Šta je novo?

Hardver Racunar i monitor za Photoshop, Illustrator

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Potreban je racunar za navedene programe i standardno koriscenje (Office paket, web browsing, drustvene mreze, itd).

Budzet nije jasno definisan, posto nisam ni ja siguran sta je sve potrebno da bi ovi programi radili dobro. Moja pretpostavka bi bila da ide neki 8-core Ryzen 5 generacije, B550 ploca, 32GB brze memorije, NVMe SSD, dobro napajanje, neki HDD 3-4TB za storage, ali za graficku nisam siguran. Koliko jak GPU je potreban, da li Nvidia ili Radeon?

Takodje je potreban i monitor, 24" 1080p ili 1440p sa akcentom na dobar prikaz boja.

Gde se kupuje, kod nas? Koliki je budžet?
Dolazi li Ryzen 7000 u obzir?

Predlog za monitor: Lenovo ThinkVision P24q-20 (1440p) ili Dell U2422H (1080p)
Zašto ne 27" 1440p ili 4K?

@jurodivi

Naravno, ali dolazi pitanje isplativosti. Ryzen 5000 je poprilicno jeftin i ima dobre performanse. Moze i Intel sto se mene tice, ako vredi.

Mislim da im 24" inca odgovara zbog prostora, trenutno imaju 24" AIO i to bi im bilo idealno da moze i sa ovom masinom, ali cisto sumnjam da mogu dobre performanse, AIO, dobar GPU i dobar monitor u jednom.

Zavisi sta radis u tim programima... NVIDIA Quadro ili RadeonPRO je za to.
Ryzen 5000 je i vise nego dovoljan.

5700x je nekih 170€ na KP. TUF B550M Plus nekih 105-110€. 32GB DDR4 3600 CL16 nekih 80€. Ukupno 350-360€...plus 30€ za kuler.

7600x (navodno odlično prolazi u Photoshopu, zato sam pomenuo) je 220-230€, Gigabyte B650M DS3H nekih 150€, 32GB DDR5 6000 CL30 (Flare X5 zboh AMD EXPO) je 135-140€. Ukupno oko 520€...dosta skuplje ali i jače. Problem je hlađenje...

Intel varijanta recimo...13500 za 230€, ASRock B760 ProRS/D4 za 120-125€, 32GB DDR4 3600 CL16 nekih 80€. Ukupno oko 430€, plus kuler. On vuče 154W ako se ne odvrne power limit...poslužio bi neki mid-range kuler od 50-60€, mislim. Trebalo bi da je po performansama i ceni između prethodne dve varijante.
Ne znam kako bi bilo sa DDR5 ali sumnjam da bi se isplatilo.

5700x je bezbolno i jeftino rešenje, 13500 možda malo jače ali i nešto skuplje zbog hlađenja. Možda može i 64GB RAM-a sa DDR4, trenutno je nekih 140€ na KP.
Sve cene su sa KP, kod nas bi bilo skuplje, naravno...

Poslednja izmena:
Bas tako (@filni ) , i ja koristim photoshop i ilustrator i meni je i5 12400/ 32Gb/ RTX 3070 vise nego dovoljno ...
... mom prijatelju koji radi mnoogo ozbiljnije projekte i7 9700/64Gb/ 3070 /1Tb NVME/2TB HDD je bilo SLABO i
masina je zamenjena novom .
Znaci bitni su zahtevi i budzet

AOI kombinacije kao montor ili masine za ozbiljan posao - zaboraviti ... osim ako se ne zove Apple iMac.
I naravno ako prostor dozvoljava , za ozbiljniji rad 27"/2k je neki minimum. Sva sreca tim monitorima je
dosta pala cena .. gotovo da su u rangu 24-25" ( govorim o monitorima za poluprofesionalnu upotrebu)

Ako im taj aio radi posao, dobar deo njih može i da se koristi kao monitor. Čisto ako žele da uštede koji dinar a aio monitori nisu krš.
Ne zavrsava im posao, zato i hoce ovaj racunar.

