Šta je novo?

Q8300, da li je neko "probao"?

Q6600 je "furuna" jer je u pravljen u 65nm procesu i generalno traži viši napon za isti klok od Q9300 (koji je 45nm, kao i Q8300), pa se zato više i greje na istom kloku...

Q8300 ima multi 7.5 i teško ćeš izvući znatno više od 3.4GHz za svaki dan baš zbog toga. Da bi Q6600 bio te brzine u proseku bi mu trebalo 3.6GHz (tamo gde se koristi SSE4.1 kojeg Q8300 ima a Q6600 nema, razlika je još veća), a to ne može svaki Q6600 a i onaj koji može, moraće da ga hladi neki baš dobar kuler. Q8300 na 3.3-3.4GHz može da hladi i prosečan vazdušni kuler, a 3.2GHz je sasvim sigurno ostvarivo i sa njegovim box kulerom.

P.S. Sve ovo pričam za stabilan, 24/7 rad.

Poslednja izmena:
To bi trebalo da bez problema može na default naponu i sa box kulerom...

Ima suvise malo kesa, to mu je mana. Skupljajte pare za Q9550, svako po dva jezgra, kad vec hocete qvad.

Mislio sam da ti i brat kupite po 2 jezgra i eto vam kvad. :)

Kes je bitan za sve za sta se koristi kvad.

Definitivno Quad sa vishe L2 kesha kod Core arhitekture to je presudno.
I ako kazes da bratu je potrebniji Quad nego tebi verovatno se bavi necim gde je quad primenjiv, jer za igre to je slaba primena.

Quad sa malo kesha su bacene pare ma koliko jeftin bio, znaci dobri su oni od 8mb kesha pa nagore.

Ha, koja glupost!
Imam 2 LGA775 ploce i nijedna ne podrzava Q8300!? Kontaktirao sam tehnicke podrske MSI-a i ABIT-a i dobio negativan odgovor.
Ploce su: ABIT AB9 QuadGT i MSI P35 Neo2-FR.

Q8300 je vec narucen od Spacemastera, ali cu ga morati prodati da ne ispalim coveka koji je bio extra fer prema meni.

Stvarno mi je dopi*dio ovaj Intel. Kad se pojavi novi procesor treba novi BIOS, a na njega treba cekati do ko zna kad!? Posto je Q8300 "R0" stepping ista situacija je i sa E5400. Nista od "uppgrade-a".

Ha, koja glupost!
Imam 2 LGA775 ploce i nijedna ne podrzava Q8300!? Kontaktirao sam tehnicke podrske MSI-a i ABIT-a i dobio negativan odgovor.
Ploce su: ABIT AB9 QuadGT i MSI P35 Neo2-FR.

Q8300 je vec narucen od Spacemastera, ali cu ga morati prodati da ne ispalim coveka koji je bio extra fer prema meni.

Stvarno mi je dopi*dio ovaj Intel. Kad se pojavi novi procesor treba novi BIOS, a na njega treba cekati do ko zna kad!? Posto je Q8300 "R0" stepping ista situacija je i sa E5400. Nista od "uppgrade-a".

Ovakve korisne informacije coveka dovedu u razmisljanje, sta uopste da kupi, ovi iz AMD izbacuju AM2+ procesore (Phenom II), a AM3 procesore (Phenom II DDR3) dva meseca kasnije, trenutno ne postoji AM3 ploca, i sada kada bi se covek odlucivao - sta da kupi?
Hoce Intel i recimo kombinaciju kao tvoju E8300 i posle mora da preprodaje procesor, jer oni stvarno kubure s tim biosima.

Prosto pozeli covek da postoji bar nekakvi Cyrix! :D Ili ti jos jedna firma za CPU.

Poslednja izmena:
Ovakve korisne informacije coveka dovedu u razmisljanje, sta uopste da kupi, ovi iz AMD izbacuju AM2+ procesore (Phenom II), a AM3 procesore (Phenom II DDR3) dva meseca kasnije, trenutno ne postoji AM3 ploca, i sada kada bi se covek odlucivao - sta da kupi?
Hoce Intel i recimo kombinaciju kao tvoju E8300 i posle mora da preprodaje procesor, jer oni stvarno kubure s tim biosima.

