Šta je novo?

Racunarski fakultet???

na privatnom faksu bi takav dijabolik izgubio posao za 5 minuta...a mozda bi izgubio i nesto drugo zavisi na cije je dete udario

Stefan1 je napisao(la):
a mozda bi izgubio i nesto drugo zavisi na cije je dete udario

tata je uvek bio bitan za zavrsavanje fakulteta, kazem ja
te "tatine" treba zestoko :smackbum:

EagleOne je napisao(la):
...

Prvo NHF: ali ne smarajte ljudi vise o tome koliko je ETF tezak, smrt itd. Bas zbog tih petparackih prica i legendi ljudi se ne upisuju. Ako nekoga to interesuje pa imao on iq80 zavrsice ga, fakultet je pravljen za ljude, nemojte se plasiti mitova i bezati od faxa i upisivati nesto "lakse". Tezak u odnosu na sta ? Ma jednostavno nije.
phfff.....

90% ljudi koji se izgube u prostoru i vremenu studirajuci ovaj fakultet
nikad ga ne zavrse, tako da petparacke price i legende ne uticu ni malo na cinjenicu da otprikike uk 20% ljudi zavrsi ovaj fax

takodje je slucaj i sa pmf-om >> Rsmer - racunari( tezak 100%), oko koga se ne rasplicu legende i mitovi jer je manje popularan od etf-a, pa samim tim ima manje polaznika, sto znaci da je i procenat onih koji ga zavrse takodje veci....

iz prve ruke mogu da kazem da programirane na pmf-u nema veze sa onim na etf-u, a to moze savaka budala da proveri ako samo pogleda listu ispita, narocito onih iz 3 i 4 godine na pmf-u i pretpostavljam tamo neke 4 i 5 god na etf-u...podrazumeva se da na svakom od ova dva faxa moras kosu da iscupas da bi naucio pismeni i usmeni iz svakog pojedinacnog predmeta, i jos ako ti zapadne neki ****** od profesra/asistenta (a ima ih hvala bogu dosta)......
UZAS...

na vets-u takodje otprilike postoje izborni predmeti koji su slicni onim na pmf-u, samo sto vets moze da zavrsi svaki *****. jer su profani u fazonu>>> nauci tih 20 zad. za 6, jos 5 zad. za 7, a da ne pricam o onim satro predmetima gde se gistro uci rad u flashu, photoshopu, maji....i to sve za 1 semestar otprilike. a inace iz tih takvih gistro predmeta dobijas 10 samo ako dolazis redovno na vezbe(a ne naucis ama bas nista)

Samo 6 promila ljudi je u stanju da vozi dzambo-jet pa sta onda? Da se ukinu pilotske akademije?

ne nikako
ali
i sama pomisao da sve te price koje kruze oko nekih fakulteta nisu istinite je na zalost jedna velika zabluda

E Chick, razlika izmedju PMF-a i ETF-a nije samo u programima, vec i u profesorima. Ja mogu da potpisem da na PMF-u zaista ima nenormalnih profesora, ali ne u smislu da napadaju verbalno i fizicki studente, vec su jednostavno malo odlepili sa matematikom... Program matematike na racunarskom smeru na PMFu jeste presirok, ali kada pogledas malo detaljnije opis studija, ti nakon faxa dobijes titulu "Diplomirani MATEMATICAR", a ne programer, ili ne znam neki Bachelor itd... Sa tom diplomom se svako moze zaposliti kao prof. matematike, tako da ne cudi kakav je program...

A da ima zaj**anih profesora, ima... Ali ti se profani uglavnom oduseve kada neko zna dobro, i ocenjuju posteno; za razliku od ETFa gde ima svega i svacega. A osim toga, profani su uglavnom veoma korektni i spremni na svaki dogovor - neki dozvoljavaju izlazak na usmeni kada to studentima odgovara, pa makar i nakon 3 meseca! Cak je i najtezi predmet (Analiza XXX) moguce poloziti relativno lako ako se redovno prate predavanja i vezbe. Mozda nece svako dobiti 10, ali Boze moj.
U svakom slucaju, ja sam na PMF-u dao prvu godinu, presao preko i tvrdim da je fax sasvim OK.

