Donese mi covek masinu sa sledecim recima: Cuje se nesto kao da ima kliker unutra, a u tom momentu se masina "zakucava".Pogledam unutra, i kako cooler-i rade lepo, krenem da ispitam disk. Pustim scandisk (Win 98 SE), on nadje oko 200 kb bad sector-a, norton disk doktor (2002) to potvrdi. Kako su bad sector-i bili grupisani na jednom mestu, ja napravim jednu malu particiju i izolujem ih na taj nacin, proverim sve ponovo i vratim coveku, kad eto ga on opet i opet "klikeri". Vidim da je momenat za radikalnije mere, pustim spinrite level 5 i resim da ga cekam, kad ne lezi vraze,na jednoj poziciji, otprilike na nekom 4,5-tom Gb diska stvarno neverovatan i jako glasan zvuk, bas kao da su se tog momenta probudili "klikeri". Nakon nekoliko minuta "igranja klikera" zvuk se primiri i na sledecem sektoru samo tiho "cvakce" Mesto sa "klikerima" Spinrite je obelezio kao "bad".
Interesuje me sta proizvodi taj zvuk i da li bi low level format pomogao? Takodje, koji program koristiti za low level Quantum diska? Disk je lct 10 serije, velicine 10 Gb i pre otprilike mesec i po dana mu je istekla garancija. Vredi li uopste tako nesto pokusavati?
Interesuje me sta proizvodi taj zvuk i da li bi low level format pomogao? Takodje, koji program koristiti za low level Quantum diska? Disk je lct 10 serije, velicine 10 Gb i pre otprilike mesec i po dana mu je istekla garancija. Vredi li uopste tako nesto pokusavati?