Šta je novo?

Radeon x1900 !!!

Po meni je suvise rano Ati izbacio ovakvu karticu. Trebali su da sacekaju jos malo da se omasove igre koje forsiraju shejdere u tolikoj meri. Kad izadje dosta takvih igara bice jacih kartica. Trenutno zapravo i nema igre zbog koje neko bi kupio XTX. SC 3 je odavno izasao i 99% ljudi koju su hteli da ga igraju su ga igrali. A sumnjam da ce neko, sem manijaka, kupovati karticu od 600 dolara zbog FEAR-a. DOk se omasove shejder igre XTX ce biti old news uveliko.

Nedjo je napisao(la):
Maxe, XTX ima 1.1ns memaru,a li mu je takt takav da ce po potrebi moci da na XTX stavljau i 1.2ns, bas kao sto se sada X1800XL moze naci sa 2.0 memarom, a inicijalno je dolazio sa 1.4! Bez obzira na 1.1ns memaru, overklok o kome pricas ce tesko moci da se postigne, a razloge je Rene objasnjavao ono vece, ne znam da li se secas!
Pa osnovniproblem sa omasovljenjem isporuka GTX512-ce je bas bio memorijska frekvencija!

Pa ako pogledash sta sam napisao tamo gde je opis kartice - videces da sam isto to zakljucio. JEste 1.1ns mem, ali izlgeda da nije bash najdostupnija ni jeftina (štaviše), zato klok XTX-a i omogućava da se stavi 1.25ns memorija. Isto to sam napisao. E sad, malo sam preterao sa očekivanjima 1.1ns memorije, s obzirom na to koliko ide ova na semplu :(

Rano, o cemu pricamo ?

Nema "old skul" igre koju X1900XTX ne moze poterati sa 50-100fps u maksimumu.
Ok, nasvirani "teksturas" kakav je GTX (512) ili nesto slicno to gura u 20% vise, ako G71 bude prost G70 sa 32PS onda ce on to gurati jos 20% vise.
Ali..
Onda upalis neku igru koja trazi piksel procesore, radi mnogo aritmetickih operacija i X1900XTX ostaje na istom fps dok nVidia spada na 50%.

F.E.A.R., 3DMark 06 i Splinter Cell su igre na koje se treba ugledati, Q4 je dobar ali ove kartice ga odradjuju sa 100+fps u svakom obliku i realno je nezahtevan!
Meni se cini da ce GF 6x00 serija vrlo brzo da ode dole, a 7300 i 7600 nece ni zaziveti ukoliko ne budu podosta unapredjeni u odnosu na NV4x generaciju. Unapredjeni u pravcu u kome je ATi vec otisao sa X1600 i X1900.

The pocetnik je napisao(la):
Sto se tice testa dobar je, osim one zamerke koje je Nedja izneo za 3dmark2006 i final score.Nego primetio sam da u posledjnih minimum godinu dana testovi grafickih kartica su sve kraci.Znam da Max nema toliko vremena za testiranje grafickih jer cini mi se da i drugi isto moraju da testiraju doticnu pa nema se vremena, ali ne rauzmem Toma i Ananda, jer se secam da su pre testovi bili na preko 30-tak strana, a sada jedva je sakupio 16.Secam se da je pre bilo i testova sa klokovanjem karte, kao i sa vecim brojem igara ali sada su takvi testovi vrlo retki, i obicno posto su kraci u nekim testovima su testirali neke igre, a u nekom neke druge pa se mora citati vise testova da bi se dobila konacna slika o brzini graficke karte.Znam da je na ovo uticalo i to sto nove generacije kartica ucestalije izlaze...

Ne znam kako misliš, meni se svi baš žale da su preobimni. X1900XTX nije obiman ni blizu kao X1K series, ili 7800GTX ili X800 ili 9700Pro ili tako neki testovi koji nas upoznaju sa novom arhitekturom. Opet, i ovako, bukvalno 4x kraći , po obimu teksta, od X1K testa, ipak ima preko 30k karaktera, što je ravno obimu 6-7 strana u časopisima kakvi su Digital ili PC (ne i Mobilni Magazin :)). Naravno da nisam hteo da ponavljam rečeno u testu X1K kartica... Uvek lepo dam linkove ;)

pozdrav

Sasa je napisao(la):
Rano, o cemu pricamo ?

Nema "old skul" igre koju X1900XTX ne moze poterati sa 50-100fps u maksimumu.
Ok, nasvirani "teksturas" kakav je GTX (512) ili nesto slicno to gura u 20% vise, ako G71 bude prost G70 sa 32PS onda ce on to gurati jos 20% vise.
Ali..
Onda upalis neku igru koja trazi piksel procesore, radi mnogo aritmetickih operacija i X1900XTX ostaje na istom fps dok nVidia spada na 50%.

F.E.A.R., 3DMark 06 i Splinter Cell su igre na koje se treba ugledati, Q4 je dobar ali ove kartice ga odradjuju sa 100+fps u svakom obliku i realno je nezahtevan!
Meni se cini da ce GF 6x00 serija vrlo brzo da ode dole, a 7300 i 7600 nece ni zaziveti ukoliko ne budu podosta unapredjeni u odnosu na NV4x generaciju. Unapredjeni u pravcu u kome je ATi vec otisao sa X1600 i X1900.

To isto, ali treba obratiti pažnju na dve činjenice - realno, onaj ko nema potrebe za igranjem u većoj rezoluciji od 12x10, tj. 98% ljudi koji imaju TFT do 19 incha ili CRT, ne moraju da kupuju ni 7800GTX ni X1900XTX - u najboljoj varijanti im treba 7800GT, ali ce i 6800GS završavati posao. Mislim ipak da će monitori dijagonale 1600 x 1200, tj. 20-ice, biti hit krajem ove godine i pocetkom sledece, te da ce ih uzimati svi koji bi inace isli na 19-ice, a da ce 19-ice polako postati standard. Govorim u svetskim okvirima - znam da ce sad neki pametnjakovic da se javi i kaže - pa kod nas je i dalje Samsung 755dfx najprodavaniji...

A kad govorimo o tim dijagonalama (jer manje rezolucije na TFT-ovima, lets face it, izgledaju gadno - chemu af, ako se sve reskalira i izgleda kao boolja), onda ti realno trebaju tako jake karte - cak i Q4 koji Sale pominje, nece bas tako glatko da rade u HD rezolucijama - da ne pricam o sampionu kakav je FEAR (ipak žešće zayebaniji nego CoD2)...

6800GS nije nikako dovoljan za 1280 u maksimumu, a do 2007me ce biti tek "radi, igrivo je".

Sto se mene tice R580 je izmislio toplu vodu, prvi posle R300.
Toliko mi se dopada kartica.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
6800GS nije nikako dovoljan za 1280 u maksimumu, a do 2007me ce biti tek "radi, igrivo je".

Sto se mene tice R580 je izmislio toplu vodu, prvi posle R300.
Toliko mi se dopada kartica.

Pozdrav!
Realno gledajuci ovo i jeste prva realna promena arhitekture u odnosu na R300 (sto bi Max rek'o "lets fejsit" R420 je bio 2xR360, a R360 je bio o/c R300-ke). Istini za volju, ova promena je prvo prezentovana sa RV530 ;) Mada, ispade na kraju da se X1600 kartice, realno, pojavljuju masovno kad i R580 kartice...

