Šta je novo?

Racunar se sam pali

beyondtime

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2014
Poena
245
Pozdrav ljudi.
Pre 10ak dana sam kupio polovan racunar kojem je u BIOS-u bilo namsteno da se sam pali kad god se ugasi ili cim dobije struju. To sam namestio tako sto sam resetovao BIOS na default, i promenio sam ono IDE u AHCI (sta god da je to, video sam na netu da tako treba :D ) To je promenilo stvar tako sto se racunar nije vise palio cim se ugasi nego se sad pali u neko neodredjeno vreme, recimo posle 2-3 sata. Nekad se desi da se upali posle 5 minuta, ja ga ugasim i on se opet upali posle 15.
Do cega bi to moglo biti?

Ne pali se nego se uključuje.
To je isključivo do podešavanja u BIOS-u, ili nešto debelo nije u redu sa pločom/napajanjem.

Da, to sam zaboravio. Win 10 64bit Pro, i konfa iz potpisa - i7 3770k, 8gb ddr3, GA-Z77-D3H, integrisana graficka.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Ne pali se nego se uključuje.
To je isključivo do podešavanja u BIOS-u, ili nešto debelo nije u redu sa pločom/napajanjem.
Sta bih mogao u BIOS-u jos da namestim? Kao sto sam rekao, sve sam podesio na default, ne znam sta bi jos moglo.

Kada se uključuje? Odmah nakon isključenja?

A ok...pažljivije sam pročitao prvi post...Imaš opciju u podešavanju za mrežnu kartu(device menager-u),koja se nalazi u tabu power...Samo je odštikliraj...

Poslednja izmena:
Tako je bilo namesteno kad sam ga dobio, pa sam po instrukciji prodavca ugasio to ali se i dalje nasumicno ukljucivao. Nekad se desi da se uopste ne ukljuci, a nekad posle 2 sata, nekad posle 15 min. Uglavnom posle drugog gasenja bude ok.

Koji je sistem instaliran?

Napisano je sve gore - win 10 64bit pro

Ako si siguran da si sve mogućnosti otklonio u biosu, isključi hibernaciju...Probaj I to...

U komandnoj liniji otkucaj "powercfg lastwake" da vidis koji dogadjaj je uključio računar. Probaj i "powercfg waketimers" kao administrator.

Poslednja izmena:
Wake history count - 1
Wake history [0]
Wake source count - 0

A za to trugo - there are no active waketimers in the system.

Probaj ovo:

Type Control Panel in the search box.
Click Control Panel.
Click Power Options.
Click Choose what the power buttons do.
Click Change settings that are currently unavailable.
Scroll down to Shutdown settings and uncheck Turn on fast startup.
Click Save changes.

Meni se desavalo na win7 da svaki put kad kliknem na turn off na laptopu, on se iskljucuje i samo se opet ukljuci odjednom, nije cak ni standardan restart.
Vidi da ugasis ovu opciju brzog ukljucivanja, ja sam to izmenio i sad nemam nikakvih problema.

Da eliminišeš windows kao uzrok, id na Run i upiši ovo "%windir%\System32\shutdown.exe -s -f -t 00" to eliminiše sve varijante sleep, hibernacije itd.

Kada se uključuje? Odmah nakon isključenja?

A ok...pažljivije sam pročitao prvi post...Imaš opciju u podešavanju za mrežnu kartu(device menager-u),koja se nalazi u tabu power...Samo je odštikliraj...

Jel to ovo?
dfdfdf.png

Probaj ovo:

Type Control Panel in the search box.
Click Control Panel.
Click Power Options.
Click Choose what the power buttons do.
Click Change settings that are currently unavailable.
Scroll down to Shutdown settings and uncheck Turn on fast startup.
Click Save changes.

Meni se desavalo na win7 da svaki put kad kliknem na turn off na laptopu, on se iskljucuje i samo se opet ukljuci odjednom, nije cak ni standardan restart.
Vidi da ugasis ovu opciju brzog ukljucivanja, ja sam to izmenio i sad nemam nikakvih problema.

Uradio sam, hvala.

Da eliminišeš windows kao uzrok, id na Run i upiši ovo "%windir%\System32\shutdown.exe -s -f -t 00" to eliminiše sve varijante sleep, hibernacije itd.

I ovo sam uradio i kad sam kliknuo ok iskljucio mi se racunar. Ne znam jel to tako treba.

Uradio, hvala i tebi :) Nadam se da sad nece biti problema.

Upotrebio si sve moguće medikamente...Sledeće čekić I sekač :)

Realno [emoji23]

Možda je do tastera na kućištu, jer se često dešava da on ima slabi prelaz struje od starosti i prašine, pa se dešava nasumično uključivanje kad se smanji otpor. Pokušaj da isključiš, ako se opet desi problem, taster sa ploče, a u BIOS-u podesi da pališ komp preko tastature/miša.

Videcu jos kako se ponasa, ali evo vec 15-16 sati kako miruje, nije se ukljucivao :)

Nazad
Vrh Dno