Šta je novo?

Q6600

markoni96

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2009
Poena
319
Pozz. Interesuje me koliko maksimalno mogu da klokujem Q6600 sa box coolerom na p31 d3l ploci? Ostatak je Antec 750w Sapphir 6850 2gb Geil DDR2 800mhz... 🙂ima li nekih problema sa tom plocom posto je trostepena... 🙂

Zavisi od primerka ploce, a i od samog primerka procesora. Rekao bih da bi mogao da ide na nekih 3.2 GHz, a da pritom temperatura ne pravi problem.

Naravno, treba obratiti paznju i na napon procesora. Neka ti granica bude 70c/1.40V.

od ovok lika sto je brat kupio procesor kaze da ga je drzao 2 godine na 3.6GHz na Extra Coleru isto tako i ploci...znaci slobodno na 3.2 ili vise?

Sa box kulerom na njemu možeš da ga klokuješ jedino ako ne dižeš voltažu. Ako hoćeš velike klokove treba ti i mnogo bolji kuler. Vidi i preko programa CoreTemp koji je VID tom procesoru pa ćeš otprilike znati šta da očekuješ od njega, ali samo sa boljim kulerom.

daj preporuci neki a da nije skup...

Sa box kulerom na njemu možeš da ga klokuješ jedino ako ne dižeš voltažu. Ako hoćeš velike klokove treba ti i mnogo bolji kuler. Vidi i preko programa CoreTemp koji je VID tom procesoru pa ćeš otprilike znati šta da očekuješ od njega, ali samo sa boljim kulerom.

i malo bolja ploca, taj p31 nije bas za oc.

znam to, bas zato i pitam koliko i sta....koji cooler da uzmem ? da nije skup ....

Ako vec zelis da ganjas neki veci klok, uzmi kuler tipa Cooler Master Hyper 212+. Sa njim komotno mozes da teras procesor i preko 3.6 GHz. Naravno, ako je primerak dobar.

Postoji jos jedan problem. Ploca je losa za OC. Ako ces i nju da menjas, preporucujem ti da ides barem na Asus P5QL-E, jos bolje Asus P5Q-PRO. Gledaj oglase, mozda naleti nesto povoljno.

ok...ja sam mislio mozda da uzmem kuler za narednih 5,6 godina tipa cm v8 ili noctua nh d14 pa da sam miran...ima li potrebe za njega?

Ja vise od dve godine furam [email protected] 24/7 na DFI BloodIron P35-T2RL ploci. Napon je 1.51V u BIOS-u sto mu uz neki vdroop dodje 1.47. Temperatura posle dvocasovnog opterecenja u Prime95 ne prelazi 56 stepeni.

Sto se tice kupovine novog kulera prvo nam reci koliko bi novca hteo da izdvojis?

pff nisam siguran ajd recimo 50e ali da mi onda sluzi dugo ili jeftiniji pa samo za q6600...

De bre, 1,5v napon, chime ga hladish da dobijash tako niske temperature? Iskreno ne mislim da je sigurno terati Core 2 Quad mnogo preko 1,4v

ok...ja sam mislio mozda da uzmem kuler za narednih 5,6 godina tipa cm v8 ili noctua nh d14 pa da sam miran...ima li potrebe za njega?

Hmm... Lepo zvuci to kupim kuler od 50-100e i miran sam narednih 5-6 god. Nazalost, nije tako. Skoro svake godine AMD i Intel izbacuju nove generacije procesora, tako i sa njima novu generaciju platforme.

Kuleri koji danas postoje na trzistu nece biti aktuelni za nekih 2 god., jer nece imati podrske za nove sockete. Tako ti je to, reklama je cudo.

Uzmi CM Hyper 212+, nista ti ne treba jace od toga, a ostatak para potrosi na neku plocu.

Nasao sam OCz Venndeta II pa me interesuje jel ona ok cena je 20e...

