Šta je novo?

Puce SGI!

nista bitno! SGI odavno nije nikakav faktor u OGL svetu!

Tuzno,... 🙁

Koliko sam upoznat, OpenGL prelazi u KHRONOS GROUP u drusto ostalih OpenAPI-a (ML, ES, ...)

Iskreno žao mi je, iako se ovo već dugo spremalo. Tržište grafičkih zveri za specijalizovane radne stanice je malo i sve je više padalo u ruke ATI-ja i NVIDIA-e. SLI i Crossfire su samo bili zadnji ekser u mrtvačkom sanduku firme zvane Silicon Graphics. Neka im je laka zemlja.

morbius je napisao(la):
Iskreno žao mi je, iako se ovo već dugo spremalo. Tržište grafičkih zveri za specijalizovane radne stanice je malo i sve je više padalo u ruke ATI-ja i NVIDIA-e. SLI i Crossfire su samo bili zadnji ekser u mrtvačkom sanduku firme zvane Silicon Graphics. Neka im je laka zemlja.
Mena sta tu da bude tuzno! ATI i mnogo vise NVIDIA su kupili ono sto je bilo najvrednije u SGI-u: Inzenjere! Microsoft je kupio njihov IP. U svakom slucaju SGI ce da nastavi zivot poput Alphe - kroz projekte njihovih bivsih inzenjera u drugim kompanijama!
A sto se OGL-a tice on prelazi u ruke Khronosa i to je najbolje za sve.

Nedjo je napisao(la):
Mena sta tu da bude tuzno! ATI i mnogo vise NVIDIA su kupili ono sto je bilo najvrednije u SGI-u: Inzenjere! Microsoft je kupio njihov IP. U svakom slucaju SGI ce da nastavi zivot poput Alphe - kroz projekte njihovih bivsih inzenjera u drugim kompanijama!
A sto se OGL-a tice on prelazi u ruke Khronosa i to je najbolje za sve.

Jesi li siguran za OpenGL? Sta ako Microsoft recimo dobije neke bitne patente pa niko ne bude imao pravo da ga koristi bez licenciranja?
I sta je nVidia kupila? Cuo sam da su nesto hteli da otkupe od SGI-ja?

ovo ce sad da bude cupavo! dva API-ja za 3D grafiku a moze biti samo jedan 🙂
ako M$ jedini ostane kao pobednik: ne zaboravite sta se desilo sa nVidijom i njihovom NV3x serijom. M$ je trazio od njih da spuste cenu chipova za Xbox konzolu posto je nVidia to odbila M$ joj nije dao tacan uvid u specifikaciju DirectX 9 i nVidia napravi "kiks" sa dizajnom cele generacije svojih chipova (NV3x)... kontrola API-ja... one API to Rule them All :d

Znao sam da SGI umire vec nekoliko godina, ali mi je zao shto je gotov - nostalgija valjda.

audiofreak je napisao(la):
Jesi li siguran za OpenGL? Sta ako Microsoft recimo dobije neke bitne patente pa niko ne bude imao pravo da ga koristi bez licenciranja?
I sta je nVidia kupila? Cuo sam da su nesto hteli da otkupe od SGI-ja?
Prilicno sam siguran da je M$ pre par godina kupio neki IP od SGI-a.

ali zar openGL new razvija ARB (Architecture review board ) koji je sastavljen od predstavnika svih vecih kompanija ( hp,microsoft, intel, ibm...

Bas tako... nemojte da se mnogo lozite da ce MS da ugasi OpenGL. Uostalom... evo ARB FAQ-a:

http://www.opengl.org/about/arb/faq/

Who needs to license OpenGL? Who doesn't?

