Šta je novo?

Racunar za programiranje

mikiklek

Cenjen
Učlanjen(a)
06.03.2013
Poena
160
Doslo je vreme da zamenim racunar, mada je bilo odavno. Hocu da prodjem sto jeftinije moguce, a da moze da mi sluzi za ono sto mi treba, pa kad bude para, kupicu sve novo. Od starog bih ostavio kuciste, napajanje i hard. Dakle hocu da uzmem procesor, maticnu, ram i to je to. Bitno mi je samo da ploca ima 2 izlaza za grafiku, zato sto koristim 2 monitora, hdmi i vga. Sluzice mi uglavnom za programiranje u javi i sve sto uz to ide (eclipse, maven, spring, sql, html, css, xml,tomcat...) . A od ostalog komp koristim uglavnom za internet, a od igrica jedino igram pes sa drugovima i nista vise.

Poslednja izmena:
Nisi naveo koliko bi para izdvojio, bez toga nema smisla sastavljati..

Doslo je vreme da zamenim racunar, mada je bilo odavno. Hocu da prodjem sto jeftinije moguce, a da moze da mi sluzi za ono sto mi treba, pa kad bude para, kupicu sve novo. Od starog bih ostavio kuciste, napajanje i hard. Dakle hocu da uzmem procesor, maticnu, ram i to je to. Bitno mi je samo da ploca ima 2 izlaza za grafiku, zato sto koristim 2 monitora, hdmi i vga. Sluzice mi uglavnom za programiranje u javi i sve sto uz to ide (eclipse, maven, spring, sql, html, css, xml,tomcat...) . A od ostalog komp koristim uglavnom za internet, a od igrica jedino igram pes sa drugovima i nista vise.

Pitah sad kolegu programera (ja to nisam!) i evo šta kaže:

RAM, RAM, RAM, pa onda još RAM-a, i5 ili i7, RAM i još malo RAM-a. SSD za OS i Eclipse. I RAM.

Njegova mašina ima 32GB.

Pa sad, ako sam pomogao pomogao sam, ako nisam, 'zvin'te na smetnji.

Znaci ne moze da se programira bez i5/i7 i 32GB rama?
Gluposti, takva masina ti ne treba ukoliko ne planiras da pises 100 000 linija koda.

Ja rekoh da ne znam, nisam programer. Kolega jeste, programira u Javi, on je to rekao na osnovu njegovog iskustva.
Sad, ako on preteruje... U svakom slučaju, ja se izvinjavam na smetnji.

Hvala svima na komentarima. Ovaj mesec me bas poterao maler, sve mi zivo pocrkalo (TV, mobilni, kompjuter), pa nemam bas puno para da izdvojim, posto sam dao vec dosta para (za TV i mob). Najavio sam otkaz u firmi (radim posao koji mi se ne svidja za malu platu i jos sa svakakvim ljudima...). Inace i po struci sam programer, mada nisam to radio, ali to je vec druga prica. Vec 6 meseci idem na kurs iz jave, sto je organizovala firma levi9. Prosao sam sve testove do sada, sad cekam da me zovu na razgovor. Ne treba mi nista posebno, samo da mogu da nastavim da ucim, i treba sto pre da ga kupim, a ako bog da kad pocnem da radim kao programer bice i para za bolji komp... Dakle samo procesor, maticna i RAM, nista vise za sada. Recimo kad bi moglo za 20 000, ili ako ce mi bas znaciti, dao bih i 30.

Treba ti ram pre svega, zatim ssd i na kraju procesor.

Nazad
Vrh Dno