Da li je GPU bitan za te programe?

@jurodivi

Naravno, ali dolazi pitanje isplativosti. Ryzen 5000 je poprilicno jeftin i ima dobre performanse. Moze i Intel sto se mene tice, ako vredi.

Mislim da im 24" inca odgovara zbog prostora, trenutno imaju 24" AIO i to bi im bilo idealno da moze i sa ovom masinom, ali cisto sumnjam da mogu dobre performanse, AIO, dobar GPU i dobar monitor u jednom.

Za monitor. Bolje je 27, 2k (2560 x 1440). Na jednom forumu su preporučivali Gigabite. Ima dva modela M27Q koji ima tip c, sa kog sa mobilnog mogu da se prikazuju slike i G27QC A-EK QHD koji košta oko 80€ manje. Sve je isto osim konekcije tip c. Na ovu cenu trebalo bi da se doda i 10-15€ za profesionalnu kalibraciju monitgora

*Za ovaj prvi monitor nemojte da me držite za reč jer nisam mogao da pronađem originalne linkove nego sam malo guglao. U svakom slučaju to je pravac u kome ide ta priča.
AOI kombinacije kao montor ili masine za ozbiljan posao - zaboraviti ... osim ako se ne zove Apple iMac.
I naravno ako prostor dozvoljava , za ozbiljniji rad 27"/2k je neki minimum. Sva sreca tim monitorima je
dosta pala cena .. gotovo da su u rangu 24-25" ( govorim o monitorima za poluprofesionalnu upotrebu)

Slažem se sa kolegom

Ima dobrih monitora predviđenih za to, sa 100% pokrivenosti sRGB/Rec.709/Adobe RGB i velikim procentom pokrivenosti DCI-P3, fabrički kalibrisani (mada je definitivno dobro kalibrisati na licu mesta)...Dellova U-serija, Lenovo P-serija, HP Z-serija...nisu ni mnogo skupi za to što jesu, po 400 i nešto evra. Za poluprofesionalnu upotrebu sasvim ok.

Dell U2722D, HP Z27u G3, Lenovo P27h-30, Asus PA278CV (ako nije potreban wide gamut već samo sRGB)...

Na 27" bi moglo da se razmišlja i o 4K...

M27Q ima BGR raspored piksela, osim ako nije nova 2.0 revizija koja navodno ima RGB raspored, ali to ne može da se proveri pre kupovine. G27QC A-EK ima VA panel. VA i Photoshop baš ne idu zajedno. Najbolje IPS koji je fabrički kalibrisan sa dobrom pokrivenošću boja. Neki Dell UltraSharp (U2520D, U2722D, U2722DE, U2422H FHD), BenQ Designer/Photographer (PD2506Q, PD2500Q, PD2700Q, itd.) ili Asus ProArt (PA278CV). Dijagonala po želji, a rezolucija najbolje QHD.

Kao i obicno - koliko para toliko muzike ... Pristojni monitori od ASUS Pro Art PA278CV , ..
pa do EIZO CG2700s ( prijatelj ga je jako povoljno nabavio pre 2 godine - jako je zadovoljan).
Naravno postoje i mnogo bolji monitori , ali to sve zavisi od zahteva , cene ,dobavljivosti...
Znaci okviran budzet , pa da trazimo najbolje za odredjene pare 😎

Ponavljamo istu pricu vec godinama jerbo "pipachi hleba" tj ljudi koji ne rade u Adobe paketu nikako da skapiraju da bi mogli malo da cute.