Ako ti je revizija procesora G0 takt od 3.6 Ghz je skroz ostvariv. Moj lično radi na 3.6ghz pri naponu od 1.392V (1.388 pri opterećenju) 24/7. Može uz neki "normalniji napon (do 1,5V) i stabilnih 3,8 Ghz da izvuče, ali je po meni to već silovanje procesora, pogotovu ako planiraš da ga duže koristiš.

Što se G31 ploče tiče, ona nije srećno rešenje ni za OC nekog dc procesora, a kamoli quad-a, pogotovu onih starijih izrađenih u 65nm. Iskreno bi se iznenadio kada bi uspeo na njoj da poteraš Q6600@3,6 Ghz. Planiraj da ti je neki minimum ploče za uspešan OC tog procesora neka ploča sa P35 chipsetom.

Pošto je Q6600 jedan od "toplijih" procesora (105W na def naponu i taktu za G0 reviziju) za ozbiljan OC ti treba ozbiljan cooler, tipa CM Hyper 212+ ti je neki minimum.

Može i Vendeta II za te pare.

Nasao sam OCz Venndeta II pa me interesuje jel ona ok cena je 20e...

Mislim da je bolje da ides na CM Hyper 212+. Univerzalniji je. Vendetta II je dobar, ali je mator.

Imas ga za 23-25e u radnjama.

De bre, 1,5v napon, chime ga hladish da dobijash tako niske temperature? Iskreno ne mislim da je sigurno terati Core 2 Quad mnogo preko 1,4v
Hladim ga vodom isto kao i NB maticne ploce. Pre dve godine sam mu nasao stabilnu vrednost tek na toj voltazi. Secam se da mu je i fabricka vrednost voltaze bila visoka u odnosu na druge modele. Kad mi prodje prijemni vraticu sve na default pa cu krenuti sa OC od nule ne bih li nasao neku nizu vrednost ali mislim da sam to vec pokusavao i da nije imalo vajde.

Sto se tice kupovine kulera, svakako da ce mu Hyper 212+ zavrsiti posao. Neka mu samo obezbedi pristojan protok vazduha u kucistu i to je to. I da, postaraj se da ti je kuciste dovoljno siroko za taj kuler da ne bude posle problema.

ok ok bas i ja sad upravo radio prijemni(za osnovnu)...Jeste G0 verzija q6600, da li ce biti potrebno menjati takt ram memorije takodje i koliko? sada ovaj geil radi na 800MHz...

Nema potrebe da se klokuje i memorija ako ćeš držati cpu na 3.2GHz (8*400) ili 3.6GHz. Nego nisi napisao koji ti je VID procesora, čisto da znaš šta da očekuješ od njega i u zavisnosti od toga da juriš kuler i bolju ploču ako treba.

Uf, b3 revizija, nećeš se sa njim usrećiti pri klokovanju. Ček, zar nisi napisao na prethodnoj strani da je g0?

ma citao sam nesto o g0 pa sam se zbunio...inace ovaj lik ciji je q6600 bio kaze da ga je drzao stabilnog na 3.6ghz 2 godine 24/7, da li je ? 😀

Ne mogu da tvrdim da nije, ali koliko sam pre čitao ni g0 revizija sa tim VID-om ne može da se klokne na 3.6GHz a da se ne greje ko furuna, pa su ljudi držali procesore na 3.2GHz.

ok znaci sa hyperom 212+ i ovim trenutno sta da uradim ?

Kreni prvo na 2.8GHz, pa ako je stabilan bez dizanja napona onda probaj 3.2 ali ćeš morati da dižeš napon. I prati temperature, po intelovom sajtu ne bi trebalo da se pređe 62 stepena. Mada mi je ovo dosta čudna temperatura. Možda bolje da sačekaš da se javi neko ko je imao iskustva sa klokovanjem b3 revizije.

Isplati li se zezati sa prelepljivanjem podnožja ako se želi skromno kloknuti na 3GHz?

original.jpg

Da se izbegne čeprkanje po BIOSu. Imam traumu od posledjeg neuspelog overkloka kad je morao CMOS da se resetuje i RAID niz nije više hteo da radi. 🙂

Nazad
Vrh Dno