Šta je novo?

Radeon x1900 !!!

Po ovom linku stavrno je brza, ali ne bas 50% nego oko 30-35% tj. izmedju onoga sto sam ja rekao i ti.Nego ovo je BF2, i vidim da je u drugim igrama razlika malo manja sto otprilike znaci da je realna oko 25% ako uzmemo u obzir SS2,FEAR, i druge igre...

FEAR-1280x960-4X AA+16X Aniso...

7800GTX 512Mb(51,6 average,27 low)
7800GTX 256Mb(36,8 average,13 low)

Kolika je ovdje razlika?Obrati pažnju na minimalni fps.
Mene uopće ne čudi ovolika razlika jer je velika razlika i u frekvencijama.GTX 512Mb radi na 550/1700,a GTX 256Mb na 430/1200.

Da tu je i preko 100%(mislim na minimum), ali ja ipak gledam samo average skor.
Ako posmatras i low framerate onda si tu u pravu...

Sto se tice teme valjda vidis sta Max kaze za x1900xt->Izgleda da x1900xt ima i bolje skorove nego sto su dobili ovi sa linka koji si dao.
Ali sacekajmo lepo 24.1. pa videcemo da li treba kritikovati/hvaliti ati.

Poslednja izmena:
Max nije rekao ništa konkretno,jer nema GTX 512Mb pa ne može direktno usporediti.

Kada stignu nove igre stići će i G71,i prije.

Problem je sto se tu frljaju sa ciframa od 70 i vishe fps na 7800gtx-u, a to važi samo za iskljucene soft shadows. Evo konkretnog primera kod mene na mashini... average 39 ili 40 fps kad je sve na max - 1280 x 960 sa 8x AF, sve je on ili maximum osim naravno dx8 shaders i double pixels (4x niža rezolucija). FSAA i meke senke ne rade kako treba zajedno. U tom slucaju 7800gtx top daje 39 ili 40 fps. Samo iskljucis meke senke i dobijes 71 fps!!!! Kartici su iskljuceni i aniso i trilinear optimizacije, intellisampling je stavljen na high quality, a ne quality (tako i igram) kako se testira... I onda je max sa kojim mogu da igram na 7800gtx top-u 1280 x 960. Naravno kad bih iskljucio meke senke mogao bih ladno 1600 x 1200, ali igra je za klasu ružnija onda... (mada meke senke nisu perfektne u FEAR-u, ali mi se mnogo manje dopadaju ne-soft senke koje izgledaju kao one stancil senke u Quake 2 :)). Sa X1900 XTX možeš u 1600 x 1200 sa soft. shadows, sto je jako bitno. Kad nisam imao TFT, 1280 x 960 je izgledalo ok, na TFT-u se vidi aliasing bas dosta, plus interpolira rezoluciju. I onda kažu ljudi da je dovoljno imati 6600GT za igranje... Pa nije bre ni 7800GTX dovoljan ;)

Ljudi, ovom Starcu je izgleda hobi da trazi svaku informaciju na net-u koja se tice toga kako je ATI shit a Nvidia rulez i to prebacuje ovde. Koliko je samo Nvidia/ATI rasprava na forumu krenulo od njegovih postova gde je prenosio clanke sa net-a, a ovi nasi forumasi se prime pa udri jedan po drugom, stvarno smesno.
Jos sam se pocepao od smeha kad sam u nekom od threadova procitao njegovu konstataciju da je Call of duty 2 losa, neoptimizovana igra samo zato sto on na svom ultra-klokovano-otkljucanom Leadtek-u 6800 ne moze da je igra kako treba.

@Starac: Stvarno dosta s tim animozitetom prema ATI-ju, mislim ne volim ni ja nVidiu, ali malo obzira, covece. Jel te mozda placa neko iz nVidie da propagiras tu firmu nama ovde po forumu? Pobogu, pogledaj kad si registrovan a dajes sebi za pravo da ulazis u polemike na istoj nozi sa ljudima koji tu tematiku drze u malom prstu i jos ne postuju nimalo pretenciozno i izkarikirano kao ti. Trojica su se vec javila u ovom thread-u, neki od njih testiraju taj hardver, pisu za casopise, jel stvarno mislis da imas pravo da bez imalo obzira tako razgovaras sa slobodno mogu reci,PAMETNIJIMA od sebe?
Lepo rece covek koji je otvorio thread, "ne pravi tucu od thread-a" a sad ti kazem i ja, ako je sustina thred-a bila "izasao ATI X1900" nema potrebe da potpaljujes vatru na liniji ATI/Nvidia, nego daj neki konstruktivan komentar. Jedanput si vec bio upozoren od strane moderatora da ne linkujes svaku glupost koja se tice rata ATI/nVidia ovde. Ako ti treba prostor za raspravu ili neko licno dokazivanje, mislim da ovaj forum nije mesto za to, i meni tvoj nacin pisanja i ophodjenja prema drugima smeta. Mozda niko nije hteo ovo da ti kaze pa cu ti reci ja: Spusti loptu malo, ovde niko ne dokazuje drugima da je pametniji, ako ti to treba nadji neki chat pa se smiruj.

@ ostali:
Izvinjavam se na offtopic-u.

Uporedjujuci neke rezultate sa nekoliko sajtova dobija se sledece: 1900xt je brz kao i 7800gtx 512 u f.e.a.r.-u u 1600x1200 bez aa, i za oko 30% brzi od gtx512 u doticnoj igri i rezoluciji sa ukljucenim AA. U BF2 u 1600x1200 bez aa gtx512 je za 53% brzi od obicnog gtx koji je pak egal sa 1900xt u slicnim uslovima, sto znaci da 512gtx bezi za 50% ati-ju u ovoj igri. Znam da ce neki reci da poredim babe i zabe ali mislim da je moje poredjenje vrlo blizu istini. Testovi na Benchu nece biti od nekog znacaja jer Max-a nema 7800gtx512. Mislim da bi i G70 na 700-750 Mhz bio generalno brza kartica od 1900xt. A kad se tome doda jos 8 pajplajna, mislim da ce 7900 biti 30-50% brzi od 7800gtx512.Uopste ne treba dovoditi u pitanje nadmoci 7900 u odnosu na 1900xtx, kao sto se ne dovodi u pitanje brzinska prednost 1900xt u odnosu na 7800, vec je samo pitanje koliko dugo ce nV dozvoliti ati-ju da uziva na tronu.
P.S. mozda je nestasica 7800gtx512 bila jer se sprema veca isporuka po nizim cenama za 24. januar:)

@alibaba
Ljudi koji su najprisutniji na forumu favorizuju i propagiraju ATI do BESVESTI, mora da bude mnoooogo vise onih koji naginju nVidiji da bi po tom pitanju postojala ravnoteza, barem sto se ovog foruma tice.
Nigde niko da pomene rezultate 1900xt u Doom3 i Quake4.

Max ili Nedjo mozete li da izaberete par mesta u nekoj igri (hl2 recimo, makar jedna na otvorenom) i da napravite screenshot i sa nV i sa ati pri 8x AA i 16x AF?
bila je nedavno vest na benchu u vezi nekog testa gde su uporedjivani GTX i XT u 16xAA modu (ne mogu da nadjem tu vest sad) i tu sam primetio da se slike prilozene za svaku kartu dosta razlikuju pa me zanima detaljnije kvalitet prikaza odnosno razlika.

tomazino je napisao(la):
@alibaba
Ljudi koji su najprisutniji na forumu favorizuju i propagiraju ATI do BESVESTI, mora da bude mnoooogo vise onih koji naginju nVidiji da bi po tom pitanju postojala ravnoteza, barem sto se ovog foruma tice.
Nigde niko da pomene rezultate 1900xt u Doom3 i Quake4.

