Šta je novo?

Python vs rubi vs perl vs sta ti ga ja znam

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Zagazio sam duboko u vode administracije linux-a. Iako sam do sada uporo odbijao da naucim bilo koji programski jezik, svatio sam da mi je potreban radio automatizacije raznih procesa na istom.

E sada napominjem da ne znam bas nista o programiranju par puta sam krenuo da ucim c++ i VB ali je sve to zavrseno dosta neslavno.

Dakle koji jezik je ?

- Najvise rasprostranjen
- Ima najbolju krivu ucenja
- Ima perspekticu

Bilo kakavi C++evi ili jave bi bile overkill sa ovu situaciju. Dakle ne planiram sa njim da radim bog zna sta vec eto neke malko komplikovanije stvari kojie bash ne moze.

Standardno se za administraciju koristi perl. Od ova tri nabrojana ja samo njega znam, tako da ne znam da li su ostali laksi/bolji. Perl se jako lako uci, tako da na momente pomislis da sta god da napises to ce da radi :) (Ovo naravno ne vazi).
U bashu nisam nikad programirao, nekako mi je bilo prirodno da sa dobrim znanjem c jezika uzmem tcsh (i smatram da nisam pogresio, tj da se u njemu lakse pisu programi).
Ja ti preporucujem perl, ali saslusaj i ostale predloge (cini mi se da su Python i rubi perspektivniji, ali ne znam koliko su zgodni za sistem administraciju)

Vidio ovako. Da si programer onda bi i mogao da imas dilemu koji jezik da ucis ali posto te interesuje administracija Perl ti je najsigurnije resenje. Python i Ruby su nastali posle Perla i povukli su neke stvari iz njega.

Mozes da racunas da ces prakticno na svakoj UNIX masini naci Perl a ako ga i nema postoji za sve moguce i nemoguce platforme pa se moze lako instalirati.

Ima ogromnu biblioteku svega i svacega tako da ce lako napraviti skripte za neka FTP, SFTP i slicna prevlacenja fajlova, skidanje HTML/XML sa web-a pa onda neku automatizaciju ...

Ako te interesuje programiranje moja preporuka bi bila Ruby. Ovaj jezik je u velikom zamahu pogotovo za web (Ruby on Rails).

Kao programer, izabrao bih ruby. Kao admin, izabrao bih python.

Hvala na predlozima pogledao sam uporedne sintakse sva tri programa za istu stvar i nekako mi je ova pythonova najbolja, dok je perl katastrofa :)

Nazad
Vrh Dno