Šta je novo?

Radeon x1900 !!!

byMaX je napisao(la):
paralelno sa drugim svetskim sajtovima .. u 15h po nashem vremenu...

http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=9985

Sve sve, ali mi nikako nije jasno ili kako su oni dobili tako visoke, ili kako sam ja dobio tako niske rezultate u 3DMarku 06. Par threadova koje sam prochitao kažu da 3DMark06 ne radi kako treba ako je isključen WMI Performance Adapter i Windows Management Instrumentation (Driver Extensions) servis... WTF... ?

A ti si poznat po restriktivnoj politici prema servisima pa ti se to konacno obilo o glavu ;)

Apsolutno nezaobilazno stivo, i po pravilu uvek najbolji review i objasnjenje novog grafickog hardvera je kod Dave-a na B3D: http://www.beyond3d.com/reviews/ati/r580/

BTW Maxo,

sto si pobogu testirao u 3DM06? I da bude stvar gora davao si finall score koji je totalni promasaj u novom Marku! Ajde da si dao samo SM3.0 score, pa pomozi Boze, ali ovaj finall je nonsens!

Poslednja izmena:
Mozda je do procesora, mada tamo ne bi trebalo da bude neke razlike poshto je tvoj OC. 3DMark06 se pojavio pre nekoliko dana, tako da je josh uvek nepoznanica shto se tiche merenja performansi... Uostalom mene nikada nije zanimalo kako kartica radi u 3DMarku.

zasto je FEAR testiran bez soft shadows? cak i u testu bez AA?

Nedjo je napisao(la):
Apsolutno nezaobilazno stivo, i po pravilu uvek najbolji review i objasnjenje novog grafickog hardvera je kod Dave-a na B3D: http://www.beyond3d.com/reviews/ati/r580/

BTW Maxo,

sto si pobogu testirao u 3DM06? I da bude stvar gora davao si finall score koji je totalni promasaj u novom Marku! Ajde da si dao samo SM3.0 score, pa pomozi Boze, ali ovaj finall je nonsens!

Slažem se, po mom mišljenju 3DMark kao gamers benchmark bez OpenGL-a, AI-ja i fizike, nema mnogo smisla. Precenjen je... Nisam imao vremena da analiziram sam 3DMark06, ubacio sam ga samo eto da ga ima - jer nismo ograničeni prostorom... A cifre su te koje sam dobio...

sale - razlika je ogromna, kod mene 39 fps (sve na max, 1280 x 960 i 8x af, no aa) sa soft shadows, a 71 bez soft shadows! Ubija framerate, tu nema priče. Ako te zanima, dobija se u toj rezoluciji 43 fps sa sshadows na x1900xt, a 83 bez...!

hvala na objasnjenju, zaista sam uzivao citajuci review
:wave:

Bravo za review!Posebno mi se svidja (verovatno ispravno) predvidjanje u zakljuchku.MS
ce se verovatno protiv Sony-ja boriti sa X360 i PC-om zajedno,a nVidia bi ponovo mogla da bude zestoko kaznjena (otprilike kao 2002) zbog saradnje sa Sony-jem.

byMaX je napisao(la):
paralelno sa drugim svetskim sajtovima .. u 15h po nashem vremenu...

http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=9985

Sve sve, ali mi nikako nije jasno ili kako su oni dobili tako visoke, ili kako sam ja dobio tako niske rezultate u 3DMarku 06. Par threadova koje sam prochitao kažu da 3DMark06 ne radi kako treba ako je isključen WMI Performance Adapter i Windows Management Instrumentation (Driver Extensions) servis... WTF... ?

Gasi ti samo i dalje servise :wall: :S:

Hvala ljudi...
Dell, idi uzmi daljinac i tiću ;)

Prvi test na 1280x960 4xAA, 8xAF,a drugi na 1600x1200 4xAA, 8xAF:

F.E.A.R. Performance Test
X1900 XTX 42,0 / 30,0 fps
X1900 XT Crossfire 55,0 / 40,0 fps
X1900 XT 40,0 / 29,0 fps
X1800 XT 32,0 / 22,0 fps
GTX 512 SLI 52,0 / 33,0 fps
GTX 512 29,0 / 19,0 fps

Splinter Cell 3 Lighthouse
X1900 XTX 80,7 / 62,4 fps
X1900 XT Crossfire 124,1 / 110,2 fps
X1900 XT 77,1 / 59,6 fps
X1800 XT 62,532,0 / 46,2 fps
GTX 512 SLI 120,0 / 93,2 fps
GTX 512 68,9 / 52,1 fps

Quake 4 Ultra Quality Gamestar-Timedemo
X1900 XTX 47,4 / 40,3 fps
X1900 XT Crossfire 81,1 / 69,3 fps
X1900 XT 45,1 / 38,1 fps
X1800 XT 41,2 / 34,4 fps
GTX 512 SLI 110,4 / 88,1 fps
GTX 512 58,2 / 46,3 fps

@Max
Igrao sam COD 2 na 7800GTX i relativno dobro se ponaša,ali bi trebalo bolje.

