Šta je novo?

Hardver Racunar do 150-170k

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

proba

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
310
Zdravo legende!

Znam da je ovo tema koju nema ko nije pokrenuo, a sad je, opet , dosao red i na mene da pitam sto svi pitaju :D Sve u svemu, budzet mi je 150-170k, gore/dole. Ako za neku stvar treba izdvojiti nesto vise novca, nije problem da sacekam i skupim to "malo" sto fali, nazovimo ga tako.

Ja sam sam sebi malo skrojio konfiguraciju, pa bih taman da vidim sa vama sta bi vi izbacili ili dodali/zamenili od svega navedenog. Inace, GPU trenutno samo ne bih menjao, pa je budzet za racunar bez graficke. Imam GTX 1070 (8 GB).

AMD Ryzen 9 5900X AM4 12/24 core 100-100000061WOF
Asus ROG STRIX B550-F GAMING
KINGSTON Fury Beast RGB 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz CL16 KF432C16BB1AK2/32
Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux ARGB CPU MLY-D36M-A23PZ-R1
CHIEFTEC PPS-850FC 850W
COOLER MASTER MasterBox TD500 MESH MCB-D500D-KGNN-S01

SSD i obicne hardove imam, tako da i to ne bih uzimao, ali ako se negde nesto uglavi u ovu cifru - sto da ne.

Hvala unapred na sugestijama i predlozima!

Prva izmena je napajanje, ici na neko kvalitetnije.

Druga stvar ssd sto imas i hdd su ok ali uzmes sada neki nvme gen4 za win i da uzivas.

Treca zamena je AIO za Artic Liquid Freezer II 360 A-RGB posto vidim da na tako nesto ides, ako ti rgb ne treba imas isti ovakav ali bez rgb dosta jeftiniji.

Ram isto gledaj neki brzi 3600 - 4000 mhz. Ja bih eto to zamenuo.

Treca zamena je AIO za Artic Liquid Freezer II 360 A-RGB posto vidim da na tako nesto ides, ako ti rgb ne treba imas isti ovakav ali bez rgb dosta jeftiniji.
Nasao sam "Arctic Liquid Freezer II 360 A-RGB ACFRE00101A" za nekih 18k, pa mi je bilo sumnjivo sto je toliko jeftinije, pa sam se zato i okrenuo ka Cooler Master-u. S druge strane, isti ovaj Cooler Master sam nasao, ali samo pod drugom sifrom (MasterLiquid ML360 ILLUSION RGB MLX-D36M-A18P2-R1) koji je isto dosta jefitiniji, sto mi je takodje bilo sumnjivo.

Sve u svemu, ne mora da bude vodeno hladjenje uopste, nego mi je na prvu pamet bila manja zauzetost kucista.

Uvek je nas narod govorio ako ne znas sta je dobro kupi sta je skupo samo to se u zadnje vreme promenulo pa sada imas povoljnih stvari a kvalitetnih.

Sacekaj da se jos neko javi a u medjuvremenu pogledaj neke recenzije o tom artiku pa sam donesi neku odluku, pa ako se jos neko javi sa nekim prodlogom ili potvrdom o ovim izmenama uradi tako. Na kraju ne zuri sada sa kupovinom ako ti nije frka, sagledaj sve cinjenice i na kraju uzmi najbolje za novac koji imas.

Za napajanje gledaj neka malo drugacija i bolja i novija. Chieftec je malo zaostao u koraku sa ovim novijim i boljim napajanjima.

Arctic je bolji od CM-a, slobodno uzmi Liquid Freezer. Ako hladnjak ide gore, poželjna je ploča sa niskim hladnjakom na VRM.
Možeš i vazdušno, ako hoćeš. Noctua D15s, Deepcool AK620...Mađari imaju bolji izbor i niže cene kulera.

Sa pločom možeš da prođeš i jeftinije. Asus TUF Plus ili Pro, Gigabyte Elite (ATX verzija), MSI Mortar ili Tomahawk...
Mađari imaju malo bolje cene, kako za koju ploču (TUF, na primer).