Nije sustina u tome, uvek ce biti rata i prepirki na relaciji ATI/nVidia i njihovi obozavatelji. Uopste me ne boli sto neko forsira nVidiu, naravno svako ima pravo. A sto se tice toga cega ima vise i sta je popularnije, baci pogled na ankete na ovom forumu i pogledaj da li prednost ima ATI ili nVidia.

Sustina je u nacinu na koji covek drsko uzima ucesce u bilo kojoj diskusiji na forumu.
Primer, kada ja postujem na Abit-USA forumu i kada se na moj problem ili misljenje javi covek moderator koji ima par hiljada postova uvek kazem:"Hvala puno, cenim misljenje ali se ne slazem recimo po pitanju toga i toga... izvinite na gramatickim geskama jer sam iz istocne Evrope i tome slicno.....", i nikada se ne pravim pametan jer taj covek zna daleko vise od mene i toga sam svestan, a uz to cenim i to sto se on udostojo da meni pokloni paznju sa mojih bednih 20-ak postova.
Jasno je meni da svaki forum, pa i ovaj, zeli sto vise clanova, tema, i da u skladu sa tim mora da bude fleksibilniji po pitanju toga ko kako postuje i sta postuje, i verovatno da progleda kroz prste kad naleti neka glupa uvreda, ali na ovom forumu ga bas preterase.
Na prvi Starcev post tipa "The Inquirer je rekao da ATI ima lose....itd" moderator je trebalo da kaze:" Zao mi je, ovakva informacija nije od znacaja za sadrzaje ovog foruma i molim da ga ne opterecujete ovakvim postovima koji ne daju nista vise od linka koji moze naci svako pretrazivacem, ako ga zanima.." post obrise, Starcu zuti karton.
Starac je postovao barem 5 -6 ovakvih thread-ova iz kojih su se izrodiile smesne kilometarske rasprave, a simptomaticno je i to da Starca nema u istoj raspravi skoro nimalo kad thread odmakne vec na drugu ili trecu stranu. Zavadi pa vladaj?
Druga stvar, Starac nije sa ovih prostora, (sto mi ne smeta ni najmanje, naprotiv, jako mi je drago), a siguran sam da kad bih ja radio na nekom stranom forumu isto sto i on radi na ovom forumu dobio bih od tih tamo moderatora permanentni ban u trenutku.
Kad neko krene sa svojih skromnih godinu dana clanstva na forumu da pametuje jednom Bymaxx-u, ili Nedju, od kojih jedan radi test hardware-a za broj jedan online hardware magazin u zemlji a i sire, a drugi isto to za renomiran casopis, onda nesto opasno nije u redu. "Tesko onim kolima ciji zadnji tockovi pozele da budu napred".
Da li je u pitanju zelja Starca da bude zanimljiv, li brzo sticanje reputacije na forumu ne znam, ali znam da ovo nije u redu, a kada bismo svi ovako postovali, forum bi bio u haosu.
Da ne gadim post dalje, to sto sam hteo da napisem sam i napisao, pa neka neko iz ovoga izvuce neku korist.

Poslednja izmena:
Previse se komplikuje stvar. X1900XTX je zverski brz i za to mu ne treba montruozno brza memara kao GTX-u 512 (zbog te frekvencije memorije, GTX 512 je i izasao u samo par stotina primeraka,a li to je bio nameran "rizik").
G71 ce sigurno da parira, a gotovo izvesno i da nadvisi R580, ali G71 nece skoro (ma koliko pojedinci tupili da ce se pojaviti u februaru).
Arhitektura R580 je takva da ce omoguciti jos impresivnije shader efekte i to je najbitnije u celoj prici. napravili su ga tako da zahvaljujuci njegovom dizajnu zaista ima smisla preduzeti sledeci skok u realizmu 3D grafike!
Da ne tupim dalje, treba zavrsiti clanak o X1900XTX za predstojeci Digital! ;)

Ljudi, ovom Starcu je izgleda hobi da trazi svaku informaciju na net-u koja se tice toga kako je ATI shit a Nvidia rulez i to prebacuje ovde. Koliko je samo Nvidia/ATI rasprava na forumu krenulo od njegovih postova gde je prenosio clanke sa net-a, a ovi nasi forumasi se prime pa udri jedan po drugom, stvarno smesno.Jos sam se pocepao od smeha kad sam u nekom od threadova procitao njegovu konstataciju da je Call of duty 2 losa, neoptimizovana igra samo zato sto on na svom ultra-klokovano-otkljucanom Leadtek-u 6800 ne moze da je igra kako treba.

