Šta je novo?

Radeon HD3870 X2 - "jeste - nije" split

ma ne vredi.. u tome je problem.

i ja mislim da ne vredi. 2x175e (2x8800GT) je bolja stvar, mada i to je gloopo. Pa pogledajte frameratove bre, sve sem Krize radi i na 3850 do odredjene rezolucije... Zasto dati 3 i po glave kad mozes da se naigras i za 2 ?

ako tako gledas onda i moja karta radi kao 3850...mislim, nema smisla, ne mozes ti primetiti u svakom trenutku sta se deswva, pogotovo kad je akcija. 4 screenshota tesko mogu opisati celokupnu situaciju u igri. Ne kazem da tebi to ne radi dobro, ali ako ti imas 55 na tom mestu, 8800 ce imati 60+...Kazem ti, glupa je rasprava, morao bi sad sa nekim da poredis direktno tvoju kartu i recimo 3870 ili 8800gt.

I ne pokazuje takve rezultate samo onaj test sto sam ja okacio vec prakticno jedino anandov test ne pokazuje takve rezultate. Evo ista stvar i sa 9600GT rezultatima. Ceo dan gledam po netu 9600GT i HD3870 jer ne mogu da se odlucim sta da uzmem (isto kostaju). Pregledao sam bar 10 testova i sad gledam anandov i sve je drugacije, a ovi ostali su svi manje vise isti.

Trebalo bi danas posle podne da drugar i ja testiramo paralelno obe karte pa cu valjda onda imati konkretnu sliku. Mislio sam da uzmem 3870 i onda gledam i ne verujem da je 9600GT prakticno svuda brza karta kad se klokne za 50mhz...

Dodji kod mene, pa cemo da instaliramo Bioshock pa igraj, ili gledaj sa strane, nemam razloga da te lazem, a znam u koliko frejmova i kako radi kod mene. Ne mogu primetiti sta se desava u svakom trenutku, jel' vidis ti sta pises, pa levo u uglu ekrana imam frejm rejt i zato znam sta se desava u svakom trenutku, kada zelim da vidim kako radi igra, mislim stvarno ti je komentar:p

Prvo pises gore 8800GT da se klokne na 900, ja bar ovde na forumu nisam video ni jedan 8800GT na 900 za gpu, ispravi me ako gresim... Drugo sto se tvoje dileme tice izmedju 9600GT i 3870, ne znam da li si primetio koliko se nenormalno klokuje svaka HD3870??? Ako vec razmatras tu karticu onda i to moras da uzmes u obzir.

Trece kada budes imao prilike da istestiras 9600GT, pogledaj da li su tacna ona pisanija da kartica moze da se klokuje povecavanjem PCI-E magistrale, ako ti nije problem?

I daj jos neki test bas me zanima poredjenje ove x2 sa ostalim kartama i na drugim testovima.

PS/Cim bude pala cena HD3870X2, vredece i to dobro, sada i jeste diskutabilno, ali opet stoji onaj zakljucak trenutno najjaca kartica za 340€, da li vredi ili ne videcemo, ako trenutno ne vredi sa prvim padom cene vredece i prodavace se debelo.

Poslednja izmena:
@gx-x:
pa bas za te vece rezolucije...sigurno je nece qpiti neko sa 19" TFT-om kome je i 8800GT recimo prepuna kapa :)
a i gde ima 8800GT (sa 512MB) za 175e? zar nisi govorio da su 200e? :) pala cena? :)

@yooyo:
mislim da karta solidno skalira performanse. nije idealno ali je solidno. 7950GX2 i ovaj nadolazeci 9800GX2 ne vrede (ili nisu vredili) te pare i daleko im je losiji odnos bang 4 buck od ovog ATI-ja. ovo je prva dual GPU karta koja ima koliko toliko smisla + nije mnogo sqpa :) vise nego solidno resenje za nekoga sa 24" monitorom...

