Šta je novo?

q6600 i gtx660?

kilowatt

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
319
da li je moj procesor Q6600 3.0GHz dovoljan za iskoriscenje kapaciteta gtx660 ?

Kad god spariš neki CPU i GPU, jedno će uvek da bude usko grlo za drugo. U ovom slučaju će Q6600 da bude to, ali ne mnogo. Iz iskustva znam da OC na 3,2 GHz nije problem, dok 3,6 već zahteva neko iole bolje hladjenje (sem ako ti ne smeta 70+ stepeni temperatura). Ja bih uzeo 660 da keš nije problem (imamo slične konfiguracije), na kraju krajeva, ostane ti grafika kad menjaš platformu.

I koliko bi FPSa dobio otprilike vise u odnosu na gtx460 kada bi na postojeci Q6600 3.0Ghz nadovezao gtx6600 ?

To ne moze niko da ti kaze, jer zavisi i od igara i od limita procesora u nekim naslovima, narocito novijim. Prilicno gruba procena je da mozes da ocekujes boljitak ne manji od 30% i ne veci od 70%. Mislim da je GTX 660 poslednji opravdan (ne i idealan) upgrade masine koju imas.

Poslednja izmena:
Ja bih se na njegovom mestu pre otarasio q6600 i ploce, dok su jos na ceni, i kupio polovan i5 2400 i Asus plocu od 80e, toj gtx460 i dalje nista ne fali. Procesor moze da proda za 70e, plocu za..45e verovatno, znaci matori procesor prakticno zameni za novu Asus plocu a sa na preostalih 45e doda jos 100e i kupi odlican polovan i5 2400. Kapiram da ce na sledecu jesen gtx660 kostati 160e, onda proda gtx460 za 80e i doda jos toliko.

Mislim da ce taj cpu biti svakako usko grlo za tu grafiku,meni je [email protected] ghz davio ATI 6870 (to se najvise odrazavalo u minimalnom fps-u) medjutim kada sam presao na i5 750@ deff (bivsa masina) sve je prodisalo! Moj savet- sve to lepo komplet u oglase (dok se jos moze neka lova izvuci) pa lepo neki i3 Sandy,upalis mu HT i uzivaj!

Probaj da dignes cpu na 3.6 to bi trebalo da bude ok. Ja sam moj q6600 svojevremeno uspeo da stabilizujem na 3.8 i na njemu je radila 6950 i nije bilo problema.BF3 je radio jako dobro. Ostale igre nisam probao.Kasnije sam ga zamenio sa qx9650 na 4.0ghz, i recimo u 3dmarku11 je kasako oko 300poena iza i5 2500k na 4.5ghz koliko se secam. Verovatno neces uspeti da izvuces maksimum iz 660 ali ce to raditi sigurno dobro. Ako se odlucis da ides na noviju kofiguraciju, ispod i5 ja ne bih isao.

3.8GHz na Q6600 je dosta ambiciozno cak i sa top vazdusnim hladjenjem i ventilatorima na vecem RPM. Vecina dobrih primeraka je islo 3.6GHz i preko toga za 24/7 ni ne treba ocekivati. No cak i na 3.6GHz 100% znam da ce CPU gusiti kartu ako se igra na standardnom 22" monitoru (1680x1050) a u nekim naslovima ce gusiti cak i u full HD rezoluciji (jasno je valjda da sto je rezolucija veca, GPU dominira i CPU ima manje udela).

Ne znam(o) koju rezoluciju kilowatt koristi, no svejedno u zavisnosti od igre bice odredjeni % zagusenja. Moje misljenje je promeniti i platformu ako finansije to dozvoljavaju, a nije da se ne moze iskombinovati uz neku manju doplatu. Q6600 i DDR2 su i dalje na ceni. DDR3 je jeftin a takodje se moze naci povoljno i neka ploca za npr. neki i5.

P.S za bilo kakav OC o kome se prica je potreban i hladnjak od ~30-50E, i to je sve trosak a opet se ne bi "uradio posao".

Poslednja izmena:
Uostalom neka proba sam i neka vidi. Ako ga guši neka menja, ako ne neka uživa.

^^^ upravo tako. A i svako ima svoj neki prag tolerancije sta mu dobro radi a sta ne,najbolje da proba,pa ako bude zadovoljan kako sljaka-super!

Hvala vam na savetima,mislim da je najbolje da se otarasim ploce i procesora za pocetak.Zadrzacu gtx460 kupicu neki polovan i5 i plocu koristicu jos malo gtx460 pa cu je prodati.A koliko bi boljitka imao sa kupovinom i5 2400proc. u odosu na sadasnji q6600 ?

pametnije ti je da ides na neki sa K oznakom, 2500k ili neki iz ivy familije, malo je skuplji ali ce mnogo bolje da se klokuje, sa 2500k vec mozes da ocekujes ogroman napredak u odnosu na sadasnji.

Sve zavisi koliko je covek vican OC-u....

Moj kolega je na Q6600+P35 plocu stavio ASUS GTX660 (pre toga je imao GTX 460) i sve radi OK na Win XP.
Kad je ukljucio Win 7 komp se zapucao pri bootovanju.
Pokusao covek sa novom instalacijom i opet isto.
Sta mislite da nije mozda problem zbog ploce (stari set instrukcija itd..)?
Stavio je BIOS na MB i opet isto.
Inace ima ASUS P35 plocu..

Imamo skoro istu konfiguraciju,interesantno je da su i GTX 660 i 660ti mali potrosaci tako da i ja imam istu dilemu kao i ti,maksimalno kolko mogu da se isprsim je 100 evra za upgrade samo ne znam sta mi vredi uzimati od proc i ploca i da li je AMD varijanta u tom slucaju isplativija sto se tice odnosa cena performanse.

Pazi ,ovaj moj kolega ce danas menjati konfiguraciju, ici ce na AMD i precice sa DDR2 na DDR3..
Konkretno, ima 100e i sad ce menjati plocu,proc i memoriju za AMD Phenom II 965, Gigabyte 990xa-ud3 i 8 GB DDR3 RAMA.
Opet novo je novo, a sve ce mu raditi brze (razlika u taktu procesora je skoro 1 GHz) verujem..
Javljam veceras njegove i moje utiske u radu, posto cemo veceras sklapati racunar i videcemo da li ce napokon GTX660 proraditi na ovoj mashini..

Zamenili smo plocu, proc, memoriju..
Sad je to druga masina, sve je malo bolje, utegnutije, tecnije..
Mislim da neces pogresiti ako predjes na AMD, makar na PII 965..
Za tih 100e razlike imaces novu mashinu koja radi na 1 GHz brze, 8GB RAM-a..
(on je sebi uzeo GA-990XA, PI 965 i 8GB DDR3 1866MHz)

Mislim da ce taj cpu biti svakako usko grlo za tu grafiku,meni je [email protected] ghz davio ATI 6870 (to se najvise odrazavalo u minimalnom fps-u) medjutim kada sam presao na i5 750@ deff (bivsa masina) sve je prodisalo!

ovo je apsolutno nemoguce (bar iz mog iskustva).....

kako sam vec spominjao,posto sam isto u dilemi da li da kupim neku gtx660/ati 7870 karticu,imam identican procesor q9400 na fabrickom kloku od 2.66 ghz i msi 6850 karticu (fabricki malo klokovanu) i u zahtevnim igrama gpu load je najcesce oko 90-99%,a cpu load je oko 60-85%.......sto znaci,da je u ovom slucaju usko grlo kartica a ne procesor.....

e sad 6870 nije mnogo brza od (klokovane) 6850 a jos kada se procesor digne na 3,2 ghz,NEMA SANSE da ovaj quad gusi 6870 karticu.....a verujem da je to slucaj i sa dosta jacim karticama...

Kada bi sa tog q9400 presao recimo na i5 750 kloknut na nekih 3.8/4 ghz,video bi o cemu pricam ;) e sad,doduse,ja sam bio na nekoj p35 ploci,ddr2,pciepress 1.0,moguce da je sve to uticalo na gusenje karte...

ma ne sumnjam da je sa i5 mnogo bolje naravno da jeste,nego pricam o tome da je nemoguce da q9400 klokovan na 3,2 ghz toliko gusi 6870 karticu pa da igranje bude mucno tj da je minimalan FPS...

doduse,zavisi i u kojim igrama....evo ja bas igram Skyrim(1920 x 1200) sve na high ili ultra (samo al 4x af 4x) i fps ne pada ispod 50,uglavnom stoji na 60.........Alan Wake sve na ultra fps 35-40....NFS (2012) sve na ultra fps oko 25-30....

Ja sam najvise primecivao u Crysis1 i Crysis warhead,gde je min fps bio osetno manji nego sa i5 750 koji je cak i kada je bio na deff davao mevi min fps....ali opet kazem,moguce i da je do platforme.A opet imas i u temi o GTX 660 TI gde je covek presao sa q9550 (mislim da je cak bio i klokovan) na i5 3570K,pa mu je 660TI bukvalno poletela,min fps se duplo povecao!

Imao sam Q6600 + GTX460. U Battlefieldu 3 sam imao oko 45 FPS. Sad sam presao na i5 3570k i potpuno ista GTX460, ali sad imam oko 65-75 FPS. Ne da je pomogao, nego i Photoshop CS6 / Lightroom 4 sada lete kao ludi!

Imao atlona x4 na 3.3GHz

Sada FX 6300 i sa njim je 6850 na 940/1150 progledala. (da ne pominjem far cry 3, crysis 3, pa i crysis 2) dok AC3 je bio neigriv na otvorenom (kakva god podesavanja) Novi Tobm Raider se mucio sa atlonom, bf3 je min fps bio i ispod 20 a sa novim nikad ispod 30

najvise poboljsanja u krizi (medium)i far cry (high) jer tu mi je gpu bio u proseku na 80% iskoriscenja (FullHD) dok je sada sve to lepo zakucano na 100%..

sto sam ovo kucao, pa taj atlon je tu negde kao q6600

ne teram te da predjes sad na AMD i FX procesore, ali hocemo svi da kazemo, za tecno igranje veoma je bitan minimalan FPS, sto jaci cpu to je taj minimum veci i nema trzanja u igri...

ja sam recimo jurio mnogo dugo i5 ali kada se preracunao nisam imao ni za cpu a kamo li ploca, ovako sam samo cpu promenio i nekada ako bude bilo vise para... sto da ne i5 :)

Ja sam koristio Q6600, MSI GTX 660, sa 4Gb DDR2 800Mhz, na MSI P6N Platinum. Kada je procesor radio na stock brzinama igre poput DXHR su imale nenormalan fps range, fps mi se kretao od 17 do 140. Problem je bio sto maticna je imala nforce 650 chipset i nije podrzavala vise frekvencije od 2.8. Cuo sam da grafa radi odlicno ako ga klokujes na 3.4Ghz, na 3.6Ghz je vec malo nestabilan (nece da izgura prime95 cetri sata bez padanja).

Sada na i7 3770K, 16Gb 2133Mhz DDR3 fps ima vrednosti sa benchmarkova, 80 do 120.

Mada posto ga teras na 3.0Ghz mozda moze i dalje, ako hoces da procesor ne koci grafu uopste, procesori Q serije su iovako tenkovi.

Ja sam imao slicnu dilemu, mada mene je maticna upucala. Da sam mogao CPU da klokujem preko 2.8Ghz nov komp ne bi uzimao bar jos dve godine kod igre ne pocnu da traze 4Gb i vise rama. A posto sam morao maticnu da menjam, ram sam morao da menjam, procesor je vec bio mator, a ako bi pucao pare na hladjenje bolje mi da potrosim to na novi cpu, i tako u krug, novo, novo, novo i na kraju prodo stari komp da ispeglam troskove malo, zaduzio se na kratko i tako stigo do novog kompa samo zbog ziljave maticne.

Imao sam Q6600 + GTX460. U Battlefieldu 3 sam imao oko 45 FPS. Sad sam presao na i5 3570k i potpuno ista GTX460, ali sad imam oko 65-75 FPS. Ne da je pomogao, nego i Photoshop CS6 / Lightroom 4 sada lete kao ludi!

Ovo mi nije jasno, za Adobe. Oba CPU su realno ti negde, nije to nebo<>zemlja razlika, a sta to leti?

Ovo mi nije jasno, za Adobe. Oba CPU su realno ti negde, nije to nebo<>zemlja razlika, a sta to leti?

Q6600 ima oko 2900 benchmark poena. i5 3570k ima oko 7000 poena. To nije negde tu, to je vise nego duplo. Inace, oba procesora sam drzao na stock, ne bavim se clockovanjem, mada mi se i5 sam nesto dize do 3.8GHz.

Inace bavim se profesionalno fotografijom, pa moram da editujem fotografije velicine 5184x3456, primenim sharpen/crop/levels/shadows/highlights/white balance/whites/blacks . . . I to sve kad radis na slicici sa mobilnog, bude instanto. Ali kad radis na toliko velikoj fotki, veruj mi, to potraje poprilicno lepo. O lightoomu da ne pricam. Ako nisi editovao toliko velike fotografije, ne kontas koliko on jede CPU/GPU. Zahtevan ti je kao BF3 na Ultra settingsima.

^^^
:O
Ko bi rekao, da je tolika razlika.

Nazad
Vrh Dno