Šta je novo?

quadcore, q6600 ili q9450??

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
ako zanemarimo cenu...
tj. ako prezalim 100e i kupim 45nm q9450 (ili mozda 9500 ili 9550... videcu) da li i on ima dobre o/c karakteristike za ~3.4ghz rad, ... po logici stvari, manje se greje i sve to... ali bih da proverim...

kako stoji stvar za quad-core 45nm procesorima na nasem trzistu.. koliko sam letimicnim pregledom video.. mahom imaju q9450 za oko ~250e... ??

p.s.
kako stoji stvar sa samim jezgrom kod q9xxx serije od 45nm? da li je i dalje u pitanju dual-core2 jezgro x 2, ili je jezgro 4core native (kao kod AMD)? U vezi ovoga mi nije jasno, zasto adekvatni AMD 4core cpu pokazuje losije karakteristike na istom radnom taktu ako je native 4core bolje od 2x2core-na-jednom-cipu?

Poslednja izmena:
Svi Intel Quad core procesori u ovom trenutku (do pojave Nehalem native QC), su 2+2. U teoriji je bolje 4 od 2+2, ali je teorija jedno a praksa drugo, ogroman problem je zastareo softver koji ne iskoriscava vise threadova, najbolje sto u praksi dobijamo od AMD resenja je 1:1 u 3D rendering aplikacijama.

Poslednja izmena:
milane, to hoces da kazes... da amd-ove x4 perjanice u najboljem slucaju imaju iste performanse kao intelove "quad" (koje i nisu prave quad nego 2x2).. a trebalo bi da imaju bolje performanse (mislim AMD)

koliko vidim, AMD jos ne nudi 45nm x4 procesore (ili mozda gresim?)
kakva su iskustva u praksi? da li je zaista svejedno uzeti amd ili intel (amd je uzto i jeftiniji). hoce li ovi AMD procesori na ~3.4ghz za vazdusnim hladjenjem stabilno i bez problema...

Za 3.4ghz sam se uhvatio zato sto trenutno imam single core @ 3.4ghz, pa ne bih da uzimam nista sto je sporije od toga, a visak core-a + brza memorija bi mi dobro doslo (hehehe)

U malom broju najboljih slucajeva (nazalost:(), 45nm Phenomi treba da se pojave u poslednjem tromesecju.

Nije svejedno da li ces uzeti AMD ili Intel, po mom misljenju za AMD treba cekati 45nm, a dotle voziti Intel :).

Ukoliko razlika u ceni nije problem onda 100% bolji izbor je 45nm Penryn: bolji O/C, niza potrosnja, vishe kesha itd... Jednostavno, savremenija arhitektura koja donosi do 15% bolje perfomanse na istom kloku u poredjenju sa Kentsfiledom

O AMD-u X4 je izlisno govoriti - overall Phenom X4 je losije resenje od starih Kentsfield-a, a pored Penryn-a nema sta da trazi (daleko visa potrosnja, dosta nizi radni taktovi, daleko slabiji O/C potencijal, nepotpuna kompatibilnost sa starijim plocama itd).

Ako se ide logikom "bolje sacekaj" umesto 45nm Phenom-a, docekaces u Q4 2008 Bloomfield - Nehalem koji ce cenovno biti izuzetno konkurentan, a po preliminarnim rezultatima, kao i Penryn trenutno, nema konkurenciju. U pitanju je totalno nova arhitektura, a ne die shrink postojece sto je slucaj kod AMD-a i 45nm najavljenih za Q4... Konkurent AMD-ovim 45nm X4 procesorima ce biti Q8000 i Q9000 serija, ali samo ako AMD bude uspeo da izvuce vise radne taktove - u suprotnom - ista prica kao i do sada...