Poslednja izmena:
@Flight:

nisi ti mene razumeo, mislio sam da ne mozes stalno blenuti u taj counter gore, a i on se updejtuje svakih malo, a ne svake sec, a i da je svake sec (moze da se namesti) treba ti brzo oko ;) Ne kazem da to tebi ne radi tako kao sto ti kazes, ali prosto ne verujem da ti nigde ikada nije pao fps ispod 50, no nije ni bitno. Ono je poredjenje karti i sve su poredjene na istoj masini, na istim mestima, nisu izmisljali podatke vec su ih prikupili. Skini overklok sa karte pa uporedi onda...

Ne kontam ovo oko PCI magistrale ? Pa klokovacu iz riva tunera, sta treba da radim sa pci-e magistralom ? Dizem takt pa se o/c-uje karta ? (nisam pratio na tom casu)

Sto se 3870 tice, naravno da cu proveriti, medjutim, ja kolko znam gddr4 se ne klokuje bas nesto posebno, a ludacko klokovanje ocekujem upravo od 9600GT-a, no, videcemo...Meni je u cilju da istestiram sto bolje, a sta je bolje (barem po meni) videcete na kraju dana u "moja masina". Budi siguran da ce overall rezultati i utisak biti presudni, dakle buka, o/c, drajveri i multimonitor podrska nece biti zanemareni. ;) Takmaci ce biti Gainward 9600GT (dual slot, ali ne GS) i HIS HD3870 IceQ3 512 gddr4. Cena je na strani 3870 :D (pojeftinili su )

@Chinaski:

moja greska, mislio sam na 195e, a ne na 175e. Izvinjavam se na zabuni...

PS. 9800gx2 ce biti 600$. Kazu da je potvrdjena cena. Za te pare to je najveci *****izam koji ce ikada izaci na trziste. Ne sumnjam da ce ga byMax kupiti :d (tj. nabiviti na ovaj ili onaj nacin, pri tom ne mislim nista lose )

Poslednja izmena:
jao, HIS pa jos IceQ3 :D oh, kakva karta. moram, ali moram da kupim jednom IceQ HIS-a inace se necu smiriti. kazes da je HIS pojeftinio? koliko li ce te izaci, bas me interesuje? znam da je HIS kod nas papreno sqp :(
i kada testiras, bas me interesuje? :)

@GX-X :banana::banana::banana:U bilo kojoj varijanti neces pogresiti
http://www.youtube.com/watch?v=XSM2qzJY-u8
Hladna i tiha.
Pitanje:
Da li je istina da Ati vec godinama radi dual gpu za simulatore koje koristi americka vojska???
poz.

Poslednja izmena:
@Flight: Ovo oko FPS za Bioshock-nisi razumeo sta GX-X hoce da ti kaze.Ne mozes na osnovu pracenja brojaca FPS-a da odredis tek tako da li ti igra radi brze ili sporije nego na izmerenom avg FPS na drugoj kartici.Jasno je da ti igra radi dobro,pa Bioshock radi odlicno na 2900PRO,to se videlo svuda po netu,a i licno sam video kako radi na toj kartici.Na 8800GT-u radi slicno kao na recimo 2900PRO(512-bit,800/1000Mhz),ali to ne mozes tacno utvrditi tako sto pratis frejmove ili osecaj u igranju jer na obe kartice igra leti.

@GX-X: Sad i tebi da kazem sta je Flight govorio u vezi 9600GT i PEG magistrale :)
Imas link u 9600GT temi,neko je postovao.Naime provalili su da je generator kloka za 9600GT karticu PCI magistrala(tacnije,osnova je PCI/4,znaci default je 100/4=25Mhz,pa se to mnozi odredjeni broj puta da se dobije takt 650).Testirali su da se povecavanjem kloka magistrale povecava i klok kartice,medjutim to riva tuner ne pokazuje ali se jasno vidi procentualno povecanje fill rate u 3DMarku.E sad da li se tako kartica bolje klokuje ili ne,nista nisu rekli.Bilo bi lepo kad bi to neko istestirao.