@byMax
mali offtopic: slazem se da ce 20-tice biti standard za sve one koji zele kvalitetan LCD monitor, medjutim sto se tice rezolucije mislim da ce standard postati 1400x1050 na 20-icama, odnosno 1680x1050 na wide 20-ticama. Mislim da je 1400x1050 idealna rezolucija za 20-icu. A bice i manje zahtevna za igrice od 1600x1200. Neki proizvodjaci su vec izbacili ovakve modele po ceni ispod 400 evra, a kod ostalih ce cene varirati izmedju 400 i 500 evra.
P.S. kakav je taj 244?

tomazino je napisao(la):
@byMax
mali offtopic: slazem se da ce 20-tice biti standard za sve one koji zele kvalitetan LCD monitor, medjutim sto se tice rezolucije mislim da ce standard postati 1400x1050 na 20-icama, odnosno 1680x1050 na wide 20-ticama. Mislim da je 1400x1050 idealna rezolucija za 20-icu. A bice i manje zahtevna za igrice od 1600x1200. Neki proizvodjaci su vec izbacili ovakve modele po ceni ispod 400 evra, a kod ostalih ce cene varirati izmedju 400 i 500 evra.
P.S. kakav je taj 244?
Mislim da gresis! Standard ce postati HiDef rezolucija, a experimenti sa "ni-tamo-ni-'vamo" nece uspeti, bez obzira na cenu (http://www.behardware.com/news/imprimer/7958/)! Takodje, sto se tice monitora i 4:3 rezolucija prava mera je 21" i 1600x1200! Ja sam "progleao" videvsi kako to izgleda na Samsungu 214T! 1600x1200 na 20" je zaista presitno! takodje, agresivno sputanje cenei odziva na 19"cama ce ih jos dugo drzati aktuelnima, a samim tim i njhovu nativ rezoluciju od 1280x1024.

Mislim da je sve ovo navlaka za gejmere. Koji procenat te populacije ima 20'+ tft monitore.
Ati i nvidia sigurno razmenjuju dokumentaciju. Kojeg treceg proizvodjaca kartica znamo? Po zakonu o monopolu moraju jedni drugima da daju dokumentaciju!

E sad ako su ati i nv tu negde kako ce da prodaju, po visokim cenama, sve te nove cipove, koji u 1920X1200 daju 50+ frejmova sa aa i af, a na "normalnim" rezolucijama (do 1280X1024) nisu "vidno" bolji od kartica starije generacije?
Jedino ako nateraju korisnike da igraju na velikim monitorima. Pogledajte koliko proizvodjaca monitora u zadnje vreme izbacuje monitore od 23', 24' sa odzivima od 4ms i manje ( dell, acer, samsung...) za manje od 1000$.
Tako da se meni cini da oni sve to lepo jedno po jedno namestaju da nam uzmu sto vise para! Prvo karte onda, monitori pa igrice koje sve to podrzavaju!
Setite se da je pre 10-ak godina cena dobrog kompjutera bila oko 3000 maraka( to je sada grubo oko 1500e). Sada uz napredak tehnologije i vecu konkurenciju, dobar komp mozes da uzmes za 500-600e.
Mislim da velike firme na to gledaju kao na gubitak od 150%. I reseni su da povrate te pare. Udeli u ceni komponenata ugradjenih u konfiguraciju su se definitivno promenili (osnovni delovi kompa cpu,mb,hdd su najjeftiniji delovi),ali su ljudi resili da nam uzmu te pare i gotovo!
Ovo je definitivno put napretka!

P.S. Izgleda sasavo ali deluje. Mozda ce se nekom uciniti da sam skeptik ili opsednut zaverom, ali mi nemojte zameriti jer to je samo moje subjektivno misljenje!

Poslednja izmena:
To o cemu pricas se zove napredak zaboga! Pa kakva je zavera sto hoce da nam "uvale" velike monitore pa onda dobre karte koje pruzaju preformanse za njih!? :D Pa uvek mozes da sedis za 17in crtom i da im prkosis.. :D Imam komsiju koji je ubedjen da je 101 najbolji auto na svetu, jer ga eto ima 20 godina i sluzi ga... blago njemu :D

tomazino je napisao(la):
@byMax
P.S. kakav je taj 244?

