Šta je novo?

Racunar se zamrzava,pomozite

Gamer1992

Zapažen
Učlanjen(a)
18.09.2022
Poena
11
pozdrav ovde Milan iz Lebana.
Posedujem dekstop racunar koji se zamzne u toku rada,bez obzira da li je nesto zahtevno ili ne,konfiguracija je
i5 3750
gigabite ploca sa 8pina
(4gbx2) 8gb ddr3 1600mhc cl9
r7 260x 2gb
hdd wd blue 1tb 7200rpm...
intel ssd 40gb
napajanje hiper typeM 580w
Probao sam drugi ram isto,procesor drugi isto,hdd drugi opet isto e jedino kad samo ostavim ssd nemam taj problem,a ovaj obican hard disk kada stavim jednostavno zamode ali ne uvek.E sad ovo napajanje za novije hard diskove poseduje fabricki adapter koji nema na sebi +3,3v zicu (narandzastu) da ne pravi mozda to problem,nemam drugo da probam,a ako neko zna premostio bi nekako nego da ne seckam dzaba ako mu ne smeta

obe su na 100%
i health i performanse
dok je na primer health kod ssd 97% ali bez njega jednostavno ukoci se slika i ne reaguje nista jedino na restart,to se desava vecinom kad se ubacuje nesto u hard disk ili otpakivanje nekog fajla,probao sam vise hard diskova i svaki isto
Negde sam procitao da mu hvali negde to da se napaja neki deo od +3.3v,sto na molex nema ta zica,pa mozda zato zabode

Poslednja izmena:
Proverite napajanje i matičnu ploču, odnosno kontroler za diskove, sve kanale.

probao sam nekoliko onih kablica od ploce do hard diska i opet isto,jedino samo sa hdd ovi obicni pravi problem,probao sam i sa grafikom nvidiom gt210 1gb ona bas malo trosi da rasteretim napajanje,opet isto,mada gura ono i mnogo jace zveri bas je tesko.probao sam sa procesorom i3 2120,
drugi ram doduse 4gb,hard disk od 500gb,i hdd od 1tb,oba su zdrava,e sad svaka proba me kostala kupovina novijih delova.
evo klinac se igra bez problema kad je sistem na ssd a igre na hdd niti zamrzava nit nista,a kad je sistem samo na hdd tad zabode,kad se instalira nesto,ili pokrene neka igra.sad znam ja to neko ce reci kupi ssd 500gb i resio si problem,naravno da nisam mora da radi i sa obican hdd

+3.3V ne može biti uzrok problema, on omogućava hot-plug kod SATA uredjaja.
Ako sam dobro pratio, menjao si sve od hardware-a, a zabada sa bilo kojim HDD-om? Probaj eventualno da ažuriraš BIOS i instaliraš ponovo upravljačke programe za ploču sa sajta proizvodjača.
Ako ne rešiš problem, nije loše da sistem ostane na SSD-u, u svakom slučaju je mnogo bolje, kako god se završi priča.

Probaj drugi konektor na ploči, Sata II ako je u Sata III, takođe vidi i drugi kabel

probao sam,isto.evo uzeo sam i napajanje od komsije,nije ni do toga.ostaje samo jos ploca.
posto je ploca bas za overklok,rekoh aj da probam malo da se poigram biosom,kad vidim da je na ram memoriju podeseno na turbo,e sad to je obican ram od 1600mhz nije neki profi za oc.Stavio sam sada od turbo na standard to i preporucuje sam bios,pa cu da vidim da li ce da zabode jer se ipak desava i sa ssd
ploca je Gigabyte P67A-UD5-B3
IMG_20220919_110813.jpg

Poslednja izmena:
IMG_20220919_111355.jpgIMG_20220919_111408.jpg
i smanjio sam je sa 1600 na 1333
IMG_20220919_111638.jpg

Prilozi

• IMG_20220919_111638.jpg
    IMG_20220919_111638.jpg
    148.5 KB · Pregleda: 2
Vidi i da li ima noviji BIOS od tog koji imaš na ploči, ako ima, stavi noviji.

Nema to veze sa overclockom, već sa sata kontrolerima na ploči. Kao što je već neko napisao uradi update biosa.

