Šta je novo?

Quake 4 Hands-on preview

Somilic je napisao(la):
PC ce da crkne u najgorim mukama,buahahah!

molicemo da nam daju po koju konzolu da se igramo......na TV-u naravno...
nisam ni slutio da je sudnji dan ovako tezak :)

G!!! je napisao(la):
kako bre pa zar nije bas q4 trebao da bude okrenut isklucivo single playeru? a quake wars da bude za multi? nista mi nije jasno
Q4 je klasican deathmach i ctf, i uopste dosada poznati fps modovi.
Quake Wars ce biti timski, tj. Battlefield u svetu Quakea.

eh hvala na infou, znacio bio sam u zabludi da ce q4 biti slican q2 po pitanju singl igranja

Q4 je u neku ruku nastavak Q2 po pitanju single playera.

Da ali je sav u CoD fazonu, znaci squad oriented (pretezno) gde te non-stop neko prati...
Ipak je u pitanju invazija na Stroggos

Ivan® je napisao(la):
molicemo da nam daju po koju konzolu da se igramo......na TV-u naravno...
nisam ni slutio da je sudnji dan ovako tezak :)

Na kom TVu ? Next-gen konzole glatko idu na bilo kakav TFT monitor ili LCD TV (PS3 na 2xLCD odjednom). PS3 ce imati i full distribuciju linuxa, nece ti trebati PC za vishe od dve igre godishnje. I ako nishta, bar full multimediju i net cesh imati na konzoli daleko udobnije u dnevnoj sobi na velikom LCD TVu.

driver je napisao(la):
Na kom TVu ? Next-gen konzole glatko idu na bilo kakav TFT monitor ili LCD TV (PS3 na 2xLCD odjednom). PS3 ce imati i full distribuciju linuxa, nece ti trebati PC za vishe od dve igre godishnje. I ako nishta, bar full multimediju i net cesh imati na konzoli daleko udobnije u dnevnoj sobi na velikom LCD TVu.

ok, pricao sam o tome kako je bilo do sada...
inace , svi se raspadosmo od velikih LCD tv-ova....ma kakav lcd, bolje da odm'a racunamo SED ili OLED :)

salim se, znam da ce moci da se prikljuce na monitore i to mi se mnogo svidja...mislim da je to jedan od pametnijih poteza....mnogi hard core pc useri ce zbog toga kupiti i konzolu...narocito u bogatijim zemljama.
jos kad bi postojalo neko sistemsko podesavanje rezolucije, da uvek bude native na lcd-ovima....to bi bilo savrsenstvo... scaling nikad nece dovoljno dobro izgledati...

Dok svi mi pratimo recimo ovaj forum preko pc-a on ima buducnost za igre i sve... kad se konzole prikace na monitore dobiju hard diskove rezace miseve i tastaturu i internet onda ce one postati "pc" (nemam nista protiv)

nemam ni ja nista protiv da oprave pc sa operativnim sistemom samo za igranje... ili bi mozda bio dovoljan samo operativni sistem za igranje i igrache smao driveri directx i udri :) to bi mozda bilo jeftinije od pravljenja cele konzole koja ce biti kao pc

Ma granica ce se izgubiti za koju godinu i postojace samo Licni (ili Sobni) Kompjuteri, koji ce imati posebno "podesen" OS: za gejmere, za multimediju, za posao ili za sve zajedno. Sad da li ce to biti Win/Intel ili Linux/IBM Cell ili OsX/Intel kombinacija, nije ni bitno.

Nesto tipa Windows Media Center ce verujem uskoro izaci za one gejmere kojima je igranje sa Windows Explorerom isuvise komplikovano.

IGN dao ocenu od 81 quake cetvorci... Steta od ove igre i BW2 sam ocekivao najvise, a izgleda da su uspeli da zaseru obe...

ZLI je napisao(la):
Dok svi mi pratimo recimo ovaj forum preko pc-a on ima buducnost za igre i sve... kad se konzole prikace na monitore dobiju hard diskove rezace miseve i tastaturu i internet onda ce one postati "pc" (nemam nista protiv)

Pa to ja bash govorim sve vreme. Za samo godinu dana, za ~500$/€, imacesh najjachu mashinu na trzishtu, sa HDDom, Linux OS-om, misha i tastaturu, i uz USB/Wifi/BT, mogucnosti su beskonachne. Nije to nishta sluchajno, Sony to namerno radi, krece da upada u Windows/PC trzishte tamo gde je najjachi. Ne kazem ja sad da ce izlaskom PS3 igre naprasno prestati da se prave za PC, ali je to veliki korak ka totalnom izbacivanju PCa iz sfere igara i multimedije.