:wave:

@Chinaski:

Predvece ako drugar uspe da izvuce obe karte iz firme danas, nadam se da hoce. Cenu ne mogu da ti kazem, sve i da ti kazem po kojoj ceni uzimam tebi to ne bi puno vredelo. recimo da je najniza koju trenutno mozes naci na IT svetu :)

@DAS:

da da, sad sam se setio tog teksta sa tog linka. Pazi, mozemo proveriti to, samo, sve i da je istina ne znam kolko je to pametno tako raditi zbog ostalih komponenti. Kolko se secam, driver to ne pokazuje ali riva tjuner hardware monitor vidi realan klok (bar je tako na tom linku sto je ostavljen u 9600GT temi). Videcemo, dici cemo malo magistralu i proveriti, to bar nije tesko :)

@DAS, pa ova moja kartica radi otprilike kao taj 2900PRO sto si naveo, znaci to je to.
Ovo drugo si objasnio gx-x-u:)

@Gx-x, necu da smanjim klok pa da testiram jer moja kartica kosta mnogo manje, kraj price! (cim budem imao vremena ipak hocu, i kada budem smanjio klok i istestirao ispasce da na defaultu ne radi losije od 9600GT u Bioshocku)

Sto se tice HD3870 taj ICQ His mora da bude ekstra kartica, ako ti nekim slucajem ne odgovara uvek imas HD3870 sa 512 GDDR3 :)

sada odgledah ovo na you tube-u. karta je kloknuta na 850Mhz out of the box. sjajno, nema sta...666, the number of the beast :D

Ok, ovako.

9600gt vs HD3870 - test uradjen. sad smo ga zavrsili i sad sam dosao kuci. Nismo imali zivaca sad da pravimo tabele i sumiramo rezultate, uradicemo to sutra.

Ono ukratko sto vam mogu reci je sledece:

9600GT test je trajao 2 sata, 3870 test je zbog bluescreenova i zezanja sa drajverima (u koje neki ne veruju da postoje) trajao 4 sata. Detaljnije o ovome sutra u novom topiku.

Sve u svemu, 9600GT je zlo kartica, rame uz rame sa 3870. Ja sam na kraju odabrao tezu kartu sa lepsom kutijom i 10e jeftiniju - 3870. Ako Nedjo cita ovo, molio bih da apeluje tamo u ATIju da se ukine power play $hit i da vrate noramalne klasicne stvari za overklok kartica itd. Instaliranjem samo drajvera bez CCC i dodavanjem ATI tray tools, za razliku od x1900xt, nismo bili u mogucnosti da koristimo overdrive.

Kod sebe smo imali Gainward 9600GT i HIS HD3870 gddr4. Obe kartice su kanturine za OC (napajanje je Thermal Take ToughPower 650W pre nego sto neko pita), po netu ovaj 9600GT ide na 750+, nas je isao na 720, 3870 ide na 850+, ovaj HIS je smrzavao na 830 dok nismo fiksirali kuler na 50%. Karta se PREGREVA !
Sad sam vec zasao u detalje, necu vise, ostavicu za kasnije danas (predvece kad napravimo tabele i dijagrame), ali moram da napomenem da smo karte koristili sa DEFAULT namestanjima za kontrolu kulera, dakle nismo nista dirali sem kasnije na 3870 koji je krenuo opasno da brlja pa smo MORALI da rucno podesimo kuler na 50% obrtaja.

Opsti zakljucak, ovako bez dijagrama, je da su obe "tu negde", pri tom ne mislim na 3D mark vec na igre, a igre su bile:

NFS PS
CoD4
HL2 ep2
Crysis
D!RT
UT3 (sa skinutim max fps ogranicenjem)
(pored ovoga tu su 3D markovi 05 i 06 koji sa max stabilnim OC-om daju maltene iste rezove na obe karte)

sve je testirano sa overklokovanim kartama (sem 3D markova, gde smo uvrstili i oc i non-oc rezove) na max stabilnom overkloku sa defualt drajver podesavanjima, osim 3870 koji smo morali staviti na 50% obrtaja za kuler jer na m je bio smesno da smanjujemo oc na jos nize vrednosti od 830 (sa 775 default). Mozda bi na 50% i 9600GT hteo na 750, ali hebiga, prvo smo njega testirali, bio je smor da ga vracamo pa probavamo. (ambient temp je bila 26C sve vreme)

o detaljima sutra.

Vrh Dno