E da, i na kraju jos jedna stvar. Ako iko igde naleti na nekog ******a od profe na bilo kom faxu, moze se slobodno obratiti lokalnoj studetntskoj uniji, ili direktno u S.U. Beograda u Brankovoj ulici. Ako je ova prica koju sam procitao zaista istinita, to se sve moze lepo upakovati, poslati u novine i slicno. A nakon toga se gospodin *** moze pozdraviti sa poslom. Nije ni nas sistem bas TOLIKO ocajan...

Pozdrav!

PMF NE postoji jedno 17 godinica...

Matematicki fak je nesto drogo...

Ja sam licno chimie.

SVAKI fax je prica za sebe (svet nije nesto drugo). Zvanje mozes prodati SAMO onima koji nemaju pojma. Znanje je nesto drugo ali se da iskopati i skoro besplatno.

"Gospodinom" ce te svako smatrati doklegod, mu, nesto (apsolutno nebitno ni sta ni zasto) placas, "cache" tj netto. To ipak nema nikakve veze sa znanjem (mozda, cak i na zalost).

~ChiCk~ je napisao(la):
90% ljudi koji se izgube u prostoru i vremenu studirajuci ovaj fakultet
nikad ga ne zavrse, tako da petparacke price i legende ne uticu ni malo na cinjenicu da otprikike uk 20% ljudi zavrsi ovaj fax
ETF jeste težak ali nikako u toj meri koliko se priča.
Plus što je jedan od najfleksibilnijih fakulteta što se tiče izlaženja studentima u susret:
Upisao sam ga 2000te (tako da sam imao sreću da mimoiđem fakultetske vlasti zbog kojih pretpostavljam da je faks došao na loš glas). Za upis druge godine su nam dali smanjenje uslova za 1 i oktobar II (dok su za ostale godine dali bezuslovno mirovanje statusa uz mogućnost polaganja zaostalih ispita). Za upis treće smo imali smanjenje uslova za 2 i upis posle februarskog roka a još su nam i vratili pare od obnove. Za upis četvrte smanjenje uslova za 2 plus moguća kompenzacija do 2 ispita iz druge sa toliko ispita iz treće i opet upis posle februara (doduše ovaj put nam nisu vratili pare ali su onima sa samofinansiranja oprostili školarinu za prvi semestar).
I tako stigoh ja u roku do četvrte bez velikih problema (tipa da izgubim oči i/ili kosu a dobijem tikove ili aritmiju srca) i to sa izrazito kampanjskim učenjem i posećivanjem predavanja manjim od 20% (da i prisustvo na predavanjima nije obavezno pa nema famoznog sakupljanja potpisa). Prosek nikada nisam jurio (malo jači od 7) niti sam ikad poništavao ispite.
Do sada me ni na jednom ispitu nisu pokrali (u stvari dva puta su mi neke tačne stvari izbodovali kao pogrešne, ali je na žalbama to ispravljeno - e sad što većinu ljudi mrzi da ode na žalbe to je njihov problem). Ima ispita gde koje je teško položiti jer je kriterijum visok ili loše postavljen, ali da iz zle namere kradu to teško...
Zatim jednosemestralni ispiti su sada svi iz jednog dela (za generaciju 03 više ni nema dvosemestralnih ispita)... Možda stvari ne napreduju brzinom kojom bi trebalo ali se ne može reći da stoje u mestu.

Uvek moze i od goreg gore da se desi. Kao i neki odavde, studirao sam u najgore vreme, kada su se plate merile u pfenizima, kada fakulteti nisu imali zimi para da plate grejanje, pa se na vezbama sedelo u perjanim jaknama i slicno (molis boga da je neko od kolega jeo pasulj pa da se malo ogrejemo). I uz sve to sam celo vreme studiranja radio.
Profesora ima stvarno svakakvih, ali su opasni samo kada su sigurni da imaju psiholosku prednost u odnosu na tebe, da vlada strah. I ja sam jednom zatvorio vrata kabineta za sobom da 'objasnimo neke stvari' - jeste da me zaj... posle oko ispita, ali bilo je moralno i psihicko olaksanje.

