Šta je novo?

Racunar se gasi nakon nekog vremena

MrMeow

Poštovan
Učlanjen(a)
04.10.2024
Poena
55
Pozdrav svima, imam jako cudan problem sa racunarom.. Racunar funkcionse najnormalnije ali nakon nekog vremenskog perioda sta god radio (igrao igrice, gledao youtube,serije) racunar se sam od sebe ugasi i ponovo pogrene. Posle prvog gasenja i paljenja (nazivacu to do kraja posta restartovanje) hoce da se restartuje jos par puta (evo dok ovo pisem se restartovao ahhaha, svom srecom sajt cuva). Event Viewer izbacuje pod Windows Logs/System gresku Critical Kernel-Power Event 41 (opis errora The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.). U minidump nemam jer nije BSOD vec se racunar samo Ugasi i ponovo upali.

Sta sam probao/proverio/uradio:
1. Proverio temperature na idle, temperature su normalne.
2. Proverio temperature pod stress testom, igranjem igrica, opet temperature normalne (vise nego idle).
3. Restartovao BIOS podesavanja na default.
4. Odneo ga u servis i covek tamo nije mogao da ponovi moj problem nakon duzeg testiranja. Kako mi je rekao odradio je MemTest i ostavio na stress testu par sati Aida64 ujedno je updatovao bios na posledju verziju.
5. Po preporuci servisera probao sam racunar sa drugim misem, tastarturom i slusalicama ali nije ni to pomoglo.
6. Probao u drugim sobama, sa drugim kablom za napajanje, internet, hdmi, drugim monitorom.
7. Testirao sam drugo napajanje do duse slabije od mog 500w ali je mogao bez problema da tera i stress test i sve. Sa "novim" napajanjem sam ga pustio na youtube da radi i nakon sat i cetrdesetak minuta se restartovao ponovo i ponovo kao i sa mojim napajanjem.
8. Vratio sam moje napajanje i ubacio samo jedan ram stick u slot 3, taj nisam koristio do sada ram mi je bio u 2 i 4 slotu. Ali nista nije pomoglo opet isti rezultati.
9. Izduvao sam racunar od prasine izvadio procesor, graficku, ram, zamenio termalnu pastu, pa cak i BIOS Bateriju (posle sam vratio vreme u biosu sve po ps-u) ocistio generalno racunar(komponente). Pomoglo je spustilo je temperature za nekih 10%.
10. Zamenio sam ram da bude u slotu 1 i 3.
11. Reinstalirao sam windows (ovaj korak i prethodni sam uradio kod drugara da proverim da li nije do moje struje u stanu ali naravno da nije bilo)
12. Upravio sam smanjio ram na 2133 MT/s bio je pre restart-a biosa na 2667 posle restarta bios-a na 2400. (Nije pomoglo dok pisem ovo restartuje se ko lud)
Trebalo bih da sam sve napisao sta sam odradio.

Problem kako ga privremeno zaustavim je da ga ostavim ugasenog nekih 5-15 minuta da se ohladi tako receno zato sam i sumljao na temperature ali HwInfo pogazuje suprotno imam cak i u CSV ( sacuvane temperature, sve sto hwinfo pokazuje od kad sam upalio pc dok se nije ugasio) zakacicu ovde fajl pre i posle ciscenja racunara.
Serviser mi je rekao da probam sa UPS mozda ups pomogne oko problema jer je njemu radio na UPS i na nekom produznom nisam siguran kako je rekao da se zove...
Ja licno mislim da je do maticne ploce ali nisam siguran(nemam kako da probam)...

Dok sam pisao ovaj post restartovao se 6 puta jer ga nisam ostavio ugasenog i sve sto duze radi to se sve cesce restartuje.

Jos jendom da ponovim RESTARTOVANJE mi ovde znaci da se UGASIO pa UPALIO

Hvala svima koji pomognu !