Poenta je da kada bump, normal i specular natovaris na grbacu Q3 masini ona se, da prostis, usere od muke i ko god je to pokusao da sve navrne u COD2 i digne na procesorski nelimitiranih 1280x1024 zna da od igranja nema nista (barem ne na karticama dostupnim vecini smrtnika (odavno znamo da se Maxa ne rauna u tu grupu ) S druge strane, das sve to D3 masini i bez problema mozes da se shibas i sa 6600/6800 kartama u doticnoj rezoluciji.

Nađoh Nedjinu konstataciju s kojom se u potpunosti slažem!

starac je napisao(la):
Još jedan test X1900XT vs 7800GTX 512:

http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?id=1808&cid=3&pg=7

Retail cijena za X1900XT je $549,a za X1900XTX $649!Razlika od $100 za tako malu razliku u performansama!Pa dovoljno je blago overklokati XT,i to je to!
Naravno, ali je ovde u pitanju marketinska caka pozicioniranja proizvoda na trziste! Naime, GENARLNI CILJ je prodati sve R580-ke, logicno! i XT i XTX u proizvodnji kostaju isto! Ako kupcu ponudis XT i cenovno ga motivises u obliku razlike u odnosu na XTX, povecaces u dobrom stepenu njegovu resenost da uzme XT. Ko bas 'oce da se qrchi, uzece XTX i blago njemu i jos bolje ATI-u!

Dobro odradjen review Maxo. Slabijem se nisam ni nadao!

Poslednja izmena:
thx, buky, po mom misljenju, X1K je bio mnogo znacajniji i bolji ali...

Starac... poenta je sto CoD2 sa svim detaljima i anisotropicom može ladno da se igra na x1900xtx u 1920 x 1200. Na 7800GTX TOP može sve isto samo bez anisotropic (evo sedeli su Muzzy i Delimir i videli su to na 7800 gtx top, sada možete da dodjete da vidite na x1900 xtx). Poenta tako jakih kartica je upravo igranje u hi-res.

Nedjo, za R580 si u pravu... ali XTX je drugačiji od XT-a, to znaš . Jedan ima memaru od 1.1ns, a drugi od 1.25ns... XT-ovi se klokuju do 1650-ak na vazduh, a XTX će moći do 1850-ak verovatno...

Sto se tice testa dobar je, osim one zamerke koje je Nedja izneo za 3dmark2006 i final score.Nego primetio sam da u posledjnih minimum godinu dana testovi grafickih kartica su sve kraci.Znam da Max nema toliko vremena za testiranje grafickih jer cini mi se da i drugi isto moraju da testiraju doticnu pa nema se vremena, ali ne rauzmem Toma i Ananda, jer se secam da su pre testovi bili na preko 30-tak strana, a sada jedva je sakupio 16.Secam se da je pre bilo i testova sa klokovanjem karte, kao i sa vecim brojem igara ali sada su takvi testovi vrlo retki, i obicno posto su kraci u nekim testovima su testirali neke igre, a u nekom neke druge pa se mora citati vise testova da bi se dobila konacna slika o brzini graficke karte.Znam da je na ovo uticalo i to sto nove generacije kartica ucestalije izlaze...

starac je napisao(la):
Retail cijena za X1900XT je $549,a za X1900XTX $649!Razlika od $100 za tako malu razliku u performansama!Pa dovoljno je blago overklokati XT,i to je to!
nije nista bilo drugacije i za 6800GT i 6800Ultra. sta se cudis?
that's the way it goes.

Ja imam jedno laicko pitanje: ako uzmemo da je broj shader jedinica utrostrucen, zar nije bilo logicno ocekivati veci pomak u performansama ako kako kazete svi odnos je od 5:1 do 8:1 u korist sharera? Mojom laickom logikom 1/8 = 0.13% znaci da 87% operacija u danasnjim igrama otpada na shadere. E, pa ako je broj samih jedinica koji obradjuju iste utrostrucen, preformanse bi matematicki trebale da budu makar za 250% povecane. Naravno ja nisam u pravu, jedino ne znam zasto? :D

Još jedan sjajan test Maxo! Ali čemu više poređenja performansi bez AA i AF kada smo već davno ukapirali da će u tom slučaju procesor predstavljati usko grlo, naročito kod starijih igara? A i dobro ti je ono "Pentium D dobar izbor za igrače" :D