P.S.
Orle, informacioni sistemi na fonu su na kraju BSc napolju...

ahahah rofl za pasulj :)

Stefan1 je napisao(la):
svaki drzavni faks je shit

Drugi od gomile neprijatnih dogadjaja mi se desio pre par meseci(krajem semestra)po onom januarskom kijametu se 2 sata cimam da dodjem do faksa(bus ,taxi,pesaka)da uzmem potpis iz "nacrtne"(inace predmet koji mi nikad nece trebati jer sam ja na smeru "telekounikacije"a ucili smo kako se crtaju putevi ?!)profesorka me cima da nece da mi pregleda 4 rada koja su tacna inace nego je ona htela da ih ponovo uradim jer je nasla nepostojece greske(inace dr.arhitekture koji mi je pomagao u tome,privatni casovi,mi rekao da su bez greske)...tada sam popi***o al istinski,rekao sam profesorki "ili cemo da se uzajamno postujemo ili da se uzajamno nepostujemo"...posle su pale teske reci...za potpis me zabole jer sam i definitivno doneo odluku da se kad ocistim predmete sa druge godine prebacim preko(ili ovde)na PRIVATNI fakultet i da zavrsim ovo kao covek.

Drzavni fakulteti su optereceni suvisnim gradivom evo konkretno moj primer...saobracajni faks smer "TELEKOMUNIKACIJE":
1.godina predeti:Matis 1,Mehanika,Fizika,Elektrotehnika(profa inace lud )Uvod u saobracaj,Sociologija.Broj strucnih predmeta 0
2.godina:Osnovi ekonomije,Matis 2,Verovatnoca i statistika,Nacrtna geometrija,Urbanizam,Kibernetika(ime samo zanimljivo inace predmet krsina-matematika a profa definitivno nenormalan),Saobracajno pravo(nema telekomunikaciono pravo iako sam na meru telekomunikacije),Saobracajna psihologija,Programiranje,
broj strucnih predmeta 0
broj beskorisnih predmeta 4:Matis 2 najtezi inace na BU sto sam profa ponosno istice...to se bre sve radi kompjuterima ko jos to radi rucno a sta ce ti sva ta ****** u realnom zivotu,Statistika je dobra samo na mom faksu preobimna
Nacrtna geometrija potrebna za arhitektu a ne za saobracajnog inzinjera a pogotovu ne za TELEKOMUNIKACIONOG INZINJERA jer ucimo kako se crtaju putevi.
Urbanizam...totalno nepotrebno jer je sve u vezi saobracaja(drumski,zeleznicki..)a telekomunikacije se sem formalno(posta)nepominju
Saobracajno pravo...sve sem telekomunikacionog prava(drumsko,brodsko,vazdusno...)

E na privatnim faksovima si oslobodjen toga i OVDE I PREKO.
Na mom faksu se strucni predmeti uce tek u 4 i 5 godini(i 3. je sa opstim predmetima)kad pola studenata odustane
I onda se cude sto je prosek studiranja na mom faksu 7-9 godina..."ljudi pa to utice na vugla"