Companies which will be creating or selling binaries of the OpenGL library will need to license OpenGL. Typical examples of licensees include hardware vendors, such as Silicon Graphics, and IBM who would distribute OpenGL with the system software on their workstations or PCs. Also, some software vendors, such as Template Graphics and MetroLink, have a business in creating and distributing versions of OpenGL, and they need to license OpenGL.
Applications developers do NOT need to license OpenGL. If a developer wants to use OpenGL, that developer needs to obtain copies of a linkable OpenGL library for a particular machine. Those OpenGL libraries may be bundled in with the development and/or run-time options or may be purchased from a third-party software vendor, without licensing the source code or use of the OpenGL(R) trademark.
Since many implementations will be a shared library on a hardware platform, the royalty sometimes will be charged for each hardware platform. In those cases, it would not be charged for each application which used OpenGL.
In general, licensing a source code implementation of OpenGL would not be useful for an application developer, because the binary created from that implementation would not be accelerated and optimized to run on the graphics hardware of a machine.

u svakom slucaju microsoft jedino moze da potisne opengl sa windows-a ali to ipak vise zavisi od programera.. eto quake koristi gl i jos mnogo drugih i zato ih ima i na linuxu i mac-u i ostalim platformama..
a da ne govorim o opengl za ugradne sisteme koje koristi avioindustrija i sl.

...Kao i PS3 (OpenGL ES + CG).
Inace, MS ce u Visti u potpunosti podrzati OpenGL, tako da ona stara prica "emulacija OpenGL-a kroz DX10" ne vazi.

bas mi je drago za to... 🙂
inace po tvom misljenju ,yooyo, da li je bolje baciti akcenat na dx10 ili opengl 2.0 ? znam da nije bas neko poredjenje sa obzirom sta sve dx nudi na visem nivou ali kada se opet uzme portabilnost....

Hmmm... a sta to DX10 nudi sto OpenGL ne nudi? Geometry shadere? Unifyed Shader Architecture? Sve to jos ne postoji.

Za razliku od D3D-a koji u svakoj verziji menja API u skladu sa osobinama hardwarea, OpenGL se ne menja, vec ima mehanizam extenzija pomocu kojih proizvodjaci hw-a mogu da omoguce da se te nove osobine koriste.

Slazem se da je OpenGL malo posrnuo (prevashodno zbog nekih lenjih likova u ARB-u), sto je MS iskoristio i u preuzeo inicijativu.

U vreme kada DX nije bio toliko zastupljen NVidia je umesto da ceka da se MS smisli kad ce da izbaci specifikaciju, sve napredne osobine svojih GPU-ova izlozila u vidu OpenGL extenzija.

Sada je situacija drugacija i MS se nasao u pozicija da diktira jedan od standarda pa proizvodjaci hw-a moraju da u potpunosti ispostuju MS D3D specifikaciju (kao ATI) ili da prave GPU koji ispunjava sve sto D3D specifikacija nalaze i dodaju jos ponesto (NVidia).

Nedavno je bila vest da su ATI i NVidia poceli da rade zajedno na OpenGL 2.1 specifikaciji... vise o tome http://www.gamedev.net/columns/events/gdc2006/article.asp?id=233

nista bitno! SGI odavno nije nikakav faktor u OGL svetu!

Sasvim tačno. Nikakav faktor za trt mrt nove stvari sa sumnjivom upotrebnom vrednošću (tipa kad na shotovima pažljivim zagledanjem vidi razlika). SGI i dalje ima najjače OpenGL mašine. Ništa se ne može meriti sa IR4 (1GB teksture, 2.5GB frame i ostali bufferi) sa gomilom procesora iza svakog grafičkog sistema. Ne mislim na sirovu brzinu nego na broj i kvalitet ekstenzija, opcije tipa izlaz na 8 monitora i slično. Priče "sve to može sa šejderima" su lepe, ali

Gomilu para SGI je zarađivao na sasvim drugim tržištima kao što su HPC, vojni simulatori i industrijska vizuelizacija. Tu PC još uvek ne može da prsmrdi, a sigurno neće moći još par godina. Integraph je prvi počeo da uzima tržište SGIu još u drugoj polovini 90ih. SGI je pokapao debilni menadžment. Uostalom, pogledajte radove sa SIGGRAPHa. Kraj 80ih i prva polovina 90ih ljudi kao MJK su bili @sgi.com, a od tada @nvidia.com. Plus odlazak inženjera u Intel.

u svakom slucaju microsoft jedino moze da potisne opengl sa windows-a ali to ipak vise zavisi od programera.. eto quake koristi gl i jos mnogo drugih i zato ih ima i na linuxu i mac-u i ostalim platformama..
a da ne govorim o opengl za ugradne sisteme koje koristi avioindustrija i sl.

