Šta je novo?

Pumpa za povećanje pritiska vode u domaćinstvu

BurgosNew

Poznat
Učlanjen(a)
14.03.2023
Poena
40
Ima li neko iskustva o povećanju pritiska vode u domaćinstvu? Kuća je na brdu, na gradskom vodovodu, takođe podignuta dva-tri metra od zemlje, pa je pritisak slabiji nego na šta smo navikli, te razmišljam o povećanju pritiska. Gledao sam Scala ili Scala 2 od Grundfos-a, pa da pitam da li neko ima iskustva?

Za te stvari moraš da imaš rezervoar pre pumpe da bi mogao da povećaš pritisak, nisam imao iskustva sa tom vrstom pumpe ali sa ozbiljnijom grudfos pumpom koja obezbedjuje stalni pritisak sam se sretao.

A kakve su ove pumpe sto se po zgradama stavljaju, kod mene stavili jednu skoro, nema nikakav rezervoar za vodu, samo jedan bojler od 80 litara pod pritiskom i to je to

Znam za klasične varijante sa rezervoarom - verovatno ću se za to i odlučiti - nego sam gledao SCALA2 upustvo i za "Podizanje pritiska vodovodne mreže" - pumpa se uključuje direktno na vodovod, ali za 500+ evra za novotariju bih radije čuo neko iskustvo :).

I ovde je ta priča sa bojlerom ide ako je na vodovodnu mrežu a bez bojlera ako je iz bunara.
Slabo si gledao uputstvo, na strani 14 imaš lepo nacrtane šeme za oba primera a da bi povećao pritisak iz mreže bez posude uopšte morao bi da bude dosta veći napojni priključak.

U prevodu, rezervoar/bojler ti je buffer da pumpa ne ostane bez dovoljno vode i ne samounisti se.

I ovde je ta priča sa bojlerom ide ako je na vodovodnu mrežu a bez bojlera ako je iz bunara.
Slabo si gledao uputstvo, na strani 14 imaš lepo nacrtane šeme za oba primera a da bi povećao pritisak iz mreže bez posude uopšte morao bi da bude dosta veći napojni priključak.
Ne, evo je na strani 13 direktno iz vodovodne mreže - bez bafera:

10 - vodovodna mreža, ostalo ventili itd. Nikakav bafer ne postoji.

Screenshot 2025-03-30 at 21.39.23.png

Na strani 14 takođe nema rezervoara/bafera - ovo je bojler u kupatilu - za stvaranje tople vode i prelivna posuda za povratni tok iz bojlera.

Screenshot 2025-03-30 at 21.41.22.png

I meni su te scala pumpe prezentovane kao da rade bez rezervoara za vodu...
mada nisu znali da mi objasne sta ce pumpa da radi kada nema dovoljno vode.

takodje sam naisao i na dosta jeftiniju al-ko digitalnu pumpu ona kosta nesto preko 300eur kod domacih prodavaca

to je ovakva pumpa:
61ikEo8LmhL._AC_SL1500_.jpg

ne znam nikoga ko ima ovakvu pumpu, ali sam skeptik kako to moze da radi bez rezervoara za vodu.

Svakako javi sta si uzeo i kakvi su rezultati, bas me zanima.

Nikakav bafer ne postoji.
Izvini, mislio sam da je u pitanju drugaciji tip pumpe.
Ona ima sud pod pritiskom unutar same pumpe i recimo da je to bafer.
Pumpa je vrlo jednostavna za odrzavanje i popravku. Ja bih to uzeo.

@DukeLander ti mislis na hidropak
To je metalna posuda unutar koje se nalazi balon sa vazduhom koji odrzava pritisak u posudi a pumpa stalno dopunjava posudu i tako odrzava pritisak...prost sistem

Ovo su digitalne inverterske pumpe, nemaju bafer i koje bi trebalo da automatski doziraju tj napumpaju zahtevani pritisak...Ali ne znam kako u praksi to radi.
a prodavci nemaju pojma da objasne,
a sama scala pumpa kosta skoro 100k dinara, skupo da bi probao.

metalna posuda unutar koje se nalazi balon sa vazduhom
Mjok, ovo je plasticna posuda i to koju navrnes rukom na sistem ako je rasturas.
Imas videe rasturanja na netu pa pogledaj.
Sto se tice cene i "probanja", ta pumpa nije od juce tu, dokazala se solidnom izgleda + hvale support proizvodjaca (makar u Nemackoj).

Pogledaću još par nedelja, ali verovatno ću se opredeliti za ovako nešto - najviše zbog toga što već imam prostora za nju. Javljam se početkom maja sa utiscima.

Pogledaću još par nedelja, ali verovatno ću se opredeliti za ovako nešto - najviše zbog toga što već imam prostora za nju. Javljam se početkom maja sa utiscima.
Sada videh: ne treba joj rezervoar za zastitu jer ima detektor vode, cim nestane vode ona stane. Pali sama cim primi vodu.
I iznenadjujuce je tiha ako ti je to bitno.

Poslednja izmena:
Sto se tice cene i "probanja", ta pumpa nije od juce tu, dokazala se solidnom izgleda + hvale support proizvodjaca (makar u Nemackoj).
znam, sve sto se tice scale je provereno, ali prodavci nemaju pojma da objasne kako radi, i onda mene kao kupca to odbija.

da li si video kako radi?

Ne znam kako se ponasa kada je pritisak vode jako slab...za to mi treba

Merio sam prošle godine, ako se dobro sećam oko 1.5Bar. Dobra stvar je da iako slab, ne nestaje pritiska (odrastao u vojvođanskom selu bez vodotornja), pa mislim da su idealni uslovi za ovaj tip pumpe.

