Šta je novo?

Radeon 9000 Pro ili Geforce FX 5200

Srkki

Čuven
Učlanjen(a)
05.08.2003
Poena
604
Pozdrav svim koji prate ovaj forum, naime interesuje me razlozi za i protiv koji je bolji model od dva navedena Geforce FX 5200 ili Radeon 9000 Pro, ili eventualno ako imate da mi preporucite neku drugu karticu do 120 Eura.
Hvala na pomoci unapred.. :boom:

Pa obe su relativno spore :). Salim se, FX5200 je prilicno spora i to zaobidji, Rade 9000Pro je ok karta, malo brza od obicne FX 5200, ali kad vec imas 120€, bolje izaberi Radeon 9600 non-pro (koliko sam vidjao, cena je tu negde, mozda malo iznad).

rade

pazi ja imam ovu 9000pro i radi ko zmaj, sto se tice 5200 gledao sam neke testove po netu i u nekim casopisima deluje mi "maglovito" za te pare ............ sto rece prethodnik dodaj malo ako imash josh pa uzmi 9500;600 !!

Ja vas ne kapiram.

Postoje 2 verzije FX 5200: Sa 128-bitnom i 64-bitnom memorijom.

Ona prva jede bilo kog Atija ispod 9600. Znaci nikakvi R9000, R9100, R9200 i slicne spravice.

Ona druga je djubre kakvo svet odavno nije video i ne treba je ni pod kakvim okolnostima kupiti jer je ubedljivo najgora karta od svih iole savremenijih karti na trzistu.

Toliko.

OptiPlex je napisao(la):
Ja vas ne kapiram.

Ona prva jede bilo kog Atija ispod 9600. Znaci nikakvi R9000, R9100, R9200 i slicne spravice.

Ona druga je djubre kakvo svet odavno nije video i ne treba je ni pod kakvim okolnostima kupiti jer je ubedljivo najgora karta od svih iole savremenijih karti na trzistu.

Toliko.

Zavisi na ciji FX5200 mislis. Licno, mislim da bi se npr. Safir 9100 nosio sa (npr.) Xelo FX5200, recimo da su i cene slicne (oko 80€). Dok taj isti Safir (po meni) nema sta da trazi pored jednog Gainward-a FX5200 GS i slicnih (Sparkle), najvise sto ces je (gainward/Sparkle) dodatno ubrzati OC-om...

SuperStarr je napisao(la):
...

Zavisi na ciji FX5200 mislis. Licno, mislim da bi se npr. Safir 9100 nosio sa (npr.) Xelo FX5200, recimo da su i cene slicne (oko 80€). Dok taj isti Safir (po meni) nema sta da trazi pored jednog Gainward-a FX5200 GS i slicnih (Sparkle), najvise sto ces je (gainward/Sparkle) dodatno ubrzati OC-om...

Potpuno se slazem da kvalitet takodje varira od firme do firme. Konkretno nas Ariljski Xelo nisam imao prilike da vidim, pa ne bih napamet da pricam ali sigurno da je Gainward odlican izbor koji je pritom i jedan od najjeftinijih FX5200-tki sa 128-bitnom memorijskom magistralom

OptiPlex je napisao(la):
Ja vas ne kapiram.

Ja u ponedeljak treba da kupim VK 128M GF FX5200 Abit DVITV(mislim da negde pise i Siluro) za 62 evra, dvoumio sam se izmedju VG 64M ATI R9000DDR SapphireTV za 68 evra, VG 64M G4MX440 DDR Asus9180 T za 48 evra i VG 64M G4MX440SE DDR Asus8170 za 50 evra. Nisam neki ljubitelj video igrica, pa mi i ne treba narocito brza kartica, vise mi je zbog TV izlaza. Kazu da radeon daje bolju sliku ali recimo ne podrzava taj famozni directX 9.0 (ja zapravo ni ne znam cemu on zaista sluzi, ali sto reko Milan Gutovic "mozda moze nekom da zatreba ").
Dajte mi savet, jos mogu da promenim misljenje.