U stvari, Quake i nije toliko bitan za MS. Suviše novca je uloženo u razne profesionalne aplikacije koje koriste OpenGL da bi neko tek tako to mogao da ukine ili investira ogromne pare da se to prebaci na DX. MS je svestan da OpenGL ima prednost za aplikacije i pre bi se reklo da oni ne žele da im išta ugrožava D3D kao API za igre. Windows bez OpenGLa je samo jak razlog za prelazak na Linux kao platformu za ozbiljnije primene koje nisu apache/mysql. Ne gledajte sve kroz tržište igara. Ono vam možda jeste najbliže, ali ni druga tržišta nisu sitna i sa malim parama u igri, naprotiv.

Za razliku od D3D-a koji u svakoj verziji menja API u skladu sa osobinama hardwarea, OpenGL se ne menja, vec ima mehanizam extenzija pomocu kojih proizvodjaci hw-a mogu da omoguce da se te nove osobine koriste.

Plus poseban "feature" drajvera da starije verzije DXa odrade traljavo ili nikako pa kad se startuju bajate igre ili demoi počne zezanje i frljanje spiskovima (registri vs nečija familija).

morbius je napisao(la):
iskreno žao mi je, iako se ovo već dugo spremalo. Tržište grafičkih zveri za specijalizovane radne stanice je malo i sve je više padalo u ruke ATI-ja i NVIDIA-e. SLI i Crossfire su samo bili zadnji ekser u mrtvačkom sanduku firme zvane Silicon Graphics. Neka im je laka zemlja.
Amin!
losh marketing shta drugo..........

u svakom slucaju sgi je puno doprineo razvoju multiprocesora i grafickih stanica i servera ( challange i sl) i uvek cemo ga se secati po dobrom... svaki put kad pogledate graficku videcete dobar deo sgi ispod...🙂

uuuu... kakvo opelo 😉 SGI rulez na svakom koraku!

SGI je pravio,koliko se secam najjace radne stanice(nesto kao mini superkompjuter sa super grafikom,za one sa malo para).Kostalo je sto bi rekli ameri"ruku i nogu",ali je i vredelo te pare.Mislim da vinca ima SGI-jevu radnu stanicu.Mislim da su je koristili jedno vreme za simulaciju suncevog sistema!Verovatno ih ima jos ovde(trebalo bi da ih ima tri kod nas).
audio:-ispravi me i dopuni,sta treba.

Poslednja izmena:
Opet ljudi piŠu postove po sistemu rekla-kazala...

@gigafun: pomagaj audio 😀
@MadTexelu ajde napishi rec dve o SGI u nas.. ja znam da su 90-tih ljudi iz Game pricali na sve strane da imaju SGI radne stanice.
btw gotivan ti potpis 😉

Evo samo cu da nabacam par stvari
Jedna od najbolje serije multiprocesora R4000-R20000 ( rekao sam multi jer podrzavaju moesi(ako se ne varam ) protokol za kes koherenciju ) . sto se tice riska i tekako su risk i cepali su sve svojevremeno ( mislim na superskalarni tip procesora) tek kasnije je pentium pro imao slicne mogucnosti sto se tice multiprocesora)...
95 su imalo skoro najbolju interkonekcionu mrezu za centralized shared memeory organizaciju..(challange )
Rubin je davno kupio oridzin serversku masinu i to sam imao prilike da vidim i verujte tada je to izgledalo kao 10 godina naprednija tehnologija...