Zbog toga sam i ja napustio jer sam se posvadjao sa asistentkinjom iz Nacrtne

jddipqd je napisao(la):
ETF jeste težak ali nikako u toj meri koliko se priča.
Plus što je jedan od najfleksibilnijih fakulteta što se tiče izlaženja studentima u susret:
Upisao sam ga 2000te (tako da sam imao sreću da mimoiđem fakultetske vlasti zbog kojih pretpostavljam da je faks došao na loš glas). Za upis druge godine su nam dali smanjenje uslova za 1 i oktobar II (dok su za ostale godine dali bezuslovno mirovanje statusa uz mogućnost polaganja zaostalih ispita). Za upis treće smo imali smanjenje uslova za 2 i upis posle februarskog roka a još su nam i vratili pare od obnove. Za upis četvrte smanjenje uslova za 2 plus moguća kompenzacija do 2 ispita iz druge sa toliko ispita iz treće i opet upis posle februara (doduše ovaj put nam nisu vratili pare ali su onima sa samofinansiranja oprostili školarinu za prvi semestar).
I tako stigoh ja u roku do četvrte bez velikih problema (tipa da izgubim oči i/ili kosu a dobijem tikove ili aritmiju srca) i to sa izrazito kampanjskim učenjem i posećivanjem predavanja manjim od 20% (da i prisustvo na predavanjima nije obavezno pa nema famoznog sakupljanja potpisa). Prosek nikada nisam jurio (malo jači od 7) niti sam ikad poništavao ispite.
Do sada me ni na jednom ispitu nisu pokrali (u stvari dva puta su mi neke tačne stvari izbodovali kao pogrešne, ali je na žalbama to ispravljeno - e sad što većinu ljudi mrzi da ode na žalbe to je njihov problem). Ima ispita gde koje je teško položiti jer je kriterijum visok ili loše postavljen, ali da iz zle namere kradu to teško...
Zatim jednosemestralni ispiti su sada svi iz jednog dela (za generaciju 03 više ni nema dvosemestralnih ispita)... Možda stvari ne napreduju brzinom kojom bi trebalo ali se ne može reći da stoje u mestu.

bez uvrede, ali mislim das ovo nikako ne moze nazvati klasicnim primerom studija na etf-u...
i pera je dao uslov tako sto je sve prepisao, a na nekim ispitima mu je upala jedina oblast koju je naucio...
hmm...zaista ima i takvih primera.
u svakom slucaju,
sigurna sam da su ova dva fakulteta mnogo mnogo teza od
ostalih "normalnijih" (koje studiraju svi iz mog drustva) ...
naravno, na one koji imaju naviku da stalno vise na faxu, pa kad dodju kuci uredno obnove gradivo, ova prica se nikako ne odnosi

A ja bi voleo da se ovde malo vise prica o RAF-u jer je to koliko kontam moj izbor za studiranje...

Malo koristi search ima dosta price na temu izbora faxa ima i korisnih saveta.

Stefan1 je napisao(la):
svaki drzavni faks je shit

A ti si bio na svakom drzavnom. Samo ne shvatam kako idalje postoje ljudi koji zavrsavaju drzavne faxove, pa makar to bio i saobracajni. Oni su ludi, poremeceni, geniji ili nesto cetvrto?

Ja sam sa Matematickog fakulteta, R-smer, i mogu reci da im jedino zameram mozda presirok obim matematickih predmeta. S druge strane, upravo ta matematika razvija vijuge tokom studiranja i namece ti jedan specifican nacin razmisljanja koji je itekako pozeljan za programiranje, odnosno za algoritamsko resavanje zadatih problema.
Inace, sto se tice RAF-a, na njemu ima otprilike 10-ak asistenata i profesora sa Matematickog fakulteta, cak je i dekan Matematickog fakulteta Neda Bokan predavac na RAF-u. Jedan od najboljih asistenata kod nas, Sasa Malkov, koji je inace recenzent Lipmanovog izbornika C++, takodje radi na RAF-u. Mislim da je iluzorno govoriti da je kriterijum prolaza na RAF-u daleko nizi nego na Matematickom, bar sto se tice profesora koji su na oba fakulteta. Cak su nam i par udzbenika potpuno ista. Primer: predmet Osnovi Racunarskih Sistema na Matematici i RAF-u drzi profesor Nenad Mitic, iz cije knjige takodje ucimo. Nedavno sam pozajmio tu knjigu od lika koga znam sa RAF-a i koji je taj ispit polozio, da je ne bih kupovao. Knjiga je NETAKNUTA! Jos mirise na stamparsku boju...
Predmeti na RAF-u su suvise rasplinjeni, ima ih dosta i maltene svaku temu dotaknu i plitko je obrade.
Da se ne lazemo, ko ce se u zivotu istovremeno baviti sistemskim programiranjem, razvojem web aplikacija, pravljenjem usluznih programa, baza podataka, i raznim drugim stvarima?
Bitan je princip, ako algoritamski naucis da mislis, i dooobro poznajes sintaksu i princip bar jednog OO programskog jezika, mislim da ni php, asp, java, perl, cgi nece biti problem da se savladaju.
A sto se tice ETF-a? Sam naziv kaze: ELEKTROTEHNICKI fakultet, znaci bavi se elektronikom i tehnikom. Sto se tice programiranja, razlika izmedju njih i nas ostalih "smrtnika" je ta sto su bili dovoljno pametni (ludi?) da uce gomilu drugih stvari koje fakultetu daju tezinu, sto je vec zastareo sistem skolovanja iz vremena socijalizma.
Ne kazem da je na matematici ili recimo fon-u stvar drugacija, ali jeste visestruko laksa.
Ako ti bas matematika ne ide toliko dobro, na matematickom fakultetu imas novi racunarski smer koji traje tri godine i u kome je sublumirano ono najbolje sto bi trebalo da od nekog napravi pristojnog programera.
Jer sto bi rekao Aca Samardzic: Svako moze da bude programer, ali ne moze svako da bude dobar programer!