Pa ja sam na ovom thread-u postovao link u kom je testiran X1900XT.To je zanimalo i samog postavljača ovog thread-a.I rekao sam da nisam impresioniran sa rezultatima.Moje mišljenje!

Ova dva posta što si napisao su čisto nerazumijevanje i nepoštivanje tuđeg mišljenja.Stvar mentaliteta!
Ja lično poštujem svačije mišljenje.Ako se ne slažem sa nekim u nečemu,onda lijepo obrazložim svoje neslaganje.

Svi ljudi su pametni!Razlika je samo u tome što su neki više načitani i iskusni,a neki manje.Reći da je neko pametniji ili gluplji je jako nezrelo.

Da je COD 2 jako neoptimizirana igra znaju i "ptice na grani".Loše se ponaša i na jačim kartama s obzirom na grafiku.

Ako i dalje imaš nešto za reći idi na PM.Mada ti to ne bi preporučio jer mene ovakva vrsta konverzacije ne zanima.

Uporedjujuci neke rezultate sa nekoliko sajtova dobija se sledece: 1900xt je brz kao i 7800gtx 512 u f.e.a.r.-u u 1600x1200 bez aa, i za oko 30% brzi od gtx512 u doticnoj igri i rezoluciji sa ukljucenim AA. U BF2 u 1600x1200 bez aa gtx512 je za 53% brzi od obicnog gtx koji je pak egal sa 1900xt u slicnim uslovima, sto znaci da 512gtx bezi za 50% ati-ju u ovoj igri. Znam da ce neki reci da poredim babe i zabe ali mislim da je moje poredjenje vrlo blizu istini. Testovi na Benchu nece biti od nekog znacaja jer Max-a nema 7800gtx512. Mislim da bi i G70 na 700-750 Mhz bio generalno brza kartica od 1900xt. A kad se tome doda jos 8 pajplajna, mislim da ce 7900 biti 30-50% brzi od 7800gtx512.Uopste ne treba dovoditi u pitanje nadmoci 7900 u odnosu na 1900xtx, kao sto se ne dovodi u pitanje brzinska prednost 1900xt u odnosu na 7800, vec je samo pitanje koliko dugo ce nV dozvoliti ati-ju da uziva na tronu. P.S. mozda je nestasica 7800gtx512 bila jer se sprema veca isporuka po nizim cenama za 24. januar

Mislim da ne porediš babe i žabe,jer kad se uzmu u obzir rezultati sve tri kartice može se donijeti nekakav zaključak.Rezultati za X1900XT su čudni,ali nisu me iznenadili.Slične rezultate daje X1600XT/Pro u svojoj klasi.

starac je napisao(la):
Pa ja sam na ovom thread-u postovao link u kom je testiran X1900XT.To je zanimalo i samog postavljača ovog thread-a.I rekao sam da nisam impresioniran sa rezultatima.Moje mišljenje!

Ova dva posta što si napisao su čisto nerazumijevanje i nepoštivanje tuđeg mišljenja.Stvar mentaliteta!
Ja lično poštujem svačije mišljenje.Ako se ne slažem sa nekim u nečemu,onda lijepo obrazložim svoje .............

Svojevremeno si pisao u thread-u u kome je covek insistirao da kupi ATI a ne NVidia kartu kako "ne razumes ljude koji kupuju neke stvari... i da je to (kupovina ATI karte) po tebi cista glupost" cime si otvoreno dao za pravo sebi da preispitujes i komentarises tudju razboritost i pamet, tako da je prica o tvom objektivnom misljenju i obziru prema drugim clanovima foruma deplasirana. Ako te jeste pogodilo to sto sam napisao u prvom svom postu, a nema razloga jer sam ti vec pokazao a mogu i da citiram da se na isti nacin ophodis prema drugima, mozda je trebalo da obratis paznju na to sta je pisalo u drugom mom postu, pa si mogao na to da argumentovano odgovoris, sto je bilo bitnije, a nisi, jer su u pitanju same cinjenice. Prozivanje i spominjanje mentalitet-a je ruzno, tim pre sto mozda jos uvek nisi shvatio da si na stranom forumu, i da takva izjava vredja nas koji 95% ovde jesmo tog mentaliteta koji tebi smeta, a inace bi trebalo da znas da razlike u mentalitetu jesu izvor sarolikosti i bogatstva svakog forum community-ja. Drzak jesi, to inace stoji, i ovi nasi jesu moderatori blesavi kada te pustaju da tako prepotentno divljas. Sa najveceg dela hrvatskih sajtova ja ne mogu ni da download-ujem a ne da se registrujem na neki forum cim me trace-uju, pa onda razumi koju slobodu ti ovde imas i opet koliko bi obzira trebalo da imas.
Ima dosta tvojih zemljaka na ovom forum koji su primer uljudnosti i kulture, Ace Rimmer, na primer, covek kome sam to licno priznao, tako da si u pitanju licno ti, a ne tvoji zemljaci ciji mi je mentalitet opet, simpatican.
U jednom se svakako slazemo: ovo jeste stvar za PM komunikaciju ali ni ja necu ucestvovati u njoj sto se tebe tice, a drago mi sto su ovo ostali clanovi i moderatori videli, pa ce od sada imati valjda neki generalni stav i bez imalo skrupula brisati problematicne i drske postove i energicnije reagovati bez straha sto ce neki clanovi da se zale ili sto ce da im se licno zamere, na kraju krajeva to im je i posao.
Za mene je ova diskusija zavrsena, a ti svakako imas pravo na jos jednu repliku.

Poslednja izmena:
Mislim da je josh rano za arhitekturu kao shto je r580 iz prostog razloga shto game developeri josh nisu izvukli maximum iz prethodnih generacija hardvera (tek sada se pojavljuju zaista kvalitetni naslovi koji u potpunosti koriste PS 2.0 i delimichno PS 3.0). Nije iskljucheno da ce krenuti da se prave igrice koje ce se josh vishe oslanjati na PS efekte, ali mi se chini da ce vecina developera poci linijom "manjeg otpora" i praviti igre slichno kao shto su radili do sada i samim tim favorizovati NV arhitekturu.
offtopic: Morao bih se sloziti sa alibabom da je starac malo preterao sa "grdjenjem" Ati-ja u poslednjih nekoliko meseci...

zerbah je napisao(la):
Mislim da je josh rano za arhitekturu kao shto je r580 iz prostog razloga shto game developeri josh nisu izvukli maximum iz prethodnih generacija hardvera (tek sada se pojavljuju zaista kvalitetni naslovi koji u potpunosti koriste PS 2.0 i delimichno PS 3.0). Nije iskljucheno da ce krenuti da se prave igrice koje ce se josh vishe oslanjati na PS efekte, ali mi se chini da ce vecina developera poci linijom "manjeg otpora" i praviti igre slichno kao shto su radili do sada i samim tim favorizovati NV arhitekturu.
offtopic: Morao bih se sloziti sa alibabom da je starac malo preterao sa "grdjenjem" Ati-ja u poslednjih nekoliko meseci...
Ne da nije rano za R580 arhitekturu, nego je mala docnja! Developeri, ako hoce da postignu veci realizam grafike, moraju ici putem koji je ATI krenuo da krci sa R580!
Uostalom FEAR i SplinterCell su najbolji pokazatelji kako grafika dobro moze da izgleda ako se programira na nacin koji podrzava R580 arhitektura.
Nije kljuc u Pixel Shader 2.0 vs. SM 3.0! Poenta je u stavljanju akcenta sa texturnih operacija na kompleksnije aritmeticke shadere. Samo kompleksnija matematika moze da utice na povecanje realizma 3D grafike, a put do toga je trosenje tranzistora na ALU jedinice i propratnu logiku (R580 ima 96 ALu jedinica), a ne na texturne jedinice.
Odnos aritmetickih u odnosu na texturne operacije u FEAR-u je 5:1 a u splinter Cellu 8:1!!
Konkretno, kvalitetan Parallax Occulsion Mapping sa sve self shadowingom je nezamisliv bez jakih "matematickih" GPU-ova kakav je R580! Ne treba imati iluzije da i NVIDIA nece krenuti ovim putem sa G80!