Poslednja izmena:
genuine je napisao(la):
Evo samo cu da nabacam par stvari
Jedna od najbolje serije multiprocesora R4000-R20000 ( rekao sam multi jer podrzavaju moesi(ako se ne varam ) protokol za kes koherenciju ) . sto se tice riska i tekako su risk i cepali su sve svojevremeno ( mislim na superskalarni tip procesora) tek kasnije je pentium pro imao slicne mogucnosti sto se tice multiprocesora)...
95 su imalo skoro najbolju interkonekcionu mrezu za centralized shared memeory organizaciju..(challange )
Rubin je davno kupio oridzin serversku masinu i to sam imao prilike da vidim i verujte tada je to izgledalo kao 10 godina naprednija tehnologija...

E ti lupi pa ostade živ. 🙂 Idemo redom

Procesori:
Još sa R3000 su pravili oni MP mašine sa 8 procesora, sa R4000 i derivatima tipa R4400 su pravili mašine sa 36 (Challange) i 24 (Onyx). R4000 je imao dosta veći radni takt (počeo na 100 MHz) jer mu je pipeline imao 8 faza što je u to vreme bio dubok pipeline. R8000 je prvi superskalaran MIPS, sa MIPS IV setom instrukcija, bio je in order i prava zverina (2 fmad jedinice tj4 flop/cycle i 2 load/store jedinice). R10000 i njegovi naslednici su sporiji po taktu (1 fmad jedinica i 1 load/store jedinica) al zbog manjeg paralelizma i out of order izvršavanja dosta je lakše izvući solidan procenat teorijskih performansi u realnom radu. A da. R20000. Mašala, pa R18000 je otkazan iako je trebao da bude hibrid R8000 (2 fmad, 2 l/s) i R10000 (out of order i spekulativno izvršavanje) sa nešto većim taktom, sve u svemu oko 2.5-3 puta brže od tada najbržeg R16000. Sve ove informacij su javno dostupne kroz razne manuale za procesore i uputstva ua optimizaciju, mada ono prvo je uglavnom zanimljivo programerima OSa i drajvera.

Systemi
Challangi su bili klasične SMP mašine i tu nema ništa preterano revolucionarno, sem što su bili stvarno dobro urađeni. Mogli su da imaju R4400, R8000 i R10000. Oni sa R8000 su nosili prefiks Power, mada su kasnije i neki sa R10000 imali taj prefiks pa je to malo mutno. Za Onyxe važi ista priča, samo što su imali manje procesora jer je i grafika morala negde da stane. Dakle Challange je 100% mašina klasične organizacije i tu nema nikakve distribuiranosti. Isto važi za starije, PowerSeries mašine sa R3000.

Origini su sasvim druga priča sa distribuiranom deljenom memorijom i interkonekcijom sa topologijom hiperkocke. Protokol za održavanje koherencije keša naravno da NIJE bio centralizovan jer bi tako nešto ozbiljno ugrozilo skalabilnost (Origin 2000 je mogao da ima do 128 procesora kao jedan sistem, a specijalne konfiguracije i do 512, NASA je imala takvu jednu specijalnu konfiguraciju). Origin 3000 je doneo 2x bržu interkonekciju, i veći broj procesora, standardno do 512, a NASA (opet ona) ima jedan sa 1024 procesora. Inače, Origini u većim konfiguracijama imaju specijalnu dodatnu memoriju (tzv direktorijumska memorija) koja baš služi za održavanje koherencije keša. Sve to pod jednom instancom IRIXa, dakle, nema veze sa klasterima. Origini jesu bili strašno napredna stvar jer niko drugi u to vreme sem Craya nije imao mašinu koja je imala približan broj procesora (Sun sa patetičnim maksimumom od 16-32 procesora). Sve je to posledica činjenice da Origini nisu bili namenjeni serverskom tržištu (mada su zbog enormnog I/O badnwitha kidali u Oracleu) već su bili pravljeni za HPC gde važe malo drugačija pravila. Koga ova tema više zanima, literatura u kojoj su takve stvari principijelno opisane, kao i literatura sa detaljnim opisima arhitekture Origina (svi ASICi tipa crossbow, hub, router) je javno dostupa pa ko voli nek izvoli.

Uopšte, svako poređenje shared bus rešenja sa snoopy algoritmom za održavanje koherencije i nekog distribuiranog rešenja je najblaže rečeno neumesno.

E majstore za ovo svaka čast. Interkonekcija za centralizovanu memoriju. :wall:

challange je imao Powerpath-2 bus 256bit i 40bit adrese.. ( a ja sam mislio da u interkonekcionu mrezu spada i bus topologija ali ocigledno sam pogresio.. hvala na popravci .. znaci li to da se pod interkonekcionom mrezom smatra samo povezivanje nodova..?)

obicno je interkonekciona mreza 2d mesh , hypercube 3d torus(cray) i sl...

centralizovana deljena memorija obicno koristi bus topologiju sa snoopying protokolom ( implementiranim u kes kontroler ) a distribuirana shared memory orgranizacija najcesce neku vrstu directory protokola(sa distribuiranim direktorijumima)...

p.s.
taj ispit tek treba da polazem i ako lupim nesto nemoj odma da me napadas vec mi objasni... jer za to ovo i sluzi ovaj forum

Poslednja izmena:
Poenta je u sledecem: Imali su brilijantne inzenjere, ali ocajne mendzere, koji su kompaniju totalno skenjali. Pocetak kraja j e bilo spaljivanje novca u obliku razvoja gomile Itanium resenja, odnosno skretanje sa MIPS-olikog puta...
Sve u svemu sami su krivi za propast i nije mi ih zzao. Ono sto je valjalo od SGI-a ce da nastavi zivot u drugim kompanijama kroz projekte ljudi koji su nekad radili za SGI.

Nedjo je napisao(la):
Poenta je u sledecem: Imali su brilijantne inzenjere, ali ocajne mendzere, koji su kompaniju totalno skenjali. Pocetak kraja j e bilo spaljivanje novca u obliku razvoja gomile Itanium resenja, odnosno skretanje sa MIPS-olikog puta...
Sve u svemu sami su krivi za propast i nije mi ih zzao. Ono sto je valjalo od SGI-a ce da nastavi zivot u drugim kompanijama kroz projekte ljudi koji su nekad radili za SGI.

To o Itaniumu pričaš napamet, stvar je išla dosta drugačije. MIPS je svakako lepša i čistija arhitektura, ali kako i zašto je počeo da propada i na kraju propao, o tome se može dosta napisati. Ovo pišem kao neko ko je programirao MIPS IV procesore u asembleru, dakle ne pričam napamet.

Po meni je mnogo veća greška prelazak na Linux i otkazivanje Itanium porta IRIXa koji je bio započet. IRIX kao jedan od naj Unixa ikad je mrtav, i sigurno neće nastaviti da živi kroz druge projekte. Možda neki delići hoće, ali to se ne računa previše. Uostalom, ne bih voleo da vidim u npr Solarisu neku stvar sa IRIXa koju najavljuju kao revolucionarnu i hot new a na IRIXu postoji 10+ godina. Ceo GUI, gomila APIa tipa OpenGL, Performer, ekstenzije za povezivanje OpenGLa i videa...i sve to radi odavno. Dok je AGP pričao slične priče od 1x, stigao do 8x, i ništa od toga nije urađeno, pa PCIe počeo slične priče, a konkretnih rezultata još uvek nema.

Ukratko, MIPS je riknuo iz dva razloga. Prvi je cena razvoja koja je bila dosta velika zbog malog tržišta (nisu imali neku jeftinu mašinu u kojoj bi bila neka varijanta sa manje L2 keša i koja bi bila prodana u npr 100K primeraka) i out-of-order i spekulativnog izvršavanja koje grozomorno komplikuju procesor i koje je ubačeno u R10K da bi se i tadašnji (R4K) softver izvršavao dosta brže. Drugi razlog je što su MIPSovima jako sporo dizali takt zbog malog zagrevanja. Takođe, MIPSovi nemaju dubok pipeline pa se peak performanse uglavnom mogu da se pretoče u stvarnost, za razliku od npr Alpha procesora koji su na papiru bili 2x brži od MIPSova, a u npr SPEC testovima sporiji. Konkretno, R16000 je išao na 700-800 MHz a odjednom evo i 1GHz verzije, koja bi verovatno mogla da radi i na više, uz eventualno povećanje latencije keša. Nažalost, to je došlo prekasno.

Pravi put je verovatno bio da se dizanjira zaista nov procesor, a ne da se osnovni R10K core dorađuje. Razni mehanizmi tipa o-o-o su trebali da budu malo smanjeni, po sistemu šta bude-bude, neka kompajler radi posao i da se ubace 2 fmad i 2 ls jedinice; izgubili bi na slavi da su procesori lako iskoristivi ali bi na velikom broju poslova (vole vas matrice i FFT) dosta dobili na brzini. Uz malo rastrzanje pipelinea i dizanje takta, uz puštanje da se više greju imali bi procesor čije bi peak performanse bile reda 4-5 GFLOPS dakle sasvim uporedive sa Itaniumom. A posle toga, pravac vektorski dizajn u koprocesoru 2. Sve to u nekoj entry level mašini, na nižem taktu i sa manje keša po ceni reda jačeg PCa. Samim tim procesor bi koštao manje.

Baš zato su, posle otkazanih H1 i H2 (trebali da čitaju po 16 instrukcija u ciklusu i slične superskalarne nebuloze, dobro što su digli ruke od toga) videli su da im je ravoj sopstvenih procesora skup, pa su rešili da uzmu Itanium, što se vidi i po veličini nekih delova gde kad se stave MIPS procesori zvrji prazno, a kad se stave Itanium sve je puno zbog ogromnih hladnjaka. Međutim, razvoj Itaniuma se otegao, pa Itanium 1 koji je bio smehotres, pa je tek Itanium 2 počeo da liči na nešto. A u međuvremenu su tvikovali R10K, dodavali po neku sitnicu, prilagođavali to sve novom proizvodnom procesu i tako se teglili.

SGI se najviše *****ao jer nije očuvao brend. Npr promena imena iz Silicon Graphics Inc. u samo SGI. Pa i ovde su neki rekli da je SGI prso jer su došle FireGL i Quadro kartice. Ili da SGI pravi "računaljke". Slika uopšte nije tako jednostavna. Pogledajte to ovako: svi znaju za Sun bla truć. A šta više koristite svakodnevno? Javu? NFS? Ili OpenGL, D3D koji je dobar broj stvari pomažnjavao odatle. Ljudi znaju o Solarisu, HPUXu, a o IRIXu slušam priče skoro reda ribolovačkih, po sistemu svi su čuli za to a malo je ljudi to zaista videlo i radilo sa tim. Plus kompletno ignorisanje tržita polovnih mašina na kojem su mogli da zarade lepe pare na softveru po sistemu "evo vam softver za 2x manje para a nas ništa ne pitajte za podršku".

Glavni stolar SGIevog kovčega je ex CEO, Robert Bob Bishop koji je u svetu ljudi koji vole SGI popularan otprilike isto kao i MS kod GPL fanova.

MadTexel je napisao(la):
Drugi razlog je što su MIPSovima jako sporo dizali takt zbog malog zagrevanja.
ovo bash nisam skapirao: malo su se grejali ali su im ipak drzali nisko takt?!?

eto ga sad Cell nema OOO pa sta kompajler/coder uradi uradi 🙂

MadTexel je napisao(la):
Glavni stolar SGIevog kovčega je ex CEO, Robert Bob Bishop koji je u svetu ljudi koji vole SGI popularan otprilike isto kao i MS kod GPL fanova.

ovo mi je 100% jasno 😉

Svako ima svog Mehdi Alija i Irvina Goulda 🙂

Nazad
Vrh Dno