Šta je novo?

QNAP/Synology privilegije

pralexis

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2012
Poena
170
Pozdrav,
Treba mi neki NAS uređaj za manju firmu pa se dvoumim između QNAP i Synologu rešenja.
Naime želim da kreiram na NAS uređaju deljivi folder kome korisnici mogu da pristupaju, kopiraju, skidaju sadržaje ali ne i da ih brišu. Na QNAP TS-431P kome imam pristum kod prijatelja uopšte ne mogu da pronađem tu opciju (ima samo osnovne privilegije RO/RW). Sa druge strane kada pokrenem Synology DSM demo tu opciju bez problema aktiviram i funkcioniše kako želim. (vidi sliku)
Da li QNAP uređaji tj njihov OS ima ovu opciju ili ne?

Prilozi

• 1.PNG
    1.PNG
    72.8 KB · Pregleda: 42
Ne znam koja ti opcija fali, evo QNAP screenshota:

Post automatically merged:

Sad sam shvatio, izgleda da nije moguće da pišeš po folderu a da nemaš opciju brisanja.

Pa nema opcije da zabranim brisanje fajlova. Ako označim samo RO onda okej neće biti omogućeno. Ali hoću da korisnici imaju mogućnost RW, dakle da ubacuju dokumente i čitaju ali ne i da ih brišu kada se jednom ubace na NAS.

Ovo je odlična opcija u okviru Synology softvera. Da li je to najnoviji 7.0 firmware?

Postoji i na trenutnoj verziji OS-a ali koliko vidim samo njihov OS ima ovu mogućnost. Ako neko zna da li postoji na nekom drugom NAS uredjaju nek javi.

Na linuxu postoji tzv sticky bit, kojim dozvoljavas samo tom korisniku da pise brise, a drugi samo da citaju. Ne znam da li ti to odgovara

Njemu treba i upis, da svi korisnci mogu da rade read i write, ali da samo jedan korisnik moze da radi delete. To preko sticky bit-a mislim da nije izvodljivo, korisnik sa pravom upisa ce uvek imati privilegiju da obrise fajl/folder za koga se vodi kao owner.

Upravo tako. Treba mi privilegija da korisnik može da čita, piše ali ne i da briše. To Synology OS ima. Imaju i sistemi poput FreeNAS, TrueNAS ali QNAP izgleda ne.

Da li ovako nesto pomaze?

Ipak sam se odlucio za Synology i rešio taj problem.

Ipak sam se odlucio za Synology i rešio taj problem.
Iako si problem rijesio, da li se to isto moglo rijesiti sa time da svi korisnici "pokupe-kopiraju" orginalni dokument iz jedne mape/foldera gdje im je opcija omogucena "read only".
A da u drugoj mapi mutiraju i snime promjene.

Ne bih znao da li to može tako da funkcioniše, jer sam bio vremenski ograničen i morao sam da rešim da odma radi. Svakako ako neko naiđe na rešenje slobodno nek podeli.

Nazad
Vrh Dno