Šta je novo?

Q9450-Kolika ce mu biti cena

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
475
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & DeepCool AK620 ZERO DARK ZORIA
Matična ploča
Gigabyte X870E AORUS PRO
RAM
Kingston FURY KF568C34BBEK2-32GB DDR5-6800 CL34
GPU
Gigabyte RTX 4060 Ti WINDFORCE OC 16G
Storage
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB i WDC WD4005FZBX 4TB
Zvuk
On board Realtek ALC1220 HD Audio, Altec Lansing 5100, Denon AVC-X6700H
PSU
CORSAIR RMx Series RM850x Fully Modular Power Supply ATX 3.1 & PCIe 5.1 (CP-9020270-EU)
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
Dell UltraSharp U2724D
Miš & tastatura
Logitech G502 SE Hero, Gigabyte FORCE K83
Ostale periferije
EPSON EcoTank L6290
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A54 5G 8 GB/256 GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozz svima.Kao u naslovu sto pise-Q9450 zna li mu se priblizna cena BOX varijante i kada ce se pojaviti kod nas u slobodnoj prodaji u Beogradu?

Poslednja izmena:
I mene ovo isto interesuje... Q6600 (2.4GHz) je trenutno oko 180-190e, a Q9450 je 2.66GHz a pritom će i tražnja za istim da bude velika... Ako uz to uzmeš i skoro monopolsku poziciju Intel-a, rekao bih da će cena kad se pojavi kod nas biti oko 300e.

Svojevremeno je Intel javno najavljivao i planirao da ga prodaje po $316, iliti oko 210e, ali zbog svega gore navedenog rekao bih da su male šanse da tako i bude... barem u početnih mesec-dva-tri.

Ako neko ima tačnije informacije, samo napred.

Poslednja izmena:
Svojevremeno je Intel javno najavljivao i planirao da ga prodaje po $316, iliti oko 210e
Zar nije $ = e u ovakvim stvarima?

Ako su oni rekli da će biti oko $300 to znači da će ovde biti oko 300e

U Nemackoj je 260e, kod nas da bude jeftinije u retail.... malo Morgen :D Taman je 300e realno.

Zar nije $ = e u ovakvim stvarima?

Ako su oni rekli da će biti oko $300 to znači da će ovde biti oko 300e

Pa i nije baš skroz (tj. bilo je kad je 1eur=1.25$ a sad je 1eur=1.6$ !!!).

U americi je trenutno Q6600 $250, a u EU a i kod nas oko 185eur, dakle odnos od 1:1.35 efektivno. Dakle $316 bi trebalo biti oko 240eur, ali sumnjam da će tako i biti, barem u početku, dok globalno potražnja bude veća od ponude, tj. dok se cena ne stabilzuje...

Dakle, moja lična procena kod nas je 300eur, i to na kašičicu, ali već nakon mesec dana kad ih bude dovoljno oko 260-270eur, a nakon 3 meseca 240-250eur (koliko bi i trebalo realno da košta)...

Poslednja izmena:
Bice 300 evra kada se pojavi kod nas, Q9300 je oko 250 evra.

Postoji više načina na koje se može posedovati procesor?

Možda ima više načina da dođeš do procesora, ali ga svi poseduju isto - ubodu, montiraju kuler i... poseduju ga :D

Ja ga imam oko mesec dana.ES primerak.na\\NA,oko 1V radi.Extra je.

Mali offtopic:

Može li hint kako dolazite do ES primeraka, ko vam to prodaje (da li su ES namenjeni prodaji uopšte ili se time krše uslovi pod kojima su isti dobijeni od Intel-a), jer u prodaji ih nema?

Niko o tome ni reč da zucne, kao da je u pitanju prodaja droge ili nečeg drugog nelegalnog... A sa druge strane, oni koji ih se dočepaju, javno se hvale svojim ES primercima... Da li su to primerci poslati velikim kućama (npr i Benchmark-u) na test, pa onda "ispod ruke" prodati? Zar Intel poslate ES primerke ne traži nazad?

Jesam li u pravu? Ako nisam, molim za objašnjenja i odgovore, baš me interesuje, a verujem i ostale... Naravno, bez imena, ne želim da niko bude okrivljen, ali me eto interesuje...

Poslednja izmena:
Šta je ES?

