Šta je novo?

Pucketanje u napajanju

Marko94

Cenjen
Učlanjen(a)
16.10.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Povremeno mi se iz napajanja čuje pucketanje, nisam siguran šta je. Sumnjam na kondenzator ili ventilator, kada se gasi pucketanje kao da prati one zadnje obrtaje ventilatora, na kraju sve sporije i sporije. Nisam hteo da otvaram napajanje, ali sam čačkalicom gurnuo par puta ventilator da se zavrti, znači jače nego kad se gasi, da vidim da ne zapinje za nešto, i ništa se nije čulo. To je ono što me jako buni
Uspeo sam da snimim 1 put kad je počelo da pucketa. Ne čuje se baš najbolje ali nadam se će pomoći ako neko zna o čemu se radi.

Buka je od bočnih ventilatora na kućiptu pa se zato i ne čuje pucketanje baš najbolje, najprimetnije je pri kraju.
Da li da menjam celo napajanje, kondenzator ili ventilator? Strah me da pođem u servis da me ne oderu :D

Poslednja izmena:
Ako lepo radi sve, nista ne menjaj, to je danas uobicajno, da malo zavojnice zasviraju, osim ako nije bas mnogo glasno.. Kod mene su na staroj ploci znale da zasviraju malo zavojnice i to kad su kuleri na nizem broju obrtaja, cim je na max prestane, pa me ista isluzila 3god bez ikakvih problema...

Slabo se čuje bolje da sminiš od nazad gde izlazi vazduh a ne sa strane. Ovako kako se čuje verovatno su zavojnice a napajanje nije najnovije pa moguće da polako umire

Ako lepo radi sve, nista ne menjaj, to je danas uobicajno, da malo zavojnice zasviraju, osim ako nije bas mnogo glasno.. Kod mene su na staroj ploci znale da zasviraju malo zavojnice i to kad su kuleri na nizem broju obrtaja, cim je na max prestane, pa me ista isluzila 3god bez ikakvih problema...

Pa ko ovi autobusi GSP-a, dok se ne zapali? :D

Slabo se čuje bolje da sminiš od nazad gde izlazi vazduh a ne sa strane. Ovako kako se čuje verovatno su zavojnice a napajanje nije najnovije pa moguće da polako umire

Snimiću popodne pa ću postaviti opet. Mislis da umire? Lele... Prodaću ga nekom otkupljivaču što popravlja pa ću kupit novije, to sam planirao jer me strah još dugo da ga držim. Nego je li opasno to po ostale komponente ili samo po napajanje?

Pogledaj da li ima neki naduvani kondenzator(ako napajnje ima 3 i više god to sasvim moguće) ili moguće da se neke komponenta(neke zavojnica, kondenzator, trafo) odlepila pa da vibrira. Ako su zavojnice to nije problem, mada taj CFT ima sve zaštite pa i ako skroz rikne ne bi trebalo da utiče na druge komponte ali nikad se ne zna

Izvadio sam napajanje, otvorio ga, pogledao ga, sve je izgledalo normalno, po meni. Zatvorio sam ga, spojio ga i stavio van kućišta na knjigama i tako uključio komp. Ovako napajanje stoji naopako u odnosu na položaj u kućištu, znači ventilator je okrenut put gorei ne čuje se više to pucketanje. Tako da sad najviše sumnjam da je ventilator u napajanju proizvodio te zvuke XD Ali da ne brzam sa zaključcima sačekaću još par sati da radi ovako pa ću znati je li ventilator u pitanju ili nije :)

Stavio sam ga u kućište sa ventilatorom okrenutim ka gore i nema nikakvih zvukova... Znači najverovatnije je ventilator, ali kako i zbog čega ima problem u jednom položaju a u drugom radi odlično to je malo teže odgonetnut :D Mali zeleni, šta drugo... :D

Stavio sam ga u kućište sa ventilatorom okrenutim ka gore i nema nikakvih zvukova... Znači najverovatnije je ventilator, ali kako i zbog čega ima problem u jednom položaju a u drugom radi odlično to je malo teže odgonetnut :D Mali zeleni, šta drugo... :D

Jednostavno je,ventilator je dobio lufta,dakle vise nije privucen koliko je bio ka unutra,iodradio je svoje,sada u normalnom polozaju,lagano zakacuje za masku,ako ga okrenes na gore,on se pod pritiskom svoje tezine vrati natrag u leziste.
Ako si malo strucniji,zamena ventilatora je moguca.

Nazad
Vrh Dno