Šta je novo?

Radeon HD3870 X2 - "jeste - nije" split

Napravili su koliko-toliko pristojan chip (RV 670) pa sto ga ne bi iskoristili maksimalo trpanjem sto vise takvih :d na jednu kartu pogotovo sada kad je CF sasvim solidan. Ali definitivno im treba novi/jaci chip.

Napravili su koliko-toliko pristojan chip (RV 670) pa sto ga ne bi iskoristili maksimalo trpanjem sto vise takvih :d na jednu kartu pogotovo sada kad je CF sasvim solidan. Ali definitivno im treba novi/jaci chip.

Pa eto, ako pitas spaad-a, to je i nvidia trebala da uradi sa g80, ali "nije umela", :p pa je umesto toga ostala na najbrzoj single GPU karti do danas. To je zato sto ne umeju ... :lupko: Ja stvari posmatram obrnuto kad je umece izmedju ATI-nVidia u pitanju...Kad neko posle 2 godine mora da stavi 2 svoja najbolja GPU-a na jedan PCB da bi prestigao GPU od pre 2 godine, i to za ~20-30%, to je po meni dovoljan pokazatelj "umeca". Mozda sa time ima neke veze i to sto su sasekli budzet za R&D sektor, pa u buducnosti mozemo da ocekujemo i 3870x20 koji ce se takmiciti sa nekim g120 chipom...

@Nex999, mene cesto napadaju da sam pristrasan, ali ti covece si zaslepljen nisi pristrasan, evo napisacemo peticiju i poslati Nvidiji da te stave na platni spisak, ili eventualno se uclanis u neku politicku stranku, dobro bi profitirao...

Pa eto, ako pitas spaad-a, to je i nvidia trebala da uradi sa g80, ali "nije umela", :p pa je umesto toga ostala na najbrzoj single GPU karti do danas. To je zato sto ne umeju ... :lupko: Ja stvari posmatram obrnuto kad je umece izmedju ATI-nVidia u pitanju...Kad neko posle 2 godine mora da stavi 2 svoja najbolja GPU-a na jedan PCB da bi prestigao GPU od pre 2 godine, i to za ~20-30%, to je po meni dovoljan pokazatelj "umeca". Mozda sa time ima neke veze i to sto su sasekli budzet za R&D sektor, pa u buducnosti mozemo da ocekujemo i 3870x20 koji ce se takmiciti sa nekim g120 chipom...

Kada vec pominjes to umece, pogledaj cene High Enda onog pravog Nvidie i ovog sadasnjeg AMD/ATI-ja, pa ce ti sve biti jasno, drugar, sem ako i ti ne zelis da obratis paznju na cenu, valjda je cena svakome bitna ili bar vecini ljudi?

Poslednja izmena:
Po meni je mnogo tuznija cinjenica da Nvidia nije uspela da "ubudzi" dva cipa na jedan PCB jos od pojave 7950x2.A sto se tice potrebe za necim novim,neznam ko onda izbacuje 9800x2(resenje staro dve godine,sa cipovima serije 9xxx ili mozda 8xxx) :)

nV uopšte nije imala potrebu za izbaci tako nešto, jer je imala i dalje ima najbrži single GPU. Ja verujem da ti to znaš, ali te je fanboyism zaslepeo. ;)

@Nex999, mene cesto napadaju da sam pristrasan, ali ti covece si zaslepljen nisi pristrasan, evo napisacemo peticiju i poslati Nvidiji da te stave na platni spisak, ili eventualno se uclanis u neku politicku stranku, dobro bi profitirao...

haha...
Smesna provokacija...:D Sta sam ja to rekao a da nije istina...ako stvarno mislite da je uspeh nakalemiti 2 bajata chipa na jedan PCB, onda ste redom prsli.Uostalom ovo i nije tema o toj ubertech kartici, zar ne?
Eno imade tema onjoj pa joj pevajte hvalospeve, ali glupo je da se pljuje necije misljenje bez pravog pokrica.

