Šta je novo?

Radeon x1900 !!!

Dosta dobro, al' stize i G71 koji ce nesumnjivo biti bolji....

Videcemo,bice lepo vruce leto pred nama :)

X1900XTX je vec podeljen novinarima, sto po sveto sto ovde.
G71 jos niko nije video i nece ga biti ni za testirajne pre marta.
U prevodu, 3 meseca dominacije ATi-a.

a posle ta 3 meseca, x meseci nvidie (nazalost)

Videcemo koliko je ATi poradio na novom cedu, al' sve mislim da ce i ta 3 meseca biti u senci. Pogotovo u svetu bogatijih entuzijazista koji imaju SLI...

Umalo da zaboravim crossfire je jednostavno slabija tehnologija.....
Kartice povezujete kablom nalik bastenskog creva, a ploce zasnovane na ATi + ULI kombinaciji jednostavno nisu dovoljno mocne....

kompanije ne prave profit od entuzijasta, mene vise zanima kada ce osiromasena verzija... a ati kako je krenuo, ili ce da zabrlja ili nece ni da izbacuje nista za mid-range

Nemooo od treda da mi pravite tucu!
Ruzno bi bilo kad bi postojao monopol na graficke karte. Zamislite da postoji samo ati, ili nvidia, pa svi bi terali overclokovane mx440 sa 64mb 4.33333ns ultra brze memorije.
Ovako je bas lepo malo ati malo nvidia pa ko voli ....Igre su sve realnije, cene su sve manje!

Poslednja izmena:
Anyway,
nasao sam na netu x1900xt za nekih 650e. Koga zanima neka me kontaktira na pm.

starac je napisao(la):
X1900XT 512 vs 7800GTX 256!

http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=310

Ništa impresivno!?Rezultati su u rangu sa 7800GTX 512,negdje čak i slabiji.

Karta nije cak ni prepoznata sa 6.1 drajverima!Toliko o beta testingu.Aj da sacekamo ponedeljak i vidimo sta ce da kazu ljudi povodom beta drajvera.
A i "testiran" je XT (a ne brzi XTX) model.
Kad se samo setim koliko je x1800 serija dobila na osnovu novih katalista,mislim da ce i slicna situacija biti sa x1900 serijom.

Nemooo od treda da mi pravite tucu!

A ko to pravi tuču?

Karta nije cak ni prepoznata sa 6.1 drajverima!

Otužno i zapitljivo!

A i "testiran" je XT (a ne brzi XTX) model.Kad se samo setim koliko je x1800 serija dobila na osnovu novih katalista,mislim da ce i slicna situacija biti sa x1900 serijom.

Misliš da je XTX puno brži?
Ja mislim da novi drajveri neće donijeti porast performansi kao što je donijela 5.11 verzija,ako se ne varam.

Driver je u beta fazi i ima ga 60MB! :)

Kao sto X1000 nisu prepoznati do 5.11, iako je posle izasao 5.10, tako ce X1900 biti official tek od 6.2

Ta kartica ne postoji do 24tog januara, ATI je tek tada zvanicno prestavlja.

buky je napisao(la):
Nemooo od treda da mi pravite tucu!Igre su sve realnije, cene su sve manje!
Напротив, цене су све vece
Погледај колико су пре три-четири године коштале карте из средње класе, а колико сад.
Истина вредност једне карте од тренутка када се појави пада брже него раније, али то је због тога што се сада све штанцује брже, па брже постају гвожђурија :zgran: :whip:

Poslednja izmena od urednika:
starac je napisao(la):
X1900XT 512 vs 7800GTX 256!

http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=310

Ništa impresivno!?Rezultati su u rangu sa 7800GTX 512,negdje čak i slabiji.