Danashnji high-end kucni PC sluzi na prvom mestu za igranje, jer sve ostalo se vrlo lepo moze raditi za daleko manje pare. Kada za "jeftine" pare dobijesh mashinu jachu od bilo kakvog PCa, sa daleko boljom podrshkom za igre, sa Blu-ray playerom i svim ostalim mogucnostima, mnogo ljudi ce razmisliti dvaput pre nego shto da te pare samo za grafichku/procesor.

Driver, sada zastupas moj stav ;) Menjaces ga ti jos par puta ;)

Meni je svejedno koja je arhitektura, dok ja mogu na istom uredjaju da radim sta god pozelim, kao sto mogu sada (igram se, radim, ucim, gledam film i slusam muziku). I sto je najvaznije dok je god ta arhitektura lako prosiriva, da ne moram cekati po 5 godina na novu generaciju.

Ako je to tacno, da Sony zeli da ima svoj PC (ovo je kljucno - PC) , tek tada ce MS intenzivno da pocne da radi na Win/Intel platformi kao game platformi.

Uglavnom, bice zanimljivo, ali PC ce postojati i dalje kao game masina, okreni-obrni. Sve se sada integrise, to je neminovnost.

driver je napisao(la):
Pa to ja bash govorim sve vreme. Za samo godinu dana, za ~500$/€, imacesh najjachu mashinu na trzishtu, sa HDDom, Linux OS-om, misha i tastaturu, i uz USB/Wifi/BT, mogucnosti su beskonachne. Nije to nishta sluchajno, Sony to namerno radi, krece da upada u Windows/PC trzishte tamo gde je najjachi. Ne kazem ja sad da ce izlaskom PS3 igre naprasno prestati da se prave za PC, ali je to veliki korak ka totalnom izbacivanju PCa iz sfere igara i multimedije.

Danashnji high-end kucni PC sluzi na prvom mestu za igranje, jer sve ostalo se vrlo lepo moze raditi za daleko manje pare. Kada za "jeftine" pare dobijesh mashinu jachu od bilo kakvog PCa, sa daleko boljom podrshkom za igre, sa Blu-ray playerom i svim ostalim mogucnostima, mnogo ljudi ce razmisliti dvaput pre nego shto da te pare samo za grafichku/procesor.

pomalo povrsno to analiziras...a ovo "jacu od bilo kakvog PCa" je VRLO diskutabilno...

ceo scenario koji si napisao mi zvuci toliko neverovatno, da prosto nemam reci da to opisem. To je kao kad bi tvrdio da je svetska naftna industrija prsla i da ce svi polako morati da traze drugi posao jer se spremaju motori na struju ili vodonik...

Poslednja izmena:
Boyce je napisao(la):

Meni je svejedno koja je arhitektura, dok ja mogu na istom uredjaju da radim sta god pozelim, kao sto mogu sada (igram se, radim, ucim, gledam film i slusam muziku). I sto je najvaznije dok je god ta arhitektura lako prosiriva, da ne moram cekati po 5 godina na novu generaciju.

Ako je to tacno, da Sony zeli da ima svoj PC (ovo je kljucno - PC) , tek tada ce MS intenzivno da pocne da radi na Win/Intel platformi kao game platformi.

Uglavnom, bice zanimljivo, ali PC ce postojati i dalje kao game masina, okreni-obrni. Sve se sada integrise, to je neminovnost.
jednostavno ce raspakovati PS3 i ubaciti ga u ova kucista koja vec imamo i dozvoliti nam promenu hardware-a.

sto se tice ocena q4-ke kad se proba onda cemo da kazemo jel valja ili ne ;)

Izašla je full igra 1dvdu, ali dobivam tek sutra pa javim kakva je.

Boyce je napisao(la):

Nisam te bash razumeo ovo sa stavom, ovo nije moje trenutno raspolozenje, sve ove zakljuchke sam izvukao na osnovu 20 godina istorije kompjutera i konzola, i svim raspolozivim informacijama o next-gen konzolama.

Modularni sistem hardvera nije arhitektura, izgleda da ne razumesh o chemu pricham. PC je general purpose mashina, shto znachi da odlichno radi biznis aplikacije ili recimo MathCAD, ali za tu arhitekturu, igre su smrt. Zato ne postoji igra koja radi kako treba na PCu, odnosno treba ti daleko jachi hardver za istu stvar kada poredish sa konzolama. Po onome shto se do sada zna, Cell ce napraviti revoluciju, i ako IBM, Toshiba i Sony budu pametni, na njemu se moze zavrshiti buduci PC.

Igara ce na PCu naravno uvek biti, ali ce sve manje biti AAA naslova, i sve vishe nekih malih i nezavisnih softverskih kuca. To se recimo moze porediti sa poslednjim godinama Amige, kada je softver izlazio, a "velika" igra jednom godishnje.

Na kraju, stvarno treba da znash i shta ima na drugoj strani, da bi rekao da PC ima neke igre. Svi najveci hitovi danas se pojavljuju prvo na PS2, a jedan mali deo na kraju i dodje na PC, shto nije bio sluchaj pre 2, 3 ili 5 godina. Sve je manje dobrih igara na PCu, a trzishte konzola sve vece. Do ove generacije, konzole su sluzile iskljuchivo za igranje, a PC hardver je prebrzo napredovao, ali sada kada je doshao u corsokak, nece moci tek tako da sustigne novu generaciju konzola. Cell na 3.2GHz je znatno brzi od najbrzeg Intela, a XDR memorija brza 5-8x od najbrze memorije koja postoji (i koja se takodje sporo razvija). RSX je brzi od najbrze grafichke koja postoji danas, a kada se to sve sklopi u jedan komad hardvera koji ne rasipa snagu kao PC, da li razumesh zashto sam rekao najbolja mashina u vreme izlaska (poslednje priche su da ce to biti vec u martu 2006., ali najkasnije do leta).

Shto se tiche Sonijeve PC kombinacije, gledaj to kao ispitivanje i potencijalnu mogucnosti da tamo neki PS4 za 7-8 godina bude PC koji radi kao konzola, odnosno sluzi za casual korisnike, kojih je na svetu i najvishe. Pa ako to prodje, lako ce se napraviti radne stanice i gridovi sa Cellom (vec postoje prve porudzbine Cell-based kompova za medicinu i vojsku u USA).

Za nedelju dana ce se vishe znati o PS3, Sony je najavio neki ekskluzivan info, pa cemo da vidimo o chemu prichaju.

Ivan® je napisao(la):
pomalo povrsno to analiziras...a ovo "jacu od bilo kakvog PCa" je VRLO diskutabilno...

ceo scenario koji si napisao mi zvuci toliko neverovatno, da prosto nemam reci da to opisem. To je kao kad bi tvrdio da je svetska naftna industrija prsla i da ce svi polako morati da traze drugi posao jer se spremaju motori na struju ili vodonik...

Pazi, da pratish svet PCa i konzola poslednjih 20 godina (i da ih oba koristish), mozda bi i razumeo o chemu pricham.

Poslednja izmena:
Pazi, da pratish svet PCa i konzola poslednjih 20 godina (i da ih oba koristish), mozda bi i razumeo o chemu pricham.

pazi, bas toliko pratim i dugo sam koristio i jedno i drugo......i ne moras da se trudis mene da ubedjujes da ce se odigrati "tvoj" scenario - ja bi' cak mozda i voleo da se to desi......druga stvar je sto mislim da si potpuno nerealan i subjektivan....

Microsoft has pledged to ‘put the game back into Windows’, admitting that its lack of investment in PC has been ‘killing’ the platform.
The firm has outlined to MCV details of an 18-month drive to establish Games For Windows as a platform with the credibility of PlayStation and Xbox, ahead of the launch of the Vista operating system.

“It’s our biggest ever investment in Windows gaming,” said product manager Kelly Stanmore. “The Windows business is down 10 per cent year-on-year and we’ve lost shelves of space. We’re killing off that community without the retail support.”

Microsoft has neglected PC gamers as it pushed forward with Xbox, but the advent of 360 will mark a defining moment for its gaming ambitions.

“We’re putting the ‘game’ back in Windows,” explained group manager Chris Donohue. “We’re over the hump with Xbox 360 so now ready to build Windows as a platform.”

Key to this is a bespoke retail concept, offering Xbox 360 and Games for Windows titles, plus a cross-compatible range of peripherals, integrating the gaming experience.

And the publishing community is also throwing its weight behind the push, with the major publishers even redesigning their PC boxes to flag up Games for Windows in a similar way to console format branding.

Ti APSOLUTNO u svemu ignorises Microsoft, sto jeste moderno, ali je i veeelika greska.....

A istina je da se razlikujemo - ne kazem da su mi tehnikalije presudne u igrama, ali nikako ne bih mogao danas da igram igre na TV-u sa grafikom ps2 kvaliteta, sto ti ocigledno mozes da prevazidjes.....

I, kao i uvek, mislim da su kljuc kod pocetka ovakvih rasprava, kao i uvek - PARE!
Ko god ima dovoljno para, verovatno bi imao i jedno i drugo i ne bi imao potrebu da kaze i jednu losu rec o "drugoj strani"...

Kad pristupis stvarima open-minded - nema razloga sa sukob. Ja nemam potrebu da objasnim sebi i drugima kako je igranje na konzolama katastrofa i kako ce da propadnu zato sto vise igram na PC-u....

