Opet malo ja
Da se osvrnem na ono sto je rekao Paradigma, kako ce nVidia ocistiti ATi novom kartom u "brute force" maniru. Ne sumnjam da ce G71 biti nVidiin pokusaj upravo za tako nesto, medjutim cini mi se da ovaj put nece bas biti tako jednostavno, cak i ako nVidia zaista uspe u tome. Takav nVidiin nacin razmisljanja i osvajanja trzista je vec vidjen i zapravo jeste ono sto je nVidia dosada relativno uspesno radila u skoro svakoj novoj seriji kartica koja je trebalo da prethodni Radeon srusi s trona (sa izuzetkom serije 5). Dakle, dueli kao sto su Radeon 1 pa posle njega brutalno jaki GF3, Radeon 8500 kojeg je oduvao GF4, ili 7800 koji je znacajno jaci od svojih Radeon X800 pandana (plus po meni ne bas tako krucijalna stavka o SM3.0) su deo jedne jako uspesne poslovne filozofije u kojoj je nVidia prepoznala zelju korisnika da uvek imaju sto brze, sto jace, sto kompatibilnije.
Medjutim, kako to vec jako pametno napisa Maxx u svom review-u, a Sasa izuzetno plasticno opisao na prethodnoj strani, filozofija izrade video igara pocinje da se menja znacajno. Iako ce za novije naslove trebati zaista jak hardver, konkretno sto se grafickih karti tice, veca kolicina sto brze memorije, GPU sa vise pipeline-ova, pa iako novi procesi proizvodnje omogucavaju izradu tako kompleksnih cipova, sve to ima neki svoj limit, koji ce ako tim trendom nastavi, jednog dana dodji u koliziju sa zahtevima najnovijih 3d grafickih aplikacija. Da ne spominjem da takav hardver nece biti nimalo jeftin, da ce biti zahtevan po pitanju hladjenja i struje, sto ce ga opet distancirati vise nego sto bi trebalo od kupaca.
Iz te perspektive gledano, daleko je pametnije napraviti aritmeticki mocan, jako fleksibilan GPU koji ce daleko pametnije moci da barata pikselom, odnosno pametnije iskoristi postojece resurse, a to Radeon 1900 zaista jeste. Ova konstatacija ima vec sada potvrdu u rezultatima koje Radeon 1900 postize u najmodernijim igrama, Call of duty 2 i FEAR-u koje bi i trebalo da jesu ono sto se moze ocekivati od video igara koje ce doci u buducnosti. Ako se zaista tako i nastavi ATI je zaista nasao pravu kombinaciju. Mada, na trzistu u kome je jako bitno zaraditi sto vise, a to jeste polje na kome ATI i nVidia vode rat, nimalo nije iznanadjujuce da se desi suprotno, odnosno da nVidia usmeri pravljenje video igara ka smeru koji odgovara njenim cipovima,jer kao i uvek, novac je stanju da obori svaku zdravu logiku. Mada, kako se meni cini, mislim da i Nvidia ume da prepozna ono pametno od suparnika sto treba implementirati u svoju tehnologiju, barem je dosada uspesno pozajmljivala od drugih i uspesno implementirala stvari kao sto su AA, Hyper Z, SLI i slicno.
Sto se mene tice, Radeon 1900 mi se izuzetno dopada jer je pionirski korak koji moze dosta toga pozitivno da promeni u industriji video igara. Ta inventivnost, kao i cinjenica da je ATI uvek bio prizvodjac karti za sve (da ne pricam o all-in-wonder tehnologiji o kojoj nVidia moze samo da sanja na svojim kartama), je inace ono zbog cega ATI cenim vise od nVidi-e.
2 Maxx:
Svaka cast na review-u, i posebno pametno srocenom zakljucku koji je cak i slabije informisanim citaocima uspeo da priblizi nove trendove i pravce gaming industrije.