Prilozi

• hwinfo testovi.zip
    222.2 KB · Pregleda: 6
Verovatno ploca....
Hvala na odgovoru, moram proveriti da li mi je jos u garanciji i da je "vratim", ako nije uzecu najjeftiniju cisto da probam da li mi je ona solucija ako jeste polako cu promenim za neku bolju.Ako ima jos neko neku sumlju neka napise hvala mu unapred
Zaboravio sam da ispisem specifikacije racunara ako nekom to znaci:

ASRock B560M Pro4
CPU:Intel I5-11400F
RAM:2x8GB Kingstone Furry
GPU:ASUS PHOENIX RTX 3050 8GB (jedina polovna stvar u racunaru)
PSU:RaidMax Vortex 800W
M.2 Kingstone 512 GB SNV2S500G
SSD KINSGTON SA400S37240G
SSD Neki patriot burst 240gb
HDD WDC WD10EZEX-08WN4A0

Pa jos nisi probao da stavis drugu graficku i maticnu plocu ili cpu.
Mozda je memorija na grafickoj koruptivna ili su losi drajveri za istu, ako je polovna moguce da je majnovala pa joj je memorija ostecena pa je downclockovana i/ili upisan custom bios koji je trebao da ispegla koruptivnu memoriju na grafickoj.

Takodje mozda ti i hdd crkava.
Ste se tice da ti je losa struja pa ti serviser daje savet da probas sa ups je po meni tesko verovatno jer bi valjda primetio losu struju na drugim uredjajima tipa ruter ili tv/monitor dok je desktop napajanje ipak malo robusnije sto se tice tih oscilacija u struji, mada ko zna izmeri napon u uticnici za svaki slucaj, ako pada ispod 200V onda je mozda i u pravu.

Pa jos nisi probao da stavis drugu graficku i maticnu plocu ili cpu.
Mozda je memorija na grafickoj koruptivna ili su losi drajveri za istu, ako je polovna moguce da je majnovala pa joj je memorija ostecena pa je downclockovana i/ili upisan custom bios koji je trebao da ispegla koruptivnu memoriju na grafickoj.
Moguce mada reinstalirao sam windows i graficka mi je u racunaru skoro godinu dana nije pravila problema pre, probacu da stavim drugu graficku, moram videti na kraju uzecu prvu polovnu maticnu koja mi izleti da testiram.... Probacu kad mi se restartuje da ga izvadim iz racunara, mada sad kad pogledam u Sentinelu vidim da mi umire patriot burst ssd i drugi kingston, kad se bude ugasio izvadicu oba ssd-a pa cu testirati ne vidim da mi ista drugo ostaje ahhaha.
1728121438708.png

Takodje mozda ti i hdd crkava.
Ste se tice da ti je losa struja pa ti serviser daje savet da probas sa ups je po meni tesko verovatno jer bi valjda primetio losu struju na drugim uredjajima tipa ruter ili tv/monitor dok je desktop napajanje ipak malo robusnije sto se tice tih oscilacija u struji, mada ko zna izmeri napon u uticnici za svaki slucaj, ako pada ispod 200V onda je mozda i u pravu.
Izgleda mi da ste Vi bili upravu sto se tice problema, doduse nije hard disc ali je mrtvi patriotov ssd (znam da su jeftina serija i sve sluzio je za skladistenje igara), za sad sam na 3h rada bez gasenja nadam se da ce tako i da ostane ahahah Ujendo sam bio i formatirao drugi ssd kingstonov ali on radi ostao je u racunaru, ali ga jos nisam formatirao poslecu mrzelo me iskreno ;) , Hvala Vam mnogo jos jednom na odgovoru... Ostavicu ovaj post ako se slucajno ugasi...

Ah, ponovo se kresao igrao sam igrice oko 2 sata ugasio i skrolovao internetnom proslo je moza nekih pola sata od kada sam ugasio igricu (CS 2) i ponovo se ugasio pa upalio....

Gubis vreme diskovi nemaju veze sa ovim, da imaju BSOD/log diska bi to jasno ukazao odma, ako nije napajanje ili neki kontakt, ploca je sve ostalo je gubljenje vremena

@techone @Devil 2000 @slaksm Sutra ga nosim u drugi servis... Sve je uredu ali meni nije licno jasno sto se on ugasi nakon odredjenog vremena, posebno ako igram nesto kao da se nesto u njemu zagreje paa se gasi ... npr radio mi je juce 5h (slika broj 1) ali posle kad sam igrao nesto kad se ugrejao sto bih ja rekao blup ugasio se(slika 2) ... juce sam se toliko iznervirao umalo je leteo kroz prozor pa da vidi on sta je window ...
1728240335947.png
1728240349964.png

Probaj da isključiš konektor za reset dugme iz ploče. To se meni desilo jednom, sve sam prevrnuo i probao dok na kraju nisam provalio da konektor ima spoj i resetuje sam.

Ja sam bas pre dva meseca popravio dva stara kucista kojima je bio zaglavljen bas reset dugme.
Kompjuteri su normalno radili i pored toga.
Sa contact cleaner-om sam ih razradio (verovatno bi i wd 40 odradio posao).

Ma ja zamenio kućište i onako mu je bilo vreme za menjanje.

Nedavno mi vrisnula ploca sa 4790. Isto krenuli restarti, pa sve cesci restarti, pa restart i ne moze boot bez vadjenja napojnog kabla da bi dosli do blokiranja kompa sa svim ventovima na full.

Nedavno mi vrisnula ploca sa 4790. Isto krenuli restarti, pa sve cesci restarti, pa restart i ne moze boot bez vadjenja napojnog kabla da bi dosli do blokiranja kompa sa svim ventovima na full.
Jako jako slicni simptomi to je to otisao neki kondenzator ahahah, da sam ranije video komentar otisao bih i kupio plocu i zamenio ovako mi je sad zaborbljen u servisu dok ga ne poprave madaaa moze i bolje da se odmorim od glumljenja servisera… 😂😂
Probaj da isključiš konektor za reset dugme iz ploče. To se meni desilo jednom, sve sam prevrnuo i probao dok na kraju nisam provalio da konektor ima spoj i resetuje sam.
Izvadio sam bio skroz te pinove da probam bas da nije do toga 😂 palio sam ga na srafciger ali i dalje isti problem se desavao ahahah
Ako je do ploce menjam je a moju vracam na garanciju ako se ne varam traje mi 3 godine, a uzeo sam plocu u 2022 7 mesec.

eh letece kroz prozor i uzecu novi 😂, restartovao se opet ovaj put samo 1 i nastavio je posle da radi normalno, proverio sam isto kernel 41 razlog za sad radi normalno… promenicu graficku pa testirati dalje ali sad to restartovanje se sve cesce desava …. Nemam ideju..

Znaci sve si promenio osim maticne i graficke koliko sam razumeo.
Rekao si da ti je sve novo osim graficke
A kao sto sam napisao ako je graficka silovana u majningu oce da strada memorija i onda to majneri prikriju sa custom podesenim firmware-om i ti mislis da je kartica OK.
Ili to ili su ti kontakti za napajanje na grafickoj losi.

Da je na grafici memorija losa ne bi bio kernel 41 gasenje vec bi pukao driver od grafike i to bi lepo pisalo, ali sta vredi receno mu je da je ploca 99% a on sve menja osim iste ;)

Imas pravo za graficku mada ne verujem da je majnovala, u garanciji mi je jos nekih godinu dana i ako je polovna, sutra nosim nazad u ovaj servis da uzmem drugu graficku da probam mada ne verujem da je ona… mislim ono sto me buni je sto se ne gasi nakon 2 h sad se ugasi jednom u 15h koriscenja to mi ne smeta aahahaha

Nazad
Vrh Dno