Šta je novo?

QoS ili Load balancing, koji ruter za nizi ping...

cicija

Čuven
Učlanjen(a)
08.02.2004
Poena
609
Imam mrezu sa 12 racunara povezanih preko Dlink gigabitnog switcha, ADSL 10/1, neki zte ruter(prinudjen da ga koristim jer preko njega ide i telefon). Veza je ok, dl ide oko 900, up oko 80-90. Recimo kad je 12 ljudi na mrezi, svi igraju cs ili lol ping bude 60-80, sto je sasvim ok. Medjutim odjednom neki racunar pocne da vuce nesto(win update, av update, steam update ili ko zna sta vec) svima odmah skoci na 150-250 i pocne plakanje...

Pokusavao sam da rijesim to gasenjem svega i svacega ali kako je tu 12 compova ne mogu znati kad neko nesto novo ubaci ili recimo pokrene steam da mu radi update a on ukljuci novu igru.
NetLimiter mi nije nista pomogao, ista je stvar bila iako sam limitirao brzine. Dok sam imao stare compove na XP-u koristio sam Traffic shaper i on je bio savrsen, nikad nije bilo slicnih problema.

Malo sam se raspitivao i dobio sam razne savjete, kao QoS ce to rijesiti... dok drugi tvrde da moze malo pomoci ali da ne moze sve da rijesi.
Sto predlazete? Ruter asus n66u od 100e ili neki cisco switch sa load balance koji je oko 350. Kupicu i njega ako treba, ali bih radije prosao sa 100 ako mi moze rijesiti problem.

Savjeti?

Mikrotik?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koji bi predlozio da mi zavrsi posao?

Posto je protok samo 10/1 bilo koji ce ti raditi posao.
2011 je nepotreban zato sto placas kuciste i 10 portova koji ti relano ne trebaju imas vec switch a inace postoje danas za manje para uredjaj sa mnogo boljim procesor doduse u plasticnom kucistu i sa 5 portova.

Jeftina varijanata koja ti radi za taj mali protok ti je na primer hAP Lite ne treba ti nista bolje za 10/1 cak je i ovo previse.

Moj predlog: http://www.itsvet.com/svic_tp_link_tl_sg1016de-pdaa1-53.i?id=692

Imas i isti model sa 24 porta, ako zatreba.

U pitanju je managed switch, na hardverskoj verziji V1 admin panelu pristupas preko programa instaliranog na kompu dok V2 ima admin panel u sebi. Preporuka naravno V2.

Vise o njemu mozes da procitas ovde http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-41_TL-SG1016DE.html#overview ja cu ti samo reci da pored port based QoS (za svaki port pojedinacno podesis prioritet: lowest, normal, medium, highes) ima i 802.1P based i DSCP Based QoS ali i Port Statistics, DHCP, VLAN, Storm Control i all other goodies znaci npr mozes da nakacis sve kompove, podesis QoS po portu pojedinacno, ukljucis mu DHCP da se ruter ne muci a ruter ostavis samo za WiFi, tako bih ja mozda uradio.

I relativno je jeftin ako govorimo o smart switchevima :)

Edit:

Port based QoS objasnjenje

1. Lowest Priority (background data)
2. Normal Priority (business-critical data, email, internet, etc)
3. Medium Priority (stream multimedia, etc)
4. Highest Priority (interactive voice, video, and delay sensitive data)

Poslednja izmena:
Nije mi jasno sto bi kupio taj switch i dao 100+ jedinica za ovo sto njemu treba bolje da nas sve casti za te pare posto je to bas bacanje para. Koliko razumem osnovni problem je spor internet za toliki broj racunara sto resava ruter na ulazu, lokalna mreza mu je gigabitna i tu nema problema ako sam dobro razumeo.

Kupi za 25-35e (oglasi, radnja) najjefiniji nov Mikrotik i zavrsi posao, ako bas nisi pri parama trazi po oglasima naprimer RB133 koji se prodaje za 12-13e za 10/1 ce ti isto raditi posao.

Ono sto mi nije jasno sto autor treba da objasni gde se tu radi load balance ima samo jedan ADSL ako dobro razumem odakle stize taj drugi internet koji ide u load balance.

Ko je pomenuo spor internet? Ko je spomenuo drugi internet? Rekao je da mu treba QoS kad krene da skace ping za vreme CS sesije jer trenutna oprema ne moze da izdrzi to

Novac, do recimo 200-300e nije problem, samo da rijesim problem. A naravno da bih volio da prodjem sto jeftinije... Nije problem spor internet, naprotiv, sasvim je ok za ovo sto se radi do onog trena kad neko povuce komplet protok... e treba taj moment sprijeciti... Koliko citam ljudi i sa 30-40mb otpikom imaju slicno stanje, cim krene download odmah skace ping.

Ovo rjesenje od ninoslava mi se svidja, jos bih dodatno izbjegao tri uredjaja(ako sam dobro razumio), usput promijenio swich koji imam vec 4-5 godina. Samo se nadam da cu umjeti ispodesavati sve...

Ne treba mi da setujem svaki port pojedinacno, vec ovih nekoliko igara koje rade automatski update. Samo se nadam da ce biti u stanju to da odradi, jer recimo lol.launcher.exe je valjda isti i za download patcha i za igru, ako mu podesim high priority nece imati nikakvog efekta...

Inace u planu je optika, da makar malo brze zavrsi update. Ocekujem brzinu 25/2, samo da sredim dozvolu od kucnog savjeta...