byMaX je napisao(la):
Problem je sto se tu frljaju sa ciframa od 70 i vishe fps na 7800gtx-u, a to važi samo za iskljucene soft shadows. Evo konkretnog primera kod mene na mashini... average 39 ili 40 fps kad je sve na max - 1280 x 960 sa 8x AF, sve je on ili maximum osim naravno dx8 shaders i double pixels (4x niža rezolucija). FSAA i meke senke ne rade kako treba zajedno. U tom slucaju 7800gtx top daje 39 ili 40 fps. Samo iskljucis meke senke i dobijes 71 fps!!!! Kartici su iskljuceni i aniso i trilinear optimizacije, intellisampling je stavljen na high quality, a ne quality (tako i igram) kako se testira... I onda je max sa kojim mogu da igram na 7800gtx top-u 1280 x 960. Naravno kad bih iskljucio meke senke mogao bih ladno 1600 x 1200, ali igra je za klasu ružnija onda... (mada meke senke nisu perfektne u FEAR-u, ali mi se mnogo manje dopadaju ne-soft senke koje izgledaju kao one stancil senke u Quake 2 :)). Sa X1900 XTX možeš u 1600 x 1200 sa soft. shadows, sto je jako bitno. Kad nisam imao TFT, 1280 x 960 je izgledalo ok, na TFT-u se vidi aliasing bas dosta, plus interpolira rezoluciju. I onda kažu ljudi da je dovoljno imati 6600GT za igranje... Pa nije bre ni 7800GTX dovoljan ;)

Pa ako treba da biras izmedju AA i mekih senki sta bi izabrao?

GoranM je napisao(la):
Pa ako treba da biras izmedju AA i mekih senki sta bi izabrao?
u konkretnom slucaju AA, jer su meke senke u FEAR-u njesra!

Ali su obicne senke katastrofalnije! :)
@Starac - CoD2 je prezahtevan?, ja ga igram sa 30+ fps na 7800gtx top u 1920 x 1200, sve na max (doduse, morao sam anisotropic da stavim na trilinear!). Naravno u tzv. dx9 modu, sve extra i max...

@Nedjo: Nadam se da si u pravu i da ce r580 skoro da pokaze koliko njegova arhitektura ima smisla za buduce naslove. Interesantno bi bilo znati o koliko "hardverskih koraka unapred" znaju developeri kada prave igru koja je minimum 2-3 godine u razvoju?!?
@byMaX: Mislim da CoD2 trazi mnogo memorije za texture, tako da mi smrtnici koji igramo na 128 mega memorije na grafichkoj ne mozemo da igramo na max...

zerbah je napisao(la):
@Nedjo: Nadam se da si u pravu i da ce r580 skoro da pokaze koliko njegova arhitektura ima smisla za buduce naslove. Interesantno bi bilo znati o koliko "hardverskih koraka unapred" znaju developeri kada prave igru koja je minimum 2-3 godine u razvoju?!?
@byMaX: Mislim da CoD2 trazi mnogo memorije za texture, tako da mi smrtnici koji igramo na 128 mega memorije na grafichkoj ne mozemo da igramo na max...
Ne bid da zvucim nadobuudno, ali zaista nema sumnje u kom pravcu ce se kretati azvoj igara, a R580 je u tom smislu trenutno ultimativna platforma! Takodje nemam dileme u vezi toga kako ce G80 da izgleda. U smislu odnosa Pixel Shader procesora i Texture Unita NVidia ce istovetnoo dizajnirati G80 raskidajuci sa 1:1 odnosom!

