i ja bih ti uvek savetovao da prco startujes motor, pa tek onda kacis potrosace, upalis svetla i tako dalje, dakle sto manja potrosnja na akumulatoru pred startovanje, pogotovo kod dizel automobila.
Drugo negde sam citao da za potrosnju od oko 150W, ako je akumulator ispravan moze bez posledica da izdrzi oko sat vremena praznjenja pri toj snazi, ali nakon sat vremena treba ukljuciti motor na 10-15 minuta da bi se akumulator dopunio, odnosno da se ne bi ispraznio toliko da vise ne moze da pokrene motor.
Takodje, svima savetujem da umesto ovih punjaca koriste invertere koji 12V pretvaraju u 220V i ima ih vec od snage 70W pa navise. Mozda ce se to nekome uciniti nelogicno zasto 12V pretvarati u 220, pa opet snizavati na 19, ali mislim da je za svaki laptop najbolje da se napaja svojim adapterom koji moze da trpi varijacije napona (uglavnom su svi 110-220V) nego kroz taj univerzalni za koji nismo sigurni koliko zaista odrzava deklarisani napon i u kojim granicama. mislim da za iste snage nema neke znacajne razlike u ceni izmedju ovih uredjaja.