Šta je novo?

Racunar se povremeno ugasi...

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Posle nekog vremena, racunar se odjednom ugasi. I ne moze se upaliti, sve dok se ne iskljuci napajanje na jedno 30-tak sekundi i onda upali bez problema.. Ima li neko ideju u cemu moze biti problem?

P.S. Kada se ugasi, lampice na tastaturi nastavljaju da gore, podseca na standby, sa time sto ne moze da se upali. A nije u pitanju standby, posto se to desava i prilikom rada na racunaru, a i standby opcija nije aktivirana.

Da nije hibernacija u pitanju? Da li vrti vente u kucistu kada se to desi?

Možda se procesor pregreva pa se računar isključuje da bi sprečio pregorevanje procesora. Instaliraj neki monitoring program za praćenje temperature i broja obrtaja ventilatora.

Probaj sa drugim napajanjem. Ali takodje proprati i temperaturu procesora kao sto ti je skydiver021 rekao.

Sta od programa radi na kompu kada se ugasi? Ukoliko si poterao zahtevnu 3D igricu, a napajanje nema dovoljno snage - ono gasi komp da bi izbeglo ostecenja. Verovatno mu treba tih pola minuta da se ohladi pa tek onda dozvoljava da upalis komp ponovo.
Navedi ukratko kakvu konfiguraciju imas i kakvo napajanje.
Pozdrav

To je integrisana masina (sluzi mahom za Office aplikacije i racunovodstvo). Masina se juce 2 puta ugasila u toku dana, a danas nije nijednom. I ja sam prvo posumnjao na napajanje, ali trenutno nemam nijedno rezervno, moracu da kupim jedno u ponedeljak pa da probam. A sto se tice temperature procesora, to sam odmah i ja pomislio, i instalirao programce za monitoring, ali nista preko 50C, tako da nije do pregrejavanja.

Mom ortaku se resetovao racunar navodno "iz cista mira" medjutim ja jednom drmnem radni sto i resetuje se -- kablovi od napajanja do ploce su prekidali. U tvom slucaju ne preporucujem drmanje. Moguce da je napajanje na izdisaju. Ako nije u garanciji otvori i pregledaj da nema naduvenih kondenzatora (pregledaj i maticnu plocu). Ako ima nemoj ga dalje koristiti jer ti moze spaliti ostale komponente.

А да ти не опада напон у мрежи па напајање не може то да поднесе?

istestiraj vga i probaj sa drugim napajanjem!?

Napajanje najverovatnije ...ja sam imao isti problem .

Sve sto ste napisali je Ok.Napisao bih choveku to i ja...ali najjednostavnije je ipak da donese drugo napajanje i proveri.Po nekad nije PSU u pitanju.Primer:ASUS p5p800 plocha je svuda pravila problem:ukljucis,ventilatori rade,diode,bla,bla..ali neam slike tj.komp je mrtav.Reset i on odmah radi.Na bilo kom napajanju je tako bilo...plocha je u pitanju...znachi mnogo if-> then pa ce biti ciklichan i predugachak algoritam :D.Pozajmish PSU i proverish...posle je sve jasno...

Meni se desavalo par puta da nekoliko ploca Asus a7v8x-x ispoljavaju slicne simptome. Kada se zaglupe nepomaze nista sem cupanja kabla :mad:

isti slucaj , deluje nelogicno ali u mom slucaju bio hdd, kad sam zamenio radi ok skoro 6 meseci
probaj da nadjes drugi hdd pa probaj i javi

Poslednja izmena:
zool je napisao(la):
Meni se desavalo par puta da nekoliko ploca Asus a7v8x-x ispoljavaju slicne simptome. Kada se zaglupe nepomaze nista sem cupanja kabla :mad:

Apsolutno :( Meni se ist desavalo sa Asus a7v8x-mx. Ploca je bila u pitanju. Mada sam istestiro sve redom.... i sve ispravno. Cak mi je CPU xp2100+ na defaultu non stop resetovao kompjuter. I ja prebacim pre par dana u drugu plocu - Asus a7v8x-x i - radi ko zmaj. I to ladno overclockovana na 1700 Mhz. A u servisu mi rekli da procesor ne valja pa sam ga morao smanjiti na predhodnoj ploci na 1,1 Ghz da bi radio.... U svakom slucaju ako nije napajanje - ili se procesor pregreva ili je ploca krenula da crkava... :S:

Meni se desavalo par puta da nekoliko ploca Asus a7v8x-x ispoljavaju slicne simptome. Kada se zaglupe nepomaze nista sem cupanja kabla
To mi nije poznato.Da niste u firmi imali ista napajanja(losha serija,slaba i sl.) pa su ona zezala a ne plocha?Ja sam ih imao ali je bilo sve ok...