U to ne treba sumnjati, ali mislim da ce ici sa malo racionalnijim odnosom... No, vise ce se znati sutra posle 15h popodne...

Mislim da ni kod nVidia NV40/G70 nije bas idealno 1:1 podeljen odnos. Koliko znam, ukoliko nema texture onda se oba ALU-a koriste za shader operacije, a u drugom slucaju se jedna koristi kao Texture Address ALU. Broj Texure unita je fiksan, ali se racunanje adresse zavisi od jednog Shader ALUa.
Recimo, da su svih 24 pipelinea zauzeti sa texturama ostaje 24 ALUa za shadere, a ako je 16 pipelinea zauzeto sa texturama ostaje 32 ALUa za shadere.

Ko je tebe razumeo svaka mu čast.

Šekspir bi to ovako formulisao: To pixel or operation per pixel?

Sledeće generacije će imati univerzalnu shadersku arhitekturu ali u dvoboju ovogodišnjih rivala presudiće navedena dilema.

Poslednja izmena:
Paradigma je napisao(la):
Ko je tebe razumeo svaka mu čast.

Šekspir bi to ovako formulisao: To pixel or operation per pixel?

Sledeće generacije će imati univerzalnu shadersku arhitekturu ali u dvoboju ovogodišnjih rivala presudiće navedena dilema.
Da te ispravim u vezi pitanja. Pravilno pitanje je: "Aritmetic or Texture operation". I odgovor je: "Mnogo vise Aritmetic u odnosu na Texture"!

byMaX je napisao(la):
U to ne treba sumnjati, ali mislim da ce ici sa malo racionalnijim odnosom... No, vise ce se znati sutra posle 15h popodne...
Nema tu sta da bude racionalnije. Ili je odnos Shader Unita i Texture Unita 1:1 ili je vise. Ati ide sa 3:1 odnosom, odnosno tri puta vise aritemtickih u odnosu na texturne jedinice. Zapravo, precizno je reci 6x vise aritmetickih resursa u odnosu na texturne, jer svaki od 48 shader unita ima po dva ALU-a! Od ovoga je neracionalno ici sa manjim brojem, jer jedan Splinter Cell od pre pola godine ima 8:1 odnos Aritmetickih i odnosu na Texturne shadere, kod FEAR-a je taj odnos 5:1!

Nedjo je napisao(la):
Da te ispravim u vezi pitanja. Pravilno pitanje je: "Aritmetic or Texture operation". I odgovor je: "Mnogo vise Aritmetic u odnosu na Texture"!

pazi fali ti i ono "is the question now" a sad je jasno zasto si samo novinar, a ne i pesnik :d

X1900 testovi

iXbt test: http://www.ixbt.com/video2/r580-part1.shtml

Nije loshe ,razlika se povecava(u odnosu na 7800 512MB) kad se popale AA i AF u hi-res modovima :eyebrows: .Procentualno, ima mesta gde je i 100%(retko ali ima),npr. FEAR u 16x12 HQ

EDIT: Ima i na kratak review: http://www.ocworkbench.com/.

PS Ako su "preuranjeno" post-ovani testovi,sorry.Nacice se neki moder da obrise.

Poslednja izmena:
paralelno sa drugim svetskim sajtovima .. u 15h po nashem vremenu...

http://www.benchmark.co.yu/article.php?sid=9985

Sve sve, ali mi nikako nije jasno ili kako su oni dobili tako visoke, ili kako sam ja dobio tako niske rezultate u 3DMarku 06. Par threadova koje sam prochitao kažu da 3DMark06 ne radi kako treba ako je isključen WMI Performance Adapter i Windows Management Instrumentation (Driver Extensions) servis... WTF... ?

Nazad
Vrh Dno