Šta je novo?

Hardver Računar za programiranje

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Preoccupation

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
725
CPU: AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30GHz AM5 BOX 100-100000719WOF (580 eura)
PSU: CORSAIR AX Series AX1600i 1600W (520 eura)
RAM: CORSAIR 96GB Vengeance DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK96GX5M2B600 (1200 eura)
SSD: Crucial 2Tb T700 With Heatsink M.2 Pcie M.2 2280 Ct2000T700S (333 eura) ili
SSD: Kingston FURY Renegade SSD with Heatsink 4TB M.2PCIe4.0 NVMe (544 eura)
Cooler: ARCTIC COOLING Liquid Freezer III 360 A-RGB black (90 eura)
Case: LIAN LI O11 Dynamic EVO XL black (220 eura)

Koju ploču? Ili neko bolje hlađenje? Samo rust-analyzer uzme 36GB RAM-a, zato ovoliko...

Hvala unapred na predlozima i sugestijama.

Gigabyte X870E Aorus Pro X3D

Letos kupio, topla preporuka.

šta to programiraš da ti treba Ryzen 9 9950?!
meni za ono što radim (python, web app, itd) ne treba jače od Ryzen 7. inače, ranije je važilo da razvojni alati (uključujući tu i one za kompajliranje) nemaju neku korist od X3D

inače, preporučio bih i interni hard disk od 4 TB za potrebe internog bekapa

Poslednja izmena:
Apsultno nepotrebno napajanje plus je staro, uzmi neko novije. To jeste skoro 10god bilo najbolje napajane na trzistu tako. Uzmes neko krsteno od 750W i nemas problem taj racunar ne moze da trosi vise od 450w neka je i 500w, neko ATX 3.1 ili koji je vec najnoviji standard.

X3D koliko znam nema benefite u kompajliranju.

Apsultno nepotrebno napajanje plus je staro, uzmi neko novije. To jeste skoro 10god bilo najbolje napajane na trzistu tako. Uzmes neko krsteno od 750W i nemas problem taj racunar ne moze da trosi vise od 450w neka je i 500w, neko ATX 3.1 ili koji je vec najnoviji standard.

X3D koliko znam nema benefite u kompajliranju.
Uzeo bih kasnije 5090 pa zbog toga jače napajanje. Slobodno može preporuka za brend i model.

CPU: AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30GHz AM5 BOX 100-100000719WOF (580 eura)
Cooler: Thermalright Phantom Spirit 120 EVO (60 eura)
PSU: Be Quiet! Dark Power 1200W (260 eura)
Motherboard: Gigabyte X870E Aorus Pro X3D (380 eura)
RAM: CORSAIR 96GB Vengeance DDR5 6000MHz CL30 KIT CMK96GX5M2B600 (1200 eura)
SSD: Kingston FURY Renegade SSD with Heatsink 4TB M.2PCIe4.0 NVMe (544 eura)
Case: LIAN LI O11 Dynamic EVO XL black (220 eura)

Ako neko misli da treba nešto da se izmeni...

sve ok, nego mi nesto ovo mala cena za 96GB RAM, to provereno 1200€?

gde nestade drugi ssd? odustao ili?
ja bih isao na 4TB Samsung 990/9100 Pro

sve ok, nego mi nesto ovo mala cena za 96GB RAM, to provereno 1200€?

gde nestade drugi ssd? odustao ili?
ja bih isao na 4TB Samsung 990/9100 Pro
To je bila cena na KP... Može da bude i malo skuplja, ali to je to. Izbacio je 2TB jer je malo, 4TB mu je taman.

Corsair Vengance je RAM ali nije bitan toliko proizvodjac sve su isti cipovi kao od zlata napravljeni

zaradice racunar 🙂

Samo Mac Mini ako je desktop ili Macbook 14-16".

Obavezno Pro/Max chip u zavisnosti od budzeta.

do ovoga si došao kako?
@Preoccupation nije odgovorio na moje pitanje, a i @d0minat0r smatra da nema benefita od X3D
Radio sam na svim platformama (Windows, Mac, Linux) i Mac je bez premca. U jednom trenutku sam imao najjeftiniji Mac Mini M1 i desktop koji je bio dosta jaci, Mac je brze radio compile (2-3 puta brze) i bilo je daleko bolje iskustvo u koriscenju sistema.

Edit:

Dodatno je sto ako hoce bilo sta da radi za Apple, ukljucujuci Safari browser, ogranicen je na windowsu. Na Mac-u moze raditi bilo sta za bilo koju platformu.

Edit2:

I dalje imam privatni Windows racunar i poslovni Macbook 14" M5 Pro, do skoro sam imao i privatni Macbook 16" M1 Pro. Windows koristim ceo zivot, a Mac-ove sam krenuo od kada su sa krenuli sa njihovim chip-ovima.

Poslednja izmena:
Čovek je konkretno pitao za ploču i hlađenje, kako smo došli do maca ja ne znam.

Cooler: ARCTIC COOLING Liquid Freezer III 360 A-RGB black (90 eura)

Koju ploču? Ili neko bolje hlađenje? Samo rust-analyzer uzme 36GB RAM-a, zato ovoliko...
Jedino sto se moze bolje, to je da se uzme Pro varijanta istog AIO, koja je i iz nekog razloga jeftinija, imam dva u stanu.

96GB RAM-a za programiranje? Ako nije tajna kakvo je to programiranje?

Deluje kao brutalan overkill, jedino ako ne radi sa 50 docker kontejnera.

Poređenja radi, u prošloj corpo firmi smo radili na ogromnom projektu zajedno sa Adobe-em, kod težak 50+GB ogromni moduli, još Java i radne mašine su nam imale 32GB.

kad se već pominje AIO, pre par meseci pazarih Be Quiet Silent Loop 3 360, prezadovoljan sam.

Poređenja radi, u prošloj corpo firmi smo radili na ogromnom projektu zajedno sa Adobe-em, kod težak 50+GB ogromni moduli, još Java i radne mašine su nam imale 32GB.
rust-analyzer lako uzme 35-36GB.

Verovatno za Virtuelne Mašine i emulaciju, oni su nezajašni za memoruiju.

Nazad
Vrh Dno