Poslednja izmena:
ok, uzecu neki od ovih q9xxx 45nm procesora, verovatno 9450.....
koji su najvisi dometi sa njim, sa fabrickim coolerom (mislim na o/c u cilju dostizanja 3.4ghz)
verujem da se 3.4ghz podrazumeva, a da se koplja lome samo kod ljudi koji hoce "jos vise" ??

ponavljam, na pcberzi/itsvet nema modela 9500/9550, samo sam nasao 9450 za negde ~250e

Sa Q9450 i dobrim vazdušnim hlađenjem, možeš očekivati oko 3.4-3.6GHz za svaki dan, zavisno od primerka procesora, ploče, hlađenja i sl. Sa Q9550 otprilike oko 3.6-3.8GHz.

Na istom taktu je Q9xxx u proseku oko 7-10% brži i oko 5-10C hladniji od Q6600 G0.

Meni Q9550 sa Vendetta2 kulerom radi na 3.8GHz za svaki dan na 1.344V realnih. Da bi tu brzinu imao sa Q6600 morao bih imati ploču sa fantastičnom naponskom sekcijom, probrani primerak Q6600, kao i vodeno hlađenje kako bih sa Q6600 izvukao oko 4.1GHz za svaki dan. Sve u svemu, teško. Ali opet, Q6600 je 150e a Q9550 je 350e, pa direktno poređenje baš nije fer.

Ali recimo Q9450 na 3.6GHz uz CM212 ili sličan dobar kuler jeste realnost. Za to mu tipišno treba 1.30-1.35V realnih. Q6600 uz isti kuler realno možeš na negde 3.4GHz za svaki dan (na red veličine oko 1.4V). U proseku je dakle Q9450 oko 15-tak % brži (tamo gde se koristi SSE4.1, npr TMPGEnc i sl., i do 30-tak % brži) i pritom i hladniji. Da li ti to vredi 100e, samo ti znaš.

P.S. Q9xxx Box kuler je đubre, i s njim realno možeš 3.2-3.4GHz. Nije ni to loše, ali je malo trulo da ti kuler ograničava tako dobar CPU...

Poslednja izmena:
Na SX-team.com je bio dobar uporedni test Intel Quad-Core procesora - tamo ima i detaljnih O/C rezultata.

3.4 za svaki dan sa Q6000/Q9000 - to je kao default, pitanje je mozes li 3.8-4.0 itd...

Poslednja izmena:
ok, uzecu neki od ovih q9xxx 45nm procesora, verovatno 9450.....
koji su najvisi dometi sa njim, sa fabrickim coolerom (mislim na o/c u cilju dostizanja 3.4ghz)
verujem da se 3.4ghz podrazumeva, a da se koplja lome samo kod ljudi koji hoce "jos vise" ??

ponavljam, na pcberzi/itsvet nema modela 9500/9550, samo sam nasao 9450 za negde ~250e

Q9550 je dosta skuplji od Q9450 - mislim da je Q9450 bolje kupovina.

Q9550 je dosta skuplji od Q9450 - mislim da je Q9450 bolje kupovina.

U principu si u pravu, mada s vremena na vreme može i neka lepa ponuda da naleti. Baš pre izvesnog vremena je neko na forumu za 350e prodavao odličan primerak Q9550, koji je čini mi se na oko 1.4V išao prime95 stabilno na 4GHz, dakle uz solidan vazdušni kuler može i za svaki dan... Mislim da za taj kvalitet to je super cena. Zbog 8x multiplikatora, stabilnih 4GHz na Q9450 je misaona imenica, možda 3.7-3.8GHz i to sa jako puno sreće.

Poslednja izmena:
ako ti je neophodan quad za posao npr. uzmi q6600 jer ti je trenutno najbolji bang for buck
ionako ce za 6-7 meseci novi procesori, novi cipsetovi, itd...
znaci opet ces menjati i bezveze je da sada uzimas 45nm proc jer ces za tih 6-7 meseci imati nehalema za iste pare a cene polovnih q6600 nece kod nas padati posto je taj proc skoro pa kao "novi barton" :)

Poslednja izmena:
ako ti je neophodan quad za posao npr. uzmi q6600 jer ti je trenutno najbolji bang for buck
ionako ce za 6-7 meseci novi procesori, novi cipsetovi, itd...
znaci opet ces menjati i bezveze je da sada uzimas 45nm proc jer ces za tih 6-7 meseci imati nehalema za iste pare a cene polovnih q6600 nece kod nas padati posto je taj proc skoro pa kao "novi barton" :)

Dobra je varijanta npr. uzeti polovan Q6600, pa posle neki 45nm Q9650/Q9550/Q9450 - ionako mogu da rade u istim plocama.