Kad se ovaj tip pumpe koristi za bunar sistem je vrlo prost i razlika u odnosu na klasican samousisni hidropak je u tome da ova pumpa daje konstantan pritisak uz pomoc elektromotora sa varijabilnom brzinom i elektronike koja regulise brzinu motora. Ali instalacija da to ide direktno na vodovod nije bas jasna, koji protok vode moze da se ocekuje (m3 vode na sat) u tom slucaju.

Pitao sam AI :) ukratko ako je pritisak vode uvek isti a nedovoljan zbog visine, te problem ne predstavlja snabdevanje, vec se treba nadokaditi energija, pumpa za povecanje pritiska u domacinstvu radi posao, dobija se povecan pritisak, bez gubitka volumena vode.

Ima li neko iskustva o povećanju pritiska vode u domaćinstvu? Kuća je na brdu, na gradskom vodovodu, takođe podignuta dva-tri metra od zemlje, pa je pritisak slabiji nego na šta smo navikli, te razmišljam o povećanju pritiska. Gledao sam Scala ili Scala 2 od Grundfos-a, pa da pitam da li neko ima iskustva?

Imam ja godinama hidropak. Neki IT proizvod. To radi dosta dobro. Majstor je nastelovao do 5 atm.1743406590010.png

Pitao sam AI :) ukratko ako je pritisak vode uvek isti a nedovoljan zbog visine, te problem ne predstavlja snabdevanje, vec se treba nadokaditi energija, pumpa za povecanje pritiska u domacinstvu radi posao, dobija se povecan pritisak, bez gubitka volumena vode.
Kada je pritisak vode iz sistema vodovoda slab to znaci da nema dovoljno vode, Tako da I dalje ostaje nejasno kako ce nadoknaditi protok

Ne koristi covek pumpu za hektolitre u kontinuitetu vec kao dopunu za manjak pritiska u sistemu sa vodom.
Kolicina vode i pritisak vode su dve razlicite stvari.

Koliko mi se čini pumpa služi da se podigne voda na odredjenu visinu i dobije se isti pritisak kao i u napojnoj cevi vodovoda ili minimalno uvećan. Najbolje je ili direktno u Grundfos ili kontakt sa željama pa će se razjasniti.

Na uredjaju gore, postoji manometar. Kada je iskljcen hidropak bude nekih 3 at. Pokazuje standardni pritisak vode u sistemu. Kada se ukljuci ide i na preko 5 At. Tada motor radi neki 15 sec.
Inace pojacava i kolicinu vode sa samim pritiskom, Pada ispod 5 At i opet ukljucuje.

Ne koristi covek pumpu za hektolitre u kontinuitetu vec kao dopunu za manjak pritiska u sistemu sa vodom.
Kolicina vode i pritisak vode su dve razlicite stvari.
Naravno da ne koristi hektolitre, ali stvar nije tako lako resiva kao sto izgleda u reklami.

Ja imam hidropak, pritisak je malo bolji, ali daleko je to od idealnog, i dao bih i ovih 100k koliko kosta scala ako to zaista radi.

Ali koliko vidim ovde niko nema prakticna iskustva, samo se teoretise.
Sigurnije mi da opet idem na sistem sa baferom, a to bi da izbegnem.

Najbolje je ili direktno u Grundfos ili kontakt sa željama pa će se razjasniti.
Ja sam bio kod zvanicnog predstavnika...
kada sam pitao da mi tehnicki objasne kako pumpa radi nisu znali da odgovore.
Inace pojacava i kolicinu vode sa samim pritiskom, Pada ispod 5 At i opet ukljucuje.
kako, ako nema dovoljno vode?
Vode ima stalno ali je slab dotok.

Da bi pumpa povecala pritisak prvo cev treba potpuno da ispuni vodom.

Koristim preko 20 godina, tako da je kako sam napisao. Povlaci vodu, smesta u rezervoar,( koji je od gume, video sam kad je majstor radio) kada potrosi pumpa radi, puni rezervoar i u krug. Bar je tako kod mene. Ukljucujem najvise za kupanje-tusiranje.(protocni elktr. bojler 21KW) Koji je na spratu i snabdeva donje kupatilo. Kao i gornje.
Mada je sada u sistemu pojacan pritisak. Najveci problem je bio tada kada je i bio postavljen. Nije bio dovoljan pritisak, nije mogao da ukljuci protocni bojler.

@nesa1966
napisao sam u prethodnom komentaru da i ja imam hidropak tako da znam kako to radi, ali mi diskutujemo o inverterskoj pumpi bez rezervoara

Ja sam bio kod zvanicnog predstavnika...
kada sam pitao da mi tehnicki objasne kako pumpa radi nisu znali da odgovore.
Kao prvo nijedan distributer neće da ti kaže kako to radi (ne samo za grundfos već za sve proizvodjače) već se daje odgovor koje parametre ostvaruje ta pumpa ili ti daju izbor pumpe na osnovu zadatih parametara.
Ne želim da ulazim u detalje i gledam karakteristike pumpe ali osnovno je koliki pritisak je na izlazu pumpe i koliko vremenski drži taj pritisak kod punog protoka vode ako je ulazni pritisak 1,5 bar. Inače ta pumpa ima svoj rezervoar od 1,7 litara i pitanje je da li to samo potapa pumpu da ne bude suvi start ili je to ujedno i bafer.

Nazad
Vrh Dno