Šta je novo?

Q8200 ili Phenom II 965

Haha, pa ti u budzet plochu ne mozesh da stavish CPU sa TDP vecim od 95W, a za takve morash da se ubijesh da ih nadjesh, jer su to uglavnom procesori novijeg steppinga.
Pored toga ti u budzet plochi imash prastari AM2+ socket gde mozesh imati samo DDR2 memoriju i time cesh samo josh vishe da osakatish svoje performanse.

Sta kazes ne moze Phenom X4 955 na MSI 770-C45, to ti je budzetska ploca?? Ova ploca podrzava procesore sa TDP do 125W ukljucujuci i X6 mada nije preporucljivo.

U svakom slucaju gleda se budzet kojim se raspolaze pri kupovini i sta se uklapa za te pare. Sandy Bridge i5 jesu bolji od bilo kog Phenoma, ali kako sam rekao sve zavisi od budzeta. Da se ne zavrsi na raspravi AMD vs Intel, jasno je da Intel trenutno ima bolje procesore i tu nema dileme.

Ti kupi MSI plochu ako zelish, ali nemoj meni da se zalish ako bude bila shit.
Ja sam jednom kupio MSI plochu i nikad vishe, tako da necu ni drugima da preporuchim MSI ploche.
Jesam ogranichen shto sam samo gledao cene Asus plocha, ali je zelim vishe da mi se deshava da mi crkavaju RAM moduli ili pucaju kondenzatori samo zato shto sam previshe ushtideo na matichnoj plochi.

Ta MSI 770-C45 je bestbuy za AMD, sastavio sam gomilu konfiguracija sa ovom plocom i nije bilo problema, ni ja ne gotivim MSI, ali ova ploca se sasvim ok pokazala. Da i ja smatram da je Asus No1 sto se tice i grafickih karitica i ploca. Posle njega svi ostali.

Aha, ja mislio pričaš o starim i3 procesorima, pa mi je bilo čudno, pošto znam da je athlon x4 brži od njih :)

Inače, pokretaču teme bih preporučio dve varijante.. Ili da proda sve u kompletu pa pazari neku noviju am3+ ploču kad se pojavi za neki dan (stiže u jednu našu veliku prodavnicu ;) ), i da pazari neki x4 sa ddr3 pa da kasnije pređe (ili ne mora) na BD, ili da nađe neki polovan Q9xxx i tera tako mašinu još nekih dve godine, jer realno, igranje igrica i nije više tako preterano zahtevno. Kad meni sa mojom konfom radi sve na max u fullHD rezoluciji (bez DoF u metrou i crysis 1, naravno :) ), radiće i njemu/tebi.

Sve je stvar želja i mogućnosti. Ako je želja da se ima brži komp, onda je i neka od ove dve varijante ok, a ako je trip imati ddr3 i brži procesor od phenoma 955 , to je već stvar koja zahteva veća ulaganja.

:wave:

Poslednja izmena:
U naslovu teme pise q8200 ili 956BE.Nazalost mi ni u kom slucaju nismo pomogli decku samo smo nabacali gomilu informacija,a njemu to sigurno ne koristi.
-U narednih dva meseca se isplati uzeti AM3 platformu za male pare jer u sustini to je odlicna platforma.Uvek postoji bolja skuplja brza i novija varijanta svega ali ne za 200e za koliko se moze uzeti 870 cipset 955BE i 4GB ddr3 za te novce intel nema nista,a kad se buldozer pojavi ta cena bice jos niza(ne drasticno ali sigurno niza)
Q8200+ RAM i MB koji poseduje moze za solidnu svotu nova da proda i da predje odmah na AM3,bice znatan dobitak na performansama i imace masinu koja je u garanciji 3 godine.

menjanje quad core intela za AMD trenutno ima SAMO smisla ako se kupuje AM3+ ploca i planira buldozer CPU kasnije, ovako ..... mlacenje prazne slame :)