Nismo se mi razumeli.Ja sam samo rekao: Da je jedan brend napravio kartu koja je jednaka najbrzoj karti drugog brenda po svemu, sem sto je jeftinija 50%(pa nek ima 3 gpu-a). Za nikog direktno nisam rekao da "NE UME" ,ali jedna stvar je ocigledna.Nvidia je zatecena serijom 38xx i vec cetiri meseca nemoze niko da kaze koja karta im je iz koje serije,samo sto to niko javno ne priznaje.
Ja sam samo prosecan korisnik ,prosecnog PC-ja koji nema znanje koje imaju stariji clanovi ovog dobrob foruma,ali po nekoj logici stvari,ako Ati izbaci narednu seriju jednako dobru u odnosu cena-performanse i ponovo iznenadi Nvidiu mislim da ce biti u velikim problemima, jer su im ovakvim cenama lepo skratili zaradu.Zbog toga je 8800gs=9600gt;8800gt=9800gt;.......zbog cene,a ne da Nvidia ne ume ili nece da napravi nesto sto su godinama radili odlicno.
Ovo je samo moje misljenje i nadam se da ce stajati ovde i do sledeceg izlaska novih serija,pa cemo videti.
Nisam imao nameru nikog da prozivam,niti da ovo bude vs.-vs.Meni je jedino bitno da za svoj novac dobijem naj bolje moguce,a nadam se i Vama.
Poz...

@Colt
Slaze se da je Nvidia imala i ima i dalje najbrzi singl Gpu,i da nije bilo potrebe za 9800x2,ali su je oni ipak napravili.Zasto? Voleo bi da mi neko odgovori na ovo pitanje.
I nisam ja nikakav fan jednog ili drugog proizvodjaca mada sam mozda tako delovao,a razlog je u predhodnom postu.

Kad neko posle 2 godine mora da stavi 2 svoja najbolja GPU-a na jedan PCB da bi prestigao GPU od pre 2 godine, i to za ~20-30%, to je po meni dovoljan pokazatelj "umeca".
tako je, ali je to 1 strana medalje. 2. strana je da je nvidia mogla da izbaci potpuno novu kartu 9800GTX zasnovanu na potpuno novom cipu (u smislu kao sto je G80 bio drugaciji u odnosu na G71) - ona bi to i uradila i sahranila bi ATI na licu mesta. medjutim, istina je da ona to nije mogla da uradi (i jos ne moze), pa ce novi 9800GTX biti samo blago klokovani 8800GTS 512, koji je zasnovan na jako slicnom cipu G80 (mislim na G92), a koji je nista drugo do skupljenog G80 u sitnijem procesu, sa skracenom magistalom ka memoriji, eventualo malo optimizovan, ako i toliko...
dakle, ni jedan ni drugi proizvodjac nisu bili u stanju da izbace potpuno nove cipove (RV670 je za R600 nesto slicno kao i G92 za G80), pa pribegavaju tvikovanju postojece arhitekture, pojeftinjavljanju iste i pravljenju dual GPU karti. ATI je svoju izlozio, nvidia malo kaska, ali dobro, sada ce i oni, a i moze im se da malo kasne jer su ionako puni ko brod...
to je moje vidjenje stvari...
edit: i G80 je star manje od godinu i po dana, dakle jedva 15 meseci a ne 2 godine, da budemo precizni.

Poslednja izmena:
@Flight:

"pravog" nvidije ? Nisam skapirao ? Mislis na 8800gtx ? Pa jeste skuplja ali ta karta nudi i neke druge stvari sem fillrate-a, gpgpu instrukcije itd itd...

@Chinaski:

Pa to su sad vec velika nagadjanja. Nije bas ni sigurno da nVidia nema dizajn nekog novog chipa, deluje kao da nema ali ako mozes jednu matoru kravu jos uvek da muzes i da imas dosta mleka, zasto bi kupovao novu...Novi GPU kosta, sve i da imaju dizajn, proizvodnja i marketing kostaju,a za g80 i g9x su to vec otplatili i sad samo muzu kolko mogu...Videcemo sta ce biti...

Ne vredi ti to njemu da objasnjavas :) On to sve zna samo se pravi mutav. Ne moguce je da ne zna da nvidija od samog pocetka sponzorise Crytek i da se Crysis od samog pocetka vrteo na nVidia kartama. Cak su i sandbox demo-i bili na nVidia kartama, a sad to sve ispada "last minute tweaking", jos ce ispasti da je nVidia platila da Crysis losije radi na ATI kartama...Yeah, right. Pa nije nVidia kao "neki" pa da placa takve stvari, kao recimo da plati da HL2 iz cistog mira losije radi ako detektuje nVidia kartu...ccc...znamo ko se time bavio :D
u pravu si, ja zaista sve znam, kada je rec o igrarijama koje su se desavale oko Crysisa ;)
Nedjo ima stash sa argumentima pa po potrebi jedne vraca, a druge vadi. Eto recimo meni je 101 put rekao u kojekakvim diskusijama kako je ATI "zalog za buducnost" (ne bas tim recima) jer ima full dx10, pa onda ima dx10.1 itd., pa su tu i tessealtion jedenice, pa sad na kraju meni kao argument zasto ATI koristi AFR (iskljucivo) daje: "zna se sta bolje pase dx9" - pa sta bi sa cuvenim dx10 i buducnoscu ? Neko ovde nije dosledan svoje price, ili ATI ili Nedjo...
pfff, ala ti umes da napravis papazjaniju mesajuci sve i svasta... stvarno ne umem da ti odgovorim jer ne vidim poentu tvog pitanja, ako je u opste pitanje.
I naravno on sad vrti pricu oko 3870x2. Kad izadje napokon ovaj 9800gx2 onda ne znam sa ce. Verovatno ce naci neku dlaku u jajetu i staviti je pod lupu...
Kakvu ja to pricu vrtim? A sto se tice 9800GX2, o kome je i rec u ovom tredu, ajd prvo da docekamo da ga izbace, pa da ga, kako red nalaze, stavimo pod lupu... zasada jedino sto znamo je da ga odlazu iz nedelje u nedelju, sve ostalo je nepouzdana informacija...

@Chinaski:

Pa to su sad vec velika nagadjanja. Nije bas ni sigurno da nVidia nema dizajn nekog novog chipa, deluje kao da nema ali ako mozes jednu matoru kravu jos uvek da muzes i da imas dosta mleka, zasto bi kupovao novu...Novi GPU kosta, sve i da imaju dizajn, proizvodnja i marketing kostaju,a za g80 i g9x su to vec otplatili i sad samo muzu kolko mogu...Videcemo sta ce biti...

Tajming im je malo blesav, šta je je. Jer, kad će onda predstaviti G100/GT200 .... na jesen, ili krajem godine? Ova priča da odlažu zato jer im ne treba novi High-end je svaki dan sve besmislenija. G80 je EOL, G92 je nedostojna zamjena. AMD definitivno ide sa novim proizvodom u Q2/Q3 i to dosta široko, neće biti samo jedan čip/model.

Ok, evo malo drugacije;
X2 kosta 350 evra
GTS kosta 270 evra
Razlika u performansama nije tolika da vredi skoro 100 evra razlike u ceni.A tu dolazi i stalno cekanje na drajver.A drajver redovno kasni mesec dana u odnosu na naslov.

Pričaš bezveze. Kasni driver za šta? Za linux možda ... tu se slažem :D.
8.1.hotfix.1 koji je bio ključan za CF performanse u "igri" kojom se kunu svi 'vidijaši je izašao prije X2. Sve ostalo i nije bilo nešto previše problematično.

Poslednja izmena:
Ok, kad je sve tako bajno i sjajno...super.
Znaci, to je to i bolje od ovoga ne mere.
A isto vazi i za GX2...ovaj link koji je Jovyland postavio pokazuje jos jednu glupost u najavi...

Poslednja izmena:
Pa radi :) al ne vredi tol'ke pare...kad uporedim sa GTS.Kolju se u par frejmova...sto je bzvz.

Poslednja izmena:
GTX u nekim igrama brise patos sa ovom X2 kartom...GTS 512 nije skoro uopste iza GTX modela, a kosta 270e. Ja i dalje ne vidim kako im taj multi GPU cuci kao validno resenje za hi end, pogledajte min fps...AFR my a$$, ne valja to nista...

12012045286jZMQmN9sX_6_3.gif

cela slika: http://www.hardocp.com/image.html?image=MTIwMTIwNDUyODZqWk1RbU45c1hfNl8zX2wuZ2lm

da ne bude zabune, ni 9800gx2 nece biti nista bolji, vec sada SLi setup od 8800 karti ima problema...Kao sto rekoh, multi GPU je sve samo ne dobra buducnost, bar ne u ovom obliku...

Poslednja izmena:
ko voli neka izvoli, moj budući upgrade će biti x300SE kupljena na news grupi ;).

16437.png

16440.png

toliko o performansama X2-ke pod UE3 baziranim igrama...

da da, daj min fps malo...uostalom, bas gledam nesto sada, to je jedini sajt sa takvim rezultatima, cak i tvoj legion hw ima drugacije rezultate...NEsto na tom Anandu ne stima, ili svi ostali nemaju pojma...

npr:

bioshock.jpg

Poslednja izmena:
Sta sad' ocete da kazete da je 8800GTS 512, brza kartica od HD3870X2, pa sad' ga malo preteraste, mislim sa nekim stvarima i mogu da se slozim, ali takve tvrdnje da HD3870X2 je isto ili jedva jaca od 8800GTS 512, malo ga pretaraste, zar ne?

@gx-x:
pa sta hoces? fino je X2 oprao 8800GTS u 19x12. lepih 30%, toliko je i sqplji...

Obzirom da je tema o G'forceu GX2 potpuno skrenula s kursa na raspravljanje o Radeonu 3870 X2, red je da se napravi split, kako tema odlaganom GX2 ne bi otisla pod katanac!

da da, daj min fps malo...uostalom, bas gledam nesto sada, to je jedini sajt sa takvim rezultatima, cak i tvoj legion hw ima drugacije rezultate...NEsto na tom Anandu ne stima, ili svi ostali nemaju pojma...

npr:

bioshock.jpg

Zanimljivo ja imam na mojoj kartici rezultate poput 8800GT ili cak kao taj crossfire 3870+3850, znao sam da joj lezi Bioshock, ali da joj ovoliko lezi nisam znao! :D
Gx-x jel' imas jos neki ovakav test, da uzivam jos u cinjenici da mi u Unreal-u enginu shljaka grafika kao 8800GT, hehehe!

Ko jos igra bez AA svega ti i koliko ljudi igra u toj rezoluciji?!?
U toj rezoluciji ti i ne treba AA...
A inače ja igram bez njega. ***, nikad nemam dovoljno jaku grafiku da ga poteram :S:, a uvek mi je bitniji gladak FPS od par nazubljenih ivica.

@Flight:

Pricas bez veze, ovo na testu je default takt, a ti si tvoju kartu overklokovao. Znas kako radi 8800GT na 900MHz ? ;) Dalje, u 1280 rezoluciji imam ja i sa mojom kartom screenshotova iz bioshocka gde imam 50 i kusur fps, to ne znaci da mi je to bio avg fps...Budi konkretniji i okaci neki tvoj FRAPS run, tj brojeve iz doticnog pa onda mozemod a analiziramo sta je sta...

@Chinaski:

znas kako, gledajuci AVG fps covek moze da se zbuni i da pomisli da je sve sjajno i bajno, ali kad pogledas dijagrame i kako se framerate kretao (sto mozes recimo da vidis na onoj slici sa prethodne strane, sa HardOCP testa) onda skontas da ti nece biti prijatno da malo imas 20fps, pa malo 60 fps pa se tako vozas gore dole i gledas u lampicu od HDD-a i razmisljas sta se zaboga desava...a hdd ni kriv ni duzan.

Ne kazem da karta ne valja niti da nece terati dobro sve igre, ali da je neko svedsko cudo - nije :)

12012045286jZMQmN9sX_4_3.gif

ovde GTX radi bolje od ovog dvoglavog cuda...4xAA vs 2xAA, i ne samo tu, ima toga jos...

uostalom pogledajte ceo test: http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTQ1NCw0LCxoZW50aHVzaWFzdA==

@Nedjo:

bravo za split ;)

Poslednja izmena:
ako tako gledas onda i moja karta radi kao 3850...mislim, nema smisla, ne mozes ti primetiti u svakom trenutku sta se deswva, pogotovo kad je akcija. 4 screenshota tesko mogu opisati celokupnu situaciju u igri. Ne kazem da tebi to ne radi dobro, ali ako ti imas 55 na tom mestu, 8800 ce imati 60+...Kazem ti, glupa je rasprava, morao bi sad sa nekim da poredis direktno tvoju kartu i recimo 3870 ili 8800gt.

I ne pokazuje takve rezultate samo onaj test sto sam ja okacio vec prakticno jedino anandov test ne pokazuje takve rezultate. Evo ista stvar i sa 9600GT rezultatima. Ceo dan gledam po netu 9600GT i HD3870 jer ne mogu da se odlucim sta da uzmem (isto kostaju). Pregledao sam bar 10 testova i sad gledam anandov i sve je drugacije, a ovi ostali su svi manje vise isti.

Trebalo bi danas posle podne da drugar i ja testiramo paralelno obe karte pa cu valjda onda imati konkretnu sliku. Mislio sam da uzmem 3870 i onda gledam i ne verujem da je 9600GT prakticno svuda brza karta kad se klokne za 50mhz...

Ne kazem da karta ne valja niti da nece terati dobro sve igre, ali da je neko svedsko cudo - nije :)
ako nista, karta ce ostati upamcena kao prva dual GPU karta koja je relativno sisla u mase i sto vredi koliko traze za nju. to nije mala stvar! sve ranije je bilo bacanje para. ovaj Radeon zaista vredi 3 i po glave :)

Nazad
Vrh Dno