EDIT: ili nešto ovako da kupiš:

vazi hvala vam na pomoci.ostavio sam ga da radi od jutros,skida se nesto sa neta,i klinac se igra.
pitao sam sad suprugu kaze radi bez problema,pa videcomo u toku nedelje da li ce da se desi nesto
a bios bas starinski,a plocu brutalna ima dva biosa e sad pise da je f8,i kad trazim najnoviji pise da je taj
e sad ima na sebi power dugme,i jos nekoliko sicusnih,koji mi se ne pipaju ne pise zasta su,mada za sada radi,javicu dalje sta bude

Poslednja izmena:
Sigurno je RAM zabadao. Malo si vrteo u krug i sebe i nas, nedovoljno podataka, konfuzno, pogrešni podaci... Ako sve prodje dobro, stavi pass na BIOS, može biti da je mali nešto istraživao, da mu brže rade igrice...

opet je poceo,probacu windows 7,imam sad trenutno neku desetku lite da se ne apdejtuje nom stop.uzeo sam sada i graficku r9 280x samo da vidim da li ce da se gasi zbog napajanja,napajanje je bruka hladno ko led na maks u igrama nema da zastuca komp klinac sav srecan,a i ja,ali kada hocu da mu ubacim neku igru koja zauzima oko 100gb ona se ubacuje do nekih 25% i tu zamrzne sve,nece ni dugme za gasenje samo restart ili na prekidac.
testirao sam ram komp kaze sve uredu
probao sam obe,a i zasebno jednu pa drugu.
skidao sam neki programi za testiranje i tu sve uredu
E sad ono zanimljivo kad testiram procesor svaki program kokazuje razlicito,ali procesor gori 82 stepana,na skoro pola kilograma hladnjaka i 12cm kulera,uzmem zamenim pastu sve lepo pogledam da li lezi,sve uredu.probam kad ono opet isto 82,uzmem pa ga pazljivo otvorim(procesor onaj lim )pasta suva i tu stavim novu pastu sve vratim opet 82(mislim u testovima ovako je oko 40)
i temperatura mu ne skace postepeno nego odjednom,posto je hladnjak veliki moze prstima da se dodiruje skoro sve i sve je mlako skoro pa hladno,ali on i dalje pokazuje 82.verovatno je procesor za bacanje u pitanju je i5 3570 nije k verzija ovaj je zakljucan.i u nekim testovima pise ovaj procesor je napravljen za probu da nije puna verzija ,sad izgleda da mi neko uvalio corak.to je ono kad oces jeftinije da prodjes
opet je poceo,probacu windows 7,imam sad trenutno neku desetku lite da se ne apdejtuje nom stop.uzeo sam sada i graficku r9 280x samo da vidim da li ce da se gasi zbog napajanja,napajanje je bruka hladno ko led na maks u igrama nema da zastuca komp klinac sav srecan,a i ja,ali kada hocu da mu ubacim neku igru koja zauzima oko 100gb ona se ubacuje do nekih 25% i tu zamrzne sve,nece ni dugme za gasenje samo restart ili na prekidac.
testirao sam ram komp kaze sve uredu
probao sam obe,a i zasebno jednu pa drugu.
skidao sam neki programi za testiranje i tu sve uredu
E sad ono zanimljivo kad testiram procesor svaki program kokazuje razlicito,ali procesor gori 82 stepana,na skoro pola kilograma hladnjaka i 12cm kulera,uzmem zamenim pastu sve lepo pogledam da li lezi,sve uredu.probam kad ono opet isto 82,uzmem pa ga pazljivo otvorim(procesor onaj lim )pasta suva i tu stavim novu pastu sve vratim opet 82(mislim u testovima ovako je oko 40)
i temperatura mu ne skace postepeno nego odjednom,posto je hladnjak veliki moze prstima da se dodiruje skoro sve i sve je mlako skoro pa hladno,ali on i dalje pokazuje 82.verovatno je procesor za bacanje u pitanju je i5 3570 nije k verzija ovaj je zakljucan.i u nekim testovima pise ovaj procesor je napravljen za probu da nije puna verzija ,sad izgleda da mi neko uvalio corak.to je ono kad oces jeftinije da prodje.
javicu kad resim problem probacu drugi procesor,i ostaje ploca mada mi se bas ne menja,nikad nije overklokovano na njoj bio je i3 2120,a i na forumu citam neko predlaze ram da sa obe strane ima cipove,ja sam probao nekoliko ali imaju samo sa jedne strane cipove

Poslednja izmena:
evo da se javim ,zamenio sam procesor,stavio sam i5 2500k,koji pri maksimalnom opterecenju i testovima sa istim kulerom ne prelazi 50 stepeni,a i uspelo je odpakivanje fajlava bez zamrzavanja,tako da izgleda ili ploca ima problem sa i5 3570 ili procesor ne valja.tako da hvala na pomoci,veliki pozdrav

Nazad
Vrh Dno