FEAR 1600x1200 No AA +27%
FEAR 1920x1200 No AA +34%
FEAR 1600x1200 4xAA +80%
FEAR 1920x1200 4xAA +76%
COD2 1600x1200 No AA +26%
COD2 1920x1200 No AA +25%
COD2 1600x1200 4xAA +40%
COD2 1920x1200 4xAA +32%
BF2 1600x1200 No AA +3%
BF2 1920x1200 No AA 0%
BF2 1600x1200 4xAA +8%
BF2 1920x1200 4xAA +11%

U proseku:
FEAR: Brzi 54.24%
COD2: Brzi 30.57%
BF2: Brzi 5.5%

Mislim ako su ovi procenti za tebe mali onda stvarno(osim za BF2).Cak i da je GTX sa 512MB jaci 10%-15% u svim testovima od varijante sa 256MB sto ce biti malo teze u ovim visokom rezolucijama opet je u proseku slabija varijanta sa beta drajverima dosta brza od 7800gtx sa 256MB i generalno brza od gtx sa 512MB(BF2 je izuzetak a mogli su da testiranje obave sa jos igara).A tek kada se aktivira AA onda joj bezi, a danas retko ko hoce da igra bez AA sa grafickom koju je platio ihahahaj koliko € i nece sigurno da igra igru u 1024x768...

Mozda ti po brojevima ne deluje tolika razlika, ali kada se malo bolje pogleda ovi rezultati nisu uopste toliko losi kao sto si ti rekao...

Mada moja zamerka je sto nisu istestirali jos par igra jer bi rezultati bili reprezentativniji, ali ovako i nije lose, mada nije ni ultra-sjajno.

Poslednja izmena:
starac je napisao(la):
A ko to pravi tuču?

Otužno i zapitljivo!

Misliš da je XTX puno brži?
Ja mislim da novi drajveri neće donijeti porast performansi kao što je donijela 5.11 verzija,ako se ne varam.

Mislim da je XTX brzi u proseku 10-15%. Uocices i da kao i x1800 serija i x1900 koristi gddr3 memoriju koja je celih 200!!! mhz sporija od one na 512 GTX modelu!
Ovo ostavlja mogucnost ATI-ju da uvede PE(ili slicno) verziju XTX modela kad se pojavi 7900 model.Tako bi dobili jos nekih 15% u proseku gde bi opet bili konkurentni.Sve zavisi koliko ce 700 mhz G71 biti brz(a bice vrlo brz po prelimin. testovima na hexusu).Kombinuj to sa zrelim(vec tada) i optimizovanim drajverima,pa "slika" izgleda solidno ako tako gledas na stvari

Sto volim kad diskutujete o proizvodima i drajverima koji jos nisu oficijelni i onda kao donosite neke relevante zakljucke, mislim smesno stvarno :D

ivanbo2003 je napisao(la):
Ovo ostavlja mogucnost ATI-ju da uvede PE(ili slicno) verziju XTX modela...

Неће бити PE верзије XTX модела, зато што он јесте PE...

Наиме практично све PE није било могуће наћи јер их је било мало, па пошто их прати "лош" глас сада користе ознаку XTX уместо PE.

едит: Можда избаце XXTXX :p

Poslednja izmena:
Marti,proizvod je istestiran,pa mozemo da kazemo misljenje valjda ?
Napisao sam inace u zagradi rec "stagod",sto znaci da ce ati "morati" nesto da izbaci(mada ko zna).Niko ne spori da bi taj proizvod bio kao i 512MB GTX kojeg nigde nema...

U bilo kom Shader intenzivnom testu X1900 XTX odvaljuje. Za sada se to moze nazreti samo u FEAR-u i Splinteru 3. Sve igre koje u buducnosti budu imale za cilj da izgledaju jos lepse od ove dve ce na X1900 raditi jos brze nego li na 7800 GTX-u ili X1800XT-u!
Ko nije imao priliku da stvarno isproba X1900 XTX nema prava da donosi bilo kakve sudove i xakljucke u svojim postovima! Mada... niko mu ne moze zabraniti da ispadne... khm, neinformisan...

Khm khm.. Da li ovo Nedjo znaci da cemo 24.1. imati i test doticnog i na Benchu?

The pocetnik je napisao(la):
Khm khm.. Da li ovo Nedjo znaci da cemo 24.1. imati i test doticnog i na Benchu?
znam da ce te ga imati 1.2 imati na kioscima u Digitalu, a Max zna da li ce i kad ce biti na Benchu! Licno verujem da je odgovor na tvoje pitanje pozitivan ;)

@ ivanbo2003 - ma naravno da imas pravo na misljenje, daleko bilo da nemas nego samo kazem, ovo je jos nezvanicni proizvodi i beta drajveri. Ima tu jos peglanja da padne ohohoooo... Skoro da kazem da su i ti zakljuci o tome u beta verziji... ili mozda rana alpha :D

@Marti Misterija
Slazem se ,pre je alpha verzija :p
Inace,voleo bih da vidim ati-ja ponovo na vrhu,otud moja nadanja:eyebrows: da ce se ponoviti prica sa "evolucijom" katalista koju smo vec videli.A evo i Nedjo je najavio kako ce se buduce igre ponasati(verovatno) ako budu bash shader intensive.