Ja bih preporucio Mikrotik, ali moras da znad da ga podesis. PCQ queue je ono sto ti treba. Ako imas vremena i volje wiki.mikrotik.com je mesto koje treba da posetis, a ako nemas, plati nekome da ti zavrsi posao...

OK, znaci bilo koji, najjeftiniji mikrotik. Recimo pokusacu sa Mikrotik hAP Lite Tower Routerboard RB941-2nD-TC Wireless N 4xPort Router.. nije skup, pa i ako se ne snadjem javicu se da predlozite nekoga da mi zavrsi a ja fino platim :)

Da, hAP lite je sasvim dovoljan ruter za taj protok. Jeftin, a zavrsice ti posao. Imas u Netiksu veliku kolicinu, tako da narucuj i pocni polaku da ucis Mikrotik OS :)

A za optiku 25/2 ili 30/3? da ne kupujem novi uredjaj za mjesec-dva...

Ako ti ne treba integrisani wireless, toplo preporucujem novo cudo od Mikrotika - hEX verzija 3. Mnogo procesorske snage, uradice ti sta god pozelis. Kao primer navodim da bez problema kriptuje/dekriptuje 200Mbit/s saobracaja.

Wifi mi je apsolutno nepotreban. Ali ako mozes malo konkretnije, koji je model u pitanju?

Bas kao sto sam napisao: hEX rev.3. Pitaj i Netiksu, znace sta je...

on bas kaze da nema wifi taj hex.

Nemam komunikciju sa netiksom. ja sam iz cg, pokusao sam registraciju ali mi ne stize mail sa potvrdom. trazim da kupim na ebay, zato mi je vazno da znam koji tacno model preporucujete. Da li se radi o ovome: RB750r2 (hEX lite) ili RB750Gr3?

nego, sta ce meni hardverska enkripcija? kao i usb port?

Poslednja izmena:
Zato sto te lože da uzmeš mikrotik...

on bas kaze da nema wifi taj hex.

Nemam komunikciju sa netiksom. ja sam iz cg, pokusao sam registraciju ali mi ne stize mail sa potvrdom. trazim da kupim na ebay, zato mi je vazno da znam koji tacno model preporucujete. Da li se radi o ovome: RB750r2 (hEX lite) ili RB750Gr3?

nego, sta ce meni hardverska enkripcija? kao i usb port?

Mala je razlika u ceni, a razlika u snazi ogromna. Nikada se ne zna kada ces umesto tih 10mbita koje sada imas uzeti npr 100 ili 200 mbita. hEX serija nema wifi, dok hAP ima...

ipak ce mi trebati neki koji ima i kontrolu wifi konekcija. u ova dva dana imam dva puta situaciju da mi moji licni uredjaji prave lag, tako da moram i to rijesiti.

predlog? recimo da ce max veza u skorije vrijeme biti 30/3 mb, pa to da se podijeli na 13-14 uredjaja

Poslednja izmena:
Dizem ruke. Ima trolova koji su protivnici Mikrotika (ili gomilaju broj postova), tako da predlazem da pitas trolove. Srecno...

OK, hvala na pomoci. Narucio sam onaj najjeftiniji, pa ako bude malo planiracu bolje ubuduce. Vazno da vidim kako radi i mogu li se snaci sa podesavanjima.

Meni treba nesto ovako slicno, samo za kucnu upotrebu. Kada igram nesto online, a neko drugi pocne da koristi net, postaje nemoguce za igru jer je ping astronomski.

Imam telekomov ZTE H168N V3.1 ruter, ima QoS podesavanja, ali nenormalno komplikovana, pojma nemam da namestim...
Kako da sa sto manje novca sredim ovo? Vidim da na KP ima tih mikrotikova za oko 25e, da li bi mi nesto od toga pomoglo? Naravno, voleo bih da moze da bude i jos jeftinije, ne daju mi se pare na nesto sto cu da koristim dva puta nedeljno (kada igram igru,a jos neko u kuci koristi net)...

stigao hAP Lite Tower RB941-2nD-TC.

da li je moguce limitirati brzinu tako da to vazi za SVAKI uredjaj koji se prikaci na mrezu, bilo wifi bilo lan, a bez setovanja fiksnih IP adresa na racunarima?

Moze, a to je i najbolja opcija u tvom slucaju, probaj ovako,

Kod:
# Limit Bandwidth of each IP in an entire subnet:
/queue type
add kind=pcq name=pcq-upload-custom pcq-classifier=src-address pcq-rate=1M
add kind=pcq name=pcq-download-custom pcq-classifier=dst-address pcq-rate=1M
/queue simple
add name=Throttle-Each queue=pcq-upload-custom/pcq-download-custom \
target=192.168.0.0/24

Svaka IP adresa pojedinacno ima MAX bandwidth 1mbps.

Nisam se snasao sa mikrotikom... problem za problemom mi se javljao prilikom konekcije i podesavanja pa sam odustao. Mozda jeste dobar uredjaj, ali...

U medjuvremenu je stigla optika, i to neki najslabiji paket 25/2 i sve radi savrseno... ukljuce se torenti, patch i 4-5 compova cs, ping bude oko 40-50. Ne moze bolje.

Hvala na pomoci.

Sta god budes stavio, budi spreman da mozda neces dobiti bas sve sto ocekujes, jer 10/1 konekcija u danasnje vreme je jako "tanka" prica kada je upload u pitanju, posebno kada je online gaming u pitanju. Sto se mtika tice, hAp (ima wifi) bi ti zavrsio sav posao.

EDIT: Moja greska, nisam video poslednji post. ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno