Šta je novo?

Racunar za majcinu radnju

• Začetnik teme Začetnik teme Ljanmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ljanmi

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7600
Matična ploča
Asus TUF B650M
RAM
2x16 EXPO
GPU
Phoenix RTX 3080
Storage
2 TB Samsung 990 PRO Heatsink
Zvuk
MX5021/Solo 6C
PSU
EVGA G3 1000W
Kućište
Lian Li Dan 3 Snow White
Monitor
LG OLED G5 55"
Miš & tastatura
DeathAdder V3 Pro Snow White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pakujem office masinu za majcinu radnju. Razmisljao sa neko Seasonic napajanje, procesor sa intg grafikom, 2x4GB RAM jer je sada brutalno jeftin a monitor imam vec neki svoj 223BW koji meni ne treba pa cu to njoj da ostavim. Sta se predlaze od komponenti a da bude ugodno u radu i da traje godinama 🙂

P.S.

Novac nije problem ali necu da kupujem nesto za cim realno nece biti potrebe, znaci radnice se koristiti za surf, pustanje muzke, fiskalnu kasu...

Poslednja izmena:
Celeron G530 ~35e
Neka Asus H61 ili B75 ploča ~40-60e
8GB DDR3 ~40e (mada je 4GB puna kapa)
Hard od 320 ili 500GB ~60-70e
Rezač ako treba: Liteon ili Asus ~15-20e
Seasonic SS-380GB ~45e
Kućište po želji, može neko Blueberry microATX recimo ~20e

Da, da kada bolje razmislim 2x2GB je sasvim ok. Mislis da je i3 2100 overkill?

Da za to što njoj treba. Ja imam i3-2100 i da sada uzimam komp išao bih na tog Celerona i sačuvao ostatak para jer i meni mašina služi za osnovne stvari (barem za sada).

Mislis da dosta tabova nece biti problem za Chrome kao i full HD reprodukcija sa Youtube-a? OK onda koju plocu konkretno savetujes, znaci trebaju mi najosnovnije funkcije ali da radi stabilno i DVI video izlaz naravno(mozda cu kasnije da dodam jos jedan monitor pa da ima dual view iz nekih razloga, to nece biti problem)?

ASROCK H61M-HVS ima VGA i HDMI i jedna je od najjeftinijih, H61M-S ima DVI i VGA, to oko dual view ne znam, nisam siguran da je Intel to omogućio, možda bi morao da dodaš neku jeftinu grafu, proguglaj.
ASUS P8H61-M B3 je malo skuplja ima DVI, VGA i HDMI, mogu da je preporučim iz ličnog iskustva. Imaš i varijacije na temu, neke sa približnom cenom, sa USB 3.0, a nešto slabijim kondenzatorima (LE, LE/USB3) itd.
Veći broj tabova ne bi trebalo da predstavlja problem za taj Celeron (gledajući kako se ovaj i3 nosi sa tim). Integrisan GPU ima podršku za hardversko dekodiranje HD sadržaja, tako da opterećenje CPU-a neće predstavljati problem prilikom gledanja 1080p klipova.

Poslednja izmena:
sta ce ti seasonic napajanje???
LC i furaj!

Pa Seasonic zato sto necu da razmisljam o napajanju, imam vec jedno preko 3 godine u mojoj masini i to je nemam komantar kakvo napajanje. Mcsteel kaze da je prosecan vek rada Seasonic-a jedno 10 godina a necu da mi losa struja "nagriza" komponente i da vremenom pocnu da otkazuju, nije zbog para vec mi treba stabilnost i to je to.

Pejo dal je moguce da se ne primeti razlika izmedju tog tvog i3 2100 i ovog Celeron G530 u svakodnevnom radu sa tabovima mislim office varijanta?

Pa sad, verovatno postoji određena razlika, ali stvarno sumnjam da vredi razlike u ceni.

Juce sam bio u firmi VV Info u Kragujevcu i Marko vlasnik i direktor firme me je posavetovao da idem na i3 obavezno. Kaze da je neverovatno koliko G520 lose radi(imao je na polici odmah jedan G530 🙂 ). Godinama unazad poznajem zaposlene u toj firmi i sve im je jedno sta cu da kupim(cesto svracam bez razloga kod njih na "casicu razgovora" 😀 ) ...

Poslednja izmena:
Imam u firmi 2 konfiguracije potpuno iste, jedna sa i3 2100, druga g530 i razlike nema u office zadacima, grafika je nesto bolja na i3 ali zanemarljivo. Preporuke za g530, za firmu best buy definitivno. 😉

Juce sam bio u firmi VV Info u Kragujevcu i Marko vlasnik i direktor firme me je posavetovao da idem na i3 obavezno. Kaze da je neverovatno koliko G520 lose radi(imao je na polici odmah jedan G530 🙂 ). Godinama unazad poznajem zaposlene u toj firmi i sve im je jedno sta cu da kupim(cesto svracam bez razloga kod njih na "casicu razgovora" 😀 ) ...

Pa naravno da ce da te posavetuje da uzmes skuplji model, on onda ima veci profit.
Pazi sad, taj Celeron ti je aproksimativno jednak nekome Core 2 Due E8600 ili tako nesto, a da li ce to da bude dovoljno, pa ja imam Athlon 64 X2 4600+ i sve lepo na internetu radi, stavise procesor sam pusta HD video materijale tako da ce ti ovaj Celeron biti super.

Zahvaljujem se na savetima i izvinjavam sto se nisajm ranije javio. SII je otisao u Telenor na garanciju posto je prestao da ispravno radi pa nisam imao tapatalk a kada dodjem umoran sa posla u stan sve me vise zanimalo od majcinog racunara(iskren sam 🙁 ) .

Ljudi(direktor i serviseri) iz VV Info firme su citali ovu temu i na osnovu iskustva sa prodatim racunarima i servisom kazu da nema dileme u vezi toga, kazu da cak ako ne i Sempron radi bolje od G530. Njima je svejedno gde kupio, kod njih u WinWin-u ili polovan preko oglasa(pricamo i o tome 🙂 ) 😉 Ovo ne pisem da palim vatru vec samo sta kazu ljudi. U svakom slucaju i3 je masina vec u poredjenju sa G530 i nikako mi nije greska imati i3 za office poslove...

Uuuu, važi, koji, onaj jednojezgarni Sempron?:laugh: Horor. Neću dalje ništa da komentarišem, neka tvoju kevu fino i dugo služi šta god budeš kupio.

:wave:

EDIT:

Ili hajde ovako, pošto kažeš da ti ljudi prate ovo, neka izlože malo detaljnije kako se G530 ponašao, pošto po tome ispada da svi koji su na ovom i drugim forumima pisali pozitivno o tom procesoru lagali ili lupali gluposti, da su svi testovi na netu fejkovani, da je sve potplatio Intel ...
i dalje stojim iza toga da je i3 bacanje para za office.

Poslednja izmena:
Ma ok, generalno ne mogu da pogresim ako nabavim jaci i3 to sam ja mislio a dal je je G530 dovoljan za office mislim da jeste ali opet ne moram low end da kupujem, mogu da uzmem neku sredinu i to je to. Ili cu da uzmem G530 pa ako mi se ne svidja zamenicu ga za i3, eto mogu to da probam pa cu da javim kako se ponasa. Nisam u fazonu da bacam lovu za nesto sto mi ne treba...

Nazad
Vrh Dno