Šta je novo?

Racunar sa tavana

zotovic

Slavan
Učlanjen(a)
26.10.2007
Poena
309
evo pre neki dan sam skinuo sa tavana neki matori racunar... I naravno prvo sta sam uradio jeste da sam ga otvorio. A i imao sam sta da vidim:
nekoliko ogromnih kartica koje nemam pojma cemu sluze pa ako moze pomoc...

Prilozi

• IMG_1487_resize.jpg
    IMG_1487_resize.jpg
    365.8 KB · Pregleda: 358
  • IMG_1484_resize.jpg
    IMG_1484_resize.jpg
    425 KB · Pregleda: 265
  • IMG_1485_resize_resize.jpg
    IMG_1485_resize_resize.jpg
    141 KB · Pregleda: 301
  • IMG_1486_resize.jpg
    IMG_1486_resize.jpg
    385.8 KB · Pregleda: 261
Mislim da je to neka 486 ploca sa VLB slotovima. Prvo ti je I/O karta, drugo je graficka (VGA?) i trebalo bi da je trece isto tako I/O karta...

a sta je to I/O karta? Za cega sluzi? I jel moze kad se sve to spoju da se stavi neki manji hard pa da sljaka kako god

Tada kontroleri za diskove nisu bili integrisani na ploči.
2. slika: VLB (VESA Local Bus) kontroler.
3. slika: ISA Trident grafička kartica, verovatno sa 1MB memorije.
4. slika: ISA kontroler (nije mi jasno zašto dva kontrolera u jednom računaru, ali možda je VLB naknadno kupljen, a i ne vidim na VLB kontroleru konektor za FDD).

Moguće je da ćeš imati problema sa diskovima većim od 4.3GB, koliko se sećam tu je bila prva "magična granica".

Poslednja izmena:
4. slika: ISA kontroler (nije mi jasno zašto dva kontrolera u jednom računaru, ali možda je VLB naknadno kupljen, a i ne vidim na VLB kontroleru konektor za FDD).

Moguće je da ćeš imati problema sa diskovima većim od 4.3GB, koliko se sećam tu je bila prva "magična granica".

ima i FDD i HDD konektor. 3 slika- skroz desn je FDD a u donjem desnom uglu i HDD

To je ISA kontroler. Ja rekoh da ne vidim na VLB kontroleru FDD konektor.

@zotovic: I/O je "input / output" ili ulaz / izlaz. Tadasnji sistemi su imali posebnu karticu koja je odradjivala I/O procesiranje za paralelni, serijski, FDD, HDD... dok je na ploci postojao konektor za tastaturu...

@zotovic: I/O je "input / output" ili ulaz / izlaz. Tadasnji sistemi su imali posebnu karticu koja je odradjivala I/O procesiranje za paralelni, serijski, FDD, HDD... dok je na ploci postojao konektor za tastaturu...

Da, ove kasnije ploče su sve postale "integruše" :d

Vrati ti to na tavan i ostavi još koju deceniju, možda će tada vredeti nešto... :d

To je ISA kontroler. Ja rekoh da ne vidim na VLB kontroleru FDD konektor.

eto ga brate na sred ploce 😉

nisu u to vreme HDD hteli da rade sa svakim kontrolerom pa ako je imao vise HDD verovatno je morao da obezbedi i drugi kontroler

I meni se činilo da bi mogao da bude, broj pinova je odgovarajući, ali nigde ne piše na štampanoj ploči da je to to.

pise ali se tesko vidi uz samu ivicu stampane ploce, da li je odsjaj ili vreme 😀 ali ako se napregnes vidi se po malo :-devil-: a mozda se i meni samo prividja ali nema sta drugo da bude

Poslednja izmena:
Od sada te zovem "oko sokolovo" 😀

A tek "zver" napajanje, veliko ko da bi mogao da variš sa njim.

Jel ima 6-pin konektor? :d

I jos ako ima 250W onda si na konju 😉

Cenim da je Triden sa 512 KB čak šta više kladim se u pivo 😀
Onaj VLB IO kontroler je crkavao samo tako.

Poslednja izmena:
Ako je graficka karta sa TVGA 9000 onda ima 512KB, ako je sa 8900 ima citav 1Mb.

Poslednja izmena:
Ove danasnje prcvarnice od napajanja 🙂 450W a tesko 200 grama .Jel ovo 486DX2 procesor ?

Poslednja izmena:
E da si ovo imao 94 bio bi glavni baja posle nekog amigasha sa 040/060 turbo karticom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno