Šta je novo?

Putno osiguranje | Iskustva, predlozi, pitanja

ArnautPavle

Poštovan
Učlanjen(a)
02.04.2018
Poena
70
Pozdrav svima,

Ovu temu sam viđao na drugim forumima (turističke namene), ali one odavno nisu aktivne, takođe se i svake godine diskutuje na Facebook grupama u vezi Grčke i ostalih letnjih destinacija.

Kako se dosta putnih osiguranja može danas kupiti online, voleo bih da čujem vaša iskustva (ako ste ne daj Bože morali da ga koristite), ili iskustva ljudi koje poznajete.

Ja sam do sada uzimao Wiener, Generali i Sava Osiguranje. Nijedno nisam morao da koristim pa ne mogu da prenesem svoje iskustvo. Iz tog razloga sam otvorio temu kako bi na jednom mestu moglo da se nađe sve u vezi putnog turističkog osiguranja. Vidim da je bila samo još jedna tema "Putno osiguranje uz paket računa", ali to je nešto sasvim drugo.

Pa da počnem, ima li neko da preporuči neko putno osiguranje (koje je više puta koristio) i nikada nije imao problema sa isplatom štete, bilo da je to refundacija po povratku kući ili direktna uplata lekaru.

Oduvek uzimamo Generali, imaju odlične pakete, prvi su uveli stomatološke usluge u okviru standardnog paketa i prvi imali Covid pokriće koje je uključeno u cenu, a ne da potkradaju dodatnim doplatama za Covid kao ostali u to vreme. Ko ima Lidl aplikaciju uvek ima kod koji donosi dodatni popust, iako su u startu već i bez toga jeftiniji od konkurencije. Za isplatu ne mogu da govorim, hvala Bogu - nije se desilo, ali su prijatelji imali pozitivna iskustva pa nastavljamo da uplaćujemo kod njih.
Sada sam u dilemi, ne mogu se setiti kako se beše deklarisalo tamo kao zemlja pokrića kada npr. ideš u Mađarsku na aerodrom odakle letiš na drugu destinaciju gde ćeš biti 10 dana, konkretno Španiju. Mislim da su mi ranije iz call centra govorili da stavim krajnju destinaciju kao zemlju pokrića a da (ne daj bože) to važi i za Mađarsku jer su obe članice EU a pokriće se vezuje za EU. Ako neko može da potvrdi da se ovde ništa nije menjalo, putujemo za par dana.

Da potvrdim - upisuje se samo krajnja destinacija na kojoj se provodi najviše vremena, ukoliko su obe zemlje EU.

Ddor. Dobra iskustva sa njima. Plaćao klincu pregled u Beču. 600 evra. Kontakt sa kol centrom i uputstva. Refundacija brza. Sve onlajn podneo, uplatili na racun

Da li je neko imao iskustva s aktivacijom zdravstvenog osiguranja koje se dobija uz bankovni račun? Razmišljam o prelasku na viši paket računa, koji između ostalog uključuje ovaj benefit namenjen celoj porodici. Zanima me da li je reč o pravom putnom osiguranju na koje se zaista može osloniti ili je to još jedan od marketinških trikova banaka?

Supruga ima neki kao paket u OTP koji uključuje zdravstveno osiguranje za celu porodicu. Ja zbog posla imam putno osiguranje za celu godinu, ali sam zvao da se raspitam kako funkcioniše i meni nije odavalo utisak da je 100% pouzdano. Kada se putuje, ništa im se ne prijavljuje i ne dobija se polisa za svako putovanje, a polisa pokriva mislim 30 dana godišnje. Ako se desi osigurani slučaj (treba da se plati pregled), plaća se iz sopstvenih sredstava, pa se njima traži refundacija. Međutim, uz to se mora i dokazati kada si izašao iz zemlje, ali i da nisi prekoračio tih 30 dana u godini. Pretpostavljam da traže da vide pasoš i da im se dokaže da nisi bio van države više od 30 dana pre momenta kada si prijavio osigurani slučaj. U svakom slučaju, ja im i dalje kupujem odvojenu polisu kada putujemo.

S druge strane, uzimam Dunav i 2x sam ga aktivirao i nisam imao nikakvih problema sa naplatom, sve online i bez slanja fizičke dokumentacije. Takođe, za Grčku postoje ambulante/klinike sa kojima imaju ugovore pa može da se prođe i bez plaćanja - pretpostavljam da je situacija slična i sa ostalim kućama.

Intesa uz neke kartice daje putno osiguranje za celu porodicu za boravak van zemlje do 6 meseci. Jednom sam aktivirao u Grčkoj. Zvao sam call centar, poslali su lekara koji me pregledao, prepisao lekove, slikao pasoš i ništa nisam platio.
Pre putovanja je potrebno prijaviti članove porodice na njihovom sajtu jednom po izdavanju kartice - osiguranje važi koliko i kartica.

Za Inezino osiguranje uz Amex karticu se dobija i kartica sa osiguranjem DDOR-a. Prijavljuju se članovi porodice. Pre dve godine sam imao slučaj, klinac je polupao glavu i bio na ušivanju, kasnije bilo previjanje i skidanje konaca. Uz prijavu slučaja telefonom i odlaska kod njihovog lekara, sve je prošlo kako treba i bez naplate na licu mesta. U ordinaciji su skenirali moj i njegov pasoš, da se vidi da smo putovali zajedno (kod njih je to uslov) i datum izlaska iz zemlje. To su poslali osiguranju uz neki papir koji sam popunio sa istim generalijama.

Na primer, Halk banka ima to neko osiguranje, gde se članovi porodice ne prijavljuju, a mogu da putuju i bez mene, važi 30 dana... I zaista mi nije baš najjasnije kako to funkcioniše. Kako imam ovo kod Inteze nisam se ni trudio da se obavestim.

Nazad
Vrh Dno