+1

S tim da su AM3 ploce u koje ce moci da se ubode Bulldoza (CHFIV i slicne) reda velicine 200e a veliko je pitanje je kako ce to da fercera, tj koji stepen ogranicene funkcionalnosti sa Bulldozerima ce biti u pitanju.
Ono sto moze da se ucini interesantno kad je AMD platforma u pitanju jeste neka bbfb AM3 ploca sa solidnom i hladjenom naponskom(mada je tih 8+2 po meni vrlo upitno i problematicno za klokovane Phenome-za SB koji ima TDP od 95w ima vrlo finih i povoljnih ploca sa 12+2 i cak 16+2 phase +DIGI VRM) i ovi C3 Phenomi najnovijih nedelja proizvodnje jer je AMD stvarno iscedio i zadnji atom snage iz 40nm procesa i doveo ga do savrsenstva (primer je najnoviji 980X PhenomX4 koga su oni Cesi poterali na 5gHz na vazduhu) ali opet-tesko je naci racunicu, kada ga neki SB i5 na defaultu ostavlja iza sebe i tako besno klokovanog.
Mislim da jednostavno ne postoji nacin kako bi se opravdalo ulaganje u sadasnju AMD arhitekturu, znaci opcije su ili uzeti Intel SB ili sacekati 11. Jun i Bulldozera.

Q8200+ RAM i MB koji poseduje moze za solidnu svotu nova da proda i da predje odmah na AM3,bice znatan dobitak na performansama i imace masinu koja je u garanciji 3 godine.

Ovo, na zalost nas koji volimo AMD, nije tacno, phenom II i c2q su tu negde, cak mislim da je c2q nesto bolji klok za klok, tako da nema poente prelaziti na am3 i to bas nikakve... konkretan primer koji je mene ubedio je ortakov q6600 (OC na 3.6ghz) protiv mog phenom II 965 c3 (OC na 4.4ghz), oni su non stop bili tu negde, cak je q6600 u nekim igricama izvlacio i vise iz gtx570... jedino ako se klokuje NB na oko 3ghz onda phenom II poleti ali opet to bas nije izvodljivo na low-end ploci...

Ovo, na zalost nas koji volimo AMD, nije tacno, phenom II i c2q su tu negde, cak mislim da je c2q nesto bolji klok za klok, tako da nema poente prelaziti na am3 i to bas nikakve... konkretan primer koji je mene ubedio je ortakov q6600 (OC na 3.6ghz) protiv mog phenom II 965 c3 (OC na 4.4ghz), oni su non stop bili tu negde, cak je q6600 u nekim igricama izvlacio i vise iz gtx570... jedino ako se klokuje NB na oko 3ghz onda phenom II poleti ali opet to bas nije izvodljivo na low-end ploci...

Nema shanse da je Q6600 na toliko manjem kloku bio priblizan PII X4.
Drug i ja smo uporedjivali moj Xeon i njegov X4 955 BE i clock za klok je bilo gusto, stim shto je u stvarima vezanim za memoriju njegov X4 prolazio bolje jer je imao DDR 3 1600, a moj Xeon je mogao da fura samo 1333 MHz zbog moje ploche, dok su stvari koje su vishe vezane za procesor radile bolje na Xeon-u.

965 je bio na ddr2 na 1120mhz sa NB na 2.2ghz dok je q6600 bio na ddr2 1066mhz... da je 965 bio na ddr3 sa 3ghz NB verujem da bi bilo drugacije ali opet ne dovoljno da opravda prelazak sa c2q na pII...

Ma bre razlika kod tebe je josh malo pa 1GHz, Q6600 na 3.6 ne bi trebalo da moze da pridje X4 na 4.4, to je neka anomalija kod tebe.

Postoji mogucnost, ali ima negde uporedni test q9xxx i 955 ovde na forumu a i po netu...

....jel bese moze 955 na plocu sa sb600?

Nazad
Vrh Dno