Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

Dobar ti je ovaj snimak.
Jesu li ono prirodne zrake od sunca ili si nešto dodavao?
Kad se želi snimati ovako baš prema suncu jel to radiš za zaključanim AE?
Vjerovatno za ovakve snimke treba baš ta dosta bolja kamera.

Dobar ti je ovaj snimak.
Jesu li ono prirodne zrake od sunca ili si nešto dodavao?
Kad se želi snimati ovako baš prema suncu jel to radiš za zaključanim AE?
Vjerovatno za ovakve snimke treba baš ta dosta bolja kamera.

Prirodni zraci su, dodaje tu dosta i zatvorenija blenda, bilo mozda na 5.6-6.3 ne secam se.

Uvek sve u manualu radim, video obavezno moras da ti ne bi menjao svetlost.

Sto se tice ovakvog kadra ne moze sa mini al moze kompromis, snimiš normalno eksponirano nebo blago underrxposovano 1/3 recimo, neces imati tlo al ces imati lepe boje neba [emoji6].

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Da li vam se dešavalo da dobijete telefonski poziv tokom leta?
Nadam se da aplikacija DJI Fly ne pada ili nešto slično u takvoj situaciji, i da se poziv može normalno odbiti.
Vidio sam da neki predlažu da se prije svakog leta na telefonu podesi Airplane mode.

Dešava mi se često ako zaboravim da podesim airplane mode, samo odbijem poziv i nastavim da letim, ništa posebno se ne desi. Komande na daljinskom rade neometano.

Ja nikad nisam gasio, javljala se uglavnom osim ako sam u "elementu" ako zena zove ne javljam se [emoji23][emoji23][emoji23]

Ajd' jedno neozbiljno pitanje - jel neko custom-izovao svoj dron/dronove - lepio nalepnice/foliju i sl? Meni Tello ima onaj drećavo žuti poklopac i crno je telo i iako je mnogo manji od Minija, mnogo je uoočljiviji na nebu.

Mavic u ovoj sivoj boji mi se nekako skroz uklopi u nebo, pa razmišljam da stavim neki wrap i sl. u nekoj drečavoj boji?

djimm-venm.jpg

djimm-ss-hvorn.jpg

Poslednja izmena:
Ja svoj Mini uopšte ne vidim na nebu osim ako je baš blizu :)
A vidio sam da ima tih naljepnica pravljenih baš za određene modele.
Ne znam, možda ne bi bilo loše.

Usput, evo par slika od danas poslijepodne. Ova prva je screenshot iz videa pa je zato u drugom omjeru i manje oštra, ali šta ću kad tako naleti fin kadar u videu pri preletu :) (i to je bio u pitanju automatski RTH jer sam ga izgubio na okruglo 400 metara)

Prilozi

• Kastel i most.jpg
    Kastel i most.jpg
    810.7 KB · Pregleda: 169
  • Kastel i Vrbas.jpg
    Kastel i Vrbas.jpg
    872.4 KB · Pregleda: 168
  • splav na Vrbasu.jpg
    splav na Vrbasu.jpg
    868.9 KB · Pregleda: 156
Koliko moze da se uzme za Phantom 3 Standard sa dve baterije, bukvalno kao nov, star 2 godine, malo vozen.. kutija i sve sto ide uz njega.. negde imam i racun kada sam uzeo ako nadjem..zanimljiv mi ovaj mini

Hocu da kupim Mavic Mini, običnu verziju bez fly more kit-a jer jednostavno toliki mi je budzet trenutno.

Ono što me zanima je veličina kartice koja mi je dovoljna, 16gb ili 32gb? Class 10 predpostavljam? Ima li nešto na šta treba da obratim pažnju prilikom kupovine kartica?

I koliko je potrebno vremena da se napuni baterija?

Vremenom cu kupiti onaj fly more kit, ali za sad idemo ovako na "suvo" ... [emoji24]

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

@M3 tesko da ces moci kupiti Fly more kit posebno, za air, mp1 nikad nije bilo moguće, oni su se prodavali jedino u slučaju gubitka drona i uvek ti je skuplje nego uzeti odmah ceo paket. Fly more ti je osmišljen u fazonu da platis cenu 2 dodatne baterije sve ostalo ti dodje kao poklon, sve posbeno kada se kupuje bude 30-50% skuplje.

Moj ti je savet sačekaj bolje jos malo dok ne skupis za fly more i onda uzmi kako treba. Jedna baterija je malo, primer radi odes od kuće na neku dalju relaciju imas 1 bateriju ...sta ces sa njom [emoji6] da punis traje preko 1h-1:20 sigurno, i opet nazad na to da ces tesko naci samo fly more jer sam paket po sebi ne postoji.

Za karticu od mene preporuka za samsung evo plus 32gb+, ja ih akam godinama po telefonima/ dronovima nikad problem.

Poslednja izmena:
@M3 tesko da ces moci kupiti Fly more kit posebno, za air, mp1 nikad nije bilo moguće, oni su se prodavali jedino u slučaju gubitka drona i uvek ti je skuplje nego uzeti odmah ceo paket. Fly more ti je osmišljen u fazonu da platis cenu 2 dodatne baterije sve ostalo ti dodje kao poklon, sve posbeno kada se kupuje bude 30-50% skuplje.

Moj ti je savet sačekaj bolje jos malo dok ne skupis za fly more i onda uzmi kako treba. Jedna baterija je malo, primer radi odes od kuće na neku dalju relaciju imas 1 bateriju ...sta ces sa njom [emoji6] da punis traje preko 1h-1:20 sigurno, i opet nazad na to da ces tesko naci samo fly more jer sam paket po sebi ne postoji.

Za karticu od mene preporuka za samsung evo plus 32gb+, ja ih akam godinama po telefonima/ dronovima nikad problem.

Gledao sam na ebay-u da se prodaju ili na amazonu koliko me sjecanje služi.
Jednostavno moram sad iskoristi priliku jer mi se stvorila prilika da kupim na rate, a razlika mi je prevelika u ovoj radnji (170€) razlika između "običnog" i "+fly more kit" tako da sam prinuđen da kupim ovaj...

Nije mi realna ta razlika, dok je za "običan" mini OK cijena...

Hvala, vidjecu da li je ima kod nas. A Kingstone kakve su? Vidim da su one najzastupljenije kod nas u CG

Za kingston nebi znao, na aparatima mi sandisk extreme pro na dronovima samsung evo plus.

Sto se tice kupovina drona i fly more ako si našao na ebay/amazon odvojeno super, samo računaj da ces i na to porucivanje inati PDV + carinu ako ti bude stizalo u CG jos nekih 20% na plaćenu cenu kit-a.

Za kingston nebi znao, na aparatima mi sandisk extreme pro na dronovima samsung evo plus.

Sto se tice kupovina drona i fly more ako si našao na ebay/amazon odvojeno super, samo računaj da ces i na to porucivanje inati PDV + carinu ako ti bude stizalo u CG jos nekih 20% na plaćenu cenu kit-a.

Da, da... Razumijem.
Evo vidjecu možda i uzmem ovaj kombo.

Ja sam za Mavic Mini kupio Kingston 64 GB za 20 €.
Class 10 nije dovoljno, baš je ovih dana na jednom Mavic forumu bila tema gdje se neko žalio da mu se video na Mavic Mini prekine nakon 2-3 minute, pa je pokazao koju SD karticu ima, i to je bio problem.
Piše u specifikacijama za Mavic Mini šta ti treba (dole na dnu), ja sam na svu sreću to vidio prije kupovine, treba ti U30 odnosno V30 oznaka na SD kartici, s tim da to "30" piše unutar slova "U". Pogledaj ovo. A evo primjer takve kartice.

Što se tiče cijene samog FlyMore dodatka i mene je zanimalo kako to stoji kada se pogledaju cijene svih tih komponenti. Ako sam dobro vidio negdje baterija za Mavic Mini je 40 €, a tu se dobiju dve, to je znači 80 €, a u ovoj jednoj radnji razlika između obične i Combo verzije je 97 € (kod nas u Bosni, u Mostaru). Kod Mavic Air 2 razlika je doista veća (mislim da sam negdje vidio da je baterija za njega 120 €, nadam se da nije tačno :) ).

Ja sam za Mavic Mini kupio Kingston 64 GB za 20 €.
Class 10 nije dovoljno, baš je ovih dana na jednom Mavic forumu bila tema gdje se neko žalio da mu se video na Mavic Mini prekine nakon 2-3 minute, pa je pokazao koju SD karticu ima, i to je bio problem.
Piše u specifikacijama za Mavic Mini šta ti treba (dole na dnu), ja sam na svu sreću to vidio prije kupovine, treba ti U30 odnosno V30 oznaka na SD kartici, s tim da to "30" piše unutar slova "U". Pogledaj ovo. A evo primjer takve kartice.

Što se tiče cijene samog FlyMore dodatka i mene je zanimalo kako to stoji kada se pogledaju cijene svih tih komponenti. Ako sam dobro vidio negdje baterija za Mavic Mini je 40 €, a tu se dobiju dve, to je znači 80 €, a u ovoj jednoj radnji razlika između obične i Combo verzije je 97 € (kod nas u Bosni, u Mostaru). Kod Mavic Air 2 razlika je doista veća (mislim da sam negdje vidio da je baterija za njega 120 €, nadam se da nije tačno :) ).
Aha pa da, zato i pitam... Jasno, jasno...
Dakle ova može?
8a834d1fb3f732e8dfe34a99b4fb502e.jpg

Ta Sandisk Extreme V30 A1 se čak nalazi na spisku na ovom gore linku u specifikacijama za Mavic Mini kao jedna od preporučenih :)
Evo gledam, ovde kod mene ta od 32 GB je 25€ a od 64 GB je 40 €.
Ja sam našao neku Kingston od 64 GB za 20 €.

Odlično, hocu da pripremim to sve. Kod nas je dosta povoljna, sa nekim popustom 15 evra

Ljudi, moze pomoc, preporuka, moze i ovde i moze i na pm (kontam da je zabranjeno reklamiranje).
Odlucio sam se da kupim mavic mini, ali sad se postavlja pitanje gde kupiti dron?!
Neka pouzdana radnja, ili pojedinac?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

@vlade93
Josipović, menheten, koptershop(rcsrbija) gde god uzeo kod njih ako dodje do reklama ije ili popravki nedaj boze svi ti idu preko vlade ( koptershop) ako uzmes od mađara onda ti garancija kod nas nista ne znaci, zbog te greške sam platio 860€ servis mp2 umesto 550-600 da sam bilo gde kod nas uzeo.

Ako si pocetnik i planiras da divljas moj ti savet kod nas uzmi od zvaničnih prodavaca cisto za ne daj boze, par hiljada gore dole dugoročno gledano ne znače ništa. Pritom u ovim radnjama ti je garancija 2god v.s. 1 kos madjara.

Isto vazi i za radnje tipa win win, gigatron...? Garancija je uvoznika?

Da li je neko probao DJI Flight Simulator?

Pitao sam se da li postoje tako neki simulatori a nisam ni znao da DJI ima svoj :)
Dosta je dobar za vježbanje, bar meni kao početniku. Dosta je zgodno za vježbanje istovremenog korištenja obe palice na upravljaču, da se malo stekne osjećaj, tim prije što se koristi originalni upravljač a ne neki obični gamepad za igre. U glavi imam ideje kako da izvedem u letu nešto ali tek treba uvježbati kako raditi sa upravljačem da se baš to postigne. A inače kad igram igre ne koristim gamepad pa uopšte nisam izvježban u radu sa tako nečim.
Zgodno je jer se može malo letiti/vježbati i u ovakvim danima kada je loše vrijeme napolju, može naveče, a može se i bezbjedno razbiti virtuelni dron, bolje nego pravi :)

U simulatoru se može uključiti vjetar, može se podesiti njegov pravac i jačinu.

Može se i probati Mavic 2 Pro :)

Nema Mavic Mini, ali se može vježbati sa ostalima, ne znam sad šta mu je najsličnije, možda prvi Mavic Air, ili možda Spark.

Već sam nekidan u pravom letu probao malo nekih stvari koje sam vježbao, i radi :)

Negdje sam pročitao da je dobro u simulatoru probati kako izgleda ATTI mod, probao sam, i iznenadio se, dron ne drži poziciju, ako ga poštaljem naprijed i pustim palicu on nastavlja naprijed, kao da je na ledu. ATTI mod je valjda kada nema GPS signal, dron stalno pleše tamo ovamo, i tu prikažu tajmer da vježbaš koliko dugo možeš održavati da hoveruje na istoj poziciji. Stvarno nije loše da se vidi kako to izgleda ako se nekad nađe u takvoj situaciji.

