Šta je novo?

Q6600/e6750

Creaven

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2007
Poena
304
Sklapam konfiguraciju za sebe pa sam doshao u malu nedoumicu jer sam planirao da uklopim Q6600 u mashinu ali primetio sam da je FSB 1066 a dokle je kod E6750 FSB 1333.Pa jel moze neko da mi kaze shta je bolje uzeti quad (kao shto i sam mislim) koji ima FSB 1066 ili C2D koji poseduje brzinu od 1333mhz?

Dobitak zbog brže magistrale je minimalan, a dva dodatna jezgra umeju da znače, zavisno za šta koristiš računar. Ja lično bih bez dvoumljenja uzeo Q6600, jer i njega možeš solidno da OC-neš (barem na 3-3.2GHz). Gledaj samo da bude novo G0 jezgro, manje se greje a u proseku i nešto bolje klokuje...

Poslednja izmena:
Nema neke razlike izmedju 1066 i 1333fsb-a kao sto je m_m rekao.
Zavisi sta radis,meni i dual core odradjuje posao,stvarno ne vidim gde bi iskoristio 4 jezgra,razmisli sam,ipak E6750 i Q6600 nisu u istoj cenovnoj klasi.

Ako imas kintu uzimaj Q6600 jer se na dobroj ploci sa dobrim napajanjem i dobrim hladjenjem maltene isto OC. A malo veci broj MHz nikada nece moci da nadoknadi jos dve glave.

pa jel nije pisano da C2D tuce u mnogim testovima CQ zato sto ta jezgra nisu dobro povezana

Poslednja izmena:
Hehe, nije to zato sto jezgra nisu povezana vec sto tadasnje igre nisu lepo iskoriscavale sva jezgra. Sada u eri igara poput Crysis i slicnih gde se sva jezgra podjednako cene vaga se naginje ka Q6600.

imate lep tekst o tome kako se koriste jezgra u prilicno novom i modernom unreal 3 enginu na
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3127&p=6

Procesor postaje bitan u igrama (razlike 10-30% u perf) tek kada se spusti rez i detalji i kad se
dual core igrate u 120fps, a sa quad core u 160fps. ... a ako ukljucite detalje a da vam igra ne secka (30 -50) fps najjeftiniji i najskuplji danasnji procesori prave po 5% razlike u vecini igara.

mozda ... quad core je definitvno buducnost, samo koliko skora? :p

sad ce crysis pa cemo da vidimo, :)
(cini mi se da po testovima iz demo-a imaju problema sa fps na bilo cemu sem 8800 i 2900)

mada u gamer configuraciji bih trenutno preporucio davanje para za quad core tek preko 8800GTX

a ako se covek profi bavi photoshopom ili divx compresijom onda nema dileme sta treba danas da uzme

Dobitak zbog brže magistrale je minimalan, a dva dodatna jezgra umeju da znače, zavisno za šta koristiš računar. Ja lično bih bez dvoumljenja uzeo Q6600, jer i njega možeš solidno da OC-neš (barem na 3-3.2GHz). Gledaj samo da bude novo G0 jezgro, manje se greje a u proseku i nešto bolje klokuje...

pa i E6750 mozes do 3.2-3.5Ghz!

Poslednja izmena:
Mozda cete da me bijete posle ovoga al ja sam zadnji put u FSBu video razliku izmedju 66Mhz i 100Mhz, vec 100<>133MHz mi je bilo isto
a tek ovaj "cetverno pumpani" mi je smesan, u normalnim programima FSB mozes da okacis macku o rep, bez obzira sta Sandra i slicni kazu.

Poslednja izmena:
Ma nikom zivom ko se ne bavi 3D modelovanjem i renderingom ne treba Quad Core.
Za sve obicne smrtnike kojima racunar sluzi za zabavu, igre, gledanje filmova i povremeno neku zahtevnu kompresiju itd Dual Core ce zavrsiti posao i to u naredne 2god a onda treba preci na Octal Core i totalno zanemariti Quad Core.
Znaci Quad Core jedino ako planiras da zaradjujes od njega a ako ne planiras Dual Core i neki 8800 ce ti zavrsiti posao za pristojno vreme pa i za Crysis (skinuo sam demo i odigrao da malo pa znam o cemu pricam uprkos najavama mnogoh ovde da doticna igra nece moci ni da se pokrene na 8800GTS a kamoli pristojno igra)

Ide fino na 3.6 bez značajnog grejanja (hyperTX2 kuler). Nisam ga gurao dalje, ali verujem Jerry-ju da može i više. Tako da ako će biti kloknut isplativa je investicija.

Od quada trenutno nema selameta osim ako vam ne treba za specifičan posao poput renderinga, video kompresije, posao servera...
U poslovima opšte namene, entertejmentu i sličnom ne dolazi do izražaja, a više troši i više košta. Oba koristim već neko vreme, a E6750 na defaultu hladim potpuno pasivno sa GeminII što je misaona imenica za Quad.

Poslednja izmena:
Vrh Dno