Šta je novo?

Računar baguje

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 7900
Matična ploča
Asus TUF Gaming B650 PLUS WIFI
RAM
64gb DDR5 6000Mhz
GPU
RX 9070 XT
Storage
Samsung 970 1tb, 3xhdd
Zvuk
Marantz nr1510+ Polk R200+ 2x Fosi monoblok
PSU
Corsair RM850X
Kućište
Antec C8 Curved Wood
Monitor
LG 43' 4k
Miš & tastatura
Logitech MX
Laptop
Macbook Air M3
Mobilni telefon
Iphone 15 pro
Pametni uređaji
Apple watch SE-Huawei GT4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam konfiguraciju za koju mislim da nije slaba, bar za ovo što meni treba a opet baguje. Konkretno, radim preko chrom-a, otvoreno 15-25 tabova na 4-5 prozora. Već oko 10 tabova i kreće da baguje tipa da zabada kad pomeram tab iz jednog u drugi prozor ili da otvorim novi. Nekad samo zabode i neće da se učita po par minuta. Internet je sbb oko 15mb/s ali nije do njega jer vidim u task manager-u da ga ne vuče a takođe ništa nije max tamo...
R5 1600
32gb ram 3200mhz
1tb nvme samsung čini mi se 970
rx 6700xt
4k rezolucija
Win10 je sveže instaliran pre dva meseca možda jer sam se vratio sa Win 11.
Mislim da je cpu najslabiji ali opet nije toliko slab da ne može da gura chrom?

Hajde radi testa instaliraj Firefox i pokreni iste te sajtove u isto toliko tabova i prozora.
Za ovih par sati utisak je da definitivno radi brže ali isto tako vidim da uzima 3-4 gb rama više od chrom-a? Sad ispada da chrom ima neko ograničenje pa baguje?

Chrome je relativno skoro dodao memory saver opciju gde on stavlja tabove koje neko vreme nisi koristio u sleep mode i oslobadja ram tako da je moguce da ti je to ukljuceno i da zbog toga imas problema pri menjaju tabova.
Inace ram nemoj da gledas kao sto gledas recimo zauzece procesora, windows ima dovoljno pametan ram managment da u zavisnosti sta radis na PCu oslobadja ram koji je zauzet od strane aplikacija. Vise zauzetog rama = bolje performanse. Imas 32 GB rama tako da nema potrebe da brines o 2-3 GB vise koje ti zauzima browser.

Ovo su ti koraci za iskljucivanje memory saver opcije na chrome-u.
  1. On your computer, open Chrome.
  2. At the top right, select More. Settings.
  3. On the left, select Performance.
  4. Turn Memory Saver on or off.

Chrome je relativno skoro dodao memory saver opciju gde on stavlja tabove koje neko vreme nisi koristio u sleep mode i oslobadja ram tako da je moguce da ti je to ukljuceno i da zbog toga imas problema pri menjaju tabova.
Inace ram nemoj da gledas kao sto gledas recimo zauzece procesora, windows ima dovoljno pametan ram managment da u zavisnosti sta radis na PCu oslobadja ram koji je zauzet od strane aplikacija. Vise zauzetog rama = bolje performanse. Imas 32 GB rama tako da nema potrebe da brines o 2-3 GB vise koje ti zauzima browser.

Ovo su ti koraci za iskljucivanje memory saver opcije na chrome-u.
  1. On your computer, open Chrome.
  2. At the top right, select More. Settings.
  3. On the left, select Performance.
  4. Turn Memory Saver on or off.
Proverio sam, već je bilo isključeno

Nešto slično sa po nekada događa i na FF-u, sve zabaguje na nekoliko sekundi dok se neki "uspavan" tab ne updejtuje I to na mnogo jačem PC-u.

Jesi li probao da instaliraš uBlock Origin ekstenziju u Chrome.
Nisam probao tvoj sistem rada ali kod mene na starom laptopu sa 12GB rama i i5 četvrte generacije ume baš puno tabova da bude otvoreno. Nije baš šampion brzine ali ne zaglavljuje.

Nakon par dana testiranja, FF radi osetno bolje, upravo onako kako bih i ocekivao. Jedino sto mi dosta fali da mogu da imenujem prozor i da grupisem tabove

Nazad
Vrh Dno