Sve ovo ne bi ni bilo bitno da vec sada ne postoje klinci koji nemaju diplomu ni ETF-a, ni MatF-a, niti bilo drugog, a znaju, i znaju...
Tako da se ne slazem sa Darkom koji kaze da onaj ko zavrsi racunarstvo na MatF- dobija samo titulu diplomirani matematicar. Titula uopste nije bitna, bitno je koliko znas. Kada se sutradan budes zaposljavao niko ti nece toliko gledati diplomu koju si stekao koliko reference, iskustvo i znanje koje posedujes.
Taj socijalisticki manir: imam diplomu i bas me briga, danas ne pali.
Nazalos, danas je diploma samo ulaznica koja ti na neki nacin, ali samo u startu, daje prednost u nekim situacijama.
Primer: devojka sa ETF-a koja ne zna da poveze racunar (apsolvent inace), decko sa MatF-a koji u polje za unos web adrese kuca: [email protected]...

Dakle, upisi ono sto ti garantuje neko univerzalno obrazovanje, ali to ce ti biti samo 10% strucnosti. Gomilu stvari moras da naucis SAM, SAM i SAM!

@ ~ChiCk~

sto napljuva vets toliko, nrt smer bas nema mnogo veze sa tvojim opisom.
neko te je skroz pogresno informisao.

Nije stvar do faxa vec do samog coveka... To je prednost etf-a - na njega idu najbolji!

pazi
to isto misle i oni sa medicine i oni sa farmacije i oni sa stomatologije kao i oni sa raf-a i pmf-a i prava i politickih nauka i filoloskog i jos nekih fakulteta.
pa kako to da su svi najbolji a mi u qrcu sa prosecnom platom 215€?

Zato sto je izuzetno velika konkurencija najboljih :D

mora da je do toga :banana:
al se ti najbolji mnogo dobro kriju

Filo je napisao(la):
al se ti najbolji mnogo dobro kriju

Lepo receno. Koliko vidim od ljudi kojima sam okruzen etf i nije tako tezak kao sto su napisali u ovom threadu. Samo treba odluciti da li zelis da ga zavrsis ili ne i da ne odustanes na najmanjem problemu. Ako neko misli da fax zavrsi kao srednju onda je svaki fax tezak, u suprotnom sve se moze.

markonio je napisao(la):
Mislim da je iluzorno govoriti da je kriterijum prolaza na RAF-u daleko nizi nego na Matematickom, bar sto se tice profesora koji su na oba fakulteta. Cak su nam i par udzbenika potpuno ista. Primer: predmet Osnovi Racunarskih Sistema na Matematici i RAF-u drzi profesor Nenad Mitic, iz cije knjige takodje ucimo. Nedavno sam pozajmio tu knjigu od lika koga znam sa RAF-a i koji je taj ispit polozio, da je ne bih kupovao. Knjiga je NETAKNUTA! Jos mirise na stamparsku boju...

Lepota kod foruma je što možeš da lupiš šta ti padne na pamet i da ostaneš živ.

Ako si ikada polagao ispit kod Mitića, znaš vrlo dobro koliko on traži i šta traži - isto je i kod nas (na RAF-u) i kod vas (na PMF-u).
Svi koji smo položili UOR (ORS) smo se razvalili od učenja i - ako su ti knjige merilo - knjige su nam "šareni kupusi".
Aj' da si komentarisao neki drugi predmet (jer je bilo onih gde se usmeni daje lako posle položenih kolokvijuma), ali je UOR stvarno heavy metal.

markonio je napisao(la):
Predmeti na RAF-u su suvise rasplinjeni, ima ih dosta i maltene svaku temu dotaknu i plitko je obrade.

Ma šta mi napriča?
Sve što smo dosad radili smo radili sa ozbiljnim pristupom.
Na kraju semestra sam sa ortakom sa VETS-a poredio šta smo mi radili i šta su oni radili, i tvoj opis tačno odgovara onome što su ONI radili - svaku temu koju su mogli da dotaknu - dotakli su, a nisu išli nigde dublje od kajmaka.
Istina je da matematike radimo malko ofrlje, ali nam je matematika i dalje na nivou one na FON-u (tj. poredio sam gradivo sa ortacima sa FON-a, ostale nisam ni pitao).

markonio je napisao(la):
Da se ne lazemo, ko ce se u zivotu istovremeno baviti sistemskim programiranjem, razvojem web aplikacija, pravljenjem usluznih programa, baza podataka, i raznim drugim stvarima?

Zato postoje smerovi.
Ni na jednom smeru nema previše "side"-predmeta.
Možda na prve dve godine ima predmeta bez kojih bi neko na nekom daljem smeru mogao da živi srećnije, ali učio si kojekakve biologije i sociologije u gimnaziji, pa ti predmet-dva koji su ti u široj struci ne mogu baš toliko smetati, zar ne?

markonio je napisao(la):
Bitan je princip, ako algoritamski naucis da mislis, i dooobro poznajes sintaksu i princip bar jednog OO programskog jezika, mislim da ni php, asp, java, perl, cgi nece biti problem da se savladaju.

Neko je na trećoj godini kukao kako "opet Java", iliti - Java se provlači kroz čitavo obrazovanje, što je upravo ono što si ti naveo kao potrebno gore - OO je, i (očigledno) se izučava do sitnih crevca...

markonio je napisao(la):
Ako ti bas matematika ne ide toliko dobro, na matematickom fakultetu imas novi racunarski smer koji traje tri godine i u kome je sublumirano ono najbolje sto bi trebalo da od nekog napravi pristojnog programera.

Taj smer ima program veoma sličan našem, ali je izvedba katastrofalna.
Izvesni "prijatelj" iz gimnazije je upisao taj smer i kad smo poredili šta oni rade i šta mi radimo, bilo je tragično.
Morao bih ga nazvati uskoro, da vidim da li se situacija išta popravila.

markonio je napisao(la):
Dakle, upisi ono sto ti garantuje neko univerzalno obrazovanje, ali to ce ti biti samo 10% strucnosti. Gomilu stvari moras da naucis SAM, SAM i SAM!

O tome sam baš pričao sa ortakom sa MATF-a - on je komentarisao kako "u našoj *****oj državi ne postoji fakultet koji će da te nauči nečemu, nego moraš sve sam"... Pa nije baš tako.
Ne kažem ja da će neko ko završi RAF biti sveuk te da će posisati svo znanje ovog sveta, ali će, u poređenju sa drugim fakultetima, učiti procentualno najmanje "gluposti" i procentualno najviše realno upotrebljivih stvari.

I jednom za svagda, da raščistimo neke stvari:
- RAF nije Megatrend ili Singidunum - prvu godinu upiše gomila likova koji to očekuju, te misle da će završiti faks sve dok plaćaju školarinu... Zbog njih je prolaznost na prvoj godini 46%
- Kriterijumi nisu kriminalno niski jer je fakultet privatan - Kao što rekoh: ima predmeta gde će se usmeni deo dati kao od šale posle položenog pismenog, ali kod takvih predmeta pismeni ume da bude poprilično težak
- RAF nije savršen - Nemojte očekivati nemoguće. Uslovi jesu veoma dobri, ali organizacija ponekad ume da bude ******a.
- Nismo vam mi krivi što iz ovih ili onih razloga ne možete (ili nećete) da upišete kvalitetan privatan fakultet. Dosta više s predrasudama!

