Šta je novo?

Rad UPS-a? (Inform GUARD LCD 1500VA)

Cwelle

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
709
Juce sam uzeo ovaj UPS. Znaci, nov je.

Kada sam ga prvi put ukljucio, baterija je bila na nekih 73%. Prijatelj je uzeo isti takav UPS i kod njega je baterija bila na 100%.
Pustio sam ga da napuni bateriju do 100% (trajalo je nesto manje od 8 sati). U uputstvu pise da treba da se puni barem 8 sati pre prve upotrebe.

Na doticni sam povezao svoj komp sa monitorom + 2 ispravljaca (za switch i za wifi ruter). Komp je na default-u. Dakle, nije klokovan.

E sad, kada mu prekinem dovod struje iz mreze, on prebaci rad na bateriju i njen kapacitet brzo padne na nekih 68% i onda odatle sporo pada. Rekao bih veoma sporo. Nisam cekao da vidim. Kada mu vratim struju, krene da se puni do 100%, samo dosta brze nego kada se punio prvi put.

Da li je ovo normalan rad UPS-a ili kapacitet treba postepeno da pada od 100%??? :trust:

INFORM - Turski krsh ako ti treba za nesto ozbiljnije kupi APC.

Nazalost, nemam toliko dubok dzep. :)

Imam 2 x apc bacuups 500 stare 4 godine rade kao sat
apc sua 750 na serveru radi 1.5god
7 informa proses starosti 1.5god sve baterije su spremne za zamenu.

To sto ti pada kapacitet naglo je mozda do baterije zavisi kakvog je kvaliteta, jesi je formirao? Pusti neka se isprazni 2-3puta pa nepuni mozda ce se stabilizovati.

nije to zbog baterije, vec zbog toga sto svi jeftini UPS-evi imaju krs od diagnosticke elektronike koji jako lose procenjuju stanje baterije, meni se isto desava i sa PCM-om

nije to zbog baterije, vec zbog toga sto svi jeftini UPS-evi imaju krs od diagnosticke elektronike koji jako lose procenjuju stanje baterije, meni se isto desava i sa PCM-om

Meni apc sua 750 savrseno cita stanje baterija tacan je u 1%.

Da se ne bi tripovali kako je APC beskompromisno dobar, CS serija takođe katastrofalno loše meri stanje baterije. Ok je dok je nova, ali pri kraju radnog veka npr. prijavljuje 100% a kad isključite dovod napajanja odmah pada na 20-30% i naravno indikacija vremena koje će baterija izdržati sa recimo 15 min pada na 2-3 minuta u roku od par sekundi.

Da se ne bi tripovali kako je APC beskompromisno dobar, CS serija takođe katastrofalno loše meri stanje baterije. Ok je dok je nova, ali pri kraju radnog veka npr. prijavljuje 100% a kad isključite dovod napajanja odmah pada na 20-30% i naravno indikacija vremena koje će baterija izdržati sa recimo 15 min pada na 2-3 minuta u roku od par sekundi.

da ali ja sam sa APC presao na PCM i Mustek pa da vidis tamo kako to radi :))))))

napr sto je nagore sa novom baterijom desava mi se da PC bez load-a drzi od 2-7minuta sa 24h punjenejm izmadju to se sa APC-om nije desavalo ni sa matorom baterijom kod koje sam znao da ce to uvek biti ~2min....

Software uz UPS ima samo trenutni kapacitet baterije, opterecenje u %, temperaturu, ulazni i izlazni napon i frekvenciju. Ne kaze nista za predvidjeno vreme.

Kod nekih modela APC-a (možda i kod svih, ne mogu da tvrdim) se preporučuje svakih mesec-dva raditi "kalibraciju", kada UPS zaista izmeri trenutni kapacitet baterije mereći potrošnju i proteklo vreme... Posle toga greška procene i narednih mesec-dva je zanemarljiva...

Juce sam uzeo ovaj UPS. Znaci, nov je.

Kada sam ga prvi put ukljucio, baterija je bila na nekih 73%. Prijatelj je uzeo isti takav UPS i kod njega je baterija bila na 100%.
Pustio sam ga da napuni bateriju do 100% (trajalo je nesto manje od 8 sati). U uputstvu pise da treba da se puni barem 8 sati pre prve upotrebe.

Na doticni sam povezao svoj komp sa monitorom + 2 ispravljaca (za switch i za wifi ruter). Komp je na default-u. Dakle, nije klokovan.

E sad, kada mu prekinem dovod struje iz mreze, on prebaci rad na bateriju i njen kapacitet brzo padne na nekih 68% i onda odatle sporo pada. Rekao bih veoma sporo. Nisam cekao da vidim. Kada mu vratim struju, krene da se puni do 100%, samo dosta brze nego kada se punio prvi put.

Da li je ovo normalan rad UPS-a ili kapacitet treba postepeno da pada od 100%??? :trust:

Cwelle,

imam ovaj UPS nekih mesec dana, i zadovoljan sam. Za 100€, koliko sam ga platio, odlično radi svoj posao. Mašinu iz potpisa (sa CRT monitorom), plus dva rutera, svič, bežični telefon (baza) drži bez problema sa opterećenjm u radu od nekih 25% (kada je mašina u idle, pada na oko 16%).
Ono što mi se ne sviđa, je to što mu je elektronika za "prebacivanje na bateriju" dosta glasna, i što trafo tiho zuji dok je napajanje iz baterije.
Inače, sami naponi koje daje su sjajni, izlaz je zakucan na 230V (merio sam). Nemam osciloskop da vidim kakva je "sinusoida", ali po ponašanju potrošača, čini se da je korektna.

Što se tiče kapaciteta, kod mene % kapaciteta opada linearno kada nestane struje.

Moguće da ti nije kalibrisan kako treba...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno