Šta je novo?

Radeon HD 4830 problem

proviron

Cenjen
Učlanjen(a)
12.11.2010
Poena
151
Pozdrav svima!

Računar sam uzeo pre godinu i po dana, nije hardcore igracka mašina (videti screen HWMonitor), ali kako je uzet nisam imao problem sa igrama koje po defaultu upadaju u recommended configuration. Prvo seckanje je bilo rezultat prašine u kuleru procesora, ali nakon čišćenja sve je bilo bez problema. Pastu na procesoru i grafičkoj sam menjao. Posle sam instalirao Win7 (pre toga bio je XP) i da li kao rezultat mog neznanja ili čega već video sam znašajan pad performansi. Na primer, nekada sad NBA 2K11 i 2K12 igrao po maksimalnim parametrina sa visokim FPS (preko 60) dok sada ne može prebaciti ni 30. Dirt 2 je takođe išao veoma glatko i ostale ne spektakularno zahtevne igre. U početku sam imao 2GB RAM, pa sam dodao još jedan, ali opet nisi to što je bilo. Temperatura grafičke tokom rada ne ide preko 60 stepeni. Update-ovao sam drajver za grafičku i BIOS, ali FPS je opet nizak. Nisam maher za računare, te stoga se izvinjavam ako sam temu postavio gde joj nije mesto.

Unapred hvala na eventualnim odgovorima!

Samo da dodam da je računar redovno čišćen od prašine, te stoga mislim da ona ne bi trebalo da predstavlja problem. OS je Win7 32-bit, matična ploča Gigabyte MA770-ES3, procesor Amd Athlon 7750 Dual-Core.

Moze da bude do toga sto si stavio Win 7 u komp, jer on da bi pokrenuo igre trazi mnogo vise resursa od racunara. Komp kao masina je ok ali za igre mu treba mnogo vise resursa od tog dual cora i 3 gb ram memorije.

Ako te ne mrzi instaliraj ponovo win xp pa vidi kada potereas igre koje su ti radila na xp u full-u da li ce opet raditi a trebalo bi sigurno da rade jer xp kao operativni sistem nije nimalo zahtevan pa zato na toj masini si mogo da igre koje si naveo igras normalno na visokim podesavanjima.

Instaliraj lepo Win 7 x64bit, možda imaš problema s tom sedmicom.

Takodje možeš da resetuješ bios (default) i probaš ponovo, ali opet ja bih prvo uradio x64bit.
Malo su ti visoke temperature grafičke idle, vidi kakva je ona sa prašinom. ;)

Poslednja izmena:
Samo koja svrha 64-ke da je ubacuje na takav komp. Ako mu obicna sedmica ne radi kako treba onda ce mu 64-ka jos vise ubijati komp. Prvo 64-ka se stavlja kada imas 4 gb ram memorije ili vise sve ispod toga je besmisleno da se stavlja 64-ka a jos 64-ka uzima malo vise mesta na hardu od obicne sedmice pa i tu gubi bespotrebno prostor.

Ako vec hoce sedmicu onda bolje neka skine neku sa sp1 u kojoj su veci bagovi ispravljeni pa neka pokusa sa njome da pokrene igre mada iskreno to mu nece doneti neka znacajna poboljsanja u sistemu nego ce imati isti fps kao kada je prvi put pokrenuo sedmicu bez sp1 ili mozda za nijansu veci.

Tako da je moj predlog idalje da pokusa prvo da pokrene xp da vidi da li ce kada sve vrati kako je nekada bilo da ima fps kao sto je nekada imao ili ce i tu da se pokaze problem sa padom fps-a. Ako se tu pokaze neki problem e onda se ide dalje pa se trazi uzrocnik problem.

Imao sam problem pri instaliranju XP-a i nesto sam zaboravoi na igre na ovom racunaru. E, sad me zanima, da ne otvaram novu temu, vidite koja je graficka, maticna i procesor i sad me zanima ima li smisla ulagati u tunning ovog racunara, tj. novi procesor i gpu, ili da mislim na novi racunar, mada trenutno nisam za neko vece finansijsko otvaranje?

Pozdrav svima i hvala unapred na eventualnom odgovoru!

Imao sam problem pri instaliranju XP-a i nesto sam zaboravoi na igre na ovom racunaru. E, sad me zanima, da ne otvaram novu temu, vidite koja je graficka, maticna i procesor i sad me zanima ima li smisla ulagati u tunning ovog racunara, tj. novi procesor i gpu, ili da mislim na novi racunar, mada trenutno nisam za neko vece finansijsko otvaranje?

Pozdrav svima i hvala unapred na eventualnom odgovoru!

Kao prvo kakav si problem imao prilikom instalacije xp-a?

A drugo sve zavisi koliko si spreman da se otvoris za nove komponente (ili polovne) ili za neki brandname racunar.

Na tvoju trenutnu plocu mozes da stavis maximalno ovaj procesor AMD Phenom X4 9650 2.3GHz 2MB 65nm AM2+, ali posto njega nema u prodaji onda samo gledaj polovno. Mada iskreno ako mozes vidi koliko maximalno mozes da se skupis sa kesom i da prodas taj trenutno pa da skupis sve na gomilu pa da kazes odprilike sa koliko para raspolazes pa cu ti ja sklopiti nabolje sto moze za te pare da se uzme.

Eto pogledaj (moja masina) sta sam sebi sklopio jeste da me je kostao komp ali vredi svakog dinara.

Jer ovo ti je polovno i trajace ti jos jedan period ali sto duze budes cekao to ces sve manje para da izvuces za tvoj trenutni komp i kasnije ces morati mnogo vise da ulozis u novi. Uostalom sve zavisi za cega ti komp treba pa shodno tome vidi dal ti treba nova masina ili ce polovna da posluzi jos neko vreme ili je taj tvoj trenutni ok.

Poslednja izmena:
Ma, nije to problem sad. Nesto nije hteo sistem da "pronadje" graficku kartu, no vratio sam na sedmicu. Racunar mi koristi za neki general work, ali volim da mogu odigrati neku solidnu igru, tako da moram skupiti barem 500-600 evra za neku normalnu masinu. A imam i dosta bolji laptop, tako da na njemu mogu mnoge igre bolje nego na ovom.

Ovo je konf. laptopa:

Lenovo laptop IdeaPad Z570 59316593
Procesor: Intel Core i5 2430M (2.4 GHz, 3.0Ghz Turbo, 1066MHz FSB, 3MB Intel Smart Cache)
Chipset: Intel HM65 Express
Memorija: 8GB DDR3 1333 MHz
Hard disk: 750GB S.M.A.R.T. 5,400 rpm
Grafička kartica: nVidia GeForce GT 520, 1GB DDR3
Ekran: 15.6" WXGA HD LED (Glossy) 1366x768
Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
Mreža: Broadcom Fast Ethernet LAN 10/100 Mbps, Intel Wi-Fi (802.11b/g/n), Bluetooth 2.1 HS
Čitač kartica: 5u1 (MS, MSpro, MMC, SD, xD)
Priključci: HDMI, eSATA, 3x USB, VGA
Baterija: 6-cell (Li-ion)
Web kamera: Bison 1.3 Mp sa mikrofonom

Izgleda da cu se morati isprsiti za neki racunar na kom bih zadovoljio svoj gejmerski hedonizam. :)

Poslednja izmena:
Moram da se vratim u vezi problema sa grafickom... Instalirao sam ponovo XP, ali imam problem posto sistem ocito ne moze naci graficku kartu. Dakle, na Win7 nije bilo ovih problema, uradio sam sistem i bez problema instalirao drajver za graficku, ali na XP to ne mogu. Kada pokusam da instaliram drajver, ono me opomene da hardver za koji instaliram drajver - ne postoji! :-/
Ponovo sam podigao sedmicu i sve je radilo kako treba, a kad sam nanovo instalio XP problem je ostao isti. Probao sam da izvadim i ponovo stavim grafu, ali problem ostaje. Kada namestim na rezoluciju monitora pojavi se crni ekran gde pise out of range, a i Displey samo stoji default monitor, bez mogucnosti promena. Ako neko zna u cemu je rec, mogao bi mi pomoci. Hvala puno i svako dobro!

Uploaded with ImageShack.us

Nazad
Vrh Dno