide do 595 ali se pojavljuju problemi.

Ne znam da li ima veze, ali pre ove karice sam imao x800 sa kulerom koji dolazi uz karicu mem je sa standardnih 700 isla do 890 a GPU do max 405. Nabavio sam Silencer-a i onda druga prica, GPU je isao do 425 a mem do 1150, da li bi bilo slicno i sa ovom karticom obzirom da mem nije hladjena, bar na MSI?

Poslednja izmena:
@CAR
Koji ti je score u 3d marku05 na def. a koji kad kloknesh? I koliko si uspeo da kloknesh da radi stabilno. Ja sam uspeo do 630/1600 ali je dobitak svega 500 markova.
U 3DMark-u 05...

Ovako: sa A64 na 2567MHz (ne pitaj otkud mi ova frekvencija! :d) davao je oko 9800 poena... na 2.8GHz oko 10100.
Sad, na C2D sam se posteno izigrao, da vidim sta i kako donosi novi procesor...
Nekoliko razlicitih frekvencija, uvek u default rezoluciji i default klokovima za graficku (koji su kod mene 580/702), sve ponavljano vise puta, znaci prilicno validno... i da, bez nekih extra tweak-ova, prilicno standardna podesavanja, samo "Performance" mod u drajverima:
6x266 (1600MHz), mem na ~533MHz (4-4-4-12) - 9144
7x266 (1866MHz), mem na ~533MHz (4-4-4-12) - 9789
9x377 (3400MHz), mem na ~471MHz (4-4-4-12) - 10905
9x377 (3400MHz), mem na ~471MHz (4-4-4-12), X1950Pro na 654/702 - 11504

Dakle, maximum koji sam izvukao sa default kartom je nesto malo ispod 11K, pri 3.4GHz za CPU... dok je max skor (za sad) 11.5K.

Sto se samog klokovanja graficke tice - nisam se bas mnogo igrao (tek cu :-devil-: )... kao sto vidis, maximalno sam izvukao 650-ak MHz za core, mada je tu sve stvar hladjenja, a ovo je bilo sa 12-icom uperenom u kartu... dok se sa memorijom jos nisam propisno igrao (tek iskopah onog programce :)), mada sam je pre neki dan namestio na 776MHz i picio neko vreme NFS: U2, bez artifakata (preko toga je vec izbacivalo, nakon izvesnog vremena).

Za svaki dan, bez nekog posebnog hladjenja - mislim da ce limit za jezgro biti tu negde oko 630MHz. Preety standard ;)

Pff... nisam znao da procesor bash toliko utice na performanse.

pa pazi, 3-4 fps vise na minimum, 3d mark ocenjuje sa 1000 i kusur poena...E sad kolko je u igrama to realno vise verovatno zavisi od opterecenja procesora. Znas kako, ako ti negde treba neka zivotinja od CPU da bi prebacio 30fps, 100mhz vise na venicu ti nece pomoci...A dx10 ce navodno to da promeni. Time will tell...ali u svakom slucaju nasi semproni su suvise slabi da vadili 11000+ mark 05 skora...mada me to ne brine nesto posebno, sve igre rade ko sat...

Nazad
Vrh Dno