Znači ako bi se letilo indoor to bi uvijek bio ATTI.

Da li je neko proletao ispod mostova? Da li bi to aktiviralo ATTI? Na primjer most koji nije previše širok, možda 15-20 metara. To Mavic Mini proleti u P režimu za 2-3 sekunde.

Isto vazi i za radnje tipa win win, gigatron...? Garancija je uvoznika?

Mozes i kod njih oni, samo verujem da bi ti brze rešili sve ovi koje sam naveo jer su ipak opredeljeni za foto/video/rc pouzdani su i brzi po pitanju rešavanja svega (licno iskustvo + znam ih masu sa istim). Najbrži svakako koptershop jer direktno od ovlašćenog uvoznika uzimas + je ovlašćeni serviser. Dosad sto mojih sto tuđih dronova sam slao oko 10tak komada kod vlade analizu im uradi za dan dva max popravka/zamena isto traje osim ako nema na stanju onda je nedelju dve max ( jako retko )

@Vader

Mostovi su problem za sve dronove generalno posebno wifi dronove.

ATTI nije uvek po stanovima, od nekih 100+ snimanja sto sam imao po stanovima sa AIR bilo je mozda 3 sa ATTI pritom ti stanovi su neke stare zgrade po dorcolu sa 1m debelim zidovima + prizemlje. Izbegavaj ATTI kao pocetnik posebno u zatvorenom, za bilo kakav rad osim spolja je beskorisno zbog nestabilnosti.

Ljudi može jedna mala pomoc...
Uzeo sam Mavic Mini, skinuo DJI Fly app ali nema sanse da mogu da dobijem sliku "RC not connected to mobile phone"... Kad uđem u aplikaciju pise mi da uređaj nije konektovan... Kabal regularno povezao sa telefonom. Na samom dronu mi blinka ova žuta lampica... Nikako da mi se prikaže slika...
Telefon je huawei p30 pro, vidim da je na listi podržanih telefona...
Šta da radim?

p.s. probao i na samsung s7 i isti problem...nesto ne radim dobro

Poslednja izmena:
Jesi li odradio onu proceduru da se dron i daljinski pravljač povežu?
To se radi samo jednom, na početku.

@Vader , Vjerovao ili ne uradio sam sledece...

Odmah napunio baterije od drona i kontrolera. Instalirao aplikaciju, registrovao se, usao u aplikaciju klik na connect aircrafr, izabrao mavic mini... upalio dron...klik jednom kratko-klik drugi put dok se ovi propeleri malo ne trznu... ali nikako da se poveze, samo blinka ona zelena lampica. Negdje grijesim

Poslednja izmena:
Napravio :) probao...prezadovoljan...

Poslednja izmena:
Zainteresovan sam za Yagi ali ne znam kako i gdje da ih nabavim. Ima na eBay ali ne znam kako dostave sada rade zbog sve ove situacije u svijetu (kolega već mjesec i po nije dobio nešto što je naručio). Inače koliko sam vidio dosta su zadovoljni sa Yagi, ima dosta videa sa testovima. Više su direkcione, moraš preciznije uperiti kontroler sa antenama prema dronu. I trebaš imati po jedne Yagi za obe frekvencije, za 2.4 GHz i za 5.8 GHz, i onda se manuelno podesi neka od njih pa staviš odgovarajući Yagi.

Rado bih čuo iskustva ako ih je neko ovde već probao.

A ima i onaj softverski FCC hack, da domet i zbog njega bude veći, da se kontroler ponaša kao USA verzija koja ima veću izlaznu snagu pa i veći domet. Da li je to neko probao? Tu ne treba nikakva dodatna antena.

Ispadne da veci kapaciteti sandisk extreme kartica ima i vecu brzinu citanja i pisanja...........
Sad ne znam dal bi 32gb bila ok za mavic mini. Valjda jeste jer u onim zvanicnim specifikacija za mini stoji 32gb sandisk extreme

Sandisk-Memory-Card-Class10-Ultra-A1-16gb-32gb-64gb-128gb-Micro-SD-Card-EXTREME-PRO-V30-TF-Cards-100-32871250339-descriptionImage2.jpg

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno