Šta je novo?

Radeon 8500DV & PAL

JOBAH

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2000
Poena
649
Da li AIW 8500 kartice proizvedene za USA trziste podrzavaju PAL TV izlaz i TV tuner? Kako biti siguran prilikom narucivanja da cu dobiti PAL verziju?

Ne mogu 100% da garantujem, ali sam prilicno siguran da jedini AIW 8500 koji podrzava PAL proizvodi Hercules. Treba inace da ga dobijem za par dana, nemas pojma koliko sam se napatio dok nisam uspeo da dodjem do njega :(

Obavezno mi javi utiske... Reci mi gde si ga nabavio i po kojoj ceni? Ako imas URL baci mi na email ili private...

PAL

Upravo sam instalisao Hercules 3D Prophet 8500 LE sa 128 MB, kupljenu u USA online za 136 $ i 4$ postanski troskovi do coveka koji mi je doneo karticu.
U driverima u diplay tabu moze da se bira NTSC ili PAL B odnosno PAL G, po zelji.
Boja i slika na TV-u su odlicne, ali jos neznam kako da podesim da imam na pr. 800x600 na TV out, a 1024x768 na monitoru

Da, Borko, to je zato sto RageTheater podrzava sve vrste signala (kao i TV enkoderi na nv karticama) - samo treba izabrati zemlju, odnosno standard... AIWRadein/Radeon8500 ima analogni odnosno / digitalni tjuner, koji se radi ili za pal ili za secam ili ntsc... Ako sam dobro obavesten, Hercules je jedino radio za european trziste, sto znaci da built by ati sa Pal-om ne postoji... a da postoji, guru Bane plexi bi ga prvi imao... Postojao je taj Hercules u cenovniku kod nas, ali od toga nazalost nije bilo nista...

ByMAX posto vidim da si covek koji se razume u problematiku, daj mi savet koju grafiicku da mi donese drugar iz USA? Ja licno preferiram da to bude neki ATi Built ili powered... Razmisljam o 8500dv ne znam kakvi su ovi 9xxx... Samo problem je sto hocu da TVout radi za PAL... TV tuner mi nije nophodan mada bi ga platio ako ga nadjem u PAL varijanti.

Yeap... Ja imam Build By Ati 8500LE iz Kanade, sa 128MB, i normalno da je NTSC. E ono sto mi uopste nije jasno je da mi u 98-ci daje NTSC M, a u 2000darci PAL B ? I normalno da nigde nema da se podesi standard. I normalno da nigde u registrima ili .inf fajlovima ne mogu da nadjem gde je u 2000darci podesen na PAL B. Doduse, TV mi podrzava i NTSC, ali malo slogirano... E sada, ljudi kazu da je moguce flesovati BIOS da podrzi sve standarde, ali se nisam jos usudjivao da probam, iako imam potvrdu sa inostranih foruma da je potpuno bezbolno...

Hmmm... interesantno... ja cim kupim nesto od HW odmah fleshujem tako da mi to ne bi bio problem :)

Imas li neki URL sa vise informacija na ovu temu?

Imas i jako dobar www.rage3d.com ...
Ja sam poskidao neke programcice, pa cu sada verovatno da ga opletem na sve standarde...+ o/c biosa

Jednom rechju, nemoguce je tjuner na ATi AiW karticama menjati iz NTSC u PAL/SECAM varijantu ili obratno. Ko god se razume malo u TV tehniku, shvatice o chemu se radi.

Bane

a TV out ? Mislim kako mi u win 2k stoji PAL B a u 98mici NTSC M?
I ocigledna mi je razlika kada gledam pod win2k jer mi je u 98mici malo slogirana slika... Ima boju i sve to, ali kao da se javlja po bocnim ivicama neki moire(ili kako se zove efekat zakrivljenja?
Mislim pitam, ne znam , nisam upucen.

Bane, posto znam da si i ti ATi freak, sta bi uzeo kao sledeci logican upgrade sa 128 RagePro Fury ViVo sa najboljim odnosom cena performanse? Posto je ATi ovde relativno skup, razmisljao sam da mi karticu donese drugar iz USA. Sta ti trenutno koristis?

JOBAH je napisao(la):
Bane, posto znam da si i ti ATi freak, sta bi uzeo kao sledeci logican upgrade sa 128 RagePro Fury ViVo sa najboljim odnosom cena performanse? Posto je ATi ovde relativno skup, razmisljao sam da mi karticu donese drugar iz USA. Sta ti trenutno koristis?

Neka ti donese Hercules 3D Prophet 8500LE. Ta kartica ima standardno i NTSC, PAL i ostale TV standarde, koji mogu da se izaberu iz propertisa.
U USA kosta 120-130$, i kada se nameste poslednji drajveri i twikuje se, ne zaostaje vise od 2-3 % za build by ATI u 3D, a i 2D je vrlo blizu ATI-ja. U igramaa je negde kao GF3 ti200.

Mnogo mi je $120-130 za powered karticu i to jos 8500LE... nasao sam ATi 8500DV Built by ATI za 162... jedino sto je NTSC :(

JOBAH je napisao(la):
Mnogo mi je 0-130 za powered karticu i to jos 8500LE... nasao sam ATi 8500DV Built by ATI za 162... jedino sto je NTSC :(
Na www.buy.com imas ATI Radeon 8500LE 128MB Retail za 124US$ + tax. Uz to dobijes neki glupi dzojstik za istu cenu. Shipping je dzabe. Meni stize za nekih 7-8 dana pa cu znati vredi li i da li radi TV Out na nasim TV-ima.

Predpostavljam da ti neko donosi i da nisi narucio na svoju adresu?

Naravno, donose mi gosti iz Amerike. Ali ti rece da imas druga koji ti moze doneti pa rekoh u istom smo polozaju.

Dakle da se pohvalim da konacno imam Hercules AIW 8500DV u racunaru :)
Mnogo mi se svidja :D, a pogotovo daljinac!
Grebovanje u full pal radi bez problema, samo naravno treba dosta prostora na disku za to.
Jedini problem na koji sam do sada naisao je to sto sam izgleda posle operacije zamene Voodoo5 sa njim ostao sa disejblovanim fast write-om na AGP-u sto mi u nekim situacijama dosta obara performanse u 3D-u. Ako neko ima ideju kako to da ponovo ukljucim ne bilo mu tesko da mi ukaze na resenje, a da ne bude ponovna instalacija windowsa...

Igracu se jos sa kartom pa cu javiti utiske :)

Dandy, da li to znaci da ti i TV out i TV Tuner rade u PAL rezimu?!? GDe si kupio i posto si platio karticu?

notax je napisao(la):
Neka ti donese Hercules 3D Prophet 8500LE. Ta kartica ima standardno i NTSC, PAL i ostale TV standarde, koji mogu da se izaberu iz propertisa.
U USA kosta 120-130$, i kada se nameste poslednji drajveri i twikuje se, ne zaostaje vise od 2-3 % za build by ATI u 3D, a i 2D je vrlo blizu ATI-ja. U igramaa je negde kao GF3 ti200.

Koji se tweaker preporucuje za nju Radeonator (2.0 beta) ili Rage 3D Tweak 3.5 ?

JOBAH je napisao(la):
ByMAX posto vidim da si covek koji se razume u problematiku, daj mi savet koju grafiicku da mi donese drugar iz USA? Ja licno preferiram da to bude neki ATi Built ili powered... Razmisljam o 8500dv ne znam kakvi su ovi 9xxx... Samo problem je sto hocu da TVout radi za PAL... TV tuner mi nije nophodan mada bi ga platio ako ga nadjem u PAL varijanti.

Sorry, tek sada sam video ovo... Trebalo je na mail da me pitas, ako ti je bilo hitno :) Dakle, ja bih ti savetovao 9000pro, built by ATI ako je moguce, ili ove Saphire - to je firma koja pravi za ATI (imaju ATI design seriju i built by seriju kartica...). 9000pro ima visok takt, to je u sustini R 8500 (doduse R250, ali to je to, da ne zalazim u detalje)... Cena je ista, a mogu da se solidno klokuju.. i to je to...

Bane je napisao(la):
Jednom rechju, nemoguce je tjuner na ATi AiW karticama menjati iz NTSC u PAL/SECAM varijantu ili obratno. Ko god se razume malo u TV tehniku, shvatice o chemu se radi.