Poslednja izmena:
Ploce nazalost. Probao na vise razlicitih napajanja doduse sva se bila kung-fu ali neka jos teraju kompove posle 3 godine i sljakaju totalno korektno. Od 8 ploca 3 su pocele posle odredjenog vremena da prave probleme (odprilike posle 1,5 godine) ali jos uvek sljakaju , pu pu da ih neureknem :d. Nezno cupanje kabla, cekanje od nekih 30 sec vracanje istog i kao da se nije nista desilo sljakaju do sledeceg skuca koji je totalno random :-devil-: . Sve zivo sam menjao i ispostavilo se da je do mrtvog asusa :wall: . Moguce da je ta serija bila felericna .

U mx510 da je software-ski problem :d
Od kad ti se javlja to?

Pa dal mislis da produkciski komp moze da izdrzi 3 dine bez reinstalla :D. NIje software bwe ploce su u pitanju 100%.

Ne mora da znaci to sa asusom, u svakom stadu ima crnih ovaca. Moja a7v8x-x radi solidno. Nece bas da radi sta ja hocu, ali ne pada ispod granice dozvoljenog.

Joy
Ako tebi gore diode na tastaturi, to znaci da ti se nije komp ugasio skroz sto ja mislim da sigurno nije do napajanja. On bi se skroz restartovao. Nisi odgovorio na neko gore pitanje da li se cuju ventilatori pri tom gasenju. Vidi ti to i prekontrolisi glavne komponente jer dolazi do opterecenja neke od njih. Mozda grafička, sta mislis ili ploca mada ne bih rekao, posto kazes da nije cpu.

Napisi nam konfiguraciju.

Cekao sam da se ponovo jave simptomi, ali nista od toga, evo vec 7 dana. :) Mozda je cistacica isterala misa? :D Evo da odgovorim na pitanja:

napon u mrezi...... ne verujem da je do toga, posto u mrezi ima 20-tak racunara i svi rade bez problema.

kondenzatori .... izlgledaju ok

komp se skroz ugasio, tj ne radi nijedan ventilator... a lampice ipak gore.... graficku nisam istestirao, kao sto rekoh masina je integrisana...

Kao sto rekoh, ove nedelje je lepo radila, bez ikakvih problema. Gremlini, gremlini...

Evo opet da pokrenem ovu temu. Radio je super do juce, i onda je poceo opet da se gasi. Danas sam ga ja radio na njemu, i meni se ugasio 3x zaredom. U BIOS-u je podeseno da se PC iskljuci tek pri temp vecoj od 85C. Kada se iskljucio 1x, temp je bila 54C. PC mogu da upalim tek kad isklj/ukljucim kabl za napajanje is truje. Ukoliko odmah ukljucim PC, desi se da se ugasi pri boot-ovanju WinXP, ili recimo cim krenem da arhiviram nesto (nijedan program ne radi u pozadini).

Ako je do napajanja, da li mogu da budu ovakvi simptomi, tj da se ako se PC malo "odmori" onda ce mu trebati vise vremena da se ugasi, nego da se ukljuci odmah nakon prvog gasenja, kada se vrlo brzo opet ugasi. Pod gasenjem podrazumevam das e racunar sam ugasi.

Po meni je do pregrevanja necega, ali nemam ideju cega.... :)

Koju graficku imas?

NIsam siguran, mislim da je GF2 MX400 (integrisana)

Ipak je bilo do procesora, pao mi je pod ruke Duron, pa sam zamenio i sada sve lepo sljaka.

EVO RESENJA!!!!!
Eto koliko problema dok ne provalis u cemu je stvar.

E probaj jos jednu stvar. Da iskljucis opciju u BIOS-u da se masina iskljuci ako procesor dostigne odredjenu temp. Ja sam imao slucaj kod dva ASUSa da dolazi do gasenja. Zakljucio sam da u nekom trenutku ploca verovatno slaze da je temp procesora presla granicu pri kojoj treba da se ugasi masina. Jer sam stavio da ignorise tu temperaturu i sve ok. Radi non stop. Naravno ako nije bas crkao procesor.

To sam privremeno bio i iskljucio, pa je opet pucalo, Prime95 mi je izbacivao Hardware failure gresku kada sam radio testove, uvek na 31-om minutu. Nakon zamene CPU sve je ok.

Nazad
Vrh Dno