Slažem se za napajanje, uzmi nešto drugo. Imaš kod nas Asus Strix 850W za nepunih 140€, dobra cena (proveri u Exceedu da li još imaju). Sem njega, MSI A850GF je jeftin, FSP Hydro G je dobar, CM V850 V2...
Pošto imaš dobar budžet a nove serije grafika od Nvidie (verovatno i AMD-a) će da vuku ohoho struje, mogao bi da pogledaš o 1000-1200W.
Kod Mađara opet bolji izbor i niže cene ali gore garancije.

Probaj da nađeš RAM na 3600 Mhz, budžet dozvoljava...

PS: zaboravih, za šta ćeš da koristiš komp?
PPS: možeš i da sačekaj još koji mesec da AMD izbaci Zen 4 i vidiš onda koje su ti opcije...verovatno će i Intel da izbaci Raptor Lake otprilike u slično vreme...

Poslednja izmena:
PS: zaboravih, za šta ćeš da koristiš komp?
Pre svega montaza. Bice tu i nekog gejminga (znam da je tu "usko grlo" grafika koju imam), ali nije prioritet.

Sto se tice hladjenja, nevezano za vodeno, gledao sam i "CoolerMaster MasterAir MA620M, MAM-D6PN-120PA-R1", "Gigabyte AORUS ATC800 CPU Cooler Smart RGB" i "BEQUIET Dark Rock PRO TR4 - BK023".

Pošto imaš dobar budžet a nove serije grafika od Nvidie (verovatno i AMD-a) će da vuku ohoho struje, mogao bi da pogledaš o 1000-1200W.
Svasta moze da se desi za sledecu i generacije posle
@proba Ja ne bih savetao future proofing, i kupovanja napajanja za buducnost u ovom trenutku, treba sacekati da izadju sledece generacije (AMD/NVidia, i Intel ne ova sto stize prva, nego sledeca sledece godine).

Zato najbolja opcija je FSP HYPER 80+ PRO 650 (~6300din), FSP HYDRO K Pro 750 (~8700din) privremeno i prodas posle zajedno sa 1070 kad budes menjao graficku i uzmes novo napajanje uporedo sa grafickom. Cak mozes da ostavis i trenutno ako imas slabo neko i nisi prodao/poklonio vec (5900X + 1070 ce da radi na 550w i iznad bez problema (i na kvalitetnijim 500W), mozda malo buke zavisno od napajanja).
gledao sam i "CoolerMaster MasterAir MA620M, MAM-D6PN-120PA-R1", "Gigabyte AORUS ATC800 CPU Cooler Smart RGB" i "BEQUIET Dark Rock PRO TR4 - BK023".
A za vazdusno, najbolji bang-for-buck za 5900x u domacim firmama je prvo Be Quiet BK004 Shadow Rock 3 za ~6430 din, pa Cooler Master MasterAir MA612 za ~8540 din.

Poslednja izmena:
Ja bih stavio ovaj hladnjak
Asus ROG Strix LC 240 RGB i
ASUS ROG-STRIX-850G 850W napajanje i
Kingston DDR4 32GB 3600MHz KF436C18BBA/32 Fury Beast RGB ram
I nisi napisao koju grafu će da staviš?

Promenilo se malo stanje, pa da vidite sta mi je sada palo na pamet...

Intel i9-13900K Box BX8071513900K
ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO
Kingston Fury Beast RGB 2x32 5600 KF556C40BBAK2-64
FSP Hydro G PRO ATX3.0 (PCIe5.0) 1000W
CORSAIR iCUE H170i ELITE LCD
Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24G GV-N4090GAMING OC-24GD

Sta mislite?

• Like
Reagovanja: iqr
sta planiras raditi na kompu.

i cifra vise nije 170K dinara..ide to duplo i cak malo jace od duplo..

znaci glavni cilj igranje..video produkcija tipa streaming-recording-editing? ako je to nema potrebe za 13900K..13700K ce odraditi poso.

Nazad
Vrh Dno