Šta je novo?

QuarkXpress index - kako?

• Začetnik teme Začetnik teme Arahne
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Arahne

Čuven
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
630
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkpad p50
Mobilni telefon
Samsung S9+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle potrebno mi je da napravim index pojmova ( nekoliko stotina ) iz vec prelomljene knjige .Dakle da li neko zna kako to auttomatski da mi uradi quark i dali je to uopste moguce. Nesto kao u wordu, ja mu zadam pojam a on ga pronadje kroz svih 1300 str. i zabelezi mi gdwe ga je sve nasao, npr. na kraju. Ajd pomozite, help/? Hvala.

Ne postoji ni jedan 'index' metod koji ce to da ti uradi automatski, ali ako budes dovoljno uporan imaces savrseno uradjen index u Quarku...

Edit>Preferences>Index

Stanes na rec koju hoces da ubacis u index (ili je ukucas u index), zatim joj odredis mesto (hijerarhiju) u indexu, dalje odredis kako hoces da ti se indexira rec 'style' & 'scope' (da li hoces samo da se index odnosi na doticnu stranu, ili da ta rec bude cross-reference u tekstu (npr. zeleno - vidi boja),...). U principu moras da prodjes kroz ceo txt da bi bio siguran da si sve uradio dobro, a kada to zavrsis odredis 'style' index strani i to je to. Nije tesko, ali moras da budes metodican.
Ja licno nisam naisao ni na jedan dobar plug-in za
Quark sto se stvaranja index strana tice (ni za PC ni za Mac), ali ako neko zna za bolji/brzi metod rado bih voleo i ja da ga procitam ...

pozdrav

Jedan moj drugar je pre par godina za MS Word napisao makro koji ti za spisak zadatih reci pronalazi sve strane na kojima se pojavljuju u zadatom dokumentu i pravi od toga novi doc. ili na poslednjoj strani pravi spisak u formatu:
Benchmark 10, 23, 34, 67, 88, 120,..... 650, 780
Hardwer 5, 67, 89,.....

Sada, on kao i mnogi, nije vise ovde, ali koliko se secam, posto sam se ja bi oodusevo time, rece mi da to nije nesto komplikovano i da svako ko malo bolje poznaje te stvari moze to da uradi....

Hvala momci.

Nazad
Vrh Dno