Šta je novo?

Q9550 overklok

sasakm83

Cenjen
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poena
154
Samo sam hteo da Vas pitam kako Vam izgleda ovaj overclock. Znaci Q9550 revizija EO radi na 3850GHz, FSB1800, DDR1200, potpuno je stabilan, a temperature ne prelaze 62-63 stepena. Inace u sobi mi je prilicno toplo, oko 27 stepeni. Radio sam sve i svasta, Prime, Linx, Orthos... sve je za sada ok. Sme li da stoji ovako i dalje ili da mu smanjim takt. Inace hladi se vazdusno na OCZ Vanqusher.:)

Prilozi

• 05012010035.jpg
    05012010035.jpg
    568.3 KB · Pregleda: 179
za sada je odlicno, cak je i voltaza odlicna (pod uslovom da je stabilan)...
a ako ti temperature ne prelaze 63 pod Prime, Linx i ostalim przilicama onda racunaj da u relanom radu i realnom opterecenju nece ici preko 56 ako ne i manje....

LinX ce nabiti 70C sigurno ako je na slici Prime95 u Blend testu..
hint: CTRL+PrtScr pa paste u Paintu ce ti dati screenshot da se ne mucis fotoaparatom..

Dobar primerak :) ako sa tom voltazom stabilno radi na tom kloku ;)
Dizi ga na 4GHz :p sa sto vecim FSB-om da vidis koliko V trazi procesor..

CPU FSB (CPU VTT) nemoj preko 1.36V
CPU PLL do 1.6V (verovatno ti nece ni traziti vise od 1.5V, bar meni ne trazi)
NB 1.36V
CPU vCore nemoj preko 1.4V mada ga tim kulerom neces moci ohladiti za tih 1.4V

Smanji mnozilac memorije na 1:1 u odnosu na FSB, latencije rucno postavi na 5-5-5-15 i cpu mnozilac spusti na x6 dok ne nadjes koliki FSB moze ploca da izgura.
Onda dizi CPU mnozilac na najvisem stabilnom FSB-u da vidis koliko moze CPU..
E onda dizi mem.mnozilac i vidi koliko mozes izgurati za mem..

Temperaturu jezgara drzi ispod 73C u testovima, temp NB-a bi bilo pozeljno ispod 50C..

ajd pa javi sta si napravio..

Odlicna voltaza, ali ako hoces jos GHZ kupi bolji kuler, ako neces i taj ce biti dovoljan

voodoons bio si u pravu za LinX stabilan je posle 20 predjenih racunica nekih dva sata sam ga drzao i nije bilo greske, ali temp ide do 71c, sve ostalo je isto, voltaza nije dirana. Znaci ovaj OCZ Vanqusher i nije neki coooler. Imam Thermallight IFX14, ali brate ogroman je... Verovatno bi bile bolje temp. Kada sam ga testirao prvi put nisam obratio paznju na temp u LinX-u. A u prime-u zaista ne prelayi 63c.

brate sta cekas, montiraj tu grdosiju i uzivaj u niskim temperaturama.

Sa tim OCZ ti je ta voltaza plafon.
Montiraj IFX-14 i vidi koliko MHz mozes stabilno izvuci za CPU a koliko za slikanje ;)

Zamenio sam cooler, stavio sam Termalight IFX-14, kloknuo ga na 4GHz, radi ko:banana: Stabilan je za sada, mada cu jos da testiram , pa javljam. Hvala svima na savetima. Dosta mi je ovo, mada ne mogu da se otmem utisku da procesor moze jos:-devil-:

Prilozi

• 06012010038.jpg
    06012010038.jpg
    563.3 KB · Pregleda: 135
daleko je to od stabilnosti. Tacnije, fali ti jos 65 krugova LinX-a za neku stabilnost. Takodje, chekiraj da ti uzima celu memoriju...
Nije ti optimizovan sistem, imas malo GFlops-ova za taj klok...
Ja sa 3.5GHz imam 46 GFlops-ova, sta bi bilo da je na 4GHz? Nazalost, ovaj moj trazi mnogo V za neki klok...
q94503495.png

Slazem se da nije jos istestiran do kraja, ali ipak je fino sto je prosao i ovaj kratak test, na toj voltazi. Vidi se da obecava:), Sada nisam imao vremena za duzi test, ali nocas:mad:

povecao sam voltazu na 1.35, ali zabada ploca ovo je maximum fsb, nece ploca preko. isto se ponasa i na 1.27 i na 1.35v Stabilan je do 480FSB i preko toga ni gram. Pa ne moram bas da je gazim do plafona. neka je. Srecno Badnje vece.....

