Šta je novo?

Racunar nece uvek da se iskljuci..?

pepe

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2002
Poena
604
Mali problem koji postoji vec dugo vremena (mozda od same nabavke racunara), koji bih ipak voleo da resim. Pri isljucivanju po neki put ostane na poruci "Windows is shutting down" i onda moram da ga "ucutkam" pomocu prekidaca na napajanju. Trenutak kada sistem salje signal da se napajanje iskljuci se jasno vidi na hd-ledu jer dva puta jace zasvetli, ali u otprilike polovini slucajeva se to jednostavno ne desi. Prvo sam proverio bios na ploci (EPOX 8K9A7I) i ustanovio da imam najsveziju raspolozivu verziju. Zatim je sumnja pala na napajanje, prvobitno od 300W je promenjeno jednim Chieftecom od 350W, ali ni to nista nije pomoglo... Od ostalih komponenti imam AMD XP 2400+, 512Mb (1 modul) Transcend DDR400, Gigabyte Radeon 9200, hd i dvd. Sve u svemu jedna sasvim prosecna konfiguracija kojoj bi i prvobitnih 300W trebalo da je vise nego dovoljno, i koja inace radi "ko sat".

Da li neko zna zna zbog cega joj ponekad "dune" da se ne iskljuci?

Hvala unapred :wave:

Antivirus i firewall programe ne koristim jer se sa tim racunarom ne povezujem na net. Od trenutka kada je problem poceo da smeta, sistem je preinstaliran barem dvaput, a to se desavalo kada i nista drugo sem windowsa i drajvera nije bilo istalirano... Meni ne izgleda kao softverski problem, barem ne te prirode na koju mislis...

Jedino onda preostaje memorija ,nju samo izvadi i stavi u druga lezista i ocisti njene kontakte obucnom gumicom.Pozz.

Onda probaj sa drugim napajanjem ako ono ne resi problem onda je definitifno maticna ploca.

Siguran sam da nije crklo nista. Imao sam isti problem sa Gigabyte-ovom plocom. Problem je sto ACPI neradi kako treba, znaci softwerske prirode. Prilikom instalacije windowsa, ako je muzicka integrisana na ploci DISABLE-uj je u biosu, LAN takodje, sve ostale kartice naravno sem grafike povadi iz ploce, sve externe uredjaje otkaci sa USB-a... Uradi novu instalaciju i onda probaj da li radi kako treba. Onda nastavi sa dodavanjem hardware-a jedan po jedan i kako koji dodas odmah ga instaliraj i proveri kako radi shut down. Jedino na ovaj nacin sam uspeo da resim taj problem kod mene ili mi je preostalo da promenim plocu, koju sam vremenom i promenio posto je bila SOCKET A.

Da, mpx, cini mi se da je otprilike nesto tako kao sto se i tebi desavalo. Jedino sto zbog praznicne guzve necu uspeti to i da probam da sredim odmah. Ali dao si mi dobro ideju, pa cu u medjuvremenu malo cackati po power settings u biosu i windowsu, pa ako to ne pomogne onda posle Srpske Nove sledi backup i reinstall. Hvala celoj ekipi na savetima, pa se cujemo jos, na ovu ili neku drugu temu.

Srecni praznici i lep provod svima!

Dakle i ja sam vlasnik identicne ploce i problemi su potpuno isti! Hvala Bogu drugih problema za ove godine sa njom nemam a ovo se moze istrpeti! Promenio sam puno hardvera i Windowsa za ove tri godine ali to nije uticalo na problem! Ako nadjete resenje objavite ga ovde i meni ce pomoci!

Poslednja izmena:
Problemi su ti cisto drajverske prirode, a tu malo kumuje i sama windoza... Probaj istu plocu i isti hardver kako ce ti raditi po linuxom, prvenstveno pogledaj taj famozni shutdown, pa ces videti o cemu pricam... Znaci pogledaj da li postoje noviji drajveri za tvoje uredjaje, update-uj ih, pomoli se Bogu, i pocni da ides redovno nedeljom u crkvu ;)

Ako ne pomaže reinstall, pomoći će upgrade :)

Problem konacno resen! Jeste bio softverske prirode, ali i dalje nisam sto posto siguran sta je pravilo problem. Sve sam preinstalirao i razlika u odnosu na prethodno stanje je sto sad imam poslednju verziju Autopatchera sa svim mogucim zakrpama Windowsa, kao i poslednje verzije drajvera za plocu (VIA), zvucnu (Realtek) i graficku (Radeon), s tim sto kod Catalyst drajvera za Radeon nisam instalirao Control Center. Isti mi je ranije jako usporavao dizanje i gasenje sistema (i na listi je osumnjicenih za problem pri gasenju), pa sam ga za svaki slucaj izostavio.
Jos jedan pozdrav svima!

CCC stravicno usporava sistem. Pametno je sto ga nisi instalirao!

koje resenje preporucujete umesto C. control centra?

Ati tray tools!

Nazad
Vrh Dno