Bane

Ma to je sve kul, ali mi nije jasno zasto se uvek potpisujes..?

:)
Iz navike, ili....?

Dandy je napisao(la):
Jedini problem na koji sam do sada naisao je to sto sam izgleda posle operacije zamene Voodoo5 sa njim ostao sa disejblovanim fast write-om na AGP-u sto mi u nekim situacijama dosta obara performanse u 3D-u. Ako neko ima ideju kako to da ponovo ukljucim ne bilo mu tesko da mi ukaze na resenje, a da ne bude ponovna instalacija windowsa...
Igracu se jos sa kartom pa cu javiti utiske :)

I nije neki problem... Fast Write ako radi onda radi dobro, a ako ne onda pravi zabadanja u DirecX-u. A performanse i nisu toliko bolje... Mozes ga ukljuciti ako napravis shortcut na desktopuC:\Windows\System\atiprbxx.exe /g
Mozda nije u windows system nego u Program Files/Ati tecnologies ali to je to... Inace pretpostavljam da su Catalyst drajveri posto ovaj tool mislim da ne postoji u non catalyst verziji drajvera.

Dandy je napisao(la):
Grebovanje u full pal radi bez problema, samo naravno treba dosta prostora na disku za to.

Kako zauzima puno prostora? MP2/4MBs je sasvim dovoljno za kvalitetan PAL, a tako ti jedan sat zauzima oko 1GB.

Bane

Dandy je napisao(la):

Kako zauzima puno prostora? MP2/4MBs je sasvim dovoljno za kvalitetan PAL (768(720)x576), a tako ti jedan sat zauzima oko 1GB.

Bane

JOBAH je napisao(la):
Dandy, da li to znaci da ti i TV out i TV Tuner rade u PAL rezimu?!? GDe si kupio i posto si platio karticu?
Da, sve radi u PAL-u. Kartica je donesena iz Singapura, izasla me je 390 Evra.

Nego, sve radi super, ali ima jedna stvar koja me iritira. Tuner stalno radi neku normalizaciju zvuka i na nekim kanalima koji imaju standardno veci volume stalno pojacava i stisava zvuk pokusavajuci da se prilagodi kad neko progovori ili kada udari neki bas u pesmi. Kada primam signal preko video ulaza to se ne dogadja, znaci da je definitivno tuner u pitanju.

Bane je napisao(la):
Kako zauzima puno prostora? MP2/4MBs je sasvim dovoljno za kvalitetan PAL, a tako ti jedan sat zauzima oko 1GB.
Mislio sam na full PAL bez kompresije, onda na 1 minut ode preko 1GB. Naravno da nemam nameru stalno tako da radim grebovanje, tek treba da nadjem odgovarajuci odnos kvalitet/velicina koji cu koristiti svakodnevno.

Dandy je napisao(la):
Mislio sam na full PAL bez kompresije, onda na 1 minut ode preko 1GB. Naravno da nemam nameru stalno tako da radim grebovanje, tek treba da nadjem odgovarajuci odnos kvalitet/velicina koji cu koristiti svakodnevno.

Dandy, chitao sam nekoliko puta tvoj post i josh uvek ne razumem shta si hteo da kazesh...
Kakav si profil pravio da mi imao RAW AVI (poshto ochigledno nisi koristio preset), ajd pa postuj podatke o profilu. Veoma je chudno shto to radish, jer onda ti je ogranichenje fajla 2GB zbog ogranichenja VfW, a MMC ne moze da radi parsing, a ne moze da snima ni AVI2.0.
MP2 kao standard koriste sve televizije, pa chak delimichno i RTS, i to uglavnom u 6-9MB/s. Drugo, poshto se radi o tjuneru namenjenom rachunaru, on sam radi downscaling, tako da je TV rezolucija preko ATi TV tjunera oko 480-520 po horizontali.
Zbog toga ti je sasvim dovoljna rezolucija od 640x480 u MP2/4MBs(var), i sa time dobijash TV kvalitet, i to u sluchaju da je shum mali. U sluchaju da je chum velik, bolje je smanjiti rezoluciju nego povecavati bitrate.

Bane

Nazad
Vrh Dno