Poslednja izmena:
Vrlo su retke ploče (a treba biti i majstor i umeti ih setovati) da rade sa C2Q na preko 480MHz i da pritom budu potpuno stabilne... Smatraj se srećnikom da možeš tih 480MHz, meni je plafon potpune stabilnosti u zatvorenom kućištu nekih 455MHz, a za benchmark uz otvoren prozor u januaru može do nekih 467MHz i tu je kraj. I nije CPU problem, radi mi stabilno na 4GHz na 1.29V i na 4.2GHz na 1.34V i to na običnoj Vendetti2. Ima još lufta i uz ovo, a kamoli uz neko bolje hlađenje, ali ploča ne može...

Inače, nema smisla za svaki dan natezati do krajnjih granica, rizikuješ nestabilnost i ubrzano "starenje" procesora i ploče a ne osetiš baš neko ubrzanje. Do kranjih granica se ide samo za benchmark/hwbot.

Poslednja izmena:
U pravu si M M za starenje CPU-a i ja smatram da je drzanje tolikog overclocka za svaki dan preterivanje, Quad procesori su sami po sebi jaki, tako da nema potrebe izivljavati se. Inace radim kao PC serviser vec 10 god, nisam se nesto posebno bavio overclockom, ali u zadnjih godinu dve se po malo igram i s time. Sada cu da stavim sve na default i da cpu podesim na 3.20GHz (400*8) 1600FSB, na default voltazi mi tako radi ok, i to je to.

Poslednja izmena:
Evo kako radi na 3.20GHz i na kako niskoj voltazi, spustio sam prvo na default, pa kada sam video da moze jos nize stavio sam na 1.1v u biosu, ostalo je sve na auto, osim memorije koja inace radi na 2.0v jer je na 1200MHz. Prezadovoljan sam i necu da ga forsiram vise. Zeleo bih da procitam i Vase misljenje o ovome.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    397.2 KB · Pregleda: 135
Moje misljenje je da kad vec imas takav primerak, odcepi ga. Ako imas dobro hladjenje, ne vidim sto bi ga drzao na def.voltazi. To za starenje komponenti je prica za sebe. Ako si uzeo taj quad na 5+ godina i nemas garanciju na plocu, ostavi def.voltaze i ne diraj nista, u suprotnom, cepaj te flopsove;)

@chupo92, jako malo GFlopsova imas i pored toga sto si gledao HD film a pored toga velike su ti max.temperature sa samo dva kruga linxa, tek na 8-9 krugova linxa ces videti koliko one mogu da idu.

Evo kako radi na 3.20GHz i na kako niskoj voltazi, spustio sam prvo na default, pa kada sam video da moze jos nize stavio sam na 1.1v u biosu, ostalo je sve na auto, osim memorije koja inace radi na 2.0v jer je na 1200MHz. Prezadovoljan sam i necu da ga forsiram vise. Zeleo bih da procitam i Vase misljenje o ovome.

Sasvim OK, ali zaista bi mogao i nešto više za svaki dan bez ikakvih bojazni, na još uvek relativno niskom naponu... pretpostavljam da bi mogao da isteraš barem nekih 3.6GHz na ispod 1.20V. A evo mog dostignuća na nižim naponima, kako ga tipično držim u toku letnjeg perioda.

Prilozi

• 3737at117V.jpg
    3737at117V.jpg
    289.5 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Da li je ovolika razlika u temperaturi po jezgru normalna? Isto je i u idle.

98.png

Yorkfield mozes da guras opusteno na maksimum njegovog potencijala tj sve zavisi od primerka do primerka.
Ako ubodes dobar VID mada se svi oni krecu negde oko 1.22-1.25v .
U opsegu do 1.43v i temperaturi ne preko 70-75c ,pozeljnije ne prelaziti 70 c moze da se stabilizuje sistem.
Sa Q9550 ako se ganja malo veci klok potrebna je bolja ploca koja trpi veci FSB obzirom da mu je manji multiplier 8.5 !
Inace i tih 3.8 Ghz za nekog prosecnog usera je sasvim dovoljno.

Poslednja izmena:
Ti nisi meni odgovorio jel da? Pre mog su postovi mnogo stari a mene zanima da li je cudno da razlika u tempreturi izmedju jezgara bude ~10°C ( prvo je jezgro tj. nulto ima vecu temperaturu za 10°C od ostalih)

Baguju ti senzori na procesoru, tako da to ne bi trebalo da te zabrinjava.

Vrh Dno