Da ne duzimo dalje, sve je ok samo mi mnogo smeta opste gadjanje izjavama tipa "microsoft je mrtav", "Intel je mrtav" itd - cak nevezano za temu...ali tvoja prica mi jako lici na tu.

Poslednja izmena:
Ne mogu da se setim koje je ocene dobijao Q3 kad je izasao, ali pogledajte samo danas
koliko ga ljudi siba na netu (a igra je stara min. 5 godina)

Meni licno, u MP uopste nije toliko vazna grafika, koliko igrivost.
Kad je akcija brza, ne stignes da se divis grafici, bitan je samo sto veci fps i dobra konekcija :)

P.S. Zapravo bitno je i na koji se nacin neprijatelj "raspada" (gibs) prilikom rejlovanja :d

Poslednja izmena:
Q3 je izašao pre tačno 6 godina i dobio je najviše moguće ocene...

Ivan® je napisao(la):
pazi, bas toliko pratim i dugo sam koristio i jedno i drugo......i ne moras da se trudis mene da ubedjujes da ce se odigrati "tvoj" scenario - ja bi' cak mozda i voleo da se to desi......druga stvar je sto mislim da si potpuno nerealan i subjektivan....

Microsoft has pledged to ‘put the game back into Windows’, admitting that its lack of investment in PC has been ‘killing’ the platform.
The firm has outlined to MCV details of an 18-month drive to establish Games For Windows as a platform with the credibility of PlayStation and Xbox, ahead of the launch of the Vista operating system.

“It’s our biggest ever investment in Windows gaming,” said product manager Kelly Stanmore. “The Windows business is down 10 per cent year-on-year and we’ve lost shelves of space. We’re killing off that community without the retail support.”

Microsoft has neglected PC gamers as it pushed forward with Xbox, but the advent of 360 will mark a defining moment for its gaming ambitions.

“We’re putting the ‘game’ back in Windows,” explained group manager Chris Donohue. “We’re over the hump with Xbox 360 so now ready to build Windows as a platform.”

Key to this is a bespoke retail concept, offering Xbox 360 and Games for Windows titles, plus a cross-compatible range of peripherals, integrating the gaming experience.

And the publishing community is also throwing its weight behind the push, with the major publishers even redesigning their PC boxes to flag up Games for Windows in a similar way to console format branding.

Ti APSOLUTNO u svemu ignorises Microsoft, sto jeste moderno, ali je i veeelika greska.....

Pochinjem da sumnjam da si komp kupio pre par godina a konzolu nikad nisi video u zivotu. A vidim da uopshte ne pratish next-gen konzole, gde M$ pushi vec 3 puta ove godine, a chekaj josh nedelju dana.

I opet da se vratim na istoriju. Seti se Microsofta i Windowsa pre 10 godina i danas, jel se nishta nije promenilo ? M$ ce se za 10 godina boriti da ostane na trzishtu.

A istina je da se razlikujemo - ne kazem da su mi tehnikalije presudne u igrama, ali nikako ne bih mogao danas da igram igre na TV-u sa grafikom ps2 kvaliteta, sto ti ocigledno mozes da prevazidjes.....

Ja govorimo dugorochno, a ti ipak mozesh da gledash film na TVu iako je takav krsh ? next-gen konzole se izjednachuju sa PCjem shto se tiche ekrana, a igre na PS2 uopshte ne izgledaju toliko loshije nego vecina igara na PCu, a to je bash problem loshe PC trzishte gde ima par AAA naslova godishnje, sve ostalo uzas.

driver je napisao(la):
Pochinjem da sumnjam da si komp kupio pre par godina a konzolu nikad nisi video u zivotu. A vidim da uopshte ne pratish next-gen konzole, gde M$ pushi vec 3 puta ove godine, a chekaj josh nedelju dana.

I opet da se vratim na istoriju. Seti se Microsofta i Windowsa pre 10 godina i danas, jel se nishta nije promenilo ? M$ ce se za 10 godina boriti da ostane na trzishtu.

Ja govorimo dugorochno, a ti ipak mozesh da gledash film na TVu iako je takav krsh ? next-gen konzole se izjednachuju sa PCjem shto se tiche ekrana, a igre na PS2 uopshte ne izgledaju toliko loshije nego vecina igara na PCu, a to je bash problem loshe PC trzishte gde ima par AAA naslova godishnje, sve ostalo uzas.

Driver wins....

FATALITY!

Poslednja izmena:
Ovo poslednje je najpametnije sto si napisao, Ivane. Seti se poslovice... ;)

Ocjena 8.0 na gamespotu, hvale single play i grafiku.

Vrh Dno