1. 8 jezgara, bilo kojih moze aktuelna a moze i prethodna generacija, svejedno je.
2. 64gb memorije, bilo koji, svejedno ddr4 ili petarda. Moze Adobe da pojede koliko hoces memorije i svaka nova verzija se ponasa kao da imate 128gb, cepa po ram-u ko da sutra ne postoji. Razlike ima u patkometriji, citaj onanija na Puget Benchmark, u stvarnosti ama bas nikakve. Ko kaze drugacije laze, jednostavno.
3. 1tb nvme za sistem, najbrzi koji moze i jedan recimo 500gb nvme disk za cache/cratch particiju. Vole Adobe ovo vise nego leba i masti.
4. Za radne fajlove hd po izboru, veci i brzi naravno, ali apsolutno ne treba ssd.
5. Grafika nesto novije, Adobe polako seli sa svakom novom verzijom sve vise operacija na GPU, pitanje je godine kad ce sve otici a 8gb bih savetovao, vise bolje naravno.
6. Monitor - ispod 27 inca ne razmisljati, na produktivnosti se dobija sa vecim dijagonalama. Pokrivenost boja minimum 100% RGB, ali nije samo to bitno, ako moze i AdobeRGB jedno 95% i jednako bitno uniformnost osvetljenja i boja. Zato i postoje monitori za graficare/dizajnere/fotografe jer to igra veliku ulogu. Kad sednes za takav monitor posle 2 minuta sebi kazes *** kako ovo nisam ranije znao. Tako da gejmerski monitori sa 100% sRGB i graficki sa 100% sRGB su kao trubo folk i Eric Clapton.
7. Mis/tastatura/stolica su prica za sebe - u principu gejmerski misevi su mi se lose pokazali, ali to sam mozda samo ja. Lazu svi bre za performanse samo tako. Dobra mehanicka, ako volis, bas prija jer vremenom radis sa dosta sortkatova pa valja biti siguran sta jesai a sta nisi kliknuo.

ps - valjda ne treba da se ponavlja da je PSU najbitnija komponenta u racunaru, tu nema stednje!

Eto toliko, ako ima jos pitanja, pritisnite #

Pa ako je dotle doslo, najbolje covek da uzme Apple M2 Mac Studio ( izlazi ovih dana ) i Apple Studio display 2 kom
Dobrog Herman-a ili Steelcase stolicu i da zavrsimo sage oko racunara i monitora i pribora 😎

Skockao sam nesto. Sta mislite?

Nije bas za full profesinalnu upotrebu za Photoshop i Illustrator, pa mislim da ce RX 6600 biti dovoljna. Krenuo sam na 6700 XT ali izlazi na 180000, mislim da ce im to biti van budzeta.

Prilozi

• 1687215777095.png
    1687215777095.png
    147.9 KB · Pregleda: 102
Proveri s nekim da li ti programi imaju koristi od CUDA ili GPU akceleraciju uopšte...ako nemaju, uzmi nešto što jeftinije koliko da imaju sliku.
Nemoj to kućište, ima loš airflow uprkos tolikim rupama. Od Cooler Mastera imaš MB511 ili NR400 (ako mora mATX). Dokupi komplet Arctic P12 PWM PST ventova i to je to. Imaš i Antecove NX260 ili NX410 koji dolate sa ventovima (RGB ali svetlo ne morate da povežete ako ne želite).

Uzet Antex NX410, SSD Samsung 980 EVO i ostatak kao sa slike. Hvala svima na pomoci.

Ta masina ce da radi i vise nego dobro. Ako ti u Photoshopu ne radis mrdalice takozvane i video ( obicno za to ide After Effect i Premier koje nisi pomenuo ), taj komp je i vise nego jak i dovoljan. Za file-ove za stampu i slicno, apsolutno ne treba nista jace, pa cak ni takav racunar. Radim u agenciji... ne pricam napamet.

Stigao racunar. Sklopili ga u radnji, prvi put sam prepustio da radnja to uradi (nije za mene PC), i mogu reci da su skroz ok uradili posao, poslali sve kutije i ostatak kablova u kutijama spakovan.

Podignut sistem, update-ovan bios, naravno iz prve radi XMP na 3600, a kod mene na ploci nije hteo 😁

Kuciste odlicno, njima ce se dopasti bas.

Hvala svima jos jednom na pomoci.

Nazad
Vrh Dno