Šta je novo?

Putni router - preporuka

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poena
745
Često putujem i odsedam po raznim hotelima koja imaju razna internet rešenja. Od ničega preko utp kabla do wireless mreže.

Ono što bih voleo da kupim je mali kompakt router koji ima sledeće osobine:

• wan port - ubodem UTP u njega i imam wifi za sebe u sobi za lap i mob
  • repeater mode - često je wifi signal 7-8 soba daleko pa se dešava da je signal slab. Ideja mi je da na mesto gde je dobar signal u sobi postavim router koji će obezbediti stabilnu vezu
  • usb port - ponekad bi bilo korisno ubosti i 3G modem u router kao izlaz za net ako u okolini nema ništa drugo

Naravno, na kraju, bilo bi dobro i da ne košta mnogo :)

Neka preporuka? Šta upošte da tražim u spec za ovaj drugi zahtev?

Ovi Sitecom izgledaju savršeno. Jedini problem je što već u utorak putujem u Grčku a nisam uspeo da nađem da ih ima dole. Drugo iz karakteristika nisam uspeo da vidim da mogu da podržavaju WDS, mada je veća verovatnoća da ja ne umem da tražim.

Level One je isto interesantan (mada malo i skup) ali nema mrežni priključak. Samo USB za 3G adapter.

Našao sam i Asus WL-330N3G koji ima sve ali ne videh da ga trenutno kod nas neko ima u ponudi. Ko uvozi Asus, da zovnem i proverim.

Ako ništa drugo uzeću TP-LINK TL-MR3420. Ima sve što treba, povoljan a to što je malo veći, srećom nikad ga ne nosim na rukama. ;)

Tnx.

Samo da javim da sam uzeo TP-Link i da on ne moze to sto sam planirao, tj. on ima WDS ali ne i repeater mode

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk

I ja tražim ovako nešto, pa da pitam ima li šta novo :)
Pored pomenutog, Asus WL-330-N3G vidim da postoji i jeftiniji/stariji Asus WL-330gE. Meni je i on OK, jer mi ne treba 3G opcija, a i bitno mije da je što manji.
Nisam uspeo da nađem da li neko prodaje to kod nas.
Ima li drugih predloga, osim ovog Asusa?

Hvala!

I ja tražim ovako nešto, pa da pitam ima li šta novo :)
Pored pomenutog, Asus WL-330-N3G vidim da postoji i jeftiniji/stariji Asus WL-330gE. Meni je i on OK, jer mi ne treba 3G opcija, a i bitno mije da je što manji.
Nisam uspeo da nađem da li neko prodaje to kod nas.
Ima li drugih predloga, osim ovog Asusa?

Hvala!

Izvinjavam se što izvlačim temu iz mrtvih ali sam konačno pre 15-ak dana uspeo da nađem ovog Asusa WL-330N3G u Rumuniji za nekih 55€ i neverovatno je šta su sve uspeli da ubace u oanko malo pakovanje. Radi bukvalno sve šta može da vam padne na pamet.

Ja prezadovoljan.

Taman pomislih da sam pukao više nego što treba, ali vidim da ovaj nema 3g ;-)

Mada je poo svemu ostalom preslikan i većini odličan izbor.

Nema 3g i to mo je jedina mana.

Može li i taj Asus da se napaja sa USB kao pomenuti TP Link ili je strujni adapter neophodan?

Uz Asus se dobija USB kabl sa duplom utičnicom za računar, ali je meni najnormalnije radio priključen i samo preko jedne. Takođe se dobije i klasičan punjač za kola i normalan za zid koji na sebi ima ženski USB. Oba su deklarisao na 2A output.

5A je USb tako da mi nije jasno čemu dupla za USB obično je tako za spoljašnji har kome treba više struje.

Po svemu sudeći obamodela su veoma slična samo neznam da li se za Asusa isplati dati više nego duplo

Od poslednjeg posta u temi ima 4, 5 meseci, pa rekoh da pitam da li je neko ima iskustva sa ovim mini ruterima.

Razmisljam se da kupim model: TP-Link TL-WR702N
http://www.tp-link.us/common/Subject/wireless/TL-WR702N/?siteid=3
Njegov mladji brat ima opcije za 3G/4G, ali to mi nije potrebno.

Jedina namena ovog rutera kod mene bi bila da u hotelima gde je WiFi signal na granici upotrebljivog, pojača, kako bih mogao normlno da koristim internet.
1. Da li mi je za te namene potrebna repeater opcija ili AP ili Client? Koristio sam gomillu rutera, ali uvek u osnovnom režimu, tako da ne znam šta mi je potrebno?
2. Da li ovaj ruter ima bolji prijem signala od npr. laptopa koji u sebi ima Dell Wireless 1702 802.11 b/g/n? Ako se lap top jedva konektuje (o mobilnom da ne govorim) ili je signal toliko loš da skoro i da ne može da se konektuje, kako da budem siguran da ce ovaj Tp-Link to moći? Ne mogu da odnesem ruter u hodnik hotela ili u sobu drugog gosta!
3. Da li je potrebno bilo šta raditi na glavnom/osnovnom ruteru da bi mi ovaj Tp-Link pojačao njegov signal, ili se on osnovnom prijavljuje kao client ili šta već? Često nije teško pristupiti osnovnom ruteru, kada ništa nisu zaštitili ali nekada nije tako.

Hvala unapred na odgovorima.

Zaista odličan uređaj. Iako je meni potrebna samo jedna jedina opcija, repeater, pitam se da li mi se isplati dati 3x više para u odnosu na cenu TP-linka, kada i onako nisam siguran kakvi su popitanju prijema signala. Dlink mi u tom smislu nekako uliva manje poverenja (potpuno neobjektivno).

Zaista odličan uređaj. Iako je meni potrebna samo jedna jedina opcija, repeater, pitam se da li mi se isplati dati 3x više para u odnosu na cenu TP-linka, kada i onako nisam siguran kakvi su popitanju prijema signala. Dlink mi u tom smislu nekako uliva manje poverenja (potpuno neobjektivno).

Slažem se da je skuplji, međutim treba sagledati sa strane onoga što nudi pa ako je objektivno potrebno, onda je dobar izbor. Kada je reč o signalu i pokrivenosti, video sam jedan kafić koji je "pozajmio" signal sa obližnjeg rutera i podelio po celom prostoru, svim korisnicima :)

Ja koristim Asus o kome sam pisao i prezadovoljan sam. Jedino što mi nedostaje je ugrađena baterija. Zgodno je sa vremena na vreme.

Ako ti nije problem da čekaš imaš na dx takvih modela povoljno.

Hvala na odgovoru. Pogledah i na DX-u. Ono sto bih ja uzeo uglavnom je iste cene kao i ovaj TP-link. Tako da cu najverovatnije da uzmem ovde negde kod nas TP-link.

Nazad
Vrh Dno