Q6600 je do daljnjeg najbolji "bang4buck" kao i Q6700 ali ga je gotovo nemoguce naci
Od avgusta u pricu ulazi i Q8200, a tu je i Q9300.

Anyway, verujem da treba kupovati najjeftinije procesore ako ces o/c. Stoga q6600 ili q9300 ili da se saceka q8200.
Ako ne menjas komponente cesto ili te bole uvo za 100e onda q9450.. ali... 100e... hmmm.. znam mnogo pametnijig nacina da se potrosi 100e :)

ima jos jedno sto me zanima...
da li novi core2 procesori, odnosno quad core 45nm modeli na istom radnom taktu (npr. 3.4ghz) izvrsavaju aplikaciju koja nije multithread, znaci kad im je zaposlen samo jedan core, istom brzinom kao P4 @ 3.4ghz, ili ipak to rade brze i bolje...

Ovo pitam jer nisam (jos) nacisto, ako sam softwer nije optimizovan za 2-3-4-multi core procesore, da li to znaci da ce na multi-core procesoru da se izvrsava isto kao i na single-core?

ima jos jedno sto me zanima...
da li novi core2 procesori, odnosno quad core 45nm modeli na istom radnom taktu (npr. 3.4ghz) izvrsavaju aplikaciju koja nije multithread, znaci kad im je zaposlen samo jedan core, istom brzinom kao P4 @ 3.4ghz, ili ipak to rade brze i bolje...

Ovo pitam jer nisam (jos) nacisto, ako sam softwer nije optimizovan za 2-3-4-multi core procesore, da li to znaci da ce na multi-core procesoru da se izvrsava isto kao i na single-core?

To i novina kod 45nm modela je da, kada izvrsavaju single-thread, aktivno jezgro dobije 10-tak % boosta - tj. raste mu radni takt iznad nominalnog kako bi bolje izvrsavao taj jedan thread. Procesor u sebi ima, uslovno receno, sistem za automatski O/C kada izvrsava single-threaded aplikacije.

Core 2 arhitektura je mnoooogo efikasnija od P4 i K8 arhitektura, a ostavlja iza sebe i K10 koji nije preterano brzi od K8 kada se posmatraju procesori istog radnog takta.

Poslednja izmena:
To i novina kod 45nm modela je da, kada izvrsavaju single-thread, aktivno jezgro dobije 10-tak % boosta - tj. raste mu radni takt iznad nominalnog kako bi bolje izvrsavao taj jedan thread. Procesor u sebi ima, uslovno receno, sistem za automatski O/C kada izvrsava single-threaded aplikacije.

Ovo prvi put čujem... Gde si ovo pročitao?

Pise u svakom review-u :)

Intel also talked about its "Enhanced Dynamic Acceleration Technology" which is effectively integrated overclocking based on load. If you are running a single threaded application (or a multi-threaded application that's predominantly using a single thread), Intel's EDAT can power down the second core and increase the frequency of the working core to maintain the same thermal envelope at all times.

Intel's EDAT could spell the end of the clock speed differential between single and multi-core processors. With all cores running workloads, the multi-core system would be clocked lower, but when some cores are idle the chip could potentially run at the same speed as a single core solution would. Single core designs have pretty much disappeared from roadmaps already, but considering there are still applications that are single threaded in nature and benefit more from clock speed improvements, future processors will offer both options in a single package.

AnandTech

Ili ovde...
http://www.hardwaresecrets.com/article/434/3

Poslednja izmena:
uzmes ti lepo Q6600, iskopaj ga negde i ustedices i para i muke.
3.4 ce da ti radi a to je ok.

Vrh Dno