I da upotrebim tvoj :) p.s. iz druge sobe(malko modifikovan):

p.s. da ne bude zabune imam Nvidia-u u masini :D :D :D

Ja samo rekoh da nisam impresioniran sa ovim rezultatima.Razlike sa novim drajverima možda i bude.Ali ne vjerujem.

Mislim ako su ovi procenti za tebe mali onda stvarno(osim za BF2).Cak i da je GTX sa 512MB jaci 10%-15% u svim testovima od varijante sa 256MB sto ce biti malo teze u ovim visokom rezolucijama

GTX 512Mb je brži od GTX 256Mb ugrubo za oko 50% u visokim rezolucijama i setovanjima u svim igrama.Pogledaj http://techreport.com/reviews/2005q4/geforce-7800gtx-512/index.x?pg=8

Неће бити PE верзије XTX модела, зато што он јесте PE... Наиме практично све PE није било могуће наћи јер их је било мало, па пошто их прати "лош" глас сада користе ознаку XTX уместо PE.

Konstatacija ti je na mjestu!

starac je napisao(la):
GTX 512Mb je brži od GTX 256Mb ugrubo za oko 50% u visokim rezolucijama i setovanjima u svim igrama.Pogledaj http://techreport.com/reviews/2005q4/geforce-7800gtx-512/index.x?pg=8

Po ovom linku stavrno je brza, ali ne bas 50% nego oko 30-35% tj. izmedju onoga sto sam ja rekao i ti.Nego ovo je BF2, i vidim da je u drugim igrama razlika malo manja sto otprilike znaci da je realna oko 25% ako uzmemo u obzir SS2,FEAR, i druge igre...

Ja ne mogu da se setim tacno gde, ali pre sam gledao testove i 7800gtx512MB nije bio bas ovoliko brz u odnosu na 7800gtx256MB.Najverovatnije su drajveri pomogli da se razlika poveca, mada vidim da je test odavno izdat...

Poslednja izmena:
Kao sto Nedjo reche, velika razlika izmedju 7800GTX 512 (koji nikad nije ni stigao kod mene na test ni u kom obliku, pa cak ni od sveprisutnog ASUS-a) i X1900XTX, vidi se u FEAR-u i Splinter Cell 3 igrama, koje kao da su optimizovane za X1K arhitekturu, a zapravo nisu... Obe igre je svojevremeno bash nVidia propagirala...! Razlike idu i do 50% u 1600 x 1200 ili 2048 x 1536 (dodushe, TFT monitor mi ne podržava tu rezoluciju, a i nesto pre mislim da ce se za HD gaming podrazumevati wide rezolucija 1920 x 1200, a ne 2048 x 1536) sa AA i AF. Normalno, ja cu je porediti sa standardnim i TOP 7800GTX-om, posto druge nema, a u odnosu na njih je razlika josh veca. Jednom rechju, nije 100% odusevila, ali se vidi da ima potencijala ... ali kada stignu ove moderne igre koje ocekujemo - Oblivion, stalker, HL2 Aftermath, Quake Wars... videce se koliko zaista može biti brža. Od novih drajvera ne ocekujem neki fantastičan boost pre svega zato što je "R580 arhitektura" već u neku ruku postojala u vidu X1600 kartica, pa su drajveri svo ovo vreme peglani i za njih... Uostalom, 24.01 ujutru ce biti dosta benchmarkova i na sajtu, a i na toni stranih sajtova, tako da...

p.s. FEAR recimo na 7800GTX TOP-u sa sve na maximum i 8x AF bez AA, ne mogu glatko da igram u 1600 x 1200 - presporo je iako se radi o single play igranju, a sa X1900 XTX mogu i u 1920 x 1200! (mada je ipak vidno brže u 1600 x 1200, sto je takodje ok)

Max da li je to na pomolu skora zamena sig-a? :eyebrows: :eyebrows:

Verovatno, samo da stigne ASUS TOP model... ;)

Vrh Dno