Šta je novo?

q1alx.exe virus problem...

Darko

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
679
Da li je neko vec naleteo na ovaj virus? Na netu ima jako malo informacija, a moji ukucani su uspeli sve lokalne, antivirusom (Avast) zasticene racunare da zaraze sa njim. Najnoviji update avasta je iskulirao i ignorisao virus.

Imate li predlog kako ga odstraniti? :wave:

Probaj sa Avirom i Malwarebyte's-om...I topla preporuka...batali Avast....Mnogo je los!

Jel to besplatno, ili "besplatno" resenje? O:) Probacu - hvala u svakom slucaju!

Poslednja izmena:
Instaliraj Comodo Internet Security u safe modu, po skeniranju diskova, ako tad ne ukloni taj virus, po restartu kompa, Comodo Defence+ će videti da neki nepoznat fajl / proces pokušava nešto nedozvoljeno da uradi, u tom trenutku ga zabraniš i obrišeš i imaš čist sistem

Probaj sa Avirom i Malwarebyte's-om...I topla preporuka...batali Avast....Mnogo je los!

Odakle ti to da je Avast los. Ja koristi avast i 4 gidine nisam zakacio nista.

To si preko fleske pokupio, trebalo bi da se nalazi C:\q1alx.exe crv,

Poslednja izmena:
Odakle ti to da je Avast los. Ja koristi avast i 4 gidine nisam zakacio nista.

To si preko fleske pokupio, trebalo bi da se nalazi C:\q1alx.exe crv,
Pa u odnosu da druga antivirusna resenja je los...Pretrazi malo net i pogledaj testove i sve ce ti biti jasno...To sto ti on ne detektuje nista na racunaru ne znaci da je cist...Ni jedan antivirus ne pruza 100% zastitu...Procitaj http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/ondret/avc_report22.pdf

Poslednja izmena:
Da li je neko vec naleteo na ovaj virus? Na netu ima jako malo informacija, a moji ukucani su uspeli sve lokalne, antivirusom (Avast) zasticene racunare da zaraze sa njim. Najnoviji update avasta je iskulirao i ignorisao virus.

Imate li predlog kako ga odstraniti? :wave:

Kolega je zakacio taj virus, i ja sam ga obrisao ( taj virus i njegov autorun.inf) preko Live CD PC Linuxa (mozes bilo koji , ne mora bas taj), a verovatno moze i preko Hirens Boot CD-a (neki njegov file menager).

Poslednja izmena:
@Kidence, batali te testove po internetu, ako zelis da testiras neki av podigni VT pa se igraj do mile volje, a ako ti treba neki malware samo kazi poslacu ti na pp imam izuzetnu kolekciju :D

Pa ja sam rekao svoje misljenje,ali posto je to ipak samo moje misljenje hteo sam da dam i neki vidljiv dokaz :)

Ne postoji antivirus koji nije propustio isti malware, veruj mi ocistio sam na stotine kompova i imam dosta iskustva sto se tice tog problema. Recimo kod ovog slucaja, njemu je ukljucen autoplay na svim kompovima i kad je ubacio flesku worm je odmah presao na komp, ne bi ga zaustavio ni jedan AV. Svaki AV ima nesto specificno na sta je bacen akcenat i u tome je dobar, ali zato trpi na nekom drugom planu. Konkretno Avast ima jednu od najboljih rootkit engine medju antivirusima, sto opet ne znaci da se neki rootkit nece provuci. Sve zavisi u kom delu sveta se pojavi neki malware, ako se neka AV kompanije nalazi u tom delu gde se pojavio malware, naravno da ce prva imati definicije za taj malware, da ne zalazimo sada u to da se vodi mali rat medju AV kompanijama i koliko se placaju hackeri koji prave malware za neke kompanije. Tako je isto i sa tim testovima po internetu, ne treba sve uzimati zdravo za gotovo.

Poslednja izmena:
Klasicnim "signature based" antivirusima je odzvonilo jer se dnevno pojavi vise od 50.000 novih virusa. Nisu to sve bas novi virusi, nego ima i puno varijeteta postojecih, ali, svejedno, mnogo je to i AV kompanije ne stizu da sve to prikupe tako da se svakodnevno pojavljuju virusi koje ni najbolji antivirusi ne detektuju. Antivirusi koji nemaju neki oblik tzv. proaktivne zastite (HIPS, behavior blocking) jednostavno zaostaju. Bogatije kompanije (Symantec, Kaspersky i dr.) su vec uveli razne vidove proaktivne zastite, neke kompanije jos uvek rade na tome (Alwil, Avira itd.). Interesantno je da su se Kinezi poslednjih godinu-dve nametnuli upravo time sto su osim klasicne zastite ponudili i proaktivnu zastitu korisnicima njihovih programa.

Jedan klasican antivirusni program, ukoliko nema neki oblik proaktivne zastite, vise nije dovoljna zastita! Ono sto mogu da preporucim jeste da se instalira jos nesto od zastitinih programa. Ima puno dosta dobrih stvari koje su besplatne. Ko voli da se zanima sa zastitinim programima, neka prouci malo klasicne HIPS programe (Online Armor, Comodo Internet Security, PC Tools Firewall). Ko ne voli mnogo prozora, nego je vise "instaliraj i zaboravi" tip, neka instalira ThreatFire. ThreatFire je jako dobar behavior blocking program, odlicno radi sa postojecim antivirusima kao sto su Avast, Avira ili AVG i ne opterecuje racunar nesto posebno.

P.S. Jel' moze info koji je virus konkretno u pitanju? Ako ga neko ima i zeleo bi da ga posalje na email, molim da mi se javi na PM.

Ae probacu, javicu mojima pa cu da vidim kako su prosli.

P.S. Nisam ja zakacio - nego moji ukucani koji su na nekih 1600 km od mene ;-)

@ Gogisha
Kako si ga obrisao iz linuxa? Rucno ili pomocu nekog antivirusa? Instalirao sam mojima i Ubuntu FF za svaki slucaj pa i ta kombinacija dolazi u obzir.

Ae probacu, javicu mojima pa cu da vidim kako su prosli.

P.S. Nisam ja zakacio - nego moji ukucani koji su na nekih 1600 km od mene ;-)

@ Gogisha
Kako si ga obrisao iz linuxa? Rucno ili pomocu nekog antivirusa? Instalirao sam mojima i Ubuntu FF za svaki slucaj pa i ta kombinacija dolazi u obzir.

Rucno i to uspesno na 2 kompjutera i 2-3 USB(HDD) diska. I ne samo taj virus nego i onaj dosadan winfile.jpg. U stvari nema velike stete (bar se meni tako cini) od takvih virusa, samo su dosadni.

Nazad
Vrh Dno