Šta je novo?

Računica za uvtrđivanje COP-a

mijatn

Poznat
Učlanjen(a)
23.11.2023
Poena
25
Video sam neki post o specifikaciji koliko klima troši struje i koliko daje toplote, pa me zanima koja je računica da se to ispita u praksi, da ne bude samo na papiru. A i baš bih rado proverio COP ove Amber Premium Ultra (COP mu je deklarisan do 5,7 u šta nešto ne verujem).

Šta je potrebno od podataka?
Temepratura spolja, unutra na usisu UJ, na izduvu UJ, trenutna potrošnja? Još nešto? Da li klima mora da se setuje na max temperaturu? I koja je onda formula?

Da li bi neko podelio iskustvo? Da li se realan COP poklapa sa navedenim u spec.

I još jedno pitanje, da li nešto može da kompromituje COP? Recimo loša montaža klime.

Možda sam malo i zakasnio sa pitanjem, jer bih je najradije testirao pri nekom ozbiljnijem minusu (-15), ali me postupak za izračunavanje svakako zanima.

Poslednja izmena:
Video sam neki post o specifikaciji koliko klima troši struje i koliko daje toplote, pa me zanima koja je računica da se to ispita u praksi, da ne bude samo na papiru. A i baš bih rado proverio COP ove Amber Premium Ultra (COP mu je deklarisan do 5,7 u šta nešto ne verujem).

Temepratura spolja, unutra na usisu UJ, na izduvu UJ, trenutna potrošnja? Još nešto? Da li klima mora da se setuje na max temperaturu? I koja je onda formula?

Da li bi neko podelio iskustvo? Da li se realan COP poklapa sa navedenim u spec.

I još jedno pitanje, da li nešto može da kompromituje COP? Recimo loša montaža klime.

Možda sam malo i zakasnio sa pitanjem, jer bih je najradije testirao pri nekom ozbiljnijem minusu (-15), ali me postupak za izračunavanje svakako zanima.
COP se deklariše u standardizovanim uslovima. Za naše podnevlje to je srednje umerena klima, tj. režim na spoljašnjim temperaturama od +2 ili +7 za grejanje, ili +35 za hlađenje. Taj COP je na tim uslovima sa obično 60% snage kompresora. Ako sami testirate na -15 tu će COP biti u najboljem slučaju 2.0
Probajte da pronađete kataloški COP za taj režim na kome testirate pa onda radite poređenje.

Podaci koji ti trebaju su:
razlika temperature na usisu iznad klime i temperature koju daje na krilcima ili delta T. i protok zraka u odredjenoj brzini.

Delta T × protok zraka × 1.2 ÷ 3600

I dobices koliko kw trenutno daje. To podelis sa trenutnom potrosnjom i dobijes COP.
Ovu formulu sam našao na ovom forumu.

Ako sam dobro shvatio, primera radi:

T na krilcima (35c) - T na usisu (22c) = 13
13 x protok vazduha (450m3/h) = 5850
Iliti 5,85 kw je toplota koju daje, a
5850 ÷ trenutna potrošnja (1100) = 5,3 COP

Deluje lako.

Ako sam dobro shvatio, primera radi:

Iliti 5,85 kw je toplota koju daje, a
5850 ÷ trenutna potrošnja (1100) = 5,3 COP

Deluje lako.
Da li si merio temperaturu na usisu istim termometrom kao za izduv? Gornja zona sobe (oko usisa) ume da bude toplija od temperature u sobi

Ne, izmislio sam vrednosti čisto da proverim računicu. A pravi test ću da odradim ovih dana. Probaću da odradim test na +7, 0 i -5 ako bude prilike.
Delta T × protok zraka × 1.2 ÷ 3600
Sad vidim da mi je promaklo ovo x 1.2

5850 x 1.2 = 7020
Iliti 7,02 kw je toplota koju daje, a
7020 ÷ trenutna potrošnja (1100) = 6,3 COP

Nadam se da je sad ok :).

Ako je temp na usisu 26°C, ona je COP=4,36
Mernu opremu u ruke i davaj rezultate 😁

Izmerio i definitivno mi ne valja računica ili ne znam dobro da izmerim temperaturu izduva i usisa. No, situacija je sledeća.

Napolju je +7c, u sobi 24c, a klima setovana na 23c.

T usisa 26c, T izduva 43c (što me je baš iznenadilo, ali vazduh stvarno jeste neprijatno topao, preznojio sam se dok sam merio...), protok vazduha fan 3 580m3/h (po specifikaciji za ovu klimu), potrošnja trenutna 930w

17x580x1.2 = 11832 ????
11832 ÷ 930 = 12.7 COP

Jesu dobri uslovi spolja za rad klime ali sa 12.7 COP bih mogao da grejem hangar...

Ovo sam koristio za merenje.
Okačio ga da visi tačno tu gde duva na izduvu, a usis sam merio tako što sam ga samo stavio gore na klimu u uspravnom položaju i odmaknut od zida oko 10cm.

Inače time merim vlagu i temperaturu u kući .

Prilozi

• Screenshot_20240125_124207_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240125_124207_Samsung Internet.jpg
    87.6 KB · Pregleda: 10
Oukejjj, jasno je sad. Znao sam da sam još nešto propustio :)
Hvala!

@mijatn
Fali ti da prvu jednacinu podelis sa 3600
Dobijeni rezultat delis sa potrisnjom u kw, tj sa 0.930

Nazad
Vrh Dno