Toliko.

ciciban je napisao(la):

Sto mu dronjavih rotkvica, izbegavaj tog Abita po svaku cenu. Abitov Siluro FX 5200 DTV je krsh nad krshinama i sporiji je od navedenog Asusa GF4MX!!! :boom:
Uzmi R9000PRO i neces brinuti. A ako se ne igras, sta ce ti uopste DX9.0? Ili DX 8.1 (Radeon 9000 PRO)? Uzmi lepo ATI Rage sa 4 MB i TV-outom za 15e i da te Bog vidi.
U svakom slucaju, uzmi bilo sta osim Silura FX5200!

Darko je napisao(la):
...

Sto mu dronjavih rotkvica, izbegavaj tog Abita po svaku cenu. Abitov Siluro FX 5200 DTV je krsh nad krshinama i sporiji je od navedenog Asusa GF4MX!!! :boom:
Uzmi R9000PRO i neces brinuti. A ako se ne igras, sta ce ti uopste DX9.0? Ili DX 8.1 (Radeon 9000 PRO)? Uzmi lepo ATI Rage sa 4 MB i TV-outom za 15e i da te Bog vidi.
U svakom slucaju, uzmi bilo sta osim Silura FX5200!

Dobro, al' onda mi pomozi da se odlucim izmedju sledeca dva radeona:
- Model: Ati Radeon 9000 TV Sapphire
- Slot: AGP x 4
- Video čip: Radeon 9000, GPU (Graphic Processing Unit)
- Memorija: 64MB DDR
- Priključci: S-Video OUT
- Hladjenje: hladnjak na procesoru
- Drajveri: Win98SE, Windows ME i Windows 2000
- Pakovanje: OEM, CD sa drajverima, adapter sa S-Video na
Composite OUT
- Namena: dobra je za 3D igre i gledanje filmova (kosta 68 evra)

Model: Ati Radeon 9000Pro DVI TV GA
- Slot: AGP x 4
- Video čip: Radeon 9000 Pro, GPU (Graphic Processing Unit)
- Memorija: 64MB DDR
- Priključci: S-Video OUT
- Hladjenje: hladnjak na procesoru
- Drajveri: Win98SE, Windows ME i Windows 2000
- Pakovanje: OEM, CD sa drajverima, S-Video i Composite kabl,
adapter sa DVI na CRT izlaz za monitor
- Namena: odlična je za sve (kosta 84 evra)

Da li se za ovu pro vrerziju isplati dati 16 evra vise?

Posto ce moja nova ploca imati AGPx8, smeta li nesto sto ovi redeoni imaju AGPx4 standard. I brine me zasto nema drajvera za Windows XP - da li se oni lako mogu skinuti sa interneta?

Da li mozda ima nesto sto R9000 radi bolje od R9000pro (posto mi je, za sad, bitniji odlican 2D i gledanje filmova nego 3D)?

Jel mozda znas koliko je dugacak Composite kabl kod R9000pro, i za koliko se moze kupiti, posebno, Composite kabl od recimo 4m?

Pazi ovako: ovaj GA Radeon 9000 Pro (Gigabyte) nisam probao, ali ga ipak ne bih preporucio. Za te pare imas HISov model koji je sigurno bolji. Cimni Simpsona, sigurno ga jos uvek ima "u steku".

Rade 9k PRO je bolji od obicnog R9000 u sledecem: PRO varijanta ima aktivno hladjenje, dok obicna ima pasivno. PRO ima brzu memoriju (3.3ns), dok obicna ima nesto sporiju. Sve u svemu, bolje je uzeti PRO, a i razlika u ceni je opravdana.

Kabl koji se dobija uz kartu je obicno socijala od 30-100 cm u zavisnosti od proizvodjaca i pakovanja. Kabl mozes "produziti" (kupiti nov od x metara) na buvljaku ili bilo kojoj EL radnji.

AGP 8x (3.0) je sarena laza i ne donosi ni 0.1% poboljsanja u odnosu na AGP 4x (2.0), i svakako nece biti problema sa AGP 4x grafickom i AGP 8x plocom.
Drajvera za XP ima i te kako - to te je neko opasno slagao :mrgreen:
Ako cak i nema (sto apsolutno nije moguce), drajveri za Win2000 i WinXP su u 99% slucajeva kompatibilni, tako da nemas brige...

Nego, da li si razmisljao da kupis Ti4200? Imas po oglasima za 87e MSI GeForce 4 Ti4200 koji ce da ostavi u prasini i FX5200 i Radeona 9000 PRO? Da sam ja na tvom mestu, ne bih se dvoumio; Ti4200 je trenutno apsolutni Best-Buy...

Sto se tice AGP-a nemas nikakvih problema, a drajvere mozes da skines sa Atijevog sajta ili Omega drajvere (potrazi u google) a ako nemas dobar link mozes i da kupis neki od domacih casopisa koji daju CD jer se na njemu obicno nalaze driveri(DIGITAL,MIKRO..)

Razlika izmedju ove dve kartice u 2D je veoma mala ,ali da bi bio siguran :) imas gomilu testova po netu pa pogledaj a takodje i na nasem sajtu link

U zavisnosti od proizvodjaca zavisi i duzina kabla koja moze biti od 10cm do 1m ili malo vise..

poz.Bane ,)

Darko je napisao(la):
Pazi ovako: ovaj GA Radeon 9000 Pro (Gigabyte) nisam probao, ali ga ipak ne bih preporucio. Za te pare imas HISov model koji je sigurno bolji. Cimni Simpsona, sigurno ga jos uvek ima "u steku".

Rade 9k PRO je bolji od obicnog R9000 u sledecem: PRO varijanta ima aktivno hladjenje, dok obicna ima pasivno. PRO ima brzu memoriju (3.3ns), dok obicna ima nesto sporiju. Sve u svemu, bolje je uzeti PRO, a i razlika u ceni je opravdana.

Kabl koji se dobija uz kartu je obicno socijala od 30-100 cm u zavisnosti od proizvodjaca i pakovanja. Kabl mozes "produziti" (kupiti nov od x metara) na buvljaku ili bilo kojoj EL radnji.

AGP 8x (3.0) je sarena laza i ne donosi ni 0.1% poboljsanja u odnosu na AGP 4x (2.0), i svakako nece biti problema sa AGP 4x grafickom i AGP 8x plocom.
Drajvera za XP ima i te kako - to te je neko opasno slagao :mrgreen:
Ako cak i nema (sto apsolutno nije moguce), drajveri za Win2000 i WinXP su u 99% slucajeva kompatibilni, tako da nemas brige...

Nego, da li si razmisljao da kupis Ti4200? Imas po oglasima za 87e MSI GeForce 4 Ti4200 koji ce da ostavi u prasini i FX5200 i Radeona 9000 PRO? Da sam ja na tvom mestu, ne bih se dvoumio; Ti4200 je trenutno apsolutni Best-Buy...

Nazalost, ogranicen sam na kupovinu, iskljucivo, kod "deska", zbog neke kompenzacije... A kad sam pogledao one linkove sto mi dade "barakuda" vidim da kvalitet (forsirano hladjenje, brzina memorije...) kartica dosta zavisi od proizvodjaca - bas pise da su i konkretno Gigabyte-u vracane neke kartice na doradu. Po onim testovima razlika izmedju R9000 i R9000pro nije uopste velika, ali izgleda da R9000 sa testa ima ventilator i odgovarajucu brzinu memorije.
Sad stvarno ne znam sta da radim, cak ne znam ni ko je proizvodjac onog R 9000 TV Sapphire. Pomisljam cak da se opredelim za najjeftijijeg VG 64M G4MX440SE DDR TV Innov od svega 40 evra (jel moze on da posluzi bar za solidno gledanje TV-a)

ciciban je napisao(la):
...
Sad stvarno ne znam sta da radim, cak ne znam ni ko je proizvodjac onog R 9000 TV Sapphire.

Proizvodjac je Sapphire :D

Uzmi onda njega, nece te boleti glava. Bolji je od Gigabytea po kvalitetu, cak iako je sporiji. Zaboravi taj MX440, to je ipak starudija (doduse upotrebljiva starudija... ;) )

E to je odgovor. Sapphire. I javi utiske kada ga instaliras... OC i tako to... ,)

Darko je napisao(la):
...Proizvodjac je Sapphire :D

Uzmi onda njega, nece te boleti glava. Bolji je od Gigabytea po kvalitetu, cak iako je sporiji. Zaboravi taj MX440, to je ipak starudija (doduse upotrebljiva starudija... ;) )

E to je odgovor. Sapphire. I javi utiske kada ga instaliras... OC i tako to... ,)

Ili ako kojim slucajem ta ista "firma" u ponudi ima i Sapphire 9100 obavezno uzmi njega. GPU i mem. mu rade na 275/275(550), brzi je u 3D i od 9000 i 9000PRO, 2D & TV-Out je istog kvaliteta (odlican 4 :mrgreen: ), a uz to i cena bi trebalo da je negde izmedju 68 i 84€.
:happy:
:wave;

Pazite mladici ja vidim tu mnogo zanimljivijih kartica i svi hvalite razlicite proizvodjace, ja planiram sada kada dobijem platu na kraju meseca,
Da kupim do 120 Evra neku dobru karticu koja ce imati podjednako dobre rezultate i u igricama i grafickim segmentima pojednih programa...
tj. na srpskom u izradi prezentacija grafickom dizajnu 3d studiju....
:confused:
Tako bih vas zamolio vi koji ste malo iskusniji posto se ja ne razumem bas preterano u ove kartice novije proizvodnje, ali voleo bih da uzmem kao sto sam naveo najsrecnije resenje koje mogu dobiti za 120 evra!!
Pomagajte ako boga znate :boom:

Srkki je napisao(la):
Pazite mladici ja vidim tu mnogo zanimljivijih kartica i svi hvalite razlicite proizvodjace, ja planiram sada kada dobijem platu na kraju meseca,
Da kupim do 120 Evra neku dobru karticu koja ce imati podjednako dobre rezultate i u igricama i grafickim segmentima pojednih programa...
tj. na srpskom u izradi prezentacija grafickom dizajnu 3d studiju....
:confused:
Tako bih vas zamolio vi koji ste malo iskusniji posto se ja ne razumem bas preterano u ove kartice novije proizvodnje, ali voleo bih da uzmem kao sto sam naveo najsrecnije resenje koje mogu dobiti za 120 evra!!
Pomagajte ako boga znate :boom:

Oj, starche, pochuj odgovor :mrgreen: :
Za te pare mozes da biras neki od GF4 Ti 4200 kartica, koje su najsrecniji izbor u kombinaciji igre/3d studio

OptiPlex je napisao(la):
...

Oj, starche, pochuj odgovor :mrgreen: :
Za te pare mozes da biras neki od GF4 Ti 4200 kartica, koje su najsrecniji izbor u kombinaciji igre/3d studio

Ok Prijatelju vidim po ovim prethodnijim odgovorima i pitanjima da se ti razumes onako domacinski sto bi nasi srbi rekli u te stvari tako da bi u svakom slucaju voleo da mi naglasis ono kao bas tacan naziv i model i neke zackoljice na koje bi trebao da pazim prilikom kupovine, jer ja kada bih otisao da trazim TI 4200 geforce ladnjaka bi mogli da mi uvale neku drugu karticu... :oops: Sta cu kada se ne razumeme puno, a reci mi ako ti nije frka mozda bi bilo dobro da se nadjemo na icq-u pa da mi to lepse objasnis posto ovako nije bas najsrecnije...

