Šta je novo?

R9500 Agp2x

MaliRadojica

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
316
Da li je neko probao da li Gigabyte GV-R9500 MayaII može da radi na ploči sa AGP2X slotom (interesuje me, naravno, zbog napona)?

Naime, na kartici imaju zarezi i za AGP2X i za AGP4(8)X.

Na sajtu proizvođača nema ovaj podatak. Na par drugih sajtova daju različite podatke.

Verovatno isto važi i za modele 9500pro, 9700 i 9700pro istog proizvođača (ista štampa).

Pozdrav.

Koliko ja znam sve iznad agp x1 je kompatibilno . tj. možeš da staviš agp x8 garticu u agp 2x slot , a to je sve od generacije Durona , i thunderbirda tj. P3pa na ovamo.

Drugim recima ako može fizički da uđe ima da radi.

Na poslu smo probali Gigabyte 6600 na Thunderbirdu na X2 AGP i sljaka.

Poslednja izmena:
@=Ivan=

Ne, grešiš.

AGP1X, AGP2X i AGP4X imaju različite napone (3.3V, 2.5V i 1.5V respektivno - čini mi se, možda sam pogrešio u nekom, ali različiti su sigurno).

Stvar proizvođača kartice je da li je na kartici stavio stabilizator koji ce npr. 3.3V spustiti na 1.5V., tj. da li karta koja je AGP4X kompatibilna sa AGP1X slotom.

AGP4X i AGP8X rade na istom naponu (1.5V).

Poslednja izmena:
http://en.wikipedia.org/wiki/Accelerated_Graphics_Port

EDIT: Nadjoh na nekom forumu:

I'm working on a similar problem: I have an older mobo (ms-6191) that only supports AGP 1x/2x. I bought a Radeon 9250 TD128 as I was told that this card was compatible. It wouldn't work after I installed it. I later found out this card was not at all compatible with my mobo

To make a long story short: the only cards that still support the 3.3V are the Radeon 9500/9700 series (not the 9600/9800) and the Geforce FX5x00

Poslednja izmena:
@RazbojNick

Zaista ti hvala na trudu. Doduše, omanuo sam u vrednostima napona, ali to je to.

Sa linka koji si postavio:
"The graphic cores can only handle 0.8V for AGP8x and 1.5V for AGP4x and will be damaged by 3.3V slots. Some of the last modern cards with 3.3V support were the nVIDIA GeForce FX5000-series and the ATI Radeon 9500/9700/9800(R350) (but not 9600/9800(R360))."

Nadam se samo da je wikipedia referentna institucija...

MaliRadojica je napisao(la):
@=Ivan=

Ne, grešiš.

AGP1X, AGP2X i AGP4X imaju različite napone (3.3V, 2.5V i 1.5V respektivno - čini mi se, možda sam pogrešio u nekom, ali različiti su sigurno).

Stvar proizvođača kartice je da li je na kartici stavio stabilizator koji ce npr. 3.3V spustiti na 1.5V., tj. da li karta koja je AGP4X kompatibilna sa AGP1X slotom.

AGP4X i AGP8X rade na istom naponu (1.5V).

Da ali verujem da većina ima taj stabilizator. Ova NV6600 je definitivno imala. Tako da za krajnjeg korisnika nije bitno. Tj. Treba probati pa ako radi radi.

PS: Evo u attachu sa support stranice prolink-a. Mislim da ne bi ljudi stavili da je potrebno minimum AGP 2X ploca za 8X ako bi to spržilo kartu.

Usput to sa wikipedije je za 3.3v tj AGP 1X. Sto je sigurno tacno. Ali Ja misli da je 2X isto sasvim ok.

Prilozi

• AGP2X-8X.webp
    AGP2X-8X.webp
    78.9 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
@=Ivan=

Izvini, ali opet grešiš.

Prvo, uopšte nije bitan procesor u priči (Duron, thunderbird...).

Drugo, skoro sigurno je da si NV6600 ubo u AGP4X slot (VIA KT133 ima AGP4X), a ne u AGP2X.

Treće, najvažnije, ne treba PROBATI, ako možeš PITATI ili PROČITATI. Pogotovu ako se radi o različitim naponima.

Četvrto, isto toliko važno, lepo je kad neko hoće da pomogne. Zbog toga ti zahvaljujem.

Pozdrav.

Znam da nema veze sa procesorom i spomenuo sam ih da bi se generacijski pozicionirao na ploce koje su tada izlazile.

BTW I dalje mislim da sam u Pravu 2X je bezbedan.

Ovo je bila ploca koje je definitivno retka zverka jer je to bio Slot-A ploca (ne socket A) i sa AGP 2X.

PS: Ako gresim kako onda tumacis sta kaze Prolinik support.

Poslednja izmena:
=Ivan= je napisao(la):
PS: Evo u attachu sa support stranice prolink-a. Mislim da ne bi ljudi stavili da je potrebno minimum AGP 2X ploca za 8X ako bi to spržilo kartu.

U tom atttachment-u ne pise da je dovoljna ploca sa AGP 2X slotom vec da je potrebna ploca koja podrzava AGP 2.0 standard, tj. minimum AGP 4X.
Obrati malo paznju pre nego sto das neki savet, to moze nekoga skupo da kosta.

Posto imam AGP 4x plocu (upravo VIA KT133) u kojoj je 8x karta (R9550, a pre toga GF4 MX), sve radi bez problema. Ploci u BIOSu moze da se menja brzina AGP slota, 2x ili 4x, stavise, kada se uradi clear cmos-a, brzina je sama smestena na 2x, bez obzira na karticu, i sve radi. Prema tome, rekao bih da mozes slobodno da zabodes tog Radeta (ogradjujem se od svake odgovornosti 😀 ).

Koliko vidim na priloženom attachu piše AGP 2.0, a ne AGP 2X.

AGP 2.0 = AGP 4X.

Jednostavno, imao si sreće...

EDIT:

Elem, već je Vuk napisao...

@RazbojNick

Prema navedenom u linkovima, to je u redu (R350 na 9550).

Poslednja izmena:
Vuk je napisao(la):
U tom atttachment-u ne pise da je dovoljna ploca sa AGP 2X slotom vec da je potrebna ploca koja podrzava AGP 2.0 standard, tj. minimum AGP 4X.
Obrati malo paznju pre nego sto das neki savet, to moze nekoga skupo da kosta.

Ok AGP 2. Standard. ali takodje je tacno da U AGP 1.0 standardu imas drugaciji pin out i plasticnu pregradu tako da fizicki ne mozes ubaciti karticu koja nije podrzana. Sto je bila i moja preporuka:

Ako fizicki udje ima da radi. 🙂

Prilozi

• agp2.webp
    agp2.webp
    34.4 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
@=Ivan=

Ma, to sa zarezom je u većini slučajeva OK. Međutim, npr. u uputstvu za GB matičnu P4 (neki od "Titana") piše da ne ubadaš ATI RAGE 4X i ako je ploča i845 itd...

Ne stave uvek svi zareze kako treba...

=Ivan= je napisao(la):
Ok AGP 2. Standard. ali takodje je tacno da U AGP 1.0 standardu imas drugaciji pin out i plasticnu pregradu tako da fizicki ne mozes ubaciti karticu koja nije podrzana. Sto je bila i moja preporuka:

Ako fizicki udje ima da radi. 🙂

Nije bas tako, starije AGP1x/2x kartice ne bi trebalo da ulaze u novije 4x/8x slotove zbog te pregrade (mada sam vidjao slotove i bez tih pregrada) a novije kartice bez problema mozes ubaciti (i spaliti) u starije AGP1x/2x ploce.
Evo i slike kako izgleda AGP 1x/2x i AGP 4x/8x:

Prilozi

• AGP 1x2x.webp
    AGP 1x2x.webp
    9.4 KB · Pregleda: 65
  • AGP 4x8x.webp
    AGP 4x8x.webp
    7.1 KB · Pregleda: 63
@Vuk

Ipak će to biti:

AGP 1x/2x i AGP 2x/4x/8x (kako uostalom izgleda i GK sa početka priče...)

OT:

E, ovo moram da ispričam:

Grafičku sam kupio za 20e od čoveka koji kaže da je uradio upgrade na R9550????????

Normalno se otključava sa Omega drajverima (8 pipe). Da mi je u startu rekao da joj ne radi kuler, nazvao bih ga i i montirao bih mu kartu na komp u zamenu za 9550. Ovako, lepa stvar za sitnu lovu...

Vuk je napisao(la):
Nije bas tako, starije AGP1x/2x kartice ne bi trebalo da ulaze u novije 4x/8x slotove zbog te pregrade (mada sam vidjao slotove i bez tih pregrada) a novije kartice bez problema mozes ubaciti (i spaliti) u starije AGP1x/2x ploce.
Evo i slike kako izgleda AGP 1x/2x i AGP 4x/8x:

Moze biti, takodje neke fime su pravile kombinovani univerzalni port bez pregrada koji podrzava obe voltaze. Ali mislim da je zakljucak vazan: Nije bitno koliko je X agp (1x 2x 4x 8x) vec koja je specifikacija 1.0 ili 2.0 li 3.0.

Znaci AGP 2.0 moze , pa ako bas hoces mozes da je teras u 1X brzini samo da je 2.0

Poslednja izmena:
Ugrađena, radi.

3DMark2003=2500, bez OC
(iBX440, P3 800/100, 512MB SDR)

Odlični rezultati. Neklokovan 9550 daje 2000 na 1.4 GHz procesoru.

Upgrade sa 9500 na 9550?
Odlicna investicija.Bas i ja razmisljam da sa X800 predjem na 9250se.

Nazad
Vrh Dno