I još jedna stvar, koja je meni poprilično bitna - ne tretiraju nas kao cifre nego kao osobe i imaju razumevanja. Stoga ti niko neće iskopati oči što si 3 minuta zakasnio na ispit ili tome slično (što je, bar na FON-u, normalna stvar).
Profesori i asistenti su uvek spremni da odgovore na pitanja i nemaju predrasude.

Stoga - ako možete da priuštite školovanje - svakako vam preporučujem da upišete.
Što se školarine tiče - visokim prosekom (te ozbiljnim radom) se garantuju popusti; ako se ne varam, za prosek viši od 8.5 se garantuje popust od 20%, i sl.

Ok, baš me interesuje ova tema, jer planiram svašta za svoj život :)
Jedno pitanje, šta mislite o onoj obuci u Smart School (NS) za System Administratora? košta 1500€ 6 meseci traje obuka, dobija se Microsoft sertifikat,modul tako nešto... Imam prijatelja koji je to završio, sad radi u Gradskom Zelenilu, kao System Administrator :)
Ovo mi je neko rešenje, jer ne mogu upisati neki fakultet, prvo:nisam baš dobar u matematici(jer me strašno mrzi da radim gluposti koje mi neće trebati) a drugo:smara me da idem full fakultet 4 godine... Računarstvo mi super ide, i programiranje me interesuje(mada...) ali tražim nešto bez mate :) Posle hoću da idem i na engleski(u engleskoj) a posle toga i na španski, to mi je otprilike neki trogodišnji plan, a posle toga šta ću ne znam :D
poz

pavlex je napisao(la):
prvo:nisam baš dobar u matematici(jer me strašno mrzi da radim gluposti koje mi neće trebati) a drugo:smara me da idem full fakultet 4 godine...
Znači leba bez motike?

Računarstvo mi super ide, i programiranje me interesuje(mada...)
Kako misliš "i programiranje me interesuje"? A šta podrazumevaš pod računarstvom? Kucanje u Wordu?

ali tražim nešto bez mate :)
Pravni, biologija, geografija... ima ženske, ima sve...

E stvarno mi je drago što nisam studirao ovde, verovatno bi završio u Lazi!
Ruska škola rula :guitar:
Malo je of topic, nisam završio ETF ili nešto što ima direktne veze sa računarima, al ne mogu da ćutim.
Od ovih priča mi se diže ono malo kose na glavi što mi je ostalo. Neverovatno šta čovek ovde doživi da bi dobio ono zbog čega ide da se školuje. Da ne ponavljam 100 puta prežvakanu temu, samo da dodam: poznato je da profani ovde pišu knjige i da primoravaju učenike da ih kupuju, koriste razne metode za proveru itd. Kod mene na faksu u Rusiji je bili prosto: prve nedelje školske godine dobijaju se spiskovi knjiga i vežbanki koje su potrebne. Lepo odeš u biblioteku sa putnom torbetinom i zadužiš knjige za 1 semestar, normalno svako ima svoj karton u kome se vodi evidencija. Neke knjige su bile iz 1967, dobro se sećam, ali znanje je univerzalno, mislim na fundamentalne discipline. Na faksu su štampali razne priručnike i skripte za radove i laboratorijske vežbe čija je cena bila simbolična (poredka 15-20 dindži).
Prijavljivanje ispita ne postoji, jer te svaki profan zna, zato što nas je bilo 20-ak u grupi. Nastava kao u školi, prozivanje na početku časa.
Šef katedre za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju nam je držao i vežbe, asistent ne postoji kao institucija :smoke:
Naravno da mora da se uči - nema leba bez motike - , ali te niko ne sputava u tome, a naprotiv, uvek se trude da ti pomognu (u većoj ili manjoj meri). Stvarno nisam imao nikakvih problema. Jeste da mi je ćale plaćao školarinu - 1250 $ godišnje, ali sam imao isti tretman kao i svi drugi (bio sam jedini stranac na mom smeru, od nas 50-ak).
To je to u najkraćim crtama, da ne dužim sada.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno