Šta je novo?

Rad u LAN-u, procesor 100%

BigBoy

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
675
Naime, kad nesto prebacujem sa/na laptop preko LAN-a, procesor je na 100% opterecenja. Da li to tako treba da bude, ajde da je na 20-30% pa da razumem, al na 100% puno mi je (transfer je za to vreme 10-11mb/s).

Toshiba A30 - Cel2,6GHz, 768Ram

Ne bi trebao da bude na 100% to je sigurno.

Probaj da reinstaliras drajver za mreznu kartu.....definitivno ne bi trebao da se zakuca na 100%.......

Instalirao sam nove drajvere (Realtek 8139) i opet ista stvar.

Negde sam nekad procitao da postoji neki tweak (nesto se cacka po registry ili sl) i onda se navodno ukljuci "procesor" na mreznoj kartici (ukoliko ga ima) i rastereti se glavni CPU. Jel zna neko nesto o tome?

Karta nema offload, a CPU je na minimal power? (Kod Toshiba single click je dovoljan).
Antivirus?

Karta nema offload ....

To znaci da mrezna nema svoj proc?

...a CPU je na minimal power

CPU je onaj iz desktopa tako da nema fore kao mobilni procesori i radi uvek pod punim gasom (2,6GHz). Inace kad nista ne radi procesor je na oko 4%.

Interesantno je sto sam primetio da kad se gleda nesto sa youtube procesor je na 95-100%. Nesto je meni tu mnogo sumljivo.

Antivirus Kaspersky IS 6, sa i bez njega isto.

OK da parafraziram malo: AKO karta nema offloading, onda mozhe vrlo lako da zauzme jedan slabiji CPU (mada Celeron na 2.6 nije bash slab).
Nesto ti def. ne valja, A30 ima ugradjen Realtek koji nije 'Intel MT ili CSA" ali je ipak dovoljno dobar da ne zauzme ceo CPU...

Baci pogled u Task Manager i reci nam koji od startovanih procesa trosi procesor. Moguce je da neki od servisa malo divlja.. desava se. Ako svchost.exe trosi proc onda je definitnovno neki servis u pitanju, samo treba detektovati koji.

"System Idle Process" pojede najveci deo, ostali se smenjuju sa malim udelom s tim da kad je ukljucen KIS onda je glavni potrosac "System" sa 60% i "System Idle Process" sa 40% (varira stalno ali otprilike je tako).

Da se razumemo, mogu da zivim sa tim, laptop nije za posao i sl, ali je neprijatno kad nesto kopiram preko mreze da ne mogu nista drugo da radim.

Poslednja izmena:
"System Idle Process" pojede najveci deo, ostali se smenjuju sa malim udelom s tim da kad je ukljucen KIS onda je glavni potrosac "System" sa 60% i "System Idle Process" sa 40% (varira stalno ali otprilike je tako).

Da se razumemo, mogu da zivim sa tim, laptop nije za posao i sl, ali je neprijatno kad nesto kopiram preko mreze da ne mogu nista drugo da radim.
Khm, ono sto System Idle Process "jede" je procenat koji je slobodan, tj. neiskoriscen :D
Znaci, ako je njegovo zauzece 40%, to znaci da svi ostali procesi zajedno zauzimaju 60% sto je u stvari pravo opterecenje CPU-a ;)

Znam ja da je to slobodno cpu vreme, ali komp je maltene zapucan kad se kopira :(

Idi na Device manager, pa na mrezhnu - pod Advanced, sta ima od podesavanja?
Kako se ponasha disk tokom kopiranja preko mrezhe? Rinta ili relativno retko se pali lampica?

Evo sta tamo ima:

laptopnetwork.png

Lampica od harda poprilicno konstantno sija tj. rinta (hard je u UDMA 5 modu). Kada kopiram nesto sa jedne particije na drugu, zauzece CPU-a je 5-10%.

Poslednja izmena:
hmmm, kartica ti zaista nema Offload. Cudno, neko je trebao da isproba da ce onda zauzeti CPU skroz.
***, imas jedino varijantu da kupis PCMCIA mrezhnu, koja ima Offload :(
Znao sam da malo slabije mashine imaju 100% zauzece pri kopiranju preko mrezhe, ali to su ipak bile slabije od Cel2.6.

I meni je to bilo cudno da zauzme Cel2.6, ali dobro, ipak je tu entru level laptopa tako da ne treba ocekivati cuda.

Hvala svima na pomoci.

Hm, mislim da je ipak negde greška lokalno u tvom sistemu, pošto sam neko vreme bio koristio RTL8139 u embedded sistemima pod linuxom i ako tamo nije zagušio procesor klase 386-tice ili copper celeron, onda ne bi smeo ni tvoj celeron na toliko gigaherca.
Moguće je da je u pitanju brljav drajver i ako nemaš noviju verziju da zameniš, možda da pokušaš da izoluješ potencijalne probleme. Omiljena mesta gde drajveri vole da zabrljaju su powersaving i irq sharing. Powersaving na tom adapteru možeš lako da isključiš, pogledaj da NIC ne deli irq sa hdd kontrolerom. Da, nominalno bi uređaj trebalo da bude "irq sharing compliant", ali to ga ne pere od bugova u drajveru i slično.

More, ti si imao srece, umeju kartice da prigushe 1GHz mashine ;) Verovatno ti disk nije bio dovoljno brz u vreme 386 ^^

Nije to bilo u vreme 386-tica, nego pre par godina. Ti embedded sistemi sa 386EX procesorima i dan danas vrše svoju ulogu. Štaviše, bio je potreban poseban sertifikat TUV-a (minimum klase 5), jer međ svom tom elektronikom i hidraulikom rade ljudi i ne sme niko da se nedajbože povredi ili pogine, jer je CPU zaglavio na 100% zauzeća. Deo embedded ploča smo sami dizajnirali, a deo smo kupovali gotove (ako je bilo jeftinije), tako da ne verujem da smo imali sreće - radi se tu ipak o par generacija proizvoda.

Poslednja izmena:
ta karta je garant imala nekakav offload, ili nije rec i istom tipu transfera/zauzeca.
Da ne nagadjamo doduse, njemu je no-offloading problem ;)

Probaj da u HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters kreiraš novi ključ "DisableTaskOffload" DWORD tipa i stavi "1" u njega.

Vrh Dno