Prosto pozeli covek da postoji bar nekakvi Cyrix! :D Ili ti jos jedna firma za CPU.

Nije E8300 vec Q8300, ali dodje na isto.

Imam neku kombinaciju da ovo sve prodam i predjem na AMD.
Posto je meni prioritet gaming, uzecu ASUS M3A78 i X2 7750+.
To ce zavrsi posao.
Nista skupo, a zavrsava posao

Nije E8300 vec Q8300, ali dodje na isto.

Imam neku kombinaciju da ovo sve prodam i predjem na AMD.
Posto je meni prioritet gaming, uzecu ASUS M3A78 i X2 7750+.
To ce zavrsi posao.
Nista skupo, a zavrsava posao

Izvini greska u kucanju :type: mislio sam na Q8300.
Pa ako taj 7750+ daje bolje rezultate od tvog trenutnog procesora onda ok.

bolje sad idi na neki e8400 a kad padne cena q9550 uzmi njega...

Zasto bi prodavao kad je ovo brze ? :)
A kasnije mozes da ubodes E8xxx.

Pokusacu objasniti: ;)
Abit AB9 QuadGT me zezala pa dok to nije sredjeno uzeo sam MSI P35 Neo2-FR. Komp mije trebao pa nisam mogao cekati dok dodje na red da se popravi.

Sada imam dvije ploce i E5200. BIOS AB9 QuadGT ne podrzava E5200 (zvanicno) kao ni neke steppinge E8x00 i Q9XX0. Za sada!?
MSI takodje zeza sa Bios-ima i CPU support-om, ali su azurni i to ce uskoro biti sredjeno. Sto je najcudnije E5200 nije na listi podrzanih procesora, ali radi. Primjetio sam da overklok uopste nije stabilan preko 3GHz tj. puca test poslije par sekundi (OCCT npr.). I to ce biti sredjeno.

MSI support:"Dear Vladimir,

OK,we will release the bios on our website once it can support Q8300 (SLB5W).E5200 is not on support list for some reason that it may not pass our test or it may be unstable on your motherboard,so please notice that.Thanks for contacting MSI,have a nice day!
"
Posto mi je krajnji cilj u narednoj godini neki Q9X00 dovoljan mi je ABIT jer iako je P965 chipset, Q9550 radi sasvim OK, a i ploca je extra (placena 50Eura).

"Prelazak na AMD" je bio potez u trenutku ljutnje jer u plocu sta god da "ubodes" to radi, dok Intelu uvijek kaki neki driver.

Rezime: MSI i E5200 su nasli novog vlasnika, a ja sam do daljnjeg na Abit AB9 QuadGT i Pentiumu 2160. Cekam neki pad cijena...;)
Kao sto ovi iz MSI-a rekose:.....have a nice day :d

Poslednja izmena:
Nesto mi se cini da ces se za podrsku na Abitu nacekati je su prestali da prave maticne ploce ... tako da im je podrska i za stare ploce traljava.
Ako ti treba za gaming E8400 FTW! ili neki jaci.

Evo, ovako je kod mene za svaki dan, pa sad ti vidi da li je proc dobar ili ne.. :D

Prilozi

• q8300.jpg
    q8300.jpg
    269.1 KB · Pregleda: 143
Pokusacu objasniti: ;)
Abit AB9 QuadGT me zezala pa dok to nije sredjeno uzeo sam MSI P35 Neo2-FR. Komp mije trebao pa nisam mogao cekati dok dodje na red da se popravi.

Sada imam dvije ploce i E5200. BIOS AB9 QuadGT ne podrzava E5200 (zvanicno) kao ni neke steppinge E8x00 i Q9XX0. Za sada!?
MSI takodje zeza sa Bios-ima i CPU support-om, ali su azurni i to ce uskoro biti sredjeno. Sto je najcudnije E5200 nije na listi podrzanih procesora, ali radi. Primjetio sam da overklok uopste nije stabilan preko 3GHz tj. puca test poslije par sekundi (OCCT npr.). I to ce biti sredjeno.