Srkki je napisao(la):
...
Ok Prijatelju vidim po ovim prethodnijim odgovorima i pitanjima da se ti razumes onako domacinski sto bi nasi srbi rekli u te stvari tako da bi u svakom slucaju voleo da mi naglasis ono kao bas tacan naziv i model i neke zackoljice na koje bi trebao da pazim prilikom kupovine, jer ja kada bih otisao da trazim TI 4200 geforce ladnjaka bi mogli da mi uvale neku drugu karticu... :oops: Sta cu kada se ne razumeme puno, a reci mi ako ti nije frka mozda bi bilo dobro da se nadjemo na icq-u pa da mi to lepse objasnis posto ovako nije bas najsrecnije...

Hehe, pa Ti4200 je Ti4200 :)
Ne mogu da ti uvale neku drugu, osim ako ne down-clockuju
neku 4400/4600/4800(se) ali ako to urade, ti cuti :)
Po meni totalno je nebitno da li ce imati 64 ili 128mb rama
i da li ce ili nece biti agp8x.
Ako uzmes Msi, Asus, Gainward, Leadtek, Abit neces
pogresiti. (naravno da ima jos mnogo dobrih proizvodjaca)

Pozdrav,
Sasha

Sasha je napisao(la):
...

Hehe, pa Ti4200 je Ti4200 :)
Ne mogu da ti uvale neku drugu, osim ako ne down-clockuju
neku 4400/4600/4800(se) ali ako to urade, ti cuti :)
Po meni totalno je nebitno da li ce imati 64 ili 128mb rama
i da li ce ili nece biti agp8x.
Ako uzmes Msi, Asus, Gainward, Leadtek, Abit neces
pogresiti. (naravno da ima jos mnogo dobrih proizvodjaca)

Pozdrav,
Sasha

Hvala dobri covece
Imacu to na umu reci mi samo koliko Evrica treba da izdvojim za to cudo tehnike...
i gde bi mogao da je pazarim....
ukoliko imas informaciju...
inace u znak zahvalnosti mogao bi da igras nagradnu igru na www.automarket.co.yu
imam neki predosecaj da ces je dobiti samo mi napisi neki nagovestaj po kojem cu da znam da si to ti..
Ajd odmah posto je danas izvlacenje... :boom:

Srkki je napisao(la):
...
Hvala dobri covece
Imacu to na umu reci mi samo koliko Evrica treba da izdvojim za to cudo tehnike...
i gde bi mogao da je pazarim....
ukoliko imas informaciju...
inace u znak zahvalnosti mogao bi da igras nagradnu igru na www.automarket.co.yu
imam neki predosecaj da ces je dobiti samo mi napisi neki nagovestaj po kojem cu da znam da si to ti..
Ajd odmah posto je danas izvlacenje... :boom:

Nema na cemu :)
Batali nagrade, ne radim ovo zbog nagrada, niti
sam ikad radio, niti planiram ikad da radim :)
Ovde sam da pomognem kad god mogu, i da
zatrazim pomoc kad mi ista treba.
Dakle i hvala je dovoljno. cheers

Sto se cene tice, ovde se cesto pominje
Msi gf4ti4200-8x sa 64mb rama za 85-90€.
I sad ide ono cuveno koristi search :)
Pominju se news grupe, valjda yuoglasi ili tako nesto.

Pozdrav,
Sasha

Sasha je napisao(la):
...

Nema na cemu :)
Batali nagrade, ne radim ovo zbog nagrada, niti
sam ikad radio, niti planiram ikad da radim :)
Ovde sam da pomognem kad god mogu, i da
zatrazim pomoc kad mi ista treba.
Dakle i hvala je dovoljno. cheers

Sto se cene tice, ovde se cesto pominje
Msi gf4ti4200-8x sa 64mb rama za 85-90€.
I sad ide ono cuveno koristi search :)
Pominju se news grupe, valjda yuoglasi ili tako nesto.

Ok nema Problema htedoh samo da ti zahvalim jer si mi skinuo stenu sa srca, kazi mi samo koja je da li se oseti razlika u performansama ako ima 64 ili 128 MB i u kojoj meri..
I da li je mnogo losija od Ovih ultra mega giga radeona I GF FX modela..
i u kojoj meri...

Pozdrav :happy:
Pozdrav,
Sasha

Nazad
Vrh Dno