MrSa je napisao(la):
Ja imam jedno laicko pitanje: ako uzmemo da je broj shader jedinica utrostrucen, zar nije bilo logicno ocekivati veci pomak u performansama ako kako kazete svi odnos je od 5:1 do 8:1 u korist sharera? Mojom laickom logikom 1/8 = 0.13% znaci da 87% operacija u danasnjim igrama otpada na shadere. E, pa ako je broj samih jedinica koji obradjuju iste utrostrucen, preformanse bi matematicki trebale da budu makar za 250% povecane. Naravno ja nisam u pravu, jedino ne znam zasto? :D
nije kod svih igara takav odnos nego samo kod FEAR-a (5:1) i SplinterCell-a(8:1) sto mislim da i pise u ovom topicu....

Pa jasno, u tim igrama je napredak veliki, ali opet nije onoliko koliki bi trebao da bude matematicki, zar ne?

MrSo nisi u pravu iz prostog razloga sto aktuelne igre jos uvek nemaju tako kompleksne shadere koji bi opteretili 48 jedinica u R580. Takodje broj Z-Check jedinica nije utrostruce u odnosu na R520, ako ni broj Texture jedinica...

Maxe, XTX ima 1.1ns memaru,a li mu je takt takav da ce po potrebi moci da na XTX stavljau i 1.2ns, bas kao sto se sada X1800XL moze naci sa 2.0 memarom, a inicijalno je dolazio sa 1.4! Bez obzira na 1.1ns memaru, overklok o kome pricas ce tesko moci da se postigne, a razloge je Rene objasnjavao ono vece, ne znam da li se secas!
Pa osnovniproblem sa omasovljenjem isporuka GTX512-ce je bas bio memorijska frekvencija!

Tanx, samo mi je bila potrebna potvrda onoga sto sam vec nagadjao ;)

@Max
Kažem ti,igrao sam je na 7800GTX.Ali na slabijim kartama tipa GT,Ultra,XT PE vuče se ko krepalaština,za razliku od nekih zahtijevnijih naslova.

@Mrsa
Povećanje performansi srazmjerno povećanju broju shader jedinica,tranzistora,pajplajna...je teorija.Oduvijek smo dobivali povećanje perf.na kapaljku.
Međutim lopta se uvijek prebacuje softverašima,s razlogom!

@sale prdez
Da ali je razlika u performansama između GT i Ultre ipak bila veća,što isto nije opravdavalo kupovinu.U ovom slučaju je mizerna!

nisam trazio po netu testove X1900XT, ali razlika izmedju GT i Ultra modela je bila ~10%, sto je verovatno i ovde slucaj (kad bi se klokovao X1900XTX verovatno bi bilo jos vise).

1900xt je zaista sjajna kartica i drago mi je sto su malo prodrmali nVidiju, cisto da se ljudi ne uspavaju, a sto se tice mnogo boljih performansi u COD2, mislim da je vise stvar dodatnih 256 mb. Ne znam da li se neko seca testa na kojem je u najzahtevnijim modovima COD2 radio brze na nekom x800 (ne znam koji sufiks) sa 512Mb, nego na GF7800gt (ili gtx) sa 256 Mb. Inace obistinilo se ono sto sam i mislio. r580 arhitektura briljira i prosto je oduvala g70 u igrama koje joj odgovaraju, ali nazalost takvih igara ce biti malo jos neko vreme, a tada ce na trzistu vec biti r600 i g80, tako da sam i dalje pri tvrdnji da ce biti bolja kupovina g71 od r580, naravno ukoliko se pojavi u februaru ili pocetkom marta.

G71 će počistiti ATi grubo. Brutforce varijanta. Manje pixel shadera ali opako brzih uz ostatak arhitekture koji je jednostavno masivniji (pixel pajpovi i memorijski bandwidth). U naslovima koji favorizuju ATi, kojih će istini za volju biti sve više, će se nositi sa njim ravnopravno sa možda blagom prednošću, a u naslovima koji ne forsiraju shadere do maksimuma će ga smestiti u klasu ispod. Živi bili pa videli ali setite se ove besede kada dođe vreme :D

Poslednja izmena:
Paradigma je napisao(la):
G71 će počistiti ATi grubo. Brutforce varijanta. Manje pixel shadera ali opako brzih uz ostatak arhitekture koji je jednostavno masivniji (pixel pajpovi i memorijski bandwidth). U naslovima koji favorizuju ATi, kojih će istini za volju biti sve više, će se nositi sa njim ravnopravno sa možda blagom prednošću, a u naslovima koji ne forsiraju shadere do maksimuma će ga smestiti u klasu ispod. Živi bili pa videli ali setite se ove besede kada dođe vreme :D
Delimo isto misljenje.

Nazad
Vrh Dno