MSI support:"Dear Vladimir,

OK,we will release the bios on our website once it can support Q8300 (SLB5W).E5200 is not on support list for some reason that it may not pass our test or it may be unstable on your motherboard,so please notice that.Thanks for contacting MSI,have a nice day!
"
Posto mi je krajnji cilj u narednoj godini neki Q9X00 dovoljan mi je ABIT jer iako je P965 chipset, Q9550 radi sasvim OK, a i ploca je extra (placena 50Eura).

"Prelazak na AMD" je bio potez u trenutku ljutnje jer u plocu sta god da "ubodes" to radi, dok Intelu uvijek kaki neki driver.

Rezime: MSI i E5200 su nasli novog vlasnika, a ja sam do daljnjeg na Abit AB9 QuadGT i Pentiumu 2160. Cekam neki pad cijena...;)
Kao sto ovi iz MSI-a rekose:.....have a nice day :d

Sta god ti mislio, taj abit je slab za quad. 965 chipset je mator ko biblija (s939) i ne znam sto se uopste nerviras. ti bi na nesto 4 godine staro da bodes nesto sto je maltene najnovije samo zato sto ima isti (lga775) socket? Nece to tako da moze ;)

Nadam se da si ok posle saobracajke, steta za upgrade ali bitno je da si ti ziv i zdrav! :smash:

@crossfire: samo neka si ti u jednom komadu :)

@gx-x: najbolje da je 4 godine star 965 ;)

P965 Broadwater 82P965 (MCH) ICH8 / ICH8R / ICH8-DH June 2006

Nego nesto se razmisljam oko te podrske, da li je problem samo u mikrokodu ili je problem i u jos nekim opcijama biosa koji treba da podrzi novije procesore? Ili je u sustini veci problem u skrtarenju proizvodjaca maticnih ploca koji nisu ispostovali specifikaciju za QC procesore?

Ovo pitam jer sam nekada davno ubacivao mc patcheve u BIOS starih P3 ploca, no davno bilo pa se pitam da li se nesto promenilo od tada...

Sta god ti mislio, taj abit je slab za quad. 965 chipset je mator ko biblija (s939) i ne znam sto se uopste nerviras. ti bi na nesto 4 godine staro da bodes nesto sto je maltene najnovije samo zato sto ima isti (lga775) socket? Nece to tako da moze ;)

Nadam se da si ok posle saobracajke, steta za upgrade ali bitno je da si ti ziv i zdrav! :smash:

Uz duzno postovanje, i jesi i nisi u pravu ;)

Na ovakvoj ploci (kod zeta) radi C2Q9550 sasvim opusteno. Ploca jeste malo matora, ali usudjujem se reci bolja od vecine P965 ploca i nekih P35 "vanila" (aka P5K SE...).
Problem je sto je Abit "umro" pa neam vise novih BIOS-a-zadnji je iz cini mi se avgusta 2008. Taj BIOS (1.7) donosi podrsku za procesore FSB 1333, ali "C0" stepping.

Kasno sam nasao na Hexus-u bios 1.8 (koji nisam ni "turio") koji je neki lik dobio od Abit teh. podrske i koji otklanja i taj problem oko steppinga.

P.S. Ja sam u komadu, auto je u komadima :smash:

mislio sam na to da je chipset mator, imas, pazi sad, PET novijih chipseta posle njega ;) Fora je u tome da ne treba da budes kivan ni na intel ni na abit zbog toga. Prosto - stara tehnologija i najnoviji procesori nisu duzni da rade zajedno zato sto imaju isti soket. To je sve sto sam hteo reci.
+ na sve to, quad core zahteva i kvalitetnu naponsku ako oces da ga oc (pri tom mislim na blagi, a ne ekstremni oc) tako da sve i da ti radi verovatno ne bi otisao mnogo daleko od default :S:

PS. Dobro je da si ok :wave:

Covek je skrsio auto a vi i dalje o cipsetu.

Covek je skrsio auto a vi i dalje o cipsetu.

Zao nam je sto se to dogodilo...

Ali ovo je tema o Q8300, i da li ga je neko probao, pa shodno tome ovde i postujemo, ako coveka vise ne interesuje proc, interesovace nekog drugog.... ;)

evo i mali update....

Prilozi

• q8300_3800.jpg
    q8300_3800.jpg
    324.7 KB · Pregleda: 92
Nazad
Vrh Dno