Gde si video 20" i 1400x1050. Slazem se da bi to bila lepa rezolucija za 20" ali vrlo sam sumnjicav da ce to ikada zaziveti. To nije standardna rezolucija, posle 1280 ide 1600 i 20"tice koje sam video su uradjene sa 1600x1200.

Buducnost je definitvno za HD rezolucijama i to prvenstveno 720p (1280x720), a onda i za 1080p (1920x1080). Ako se uzme u obzir da vec sledeca generacija konzola (xbox360 i ps3) furaju HDTV kao standard i da se sada skoro svi LCD televizori prodaju sa nalepnicom "HDTV ready" eto nama veselja :) Kapiram da ce biti smeshno ako sedish za kompom i igrash u 1280x1024 kada mozesh da igrash na LCD televizoru u 1920x1080 :D
Uostalom kazu da ce 2006 i 2007 da budu godine prelaska na HDTV, tako da zivi bili pa videli.

moze, ali trebas da puknes par hiljada evra na masinu sa najacom grafickom, HDTV TV, odgovarajuce ozvucenje...

@Nedjo
naravno da ce hd postati standard, ali mislio sam za kraj ove godine i po cenama od oko 350+- evra. I sam si rekao da je 16x12 presitno za 20", tako da bi 1400x1050 bilo idealno za tu dijagonalu, a mozda i za 19" +pravi odnos 4/3
@Sasa
Nedjo ti je dao link za info o 20" 1400x1050, a sto se tice ovih wide 20" 1680x1050 pogledaj www.viewsonic.com, mozda i oni vec imaju 1400x1050 20" modele.

17" i 19" monitori sa odnosom stranica 5:4 su sada vec standard i rezolucija je 1280x1024. Buducnost osim njima pripada 21" monitorima sa odnosnom stranica 4:3 i rezolucijom 1600x1200. Osim toga bice i onih koji ce uzeti 24" i 1920x1200. Sve ostale kombinacije za desktop ce biti ezoterija.

Ako cemo da idemo u tom smeru onda se moze govoriti i o vecim rezolucijama kao standardnim za, recimo dtv primenu, jer ko bude u premieru montirao video u rezoluciji 1920x1080 bice mu potrebna dosta veca rezolucija za komforan rad. Nesto slicno novom dell-u od 30". Kad vec pomenu Premiere a ovde primarno govorimo u novim gpu-ima, da li je neko probao hardware gpu rendering u Premiere Pro 2.0. ( ovo mozda treba da ide u digital video, sorry)?

jedan mali reminder - catalysti odavno imaju opciju "force 720p ili 1080p modes" za TFT monitore. Mislim da ce te dve rezolucije u buducnosti biti bitne... 1280 x 800 / 720 i 1920 x 1200. Naravno, ona niža će biti popularnija što zbog monitora, što zbog neophodne "snage" koja je za nju potrebna. Naravno da će se i 17 i 19 inch TFT-ovi dugo zadržati na tržištu kao best buy, ali oni i mogu da "teraju" ovu nižu HD rezoluciju...

GoranM je napisao(la):
1920x1080 jer je to 16:9 ;)

Nemojte da brkate rezolucije na konzolama i rezolucije HD video formata sa rezolucijom izlaznog uređaja. Monitori će i dalje u wide varijanti biti 16:10, a to što će wide video biti 16:9 nema nikakve veze sa izlaznim uređajem.