A šta to znači u praksi, po pitanju performansi i cijene?

apsolutno nista :d
cena ne postoji, a u praksi je svaki primerak razlicit...I u globalu, vise podataka o ES primercima necete naci ;)

Kako nema?:) Ovaj moj radi na 1 V stabilno.Da vidim koji ce to?:d:p
Shalim se malko ali i iz mog dosadasnjeg iskustva ES primerci su se pokazali izuzetnim.Osim toga,nisu ludi da reklamiraju sebe losim primercima.Ovi ES primerci ostvare lepe rezultate pa se onda to objavi na netu i svi polude da kupe nadolazece nove procesore Intel familije.Ima logike a?:d
E sad ja imam ESprimerak koji je 4-o jezgarni i radi na 1V.A ostali neka pate sto ga nikad nece imati:p:p
Al sam mrachannnnnn......cccccccccccccccccccccccc

Kako nema?:) Ovaj moj radi na 1 V stabilno.Da vidim koji ce to?:d:p
Shalim se malko ali i iz mog dosadasnjeg iskustva ES primerci su se pokazali izuzetnim.Osim toga,nisu ludi da reklamiraju sebe losim primercima.Ovi ES primerci ostvare lepe rezultate pa se onda to objavi na netu i svi polude da kupe nadolazece nove procesore Intel familije.Ima logike a?:d
E sad ja imam ESprimerak koji je 4-o jezgarni i radi na 1V.A ostali neka pate sto ga nikad nece imati:p:p
Al sam mrachannnnnn......cccccccccccccccccccccccc

mracni prozbori bar koliko si "zelembaca" dao za njega ;)

cisto da imamo neki "okvir cene" kada se pojave u "slobodnoj" prodaji :wave:

Nesto preko 200eu.Ali ovde ne verujem da ce biti ispod 300 eu u startu.

Poslednja izmena:
Hvala Space. Malo koji od svih njih uopste hoce da posalje robu ovamo, a pritom bi sigurno i carina naplatila svoj deo... sve u svemu, cak i oni koji imaju paypal, sve zajedno je tesko izvodljivo (rizicno)... Znam, znam, reci ces nadji nekog preko grane pa da njemu salju, ali svejedno, nije lako, jer onda taj mora da ima paypal nalog (jer se roba salje samo na "proverene" adrese), i opet je suvise rizicno i sporo (treba robu neko posle i ovamo da donese)... pustimo sada sve to.

Ali i dalje ostaje pitanje odakle tim prodavcima ES primerci? Zasto bi im Intel poklanjao iste i pustao ih da ih ovako prodaju? Moje misljenje je da se ES primerci salju sajtovima ala Anandtech, Benchmark, itd na testiranje i prikaz kako bi se trziste "pripremilo". Ako se salje samo nekolicini, kako da ih ima toliko puno (pa evo samo kod nas nekoliko ES primeraka Q9450!, a svi znamo da je Srbija samo kap u moru na globalnom IT tržištu).

Poslednja izmena:
Vecina salje, a Paypal se moze otvoriti, ako imas npr. MasterCard iz Intesa Banke (ima thread ovde na forumu o tome). Medjutim, problem sa EBay-om je sto mi nismo u EU i sva roba koja stize mora da prodje carinu. Tamo mogu da te oderu, a mogu i da ti ne naplate nista. To je jedini problem sa EBay-om.

Evo npr. ovaj salje worldwide sto znaci i kod nas.

Poslednja izmena:
sto se tice ES primeraka procesora, stoji jedna cinjenica, a to je da su oni procesori koji se dobijaju na testiranje i nisu krajnji proizvod. A to isto znaci da krajni proizvod moze imati ispravljene neke bagove koji su uoceni kod ES primeraka prilikom njihovog testiranja, naravno ako si isti primeceni

:wave:

sto se tice ES primeraka procesora, stoji jedna cinjenica, a to je da su oni procesori koji se dobijaju na testiranje i nisu krajnji proizvod. A to isto znaci da krajni proizvod moze imati ispravljene neke bagove koji su uoceni kod ES primeraka prilikom njihovog testiranja, naravno ako si isti primeceni

Hahaha, e sad si ga "eezyebo" za sve pare! ;)

q9450 ES primerak koji ja imam je 3 revizija ovog chipa.S tim shto je i prethodna revizija radila odlichno_Ova revizija je finalna i izacice u prodaju uskoro.I to je to.Nema greshaka.:D

Poslednja izmena:
Kako se tačno vidi ta revizija? Može li od spolja, na samom čipu da se vidi? Šta kaže CPU-Z za tu 3-ću reviziju, a šta za prethodne, tj. kako ih razlikovati?

Zna li neko pouzdano koji je finalni stepping i šta za njega kaže CPU-Z?

Za stepping samo treba lepo čitati CPU-Z. BTW, retail Q9450 koji je meni dopao šaka se bolje klokuje od ES-a kojeg sam onomad dobio na probu, a slična stvar mi se desila već ko zna koliko puta, tako da zabpravite te fantazije da su ES nešto ultra-ekstra.

Sve zavisi kako vam se zalomi, jedino što ES neće biti _baš loš_, dok vam se sa retailom i to može desiti.

A da, ES uglavnom nema ni garanciju.

Zamena procesora je postala moda u trecim zemljama, sto zbog licne satisfakcije, sto zbog tehnoloskog "napretka". Sacekacu da mu cena dodje na nekih 200€ pa cu da zamenim za moj.

Vrh Dno