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Ne znam kako misliš, meni se svi baš žale da su preobimni. X1900XTX nije obiman ni blizu kao X1K series, ili 7800GTX ili X800 ili 9700Pro ili tako neki testovi koji nas upoznaju sa novom arhitekturom. Opet, i ovako, bukvalno 4x kraći , po obimu teksta, od X1K testa, ipak ima preko 30k karaktera, što je ravno obimu 6-7 strana u časopisima kakvi su Digital ili PC (ne i Mobilni Magazin :)). Naravno da nisam hteo da ponavljam rečeno u testu X1K kartica... Uvek lepo dam linkove ;)

pozdrav

Ne znam da li ja to tripujem, ali mi se tako cini.Nisam naglasio ali to se odnosi na same game testove.Jeste da ih sada ima puno, a evo sada sam gledao ranije testove i bilo je manje igara na testovima, ali kao da se oseca da nije sve tu...ne znam da bas to najbolje objasnim ali cisto da probam.Pre su cini mi se igre bile reprezentitivnije kao testovi i igrale su se "vecem obimu" od danasnjih tj. znao si prema manjem broju igra koja ti graficka vise odgovara, dok sada to i nije bas taj slucaj barem sto se mene tice.

Ali kao sto sam rekao ovo se vise primeti na drugim stranim testovima, jer mi se cini da su sami testovi nekako nedovoljno reprezentativniji...

p.s.Naravno ovo je moje misljenje koje ne mora da pokazuje objektivno stanje stvari, ali tako se meni licno cini.

svaka pohvala sto se X3 nasao na test-u, nadam se da ce ostati deo test setup-a i odlicne su slike koje su ovaj put zakacene....

Paradigma je napisao(la):
Nemojte da brkate rezolucije na konzolama i rezolucije HD video formata sa rezolucijom izlaznog uređaja. Monitori će i dalje u wide varijanti biti 16:10, a to što će wide video biti 16:9 nema nikakve veze sa izlaznim uređajem.
To se zove driblaj korisnike. Napravi dva standarda 16:9 i 16:10 cisto da ostane i dalje ona crna "lajsna" gore i dole. :smash: :smash: :smash:
*******! "Sve bi ja njih uza zid pa metak u celo!"

Poslednja izmena:
Crne "lajsne" gore i dole bice ti i na 16:9, a bile bi i na 17:9, 19:9 :), jer je bioskopski format slike, a samim tim i na dvd i hd diskovima ( u vecini slucajeva ) 21:10 ili nesto slicno:)

Opet malo ja

Da se osvrnem na ono sto je rekao Paradigma, kako ce nVidia ocistiti ATi novom kartom u "brute force" maniru. Ne sumnjam da ce G71 biti nVidiin pokusaj upravo za tako nesto, medjutim cini mi se da ovaj put nece bas biti tako jednostavno, cak i ako nVidia zaista uspe u tome. Takav nVidiin nacin razmisljanja i osvajanja trzista je vec vidjen i zapravo jeste ono sto je nVidia dosada relativno uspesno radila u skoro svakoj novoj seriji kartica koja je trebalo da prethodni Radeon srusi s trona (sa izuzetkom serije 5). Dakle, dueli kao sto su Radeon 1 pa posle njega brutalno jaki GF3, Radeon 8500 kojeg je oduvao GF4, ili 7800 koji je znacajno jaci od svojih Radeon X800 pandana (plus po meni ne bas tako krucijalna stavka o SM3.0) su deo jedne jako uspesne poslovne filozofije u kojoj je nVidia prepoznala zelju korisnika da uvek imaju sto brze, sto jace, sto kompatibilnije.
Medjutim, kako to vec jako pametno napisa Maxx u svom review-u, a Sasa izuzetno plasticno opisao na prethodnoj strani, filozofija izrade video igara pocinje da se menja znacajno. Iako ce za novije naslove trebati zaista jak hardver, konkretno sto se grafickih karti tice, veca kolicina sto brze memorije, GPU sa vise pipeline-ova, pa iako novi procesi proizvodnje omogucavaju izradu tako kompleksnih cipova, sve to ima neki svoj limit, koji ce ako tim trendom nastavi, jednog dana dodji u koliziju sa zahtevima najnovijih 3d grafickih aplikacija. Da ne spominjem da takav hardver nece biti nimalo jeftin, da ce biti zahtevan po pitanju hladjenja i struje, sto ce ga opet distancirati vise nego sto bi trebalo od kupaca.
Iz te perspektive gledano, daleko je pametnije napraviti aritmeticki mocan, jako fleksibilan GPU koji ce daleko pametnije moci da barata pikselom, odnosno pametnije iskoristi postojece resurse, a to Radeon 1900 zaista jeste. Ova konstatacija ima vec sada potvrdu u rezultatima koje Radeon 1900 postize u najmodernijim igrama, Call of duty 2 i FEAR-u koje bi i trebalo da jesu ono sto se moze ocekivati od video igara koje ce doci u buducnosti. Ako se zaista tako i nastavi ATI je zaista nasao pravu kombinaciju. Mada, na trzistu u kome je jako bitno zaraditi sto vise, a to jeste polje na kome ATI i nVidia vode rat, nimalo nije iznanadjujuce da se desi suprotno, odnosno da nVidia usmeri pravljenje video igara ka smeru koji odgovara njenim cipovima,jer kao i uvek, novac je stanju da obori svaku zdravu logiku. Mada, kako se meni cini, mislim da i Nvidia ume da prepozna ono pametno od suparnika sto treba implementirati u svoju tehnologiju, barem je dosada uspesno pozajmljivala od drugih i uspesno implementirala stvari kao sto su AA, Hyper Z, SLI i slicno.
Sto se mene tice, Radeon 1900 mi se izuzetno dopada jer je pionirski korak koji moze dosta toga pozitivno da promeni u industriji video igara. Ta inventivnost, kao i cinjenica da je ATI uvek bio prizvodjac karti za sve (da ne pricam o all-in-wonder tehnologiji o kojoj nVidia moze samo da sanja na svojim kartama), je inace ono zbog cega ATI cenim vise od nVidi-e.

2 Maxx:

Svaka cast na review-u, i posebno pametno srocenom zakljucku koji je cak i slabije informisanim citaocima uspeo da priblizi nove trendove i pravce gaming industrije.

tomazino je napisao(la):
Crne "lajsne" gore i dole bice ti i na 16:9, a bile bi i na 17:9, 19:9 :), jer je bioskopski format slike, a samim tim i na dvd i hd diskovima ( u vecini slucajeva ) 21:10 ili nesto slicno:)

Format slike u bioskopima zavisi konkretno od filma. Ima nekih prihvaćenih standarda, ali je sve variralo, pogotovo ako pričamo o vremenskom razdoblju od jednog veka i više...

Sta ste zapeli za aspect ratio, kad ako koristiti napr MP Classic, mozete da razvucete/skupite, rasirite, pomerite i uradite sve ostalo sa slikom, u pomenutom slucaju par puta pritisnete 8 ili 9 na num po zelji i imacete sliku preko celog ekrana.

Ja cesto kad je neki film previse wide screen da ne popunjava ni 50% ekrana zumiram malo koliko da ne bude sve previse sitno, ali opet ne previse da izgubim mnogo informacija (tipa ne vidim pola glave).

For the record:
Ono su slike X1800-ke u reviewu!

http://www.benchmark.co.yu/tests/vga/ati/radeon/radeon_x1900xtx/radeon_x1900xtx_05.JPG

X1900XTX ima 7, a ne 5 phase naponsku jedinicu!
Kazes : Radeon X1900 XTX “liči” na X1800, pa se zato kaže i da je R580 “u pin” kompatibilan sa R520
Ne kaze se da zato sto "lici" R580 je "pin kompatibilan", vec zato sto GPU ima isti broj pinova, kao i R520!
P.S

Maxe, moje poslednje pitanje tebi ikada:
Zar "tvoja" X1900XTX nije imala kontrollne pinove iznad kulera (kartica koju si meni dano danas u tvom stanu ih nema)

http://www.benchmark.co.yu/tests/vga/ati/radeon/radeon_x1900xtx/